Операции на коляното - 3. тема

• 7 376
  • 152
  •   2
Отговори
# 45
Благодаря на отзовалите се!
Има ли други като мен, на които лекарят за второ мнение да е казал "Ако не се чувствате щастлива, тогава си правете артроскопия!" Според него тази операция не е задължителна - при лезия на менискуса. И все пак написа в амбулаторния лист "С мнение за артроскопия".
Има ли и други с лезии на менускуси, които си живеят така без артроскопия?

# 46
А колко грубо излиза операция на връзки в Евровита?
Вдругиден предстои на сина ми, той разбира се не е питал, и сега нямам никаква идея за сумата.
На нас ни излезна около 10 хил. операция на предна кръстна връзка и странична стабилизация при Василев, но както са казали по-горе зависи кой лекар ви оперира.

# 47
  • София
Благодаря!
Днес мина операцията, обясниха ми, че цената зависи и от броя на "присадките" (или нещо подобно), които се слагат и чиято бройка не може да се предвиди по-рано. Единична цена - 600 лв. Та и при нас май ще е подобна цената, утре ще разберем.

# 48
Има ли други като мен, на които лекарят за второ мнение да е казал "Ако не се чувствате щастлива, тогава си правете артроскопия!" Според него тази операция не е задължителна - при лезия на менискуса. И все пак написа в амбулаторния лист "С мнение за артроскопия".
Е, това ми се струва несериозно, такъв отговор и то от лекар специалист...

# 49

Понякога докато не се отвори или види отвътре няма как да се предвиди какво ще се прави. На нас също не ни казаха твърда цена, защото не бяха сигурни дали няма да има засегнато нещо друго - менискус, хрущял и т.н.

# 50
Така е, още повече, че посетих този лекар след като прочетох положителни отзиви тук за него!

# 51
Така е, още повече, че посетих този лекар след като прочетох положителни отзиви тук за него!
Д-р Вулджев, нали?

# 52
Д-р Вулджев, нали?

Да! Значи не съм само аз!
Отидох при него за второ становище след като тук имаше само добри отзиви за неговата експертиза. Ако не се чувствам щастлива отивам при психотерапевт, но при здравословен проблем да чуя мнение от началник на отделение по ортопедия и травматология в частна болница при платен преглед да се оперирам, ако не се чувствам щастлива - това вече не говори за адекватно и сериозно професионално мнение. Плюс и препоръките му да продължа тренировките във фитнеса все едно, че ми няма нищо. 😀
Как постъпихте вие?

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 07:36 от Една жена на 33

# 53
Не беше за мен, за мой близък.
Направи артроскопия на менискуса на коляното при д-р Точков и сега е доволен и щастлив.

# 54
Не беше за мен, за мой близък.
Направи артроскопия на менискуса на коляното при д-р Точков и сега е доволен и щастлив.
Благодаря!

# 55
  • София
Д-р Вулджев не е от хирурзите, които се хвърлят на всяка цена да оперират. Преди да оперира ПКВ на мъжа ми два пъти му каза, че операцията не е задължителна, кракът не е много нестабилен и, че може да си живее и така.
Мъжът ми се занимава с доста екстремни спортове, няколко пъти при специфични натоварвания усети нестабилност в коляното и отново се върна при Вулджев да му разкаже и да вземат и двамата решение за операция.
Принципно, ако няма блокажи на коляното много хора, втч. и спортисти си карат с лезия на менискуса. (Пример е приятелка на дъщеря ми, която тренира професионално волейбол). Ако има отчупено парче, тогава е наложително, защото пречи на нормалната функция на коляното.
Д-р Вулджев има малко странно чувство за хумор, но в никакъв случай не подхожда неадекватно към пациентите си. Оставил е вие да решите кога ще се готова за операция и дали Ви е належащо поради някакъв нетърпим дискомфорт.

# 56
Възможно е да сте права, но при лекар се отива за професионално мнение. Вероятно д-р Вулджев е професионалист, но изказването му не беше. Поне според мен.
Надявам се това да е полезно за други пациенти!

# 57
  • София
“Ако не се чувствате щастлива”, аз бих го изтълкувала така: “Ако не се чувствате комфортно и добре и коляното постоянно ви помрачава ежедневието като напомня за себе си.” Трябваше да му кажете директно, че не се чувствате щастлива с болящо коляно Wink.
Човекът е мил, отзивчив и интелигентен и целта му не е да ти вземе парите. Млад е - обича да се шегува, но и винаги успокоява пациентите си, че скъсан менискус и ПКВ не са животозастрашаващи състояния и не изискват спешност. И да -решението за операция трябва да се инициира в този случай от пациента, т.е. той да каже, че животът му не е пълноценен и коляното постоянно го тормози,  за да не се окаже после, че е могло да се мине и без нея.

# 58
"Не се чувствам щастлива" от факта, че казаното от лекаря се разминава от написаното в амбулаторния лист. Ако е това, което предполагате, няма причина и да не го закрепи официално, а не да има официално становище "Препоръка за артроскопия".
На кое да вярвам - на препоръката за щастие или на това, под което се е подписал? (Въпросът ми е риторичен. 😀)

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 07:20 от Една жена на 33

# 59
  • София
Очевидно не ме разбрахте по -горе. Аз не виждам в казаното “препоръка за щастие”.
Човек може да живее с лезия, както написах и по-горе в отговор на Вашия въпрос, но може и да я оперира . И това зависи в голяма степен от неговия начин на живот. Прочетете из нета на английски или друг език, който ползвате. В зависимост от големината и разположението на лезията, първо се изпробва консервативно лечение -физиотерапия, заякване на мускулатурата около коляното и, ако няколко месеца усилена работа не доведат до подобрение т.е., ако не “сте щастлива”, защото не можете да упражнявате безболезнено (втч. блокиране , щракане) и пълноценно  с този крак любимите си активности, тогава е разумно да се прибегне до операция и той го е написал. Д-р Вулджев Ви е дал възможност да избегнете операция, НО в случай, че се чувствате добре след няколко курса физиотерапия или след определено време има напредък. Така го разбирам аз.
Младите хора и организми (а вие от ника разбирам, че сте такава) имат възможност да компенсират леки травми с подходящите натоварвания на мускулатурата. Ако искате -  изпробвате възможностите за консервативно лечение, ако НЕ -оперирате се. Ако вече сте видяла, че нищо не помага и “не сте щастлива” -оперирате се. Затова в листа ви стои “препоръка за артроскопия”. Моят съвет е да си дадете 6 месеца поне време за активна работа с коляното и после да прецените какво е положението.
Може, разбира се да изберете и друг лекар, ако този не Ви вдъхва доверие с чувството си за хумор.
Скрит текст:
Братовчед ми на 48 живее в САЩ. Скъсал е менискус на 46 като е играл футбол с децата си. Ортопедът му е казал, абсолютно същото каквото д-р Вулджев на Вас и той за сега не се е оперирал., но прави редовни упражнения.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 09:34 от Skiorche

Общи условия

Активация на акаунт