Операции на коляното - 3. тема

• 7 390
  • 152
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Реших да напиша нещо, което ми се струва важно.
Синът ми скъса предна връзка преди 6 седмици. След ЯМР стана ясно, че операцията е неизбежна.
Наш близък кинезитерапвет го пое веднага и работиха за изправяне на крака до 0 градуса. Постигнаха го точно преди операцията.
Сега е с шина, настроена на 0 градуса за първите дни. Ако не беше направена тази подготовка, към силните болки от разрезите щяха да се добавят и болките от изпъването на сухожилията.
За съжаление, повечето от лекарите май не дават препоръки за предоперативна подготовка.

# 61
  • София
Сега се върнах назад и видях, че дамата е написала, че й предстои артроскопска операция в Евровита, без да описва подробности за състоянието си. Значи вече сте решили, че ще действате с доктора, на когото сте се спрели в Евровита. Разбирам, че мнението на Вулджев Ви обърква, а сте очаквала категорично потвърждение.
Вместо да се терзаете, решете на кого ще се доверите и действайте смело! В крайна сметка лекарите не са на противоположни мнения. Просто единият Ви е дал шанс да направите опит да избегнете или пък отложите операцията за по-късен етап. Пак опираме до това, че вие трябва да вземете решението.
Успех!
Грейпфрут, да така е. Добре е кракът да се подготви за операция с добър физиотерапевт при скъсана ПКВ.

# 62
Здравейте! Аз съм с подобна диагноза за коляното - дискретна лезия на минискуса + плика синдром, с препоръка за консервативно лечение - физио- и кинезитерапия, но в Амб лист винаги ми пишат с препоръка за артроскопия. Ходих на преглед при 2ма лекари от "Евровита" и един в "Св. Богородица" - като за пликата не всички са единодушни, според някои се вижда на ЯМР, според други - само артроскопски се доказва.

Нямам "истинска" травма, при клякане в домашни условия ме заболя, не е имало оток и изпукване, силната болка беше първите 2 седмици. Въпреки това, вече почти 4-ти месец не мога да възстановя нормалните си движения. Далеч от просто "дискомфорт" в коляното съм, не мога да клякам, имам ограничен обем на движения и кракът много лесно се уморява след всякакви опити да се рехабилитира, междувременно ме заболя и "здравият" крак,  надявам се да е само компенсаторно. Минах два курса на физиотерапия без почти никакво подобрение, както и консултации с невролози и ревматолози, от които засега няма нищо притеснително.

Искам да попитам хората, които са с такава "по-лека" диагноза, която не налага операция на всяка цена, с какви симптоми са, какво правят, за да ги облекчат и реално водят ли пълноценен живот, с неограничени движения.

Благодаря!

# 63
Здравейте,
минавам само да споделя,че доктор Бочев и доктор Лашков вече не работят в Евровита. Бочев е в Аджъбадем Сити Клиник, за Лашков не знам къде е.
Операцията на сина ни 16 годишен я правиха двамата и 6 месеца по късно сме доволни от свършената работа.

# 64
Сега се върнах назад и видях, че дамата е написала, че й предстои артроскопска операция в Евровита, без да описва подробности за състоянието си. Значи вече сте решили, че ще действате с доктора, на когото сте се спрели в Евровита. Разбирам, че мнението на Вулджев Ви обърква, а сте очаквала категорично потвърждение.
Вместо да се терзаете, решете на кого ще се доверите и действайте смело! В крайна сметка лекарите не са на противоположни мнения. Просто единият Ви е дал шанс да направите опит да избегнете или пък отложите операцията за по-късен етап. Пак опираме до това, че вие трябва да вземете решението.

Здравейте, всъщност се колебаех от кого да е второто мнение - от лекар от Евровита или от д-р Вулджев. Хирургът, с когото първи разговарях, е д-р Валери Петров.
Травмата ми е от преди 11 месеца, но наскоро направих ЯМР. Така че с тази лезия съм почти година - коляното ми е подуто все още, при клякяне имам трудности в последната фаза, но иначе се движа активно, спортувам.
Не ми се иска артроскопия, личният ми лекар също не я препоръчва. И така. Simple Smile
Благодаря за мненията, личи, че имате поглед! Simple Smile
Засега ще опитам с физиотерапия и ледени компреси.
Успех на всички със сходни проблеми!

# 65
Здравейте, изчетох доста  по темата за скъсана ПКВ.  Синът ми за съжаление преди две седмици на едно състезание по карате я е увредил(скъсал). Случило се е при някакво падане, не е усетил нито остра болка нито пукане, станал е и е продължил срещата (казва че е усещал кракът леко нестабилен). Прибра се с леко подут крак, вървеше без някакви особени болки. Слагахме лед и активна почивка, оттокът спадна. Решихме все пак да отидем на ортопед, прегледа го опъна му коляното(по някакъв си там техен метод) и предположи ,че има скъсани ПКВ. От там ЯМР потвърди диагнозата, насочиха ни към "София мед". Запазих час за 24.07.2025 да видим какво ще кажат там.
      Та питането ми е синът ми е на почти 18 г. все още ученик , лично според мен кракът му не е халтъв и той не го осеща така. Няма проблем с ходенето, качване ,слизане по стълби. Да бърза ме ли за операция за да се възтановява през ваканцията. Добра ли е клиниката , кой доктор бихте препоръчали, понеже не сме от София разчитаме само на коментарите и отзивите на препатилите . Благодаря предварително на отзовалите се.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 17:34 от totokaril

# 66
  • София
Аз бих Ви посъветвала да си дадете малко време и да изчетете темата първо. Много е писано по всеки от въпросите, които задавате.
Със частично скъсана ПКВ може да се живее нормално, но не може да се спортува активно, а разбирам, че вашият случай е такъв.
Ако искате можете да изчакате 6 месеца и да видите как се възстановява младежът. После отидете при д-р Вулджев или в Евровита д-р Точков / Иван Василев, може и Валери Петров в Софиямед. Последният не оперира със сухожилие от квадрицепс, което за мен е минус.
Вие няма как да прецените дали кракът му е нестабилен. Прави се Лахман-тест (чекмедже) от опитен ортопед. Нестабилността се проявява при определени движения (при всеки е различно). Мъжът ми усещаше нестабилност като вдигаше тежко откъм страната на контузеното коляно. Дъщеря ми при продължително слизане по стръмнини (напр. в планината). При спорт натоварването е различно от това в ежедневието.

# 67
  • София
Здравейте! Темата ми беше много полезна при казуса с моето коляно, благодаря на всички споделящи Flowers Hibiscus
Днес майка ми ме изненада, че се налага смяна на колянна става на баща ми, който е на 70 г. Препоръчали й д-р Мамун Калабан от  "Сърце и мозък" в Плевен, те живеят в Русе. Не успях да открия информация за точно това отделение там, но отзивите като цяло ме карат да бъда доста мнителна.
Може ли да препоръчате специалист в София, който първо да потвърди нуждата от смяна и съответно да направи операцията при нужда? Била съм при д-р Точков и д-р Вулджев за мнение, но не за става.

# 68
  • София
За смяна на колянна става съм чувала много добри отзиви за д-р Венцислав Димов. Но има отделна тема за смяна на стави. Там ще ви насочат по-добре.
Вулджев и Точков са специализирани повече в спортна травматология и артроскопски операции.

# 69
  • София
Благодаря, Skiorche Flowers Hibiscus Явно не съм търсила правилно, сега ще го направя. Ще запиша час и при д-р Венцислав Димов.

# 70
Реших да напиша нещо, което ми се струва важно.
Синът ми скъса предна връзка преди 6 седмици. След ЯМР стана ясно, че операцията е неизбежна.
Наш близък кинезитерапвет го пое веднага и работиха за изправяне на крака до 0 градуса. Постигнаха го точно преди операцията.
Сега е с шина, настроена на 0 градуса за първите дни. Ако не беше направена тази подготовка, към силните болки от разрезите щяха да се добавят и болките от изпъването на сухожилията.
За съжаление, повечето от лекарите май не дават препоръки за предоперативна подготовка.
Здравейте, благодаря ви за съвета. На моя син му предстои операция началото на септември. И аз прочетох че предоперативно трябва да тренира мускулите освен това да взема повече витамини и добавки (вит С, колаген, вит Д3, омега 3, магнезии) .Преди 5 дена ,след ЯМР диагнозата е скъсана ПКВ. Той е на 16г. и спортува активно и доктора (д-р Валери Петров) ни препоръча да вземе присадка от пателното сухожилие а не отзад на бедрото . Бихте ли споделили как мина при вашия син операцията, кой доктор избрахте и от къде взеха присадка? Благодаря ви, бързо и успешно възстановяване на момчето.

# 71
  • София
Привет, при нас операцията беше преди едва 2 седмици и не знам доколко мога да дам обективна оценка.

Избрахме доктор Краевски (беше ни силно препоръчан), честно казано не разбрах откъде е взета присадка, лаишки, като чета епикризата ми се струва, че е от бедрото.
Остана една нощ в клиниката под наблюдение, после вкъщи си лежеше спокойно първите два - три дни. След това се появи силна болка отзад на коляното и изби голям хематом. Реално той беше най-неприятната част, със силни болки в прасеца, до степен да не може да стои прав. Но с мазила и физиотерапия за десетина дни нещата отминаха, все още кракът му е лилав, но болка вече няма.
Правихме няколко курса физиотерапия в клиниката, онзи ден свалиха конците и от днес започва вече активната рехабилитация.
Пожелавам успешна операция и леко и пълно възстановяване и на вашия син Flowers Four Leaf Clover

# 72
Здравейте,
минавам само да споделя,че доктор Бочев и доктор Лашков вече не работят в Евровита. Бочев е в Аджъбадем Сити Клиник, за Лашков не знам къде е.
Операцията на сина ни 16 годишен я правиха двамата и 6 месеца по късно сме доволни от свършената работа.
Здравейте, синът ми е също на 16г. и му предстои операция септември. Бихте ли споделили от къде му взеха присадка? От пателното сухожилие при коляното или отзад на бедрото. И също с каква упойка беше?

# 73
  • София
Да пиша относно упойката - пълна беше при сина ми. Аз малко се напрегнах като разбрах, но докторът каза, че било за спокойствието на пациента, да не чува и да не се притеснява.
После споделих това с близки, минали през подобна интервенция с местна упойка, които казаха, че преживяването е било ужасно неприятно и биха предпочели да не са чували какво се случва.

# 74
  • София
Бихте ли споделили от къде му взеха присадка? От пателното сухожилие при коляното или отзад на бедрото.
Нито едно от двете не бих препоръчала за подрастващи младежи.
Четете и се интересувайте какви методи се използват в други държави преди да прибегнете до операция на ПКВ, особено, когато става дума за дете!!!!
Поне тази тема прочетете назад, ако не Ви се рови в чужди източници! Препоръчвам Ви да се консултирате с д-р Точков (или Иван Василев) или д-р Вулджев, които оперират деца със сухожилие от квадрицепс.

Общи условия

Активация на акаунт