Отговори
  • Варна
Петиция ПРОТИВ промяна на датата за начало на учебната година или нейното удължаване!

https://www.peticiq.com/protiv2024

# 1
  • София
Честно казано, лично за себе си съм ЗА сегашното положение, но имам близка приятелка с малко дете (сега е втори клас и поне до пети не може да го оставя само по цял ден 3 месеца), която няма близки и помощ и цяла година си пази всички платени и неплатени отпуски за лятната ваканция, което хем я оставя без пари, хем ѝ създава проблеми в работата, но няма възможност да плаща летни занимални или дневни лагери. Та и от тази гледна точка не е ок.
Аз лично бих искала да имат малко по-дълга зима ваканция,ама никой не ме пита. Ок съм да почиват от 01.07. до 31.08. и после да имат месец ваканция през януари.

# 2
  • Sofia
То това е проблемът - лятната ваканция е супер дълга, а през годината другите ваканции са направо смешни. То са по-скоро почивни дни, отколкото ваканции.
Ако увеличат другите ваканции за сметка на лятната, ок. Но иначе не виждам ползата от по-дълга учебна година.

# 3
Аз лично бих искала да имат малко по-дълга зима ваканция,ама никой не ме пита. Ок съм да почиват от 01.07. до 31.08. и после да имат месец ваканция през януари.
От средата на май, понякога и от началото, до края на септември в класните стаи, които обикновено са южни, е фурна и не се диша дори на отворени врати. Аз съм увеличаване на лятната ваканция, защото не вярвам, че училищата масово ще сложат климатици. Или че родители и учители ще са съгласни да има. По-скоро съм за вариант при който държавата да подпомогне по някакъв начин родителите, които нямат възможност да гледат децата си лятото.

# 4
  • София
Ето, всичко е субективно.
Аз пък предпочитам да не ходят по студа и да има повече време за ски.
Моите деца не са се оплаквали от майска или септемврийска жега.
Simple Smile
За подпомагането съм с 2 ръце ЗА.

# 5
Аз съм ЗА започването седмица-две по-рано (най-големите жеги вече са минали) и да се удължат малко другите ваканции. Но краят на учебната година да си остане, да не се измества напред. Лятната ваканция пак ще си е достатъчно дълга, за да има време за игри, екскурзии и почивка.
Мотивите в самата петиция са ми малко детински. Да имали време за семейни почивки. Ми тя семейната почивка ще е седмица-две, няма да е три месеца без прекъсване. Зимата щели да стоят повече пред устройствата. Те щото и лятото не киснат повечето време на тях, въпреки хубавото време.
Най-добре за мен е да имат повече почивки през цялата година, като в същото време не се намаля драстично и лятната.

# 6
Голямата ваканция е за децата 1-3 клас - три месеца и половина.
Учениците от 4-6 клас имат точно три месеца лятна ваканция
Учениците от 7-11 клас имат един и половина два - два и половина месеца. Тези, които учат в професионални гимназии в 10 и 11 клас имат 2 седмици лятна практика, а дуалното обучение - месец.
Нека не забравяме, че целият юли и част от август текат класирания и записвания на осмокласници, наред с поправителна сесия юли и августовските ДЗИ, преди тях също има поправителна сесия за дванадесетокласници. На практика училищата работят, нищо че учениците са ваканция. Изместването на началото или края на учебната година ще обърка графика и на тези дейности.
Проблемът с малката зимна ваканция не е заради увеличен брой учебни дни, а заради повече официални почивни дни и повечето малки ваканции през учебната година.
Климатичните условия в страната също са разнообразни. За Сандански, Петрич, Плевен, Русе, Силистра, Пловдив,  Стара Загора жегите започват от средата на май и продължават до края на септември, а понякога и до края на октомври има температури от порядъка на 30°. А в края на май и юни, когато навън минава 35°, че дори стига и до 38-40° в стаите е ад, особено втора смяна.
Климатици има в някои училища. По правило се монтират над бюрото на учителя, отдолу не се седи, на първите чинове срещу тях - също. Масово се настройват на 18-20°, въздухът в стаята се изчерпва, прозорци не се отварят, за да не влиза топло...

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 18:54 от Mama Ru

# 7
  • Пловдив
Аз съм много против местенето на първия учебен ден най-вече заради традицията, която е вече на над сто години. Намирам за отврат всеки управник да си мисли, че всичко започва от него, и да сменя дати, имена и какво ли не. И да, септемврийската почивка също я обичам и искам да се възползвам от нея, не виждам защо да не е аргумент.

# 8
Добре че моите ученици са вече в края на средното си образование. Единият завършва сега, другият след две години.
За различни предложения за промени в продължителността на учебната година чета откакто са тръгнали на училище, значи вече 12 години. Бях против, когато бяха в началните класове, против съм и сега, когато са в гимназията. Не искам нищо да пипат!
В класните стаи през юни не се живее. Температурите са над 30 градуса. По-големи зимни ваканции също не искам. Не ходим на ски и не мисля, че заради тези, които ходят, всички трябва да имат ваканция.

# 9
То идеята на по-дългите други ваканции не са семейните екскурзии, а децата да почиват по-начесто, за да не прегряват.

# 10
Защо държавата именно по този начин  трябва да мисли за заетостта на деца, чийто родители имат проблеми да ги отглеждат по време на ваканциите. Има родители,  които могат да си  позволят дължината на лятната  ваканции по един или друг начин. И не искат да бъдат ограничавани.Защо не трябвя са се мисли и за тях? Те нямат ли права, или техните деца?

Навремето имаше т.н. летни лагери в училище в рамките на няколко седмици, което си беше безплатна занималня. Незадължителна занималня. Учителите така или иначе са на работа лятото. Получават заплати  чрез нашите данъци. Могат да бъдат организирани да си изработват заплатите и през този сезон по този начин. Щом е имало такава стара практика  преди , какво пречи да има и сега. Като се добави това като възможност  за желаещи,  ето ви компенсация за тези седмици, които на някои са им проблемни.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 10:24 от _re_ge

# 11
То и сега има някаква допълнителна работа през юни за деца 1-3 клас, но е за два-три часа. Освен това по-кратка лятна ваканция и повече през годината малки ваканции не означава, че родителите ще могат да покрият всички ваканции. Идеята с лятна занималня в училище не е лоша, но е полудневна там, където я има.

# 12
  • София
Ските, почивките, занималните и топлината са малък проблем на фона на децата от малките села и градове, пътуващи зимата в лоши условия и преспи, за да идат на училище в големия град. Да, все още има такива. За справка може да проверите как стоят нещата в Родопите с гимназиалния етап. После се чудим защо опустяват селата и няколкото най-големи градове се пренаселват.

Реге, има значение, защото държавата е добре да помисли за всички. Дай, понеже аз не работя, децата да почиват всеки месец по 2 седмици. Така ще ми е най-удобно, за да ходим по дълги почивки всеки месец, че явно това е основният проблем.
Мила Атова е права. Става дума за децата, които целогодишно се пренатоварват, а после пък 3 месеца забравят всичко (тези, които не се занимават) и после пак ги пренатягат.
Няма нищо общо с почивките, но пък наистина трябва да се помисли и за заниманията през ваканциите за (малкото уж) нямащи възможност, защото единици работодатели толерират 3 месеца непрестанно отсъствие (разхвърляно през годината не е съвсем същото).

# 13
То и училището не е целодневно по принцип МамаРу. Тези класове (1-3) са практически по 3 до 4 часа на училище.

Има училища, където се осигурява занималня след часовете и това е дотация на държавата. Ние, в нашето населено място, имаме  училища, които се предлага занималня  до 7 клас. И училището с това "се изхранва". Денят завършва в 17:00. Който иска по-елитно училуще ще се примири,  че няма занималня. Всички чудеса няма как да са в една опера.  

Така че след като училищата имат такъв опит с занимални в учебно време,  уреждането на лятна занималня  би било нещо,  което не налага изобретяване на топлата вода. Във всички случаи училището ще има разход, който покрива  с заплати и  ще ползва същите субсидии от  държавата. Но в лятната занималня,   ще е за краен брой деца, с родители без възможности. (Както в занималните към училищата в момента до н-ти клас). Докато в  другия случай говорим за удължаване на годината  , което е за всички деца. И нежелано от всичко родители.

Аз, както видимо от лентата ми,  имам вече отгледани деца и тези три месеца лятото не са ги направили по-малко образовани. Чели са книги ,  ходили са на активности, които са им били недостъпни в учебната година. Защо понеже някой не може да си гледа децата лятото  да страдат тези които могат и искат. Както и тези , чиито деца не са прочели една книга лятото, да ми натякват,  че децата са забравили всичко (не визирам теб Фивър). "Забравя" се това, което не е било наученото. Вероятно има държавни програми за социално слаби, за самотни родители, финансови помощи и т.н и други уредби, което не налага да се посяга към ваканцията. Винаги е имало и ще има  хора, които не могат и хора които могат. Просто това , че хората имат деца защото така трябва, но  искат държавата постоянно да им ги гледа и да им помага,  стъпвайки върху криворазбрана  демокрация започва да дразни. Иначе има платени летни занимални. Но за,тях някак родителире нямат пари. За други неща обаче винаги имат.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 11:34 от _re_ge

# 14
Тогава да се помисли относно условията и учебната година и ваканциите да не са с фиксирано начало и край на национално ниво, а на регионално. Гимназистите могат да са на общежитие, за да не пътуват ежедневно в лошо време и преспи, които не са същите като преди 30-40 години. Едва ли в Родопите е имало някога гимназия във всяко село.
Преспи в Русе помня и аз 80-те години, не са ни пречили да ходим на училище, не сме имали дървени ваканции. По Нова година почивахме три дена - 31.12-2.01 и между срочната беше 10 календарни дни 16-26 януари, априлската - 1-10.04 и един понеделник след Великден. Извън това почивахме на 7.11, 1 май, 9 май беше неучебен ден, но присъствен - имаше преглед на маршовата песен и всяко училище правеше блок за целта. На 24 май бяхме на манифестация, почивахме на 25 май за компенсация. 3 март стана почивен ден за първи път през 1988 година.
В момента се търсят дни за есенна ваканция около 1.11, която е 3-4 календарни дни, Коледно-Новогодишна 24.12 - 2.01, Междусрочна - началото на февруари, Пролетна - 1-10.04. Неучебни дни са понеделниците след избори, които последните години са 1-2 пъти годишно, понеделниците след официални празници, които се падат събота или неделя - още 2-3 дена, два дена през май за ДЗИ, два дена през юни за НВО (7 клас), в някакъв период и още две дати за 10 клас имаше. Добавете официалните празници - 22.09, 1.11, 24-25.12, 1.01, 3.03, петъка и понеделника около Великден, 1.05, 6.05, 24-25.05. При това положение и с фиксираните дати за начало и край на учебната година се правят магии, за да се намерят дни за ваканции през учебно време. Климатичните условия в поне половин България не са благоприятни за учене в периода юни-септември, дори май и октомври са доста топли вече и децата трудно се концентрират за учене. Зими в последните 5-6 години вече почти няма, а когато има дни с минусови температури те са не повече от седмица, снегът я го видим за няколко дни, я не, изключвам високите планински части и Добруджа (може би).

Общи условия

Активация на акаунт