Операция на щитовидната жлеза-21

• 12 707
  • 257
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте на всички!Влизам да потърся мнение за добър ендокринолог и хирург за парашитовидни жлези.След случайно посещение при уролог се видяха множествено калцификати в бъбреците,ходих 2 пъти през 6 месеца и тази година пуснахме изследвания-калций,урина и паратхормон.Паратхормонът е страшно висок-210,калцият също-2.9.Каза,че най-вероятно се касае за аденом на паращитовидната жлеза и ме насочи към проф .Каменов,но тъй като ми е доста далеч запазих час в Пловдив при Д-р Ботушанов.Разбрах,че д-р Пандев е страхотен хирург,но всичките са доста заети и е трудно с часовете... Най-вероятно съм си й докарала остеопороза (предвид загубените см и други оплаквания) и т н...Според уролога състоянието е от години,но ме увери,че след операцията всичко ще е ок.Аз обаче много се притеснявам и най-вече да не излезе нещо злокачествено...много висок паратхормон,където и да чета всички са около 100,но чак 200...Както и да ,ще се радвам на всякакви съвети и благодаря предварително!ПС-септември ме чака и сватба и направо се отчаях 😐
Професор Румен Пандев е заинтересован от такива по особени случаи. Опитайте да си запазите час при него.

Благодаря,а къде трябва да звънна?Знам,че преглежда дори и в нашия град,но чак след 2месеца...А в момента доколкото знам в ИСУЛ,но дали има имейл или Вайбър на който отговаря,за да му пиша лично

Аз съм ходила при Пандев по повод аденом на пара щитовидната жлеза. В София преглежда в мед. център Спектър в квартал Изток. Това за ИСУЛ мисля ,че е стара информация. Чаках също около два месеца ,защото преглеждаше само веднъж в месеца.
Не съм се оперирала и до днес. Всички ендокринолози са ми казвали,че при този вид   тумор,вероятността да е злокачествен е изключително малка.

А по какъв начин ви лекуват?Колко ви беше калция и паратхормонът и имахте ли оплаквания и последствия от самия тумор?Аз се чувствам доста зле и както казах и бъбреците и костите са засегнати.Уролигът спомена,че имало и някакви други варианти,но операбилният си бил най-добре.Благодаря предварително!
Паратхормон 120 до 126. Калций 6.00 до 6.02
Пандев ми каза ,че проблемът ми не е във високия паратхормон ,а в калция. Високият калций уврежда други органи.
Лекувам остеопорозата. Всъщност аденома ми го откриха по повод на нея. Засега нямам други оплаквания. Няма друго лечение. Т.е. има- инжектиране на алкохол . Прави го някаква професорка във Военна болница. Не всички са подходящи ,а и не винаги е успешно. И е по-рискова процедура според ендокринолози,с които съм разговаряла.

# 136
Здравейте на всички!Влизам да потърся мнение за добър ендокринолог и хирург за парашитовидни жлези.След случайно посещение при уролог се видяха множествено калцификати в бъбреците,ходих 2 пъти през 6 месеца и тази година пуснахме изследвания-калций,урина и паратхормон.Паратхормонът е страшно висок-210,калцият също-2.9.Каза,че най-вероятно се касае за аденом на паращитовидната жлеза и ме насочи към проф .Каменов,но тъй като ми е доста далеч запазих час в Пловдив при Д-р Ботушанов.Разбрах,че д-р Пандев е страхотен хирург,но всичките са доста заети и е трудно с часовете... Най-вероятно съм си й докарала остеопороза (предвид загубените см и други оплаквания) и т н...Според уролога състоянието е от години,но ме увери,че след операцията всичко ще е ок.Аз обаче много се притеснявам и най-вече да не излезе нещо злокачествено...много висок паратхормон,където и да чета всички са около 100,но чак 200...Както и да ,ще се радвам на всякакви съвети и благодаря предварително!ПС-септември ме чака и сватба и направо се отчаях 😐
Професор Румен Пандев е заинтересован от такива по особени случаи. Опитайте да си запазите час при него.

Благодаря,а къде трябва да звънна?Знам,че преглежда дори и в нашия град,но чак след 2месеца...А в момента доколкото знам в ИСУЛ,но дали има имейл или Вайбър на който отговаря,за да му пиша лично

Здравейте, февруари месец запазвах час при професор Пандев, както една дама вече писа - в София преглежда само в Спектър в Изток веднъж в месеца. Ако не намерите друг контакт с него - обадете се по телефона в Спектър, от там ще Ви кажат на коя дата ще се запазват следващи часове.
Януари месец ми казаха на коя дата през февруари ще се правят записвания за часове през март. От центъра ми казаха, че тези, които отидат на място ги записват първи и тогава вдигат телефона за записване на обаждащите се (ако има останали свободни часове).
Когато отидох през март, мисля че 1-2-ма човека пред кабинета бяха без час - чакаха и се надяваха да ги приемат, ако му остане възможност.

# 137
Здравейте, имам ли право на телк с папиларен карцином ? Също така ако се оперирам в чужбина ще имам ли право на телк тук ? иначе живея и работя в България и съм с непрекъснати здравни права ? Благодаря

Да,имаш право на Телк.Ако се оперираш в ЕС превеждаш всички документи - изследвания,епикризи,хистология при лицензиран преводач( прегънат триъгълник и печат върху него) и подаваш документите. Ако е в Турция,примерно,не знам,мисля трябва да се легализират,но да не те заблудя.
Аз се оперирах в Италия,нямах никакъв проблем с Телка.
И да добавя-  задължително при преводач с медицинска специализация,много специфична терминология има.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 20:40 от Мануня

# 138
Здравейте,
С Базед съм от 15 години. При откриването имах пристъпи на жлезата на 2-3 години, които ги овладявахме за около 6 месеца с Тирозол. Като минах 40-те имам пристъп вече всяка година като ТРАК и ФТ4 са малко над горна граница, ТСХ тогава съответно ми е нула. Вече ми заговориха за операция или радио-активен йод. Ако се подложа на РАЙод какви са страничните ефекти, които са често срещани и има ли опасност от рецидив? Някой правил ли е тази терапия и ако да, къде?  От София съм. Благодаря

# 139
Здравей! 🤗

Извинявай, че не мога да ти отговоря от свое име.
Аз не съм минавала през такова нещо.

Но в групата във Фейсбук, "Живот без щитовидна жлеза", има един мъж, който е минал такава процедура с радиоактивен йод.

По думите му, проф.Пандев го е посъветвал да не се оперира, а да пробва с РАЙ терапия.
Сам казва, че гушата му е била много уголемена и направо е била заприличала на "круша".

След първите 3 процедури, твърди, че се е чувствал добре. 🙂
И като че ли хиперфункцията и Базедът са си "отишли".
И са успели да се овладеят.
Но (пак по неговите думи) е станал жертва на лекарска грешка, защото радиотерапевтката му е назначила и 4-та доза РАЙ, която е била доста силна. 🥺

И след нея и двата лоба са спрели окончателно да работят.
И той е изпаднал в тежка хипофункция, която оттогава се мъчи да бори с добре познатия "Левотироксин".
Съжалява искрено и се ядосва за тази 4-та процедура.
Иска му се, ако можеше да върне времето назад - да не се беше подлагал на последната доза РАЙ.

Защото в момента си има жлеза, която обаче е силно увредена и вече не работи. 🥹

Но това е неговият случай.
Просто при него е станало така...

Позволих си да ти разкажа за него, защото ми звучи като достатъчно широко скроен човек и се надявам да не ми се разсърди. 😇

Може би има и други хора, които се подлагат на тази процедура.
Други пък избират оперативната намеса.

Зависи какво са ги посъветвали докторите и какво са избрали самите те за себе си.

Ако искаш, опитай се да влезеш в тази група във Фейсбук и да ги попиташ.
Сигурна съм, че ще ти откликнат доста хора и ще ти разкажат как е било при тях.
Какво решение са взели и как се чувстват след избора си...
🙏🍀❤️

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 20:25 от Непоправима романтичка

# 140
Благодаря, влезнах в тази група, ще се опитам да намеря информация. Много разнопосочни мнения са за и против РАЙ или ОП. То принципно РАЙ унищожава жлезата, то това е целта. Тежка хипофункция е нормална в такива моменти, защото то просто няма жлеза. Трябва да се напасне дозата еутирокс...

# 141
Да, разнопосочни са мненията...

Колкото хора, толкова и ситуации, толкова и мнения.

Имай предвид, че специално в тази група повечето са оперирани, или ще се оперират заради възелче (възелчета), които са се оказали "лоши".

И при някои се налага и радиойодна терапия.
Но тяхното е друго...

По-малко са тези с доброкачествена "Струма нодоза" или Базед.

Ако искаш да отсееш малко коментарите, може да потърсиш с "лупичката" горе вдясно с ключова дума "Базед".
Може да си пишеш с някого и на лични съобщения. 🙂

Иначе за вас с Базеда зная, че и вие се лутате между двете състояния "хиперфункция" и "хипофункция" - заради хапчетата, които взимате.
Повечето сте и на смесена терапия с "Тирозол" ("Метизол", "Пропицил") и "Левотироксин" - които борят и двете състояния едновременно.

Обмисли си добре нещата, прецени, натрупай мнения, опит и информация - всичко ще си бъде в твоите ръце и ще бъде твой личен избор.
🤗❤️🍀🌈

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 12:16 от Непоправима романтичка

# 142
Здравейте, момичета. Скоро ме оперираха от полинодозна струма, много увеличена. Това, което ме ошашка беше описанието на рентгена на бял дроб в епикризата, който ми правиха преди операцията. Пише това:
   “Инструментални изследвания
Рентгенография на гръден кош и бял дроб: Рентгенография на гръден кош - лицева RA проекция.
Двустранно разгънат белодробен паренхим.
Вдясно апикално се визуализира овално засенчване с вкалцена периферия с размери 2/2,10 см – за уточняване с допълнително образно изследване (КТ на торакс) при клинични индикации.
Не се установяват инфилтративни огнища и нодуларни засенчвания в белодробния паренхим.”
Може ли да е сянка от жлезата? В епикризата на някоя от вас писало ли е подобно нещо???

# 143
  • Варна
Отидете на лекар - рутинно правят на бял дроб винаги, аз нямах такова нещо. За спокойствие бих се консултирала

# 144
Някой, ако е правил биопсия при доц. Шинков може ли да ми сподели къде точно се отива?
Аз зная за Майчин дом, Тиреоидна клиника, но инф. ми е от м.03.
Как протича процедурата, болезнена ли е, колко време отнема?
Благодаря.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 19:57 от Пролетно цвете

# 145
  • София
Някой, ако е правил биопсия при доц. Шинков може ли да ми сподели къде точно се отива?
Благодаря.
Отива се в Майчин дом на 13 етаж. Аз не съм ходила, но ендокринолог ми каза,че е добър и патолога ,който ще изследва материала също. Сподели после. Кога ти е назначена дата?

# 146
Благодаря.
Отива се в Майчин дом на 13 етаж. Аз не съм ходила, но ендокринолог ми каза,че е добър и патолога ,който ще изследва материала също. Сподели после. Кога ти е назначена дата?
Благодаря за информацията. Далеч е, за 22.10.

# 147
  • София
Благодаря.
Благодаря за информацията. Далеч е, за 22.10.
Аз за 14.10.

# 148
Как мога да запиша биопсия при д-р Шинков?

# 149
Благодаря.

Здравейте, декември месец бях при д-р Шинков на биопсия - както Ви е казала дамата по-рано - Майчин дом, етаж 13. Относно самата биопсия - не е приятно, леко болезнено, но напълно търпимо (при някои хора е съвсем безболезнено, мен ме боде 4 пъти и може и затова да имам такъв спомен). Докторът е много внимателен и няма от какво да се притеснявате. При мен имаше лека болка след това и пресипнал глас, но до следващия ден беше поразминало.
Самата процедура е бърза 5-10 мин сте в кабинета, но имаше чакане, докато дойде моя ред.
Успех!

Как мога да запиша биопсия при д-р Шинков?
Моята биопсия беше по здравна каса - отидох на преглед и ехография при ендокринолог д-р Мариета Лазарова (ехографията я прави д-р Начев) и тя потърси за кога има възможност да ме запише.
Може да опитате да отидете на място да попитате или по телефона (ако има, не съм търсила).

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 08:25 от Dim_i

Общи условия

Активация на акаунт