Трудни семейни отношения след раздяла на родителите

• 2 439
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте, Христос Воскресе!

В следната житейска, гадна ситуация съм: аз съм в средата на 30те, през целия си живот съм имала проблеми с баща ми, трудно детство с много психически тормоз от снегова страна, което беше моята основна мотивация да емигрирам в друга държава. Обиждаше мен, брат ми и майка ни почти постоянно, беше много агресивен и имах голям страх от него. В днешни дни не се чувстжам спокойно ако трябва да съм в компанията му, мъжът ми се пита защо винаги се напрягам така. Баща ми да поясня е типичният нарцист, с него никога не може да се говори и проблемът винаги е в другите. Притежава всички нарцистични качества и е до болка контролиращ. Като дете ме е бил няколко пъти, защото бил изнервен от работа, а аз съм се лигавела. В тинейджърството никога нямах право да кажа нещо.

В последните години с майка ми не се разбираха добре, докато един хував ден, избухва скандал, той става агресивен и иска да я изхърли. Аз бях потресена, говорих много с него, нищо не се промени, обвиняваше я нея и нейното семейство, който нямат нищо общо. Майка ми се изнесе, депресира се, и се разболя доста тежко от среса и цялото местене след над 30г живот заедно, той не направи нищо. Разделиха се, майка ми остана без нищо. Година вече по-късно, той има нова жена, която води по екскурзии напред назад, дори Великден сега прекара с нея. Крие се като маймуна и се държи като 16год пубер, а не 60+.

В мен бушува страшно много гняв, който като тийн не съм изразявала, не мога да го гледам и търпя, а камо ли да комуникирам с него. Отвратена съм от всичко, много ми е трудно и да се справя с проблемите от детството. Всичко като че ли стана посоянен товар за мен. Имате ли съвети? Как да се справя?

Последна редакция: пн, 21 апр 2025, 18:22 от BlairW90

# 1
Спираш напълно комуникацията с него, няма друг начин.

# 2
А защо трябва да комуникираш с него? Някой с пистолет до главата ли те кара?
Аз примерно от 13 години с баща си не контактувам (родителите ми не са разведени) и се чувствам прекрасно.

# 3
Имаш съпруг,  живееш в емиграция майка ти вече е свободна, сега е момента да прекъснеш всякаква връзка с баща си.

# 4
Живееш извън страната и имаш всички условия да не поддържаш контакт с него.
Забрави, че ще получиш реванш за теб или за майка ти, вселената не функционира така.
Късай връзката, намери терапевт и давай напред.

# 5
Спираш напълно комуникацията с него, няма друг начин.

И аз съм на това мнение.

При така описани грозни отношения какъв е тоя мазохизъм да общуваш с този човек.
Над 30 години си, би трябвало отдавна да си скъсала с него.
Аз също имам кофти баща, но не е нарцисист, други драми там, няма да обяснявам, но от 20 годишна съм се осъзнала и не общувам с него.
А ти какво искаш, защо се гневиш?
Тоя гняв на него ли вреди или на теб?
Гневът и омразата са като чаша отрова, които ти си гълташ.
Майка ти какво я мислиш толкова?
Никой не я насилвала да се жени и да живее толкова години с него.
Тя доброволно е търпяла всичко и дори  е подлагала на тормоз и теб.
Даже трябва да почерпи, че се е отървала от този изрод, а тя се стресира видиш ли и се разболява.
Явно и тя мазохист.
Вместо да почерпите, вие се гневите.
Пълен смях.

# 6
Никой не заслужава да расте в страх и разбито семейство. Знаеш много хора тук са имали трудно детство и разбиране ще срещнеш, макар и не винаги опаковано в красиви думи с панделка, както би било ако идеш при терапевт специалист в семейните травми.

Също така, както ти казаха и другите дами тук - да се дистанцираш от този човек е най-добрият подарък, който можеш да направиш на себе си.

Сложи си граници. Не си длъжна да общуваш с човек, който не носи отговорност и продължава да причинява само болка. Понякога емоционалната дистанция започва с физическа.
Ако все пак ти се наложи да комуникираш с него - сложи граница на това, което ще търпиш.

Фокусирай се върху семейството, което имаш сега със съпруга си. Гневът ти е оправдан, но е отрова в твоята система. Сложи турникет. Махни змията и стегни ухапаното.
Ако имаш средства иди на психолог, ама го подбери добре. Хубаво е да знаеш, че не си сама.

# 7
Христос Воскресе! Чета и просто нямам думи… За съжаление, с хора като баща ти е много трудно да се справиш. Толкова е гадно, когато от малка си изправен пред някого, който не само че не те уважава, ами и ти прави живота ад. Не ти е нужно да търпиш глупостите му, защото той няма право да разрушава твоето спокойствие. Аз също съм имала подобен проблем с моето семейство и, повярвай ми, най-голямата грешка беше да се опитвам да променя неща, които не могат да се променят. Той ще си остане същия и колкото повече се опитваш да го промениш, толкова повече се изтощаваш. И не, не трябва да общуваш с него, ако това те кара да се чувстваш зле. Ти не му дължиш нищо! Няма как да оправиш нещата за него, така че се грижи за себе си. Отдели време за себе си и просто спри да се напрягаш за нещо, което не можеш да промениш. И ако има нещо, което може да те успокои, направи го! Стига си се съобразявала с него!

# 8
Много съжалявам, че си в такава ситуация. За щастие тя вече не те касае пряко и можеш да се спасиш.

Относно това, че майка ти се е разболяла след като баща ти я е изхвърлил - нямаш никаква вина. Неин избор е било да стои с такъв жесток човек 30 години, без да изгради нещо свое, оставила се е в ръцете му един вид. Не го допускай за себе си.

Аз с такъв баща сигурно не бих контактувала. Той си живее както иска, ти за какво се навираш там, той ли те кани? Или ако се виждате, не преживявай все трагедии. Помогни  на майка ти с каквото може.

# 9
Така е Катрин.
Хората много обичат да променят другите. И газ пикаят като не успеят. Гневят се, мразят.
Може и с  право, но няма значение.
Можем само себе си да променим. Нашето отношение към даден човек, реакции, поведение.
Елементарно е.

Последна редакция: пн, 21 апр 2025, 21:19 от Елора

# 10
Живееш извън страната и имаш всички условия да не поддържаш контакт с него.
Забрави, че ще получиш реванш за теб или за майка ти, вселената не функционира така.
Късай връзката, намери терапевт и давай напред.

Подкрепям. И не бъди "патерица" на майка си. 30 години го е търпяла вместо да събере смелост да се разведат.
Това не е твой проблем.
Гледай си семейството.

# 11
Ами не говорете! Радвайте се бе хора! Радвайте се, че тя ще е свободна последните си години, а на вас няма да се налага да гледате един ужжасен болен старец един ден!
Говорете с нея, не сякаш е драма, а сякаш е празник. Поканете я при вас. Пратете и пари да си стъпи на краката.

Какво го мислите - това, че вече има друга е чудесно и а дано никога не търси пак майка ви, която явно е слаба.
Такива хора "източват" човека до себе си и ще и трябва време да оздравее, да си стъпи на краката!

Радвайте се! Честита свобода! Ех какъв голям и излишен товар сте махнали!

# 12
Аз лично не бих комуникирала много често с него, реално погледнато няма какво да промениш нито си отговорна за изборите му нито си виновна за държанието му. Всеки сам е отговорен за действията си.
Разбирам , гнева и мъката ти. Нормална реакция е. Всеки би се чувствал така. Но трябва да приемеш ситуацията, че се е случила не можеш да я промениш можеш само да я приемеш. Продължиш напред . Нямаш вина и не си отговорна за тези неща.
Гледай напред в бъдещето , а дали да комуникираш с него това е твой избор каквото и да решиш ти знаеш най добре и никой няма право да те съди. Пожелавам ви много усмивки и само хубави неща за напред! 🍀

# 13
  • Варна
А всъщност в какво се състои комуникацията с такъв дебил? За какво изобщо си говорите, какви теми обсъждате, някой изпитва ли удоволствие от тези срещи? Абсурд. Ама се насилвате за да доказвате Господ знае какво.

# 14
Здравейте, бях в подобно положение след развода на моите родители преди десетина години. Дори в този период ме настройваха един срещу друг, по техния си начин: единият в роля на агресор, другият - в ролята на жертва(майка ми). Беше доста тежък период, но смея да кажа, че отмина. Моят баща доста се доближава до описаното.
Но в крайна сметка, не всичко е било лошо! Имали сме и хубави моменти, научил ме е на някои неща. Нищо не е черно и бяло, но хората имаме склонност да се вглъбяваме основно в лошото. Не разбирам всички коментари, които казват да се отрече жената от баща си и да спре всякаква комуникация с него. При някои сигурно го работи, но ние имахме две години без комуникация и на мен ми беше много тежко! Какъвто и да е, както и да се държи, все пак ми е баща! В момента му ходя два пъти на гости в годината и това е достатъчно, за да се чувствам аз добре. Търпеливо му изслушвам глупостите и си заминавам. Това поне за мен работи.

Пожелавам на авторката да намери своя си начин за комуникация (или липса на такава) с него, с който ще се чувства спокойна, че е взела правилното за себе си решение.

Общи условия

Активация на акаунт