Трудни семейни отношения след раздяла на родителите

• 2 436
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Майка ти си го е търпяла и дори като си пораснала не го е напуснала, а той я е изгонил. Изобщо не се занимавай и с двамата. В средата на 30-те си гледай твоя и живот и ти какъв мъж ще избереш.

# 16
..
В последните години с майка ми не се разбираха добре, докато един хував ден, избухва скандал, той става агресивен и иска да я изхърли. Аз бях потресена, говорих много с него, нищо не се промени, обвиняваше я нея и нейното семейство, който нямат нищо общо. Майка ми се изнесе, депресира се, и се разболя доста тежко от среса и цялото местене след над 30г живот заедно, той не направи нищо. Разделиха се, майка ми остана без нищо. Година вече по-късно, той има нова жена, която води по екскурзии напред назад, дори Великден сега прекара с нея. Крие се като маймуна и се държи като 16год пубер, а не 60+.

В мен бушува страшно много гняв, който като тийн не съм изразявала, не мога да го гледам и търпя, а камо ли да комуникирам с него. Отвратена съм от всичко, много ми е трудно и да се справя с проблемите от детството. Всичко като че ли стана посоянен товар за мен. Имате ли съвети? Как да се справя?
Баща ти не може просто така да изхвърли майка ти, ако домът е общ. Ако е негов, да, тогава при неразбирателство тя трябва да напусне дома. Майка ти защо се е поболала - тя не е ли работила, не е ли имала собствени доходи? Била ли е напълно зависима от него? Ако е така, много жалко за нея и за изборите, които е направила в живота си. И всъщност е добра поука за теб да не допускаш никога да стигнеш до такова положение, да си зависима от насилник.
Разбира се, възмутително е, че баща ти е бил агресивен, а майка ти е търпяла, в това число ти и брат ти да сте тормозени - това е негова, но и нейна вина.
Сега като възрастна ти вече си се отделила. Не се занимавай с баща си, съсредоточи се върху живота си, семейството си, мъжа си. Ако останеш да живееш в миналите драми, ще си разбиеш собствения нов живот и няма баща ти да е виновен - вече ти носиш отговорността за себе си.

# 17
Благодаря, мили дами, за подкрепата и съвети! Много адекватни и на място мнения дадохте!

Да, определено нещата никога не са черно-бели и няма само лошо и майка ми също има вина за нейните избори и решения толкова години. За да се съхрани човек след този тормоз трябва да се взимат и трудни решения - писах на баща ми вчера и му забраних да ме търси и да поддържа контакт с мен. Олекна ми засега, нека си се занимава с новата си изгора, да си я води на шопинг и екскурзии.  Аз продължавам напред и ще се грижа за моето семейство, за да не свърша като родителите си.

# 18
Работата е там, че не са приключили за вас с майка ви нещата!
Защото още ви пука и ви е криво.
Все още смятате, че вашето семейство сте вие тримата и това, че той спокойно си живее с нова жена ви наранява.

Моя съвет е първо добре да формираш в главата си НОВАТА РЕАЛНОСТ и да я прегърнеш. Майка ти е в нейното си място - има приятели, може би и приятел, пътува, готви, почива си и не страда /това е много важно за децата мама да не страда, а ние сме деца на майките си/ . Представяй си майка си весела и спокойна, чуваш я и не се тревожиш за нея, идва ти на гости.
Сега си представи баща си - той е някъде там. Чувате се по празниците да си честитите. Формални отношения, но не се чувстваш зле, че не изпълняваш синовния си дълг.
И себе си - вече се чувстваш голяма, отделна - твоето семейство е това, което сама си изградила + силна връзка с майка си.
Това си представяй, докато всеки влезе в ролята.

Хубаво е да помниш, че няма правилен път - трябва да има промени и да се учим. Раздялата им не е приятна, но е добро нещо и за трима ви. Просто трябва да свикнете с новата форма на семейност - всеки сам!
И дано майка ти не мрънка и не се оплаква, че тогава ще ти е много кофти. Живеейки с такъв човек то вероятно ролята на "жертва" цял живот и е допадала. Сега много силно ще прегърне новата роля на жертвеност. Не се връзвай. Тя има нужда да е жертва - не я спасявай и не я разубеждавай. Само сама претегляй зле ли е наистина и има ли нужда от помощ - трезво, без емоции.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 22:44 от the Дорис

# 19
Какво я жалиш майка си не знам. Тя е допуснала да живее в тормоз и вие с брат ти също. Сигурно си е кротувала от финансов интерес. Освен да ги отсвириш и двамата друг съвет нямам.

# 20
Майка си е нормално да жалиш, но това не бива да ти е фокус. Приоритет е не рожденото ти семейство, а онова, което си създала.
Нормално е да подкрепяш. Още по-нормално е да да поставиш граница.
Работи по връзката със съпруга си. Поддържай я. Старай се там. Най-голямата победа е децата ти да имат здраво семейство въпреки, че родителите им не са имали.
И също така, те са големи хора. Нека си вземат решения те.
ПРОМЕНИ СИ ФОКУСА!

Общи условия

Активация на акаунт