Магистър и бакалавър заедно

• 594
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, имам интересен казус и няколко въпроса по него.

В момента уча психология, но смятам да запиша и медицина. Възможно ли е да се учат бакалавър и магистър заедно? Все още не съм сигурна дали искам да ги уча по едно и също време (все пак медицината е изключително трудна), но просто искам да знам дали изобщо е възможно. Ако е възможно, втората специалност платена ли е? Прочетох различни твърдения за това дали е платена, или не е.
Надявам се да съм обяснила добре, но ако има нужда от пояснения, моля кажете Simple Smile

Благодаря предварително!

# 1
Магистратура учиш психология, така ли? Редовно или задочно?
Ако учиш психология магистър, означава, че вече имаш някакъв бакалавър.
По принцип два бакалавъра държавна поръчка не разрешават. Това за един и същ университет ли става дума или искаш да учиш две специалности в две степени на висшето образование в два университета едновременно?

# 2
  • София
Да, възможно е да се обучаваш едновременно в бакалавърска и магистърска програма, стига да можеш да съчетаеш натоварването. Важно уточнение обаче – за да се запишеш в магистратура, трябва да имаш вече завършена бакалавърска степен. Тоест, ако още не си завършила психология, няма как да започнеш медицина като магистратура.

Ако имаш завършен бакалавър (особено ако е бил платен), можеш да запишеш магистратура по държавна поръчка, ако има свободни места и отговаряш на изискванията. Ако искаш да запишеш медицина като втора бакалавърска програма – това също е възможно, но ако първото ти обучение е било по държавна поръчка, то второто ще трябва да е платено. Правото на безплатно обучение по държавна поръчка е веднъж за бакалавър и веднъж за магистратура.

# 3
Магистратура учиш психология, така ли? Редовно или задочно?
Ако учиш психология магистър, означава, че вече имаш някакъв бакалавър.
По принцип два бакалавъра държавна поръчка не разрешават. Това за един и същ университет ли става дума или искаш да учиш две специалности в две степени на висшето образование в два университета едновременно?
Не, не уча магистратура психология, а бакалавър. Медицината си е направо магистър и за нея не е нужен бакалавър.

# 4

В момента уча психология, но смятам да запиша и медицина. Възможно ли е да се учат бакалавър и магистър заедно? Могат, стига да си взимаш изпитите.Все още не съм сигурна дали искам да ги уча по едно и също време (все пак медицината е изключително трудна), но просто искам да знам дали изобщо е възможно. Ако е възможно, втората специалност платена ли е? Да, в момента имаш право на държавна поръчка (ниска такса) на един бакалавър и един магистър. виж долу за подробности. Прочетох различни твърдения за това дали е платена, или не е.
Надявам се да съм обяснила добре, но ако има нужда от пояснения, моля кажете Simple Smile
Благодаря предварително!

Виж сайта на МУ Варна в секция "въпроси и отговори", там е обяснено добре.
Вариант 1: завършваш бакалавър по нещо си, но нямаш магистърска степен  - имаш право да запишеш медицина държавна поръчка (там няма отделно бакалавър, а ти нямаш магистър).
Вариант 2: на сайта на МУ Варна пише, че при записване държавна поръчка попълваш декларация, че не учиш друго висше в момента. Така че, ако учиш едновременно на две места - втората записана специалност трябва да е платена.
Вариант 3: Министърът на образованието наскоро каза, че обмислят второ и следващо висше да може да е държавна поръчка. Просто чакаш новия закон, ако изобщо го приемат.

Едит: И една истинска история как при спазване на правилата се завършват 2 висши (по-голямата част безплатно) с 4 успешни кандидатствания.
Позната следваше редовно обучение 7-8 години, за да ползва евтино общежитие, докато си отгледа децата. А и работодателите не изкаха жена с 2 малки деца.
Записа специалност 1 за 5 г. Точно накрая остави един невзет изпит (за да не завърши семестриално), отписа се, кандидатства втори път и я приеха в друг университет пак редовно. Учи редовно още 2-3 години.

Децата поотраснаха. Намери си хубава работа с почти завършената специалност 1, като обеща ASAP да се дипломира.
Отписа специалност 2, кандидатства (3-ти път) в специалност 1, приеха я. Призна си вече взетите изпитите и набързо опука последния невзет + 1-2 нови (сменен учебен план). До нова година се яви на държавен изпит и се дипломира.
Сигурно се досещата, че на следващата година пак кандидатства (за 4-ти път) за специалност 2, но този път задочно. Приеха я платено. Кротко си взе всички останали изпити и завърши.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 20:25 от biborana

# 5

В момента уча психология, но смятам да запиша и медицина. Възможно ли е да се учат бакалавър и магистър заедно? Могат, стига да си взимаш изпитите.Все още не съм сигурна дали искам да ги уча по едно и също време (все пак медицината е изключително трудна), но просто искам да знам дали изобщо е възможно. Ако е възможно, втората специалност платена ли е? Да, в момента имаш право на държаена поръчка (ниска такса) на един бакалавър и един магистър. виж долу за подробности. Прочетох различни твърдения за това дали е платена, или не е.
Благодаря предварително!

Виж сайта на МУ Варна, там е обяснено добре.
Вариант 1: завършваш бакалавър по нещо си, но нямаш магистърска степен  - имаш право да запишеш медицина държавна поръчка (там няма отделно бакалавър, а ти нямаш магистър).
Вариант 2: на сайта на МУ Варна пише, че при записване държавна поръчка попълваш декларация, че не учиш друго висше в момента. Така че, ако учиш едновременно на две места - втората записана специалност трябва да е платена.
Вариант 3: Министърът на образованието наскоро каза, че обмислят второ и следващо висше да може да е държавна поръчка. Просто чакаш новия закон, ако изобщо го приемат.
Благодаря Ви много за изчерпателната информация!

Общи условия

Активация на акаунт