Онлайн подкрепа от психолог - на вашите въпроси отговаря Яна Кирова

• 18 784
  • 153
  •   2
Отговори
# 150
Здравейте,
Вие с вашата приятелка сте различни хора, с различни качества, вкусове и външен вид. Вашата приятелка, както добре разбирате, има своите предимства и недостатъци също както и Вие, също както всеки друг. Именно това различие и многообразие прави живота толкова шарен и хубав. Външният вид и стил е важен за първоначалното впечатление, но далеч не е достатъчен. Същността е тази, която излъчваме и привлича заедно с външния вид.
Аз намирам нещо много хубаво в това различие. Ако се опитате да погледнете на Вашата приятелка без сравнения и очаквания, тя може да Ви помогне да станете по-отпусната, спонтанна и радостна, което само ще е допълнителен актив към Вашите качества. Човек може да се учи дори от някой на улицата, стига да не е предубеден. Основна когнитивна грешка е да се сравнявате с другите. Никой не е като някой друг. Вие от над осем милиарда души на тази планета сте единствена и това е удивително!
На Ваше място бих отишла на пазар с приятелката Ви. Може да обиколите вторите употреби и да пробвате различни неща, дори онези, които никога не бихте облякла, след това по магазините, от които Вие обичайно пазарувате. Разменете си ролите, нека тя избира дрехите за Вас, Вие нейните. Може и нищо да не си купите, но със сигурност ще се позабавлявате. Нещо в стила "Сексът и градът". Ние, хората, сме много неща - и сериозни, и забавни, и тъжни, и умни, и т.н. Това познанство може да е възможност да опознаете Ваша страна, която самата Вие не подозирате, че притежавате. Бъдете любопитна към себе си, не оценъчна. И не забравяйте да се забавлявате!

Цитат
Скрит текст:
Здравейте! Какво бихте ми казали за следната ситуация: от тази година започнах ново приятелство с жена на моите години, която е много красива, добродушна, но и доста ограничена откъм обща култура. Много се дразня на нейното инфантилно поведение, реакции, вкусове и прочие. Само заради това, че е добър и мил човек, продължавам да общувам с нея. На моменти се комплексирам като я погледна, защото тя е висока и слаба, има дълга руса коса, винаги с прическа и грим и добре облечена. Още повече се отчайвам от това, че тя пазарува дрехи втора употреба, но успява да изглежда шик и модерно, а аз съм ходила при трима стилисти и дадох стотици левове, а пак изглеждам зле. Напълно наясно съм, че това е мой проблем със самочувствието, който трябва да отработя. Но също така съм наясно, че няма как да изглеждам като нея и най-вероятно тя ще е тази, която хваща мъжкото око, а не аз. Аз не си позволявам често да изглеждам женствено, избирам дрехи, които са "базови", професионално да изглеждам, сериозно, най-често в сиви цветове, базови. Например, тя носи връхни дрехи, които са от пух, слага бижута, дънките са прилепнали, а аз нося широки, т.е. не подчертават фигурата ми, връхната ми дреха е по-скоро топла и практична, а не шикозна, и съм напълно наясно, че моят стил говори за удобство, но не за мода и шик, а при нея е точно обратното. Тя рискува да зъзне в студа, но е модерна, а аз се обличам според температурите, но съм незабележима. Чувствам се тъжна и като незабележим, безличен човек. Не съм жена, която обича всеки ден да се гримира, понякога откровено мразя модата, ходенето по магазини ме изтощава и отчайва, трудно ми е да правя съчетания между дрехите, отчайват ме и цените.
Винаги съм залагала на ученето, обичам да чета, да анализирам, да проучвам. Смятам се за високоинтелигентен човек с много знания и богата обща култура. Тя няма такива интереси и сякаш това не е никакъв проблем. Знам, че и моите неща не са достатъчни, особено за да те харесват мъжете. Отчайващо е, че сякаш моите знания нямат никакво значение в това общество, а винаги по-важен е външният вид.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 11:50 от Рaдост

# 151
Здравейте! На 50г. съм. С панически атаки съм от много години- с периоди на влошаване и стабилизиране, разнообразни страхове и някакво тревожно разстройство.
Последните няколко седмици научих тежки новини. Близък мой приятел и връстник получи инсулт. Разказа ми го доста подробно. Много се уплаших. Бях с разнообразни нервни симптоми и страхове, свързани с тази болест няколко дни. Изписани ми от лекар, пия успокоителни- лекарства добавки. Наложи се да увелича дозата, защото се чувствах много зле. Не успях да отида и да го видя в болницата. Засега се възстановява и е добре и напрежението от него ми спадна.
Ден след него ми казаха, че друг по- страничен за мен човек е починал внезапно. На около 80г. И тази новина ме поразстрои.
Малко след Нова година много близък емоционално за мен човек рязко спря алкохола и започна да получава сериозни симптоми. Всяко чуване с него ми предизвикваше страх, сърцебиене, тревога. Ситуацията ескалира- получил е припадък вкъщи, след това в болница. Там му се влоши
. Халюцинации, неадекватност. Скочил е от етажа в болницатa, но е паднал на терасата на долния етаж. Жив е, с контузии. В психиатрична болница в момента. Поддържаме контакт по телефона всеки ден. Грижат се за него близките му.
Тази случка ме шокира тотално. Пак увеличих успокоителните и добавките, но първия ден не можех да стана от леглото. Треперене, кръвно, ужасно напрежение през целия ден. Не можех да се успокоя. Минаха няколко дни, все още ми е зашеметено, нестабилно, плача и ми се появяват разни симптоми.
Оказва се, че все по- зле понасям тежки новини и колкото по- близък ми е човекът, толкова по- зле ми се отразяват. Не знам как да се справя и какво да правя оттук нататък...

Ще съм Ви много благодарна за коментар и съвет.

# 152
Здравейте,
Съчувствам на състоянието Ви. Според мен имате хиперактивна тревожна система, където "светът е едно опасно място и опасности дебнат отвсякъде". И това е вследствие на натрупани последователни травматични събития, без да имате възможност за възстановяване и стабилизация между тях. Следствие на това са симптомите - треперене, плач, усещане за срив, както и интегрирана чужда симптоматика. Всичко това Ви води до ръба на емоционалното изтощение. Първото нещо, което следва да направите, е да ограничите излагането на лоши новини. Разбирам загрижеността за приятелите Ви, но сега трябва да се погрижите за себе си. Това включва ограничаване и на лошите новини от медиите. Особено вечер правете или гледайте нещо приятно. По-чести разходки. Мотивираща или развлекателна литература. Леки физически упражнения и разходки. Кино, театър, масаж. Правете неща, които Ви харесват. Заземяване (много важно при „зашеметеност“).

Няколко пъти дневно:
назовете 5 неща, които виждате,
4, които чувате,
3, които докосвате,
2 миризми,
1 вкус

И нещо много важно, което искам да запомните - фактът, че реагирате по-силно на близки хора, означава, че сте емоционално свързан, чувствителен човек, не слаб човек. И преди се е случвало и сте се справила. Ще можете и сега!

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 12:13 от Рaдост

# 153
Здравейте,
Съчувствам на състоянието Ви. Според мен имате хиперактивна тревожна системе, където "светът е едно опасно място и опасности дебнат от всякъде". И това е вследствие на натрупани последователни травматични събития, без да имате възможност за възстановяване и стабилизация между тях.  Следствие на това са симптомите -треперене, плач, усещане за срив, както и интегрирана чужда симптоматика. Всичко това Ви води до ръба на емоционалното изтощение. Първото нещо което следва да направите е да ограничите излагането на лоши новини. Разбирам загрижеността за приятелите Ви но сега трябва да се погрижите за себе си. Това включва ограничаване и на лошите новини от медиите. Особено вечер правете или гледайте нещо приятно.По-чести разходки. Мотивираща или развлекателна литература. Леки физически упражнения и разходки. Кино, театър, масаж. Правете неща, които Ви харесват. Заземяване (много важно при „зашеметеност“)

Няколко пъти дневно:
назовете 5 неща, които виждате,
4, които чувате,
3, които докосвате,
2 миризми,
1 вкус

И нещо много важно, което искам да запомните - фактът, че реагирате по-силно на близки хора, означава, че сте емоционално свързан, чувствителен човек, не слаб човек. И преди се е случвало и сте се справила. Ще можете и сега!

Благодаря Ви за бързия отговор и насоките. Разпознавам се в описаното и ще опитам да приложа препоръките Ви.

Общи условия

Активация на акаунт