СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 747
  • 733
  •   1
Отговори
# 195
Magenta2022 и mimi_3, благодаря че ми разяснихте в подробности! Това от таблицата няма как да се разбере. Много благодаря!

# 196
Ти за толкова години в Мамата , не разбра ли че Данибон не е източник.
Или четеш официалният документ или Дидева.

https://ruo-sofia-grad.com/priem-viii-klas-2024-2025/

# 197
  • София
Огромен е, преди 3г беше малка книжка:

# 198
Винаги е в такъв формат. Но аз купувах преди на педагог 6, СЛЕД утвърждаване на плана.

Примерно
Скрит текст:

# 199
  • София
АЕ - интензивно означава интензивно в 8 клас с 18 учебни часа седмично, в девети - не знам колко часа, а в 9ти и 10ти клас се учат и разказвателни предмети на английски. Вторият чужд език се учи от девети клас.
При ИИЧЕ - 8 кл 18 ч., от 9ти до 12 кл - 2 ч по ООП, при Разширено РИЧЕ: 8 кл - 12 ч, 9 кл - 6 ч, 10-12 кл по 2ч. Отново това са само часове по ООП.
Вторият език влиза от 9 клас до 12 вкл. по 2 ч/седмица ООП.
Дали у-щето ще предлага ИУЧ/ФУЧ си решава то. Дали от 9ти клас разказвателни ще се учат на 1ия чужд език пак решава у-щето и се променя според годината и учителите. Това е задължение само за езиковите гимназии. А всички др. паралелки, които са с интензивно изучаване на език не са задължени. Някъде го има - чела съм за 7мо и 127мо у-ще. Но пак трябва проучване.
A този случай например: Профил: Хуманитарни науки - АЕ интензивно,  ИЕ, БЕЛ и ИЦ (според ДПП), това не означава ли че и 4-те профила са фиксирани отсега?
  В този профил БЕЛ и ИЦ са профилите. Езиците не са, но могат да се изберат като 3 и 4 евентуално. Тук само са посочени кои езици се учат и как.
Много важна думичка евентуално. Защото да, имат традиции в повечето т.нар. езикови у-ща от втори ешелон, но все пак няма гаранции за след 3 г. Примерно за 2ия ЧЕ, който е само с 2 ч. може и да нямат преподавател с възможност да поеме такъв хорариум. А може и да е като във ФЕГ (случайно днес прочетох за тяхната организация, има я и другаде в 10 кл) - пишат по 4 желания и правят класиране и не всички деца от випуска могат да учат най-предпочитаните си 2 профила.
Скрит текст:
И ме извинете за фермана. Аз минах 2 пъти през тази сага. Догодина ми предстои за 3ти път, та ви следя по малко, за да хвана промените. Има доста разлики от преди 6 год, когато беше хлапе №1 вкъщи

# 200
  • ту тук, ту там
И аз ще чакам справочника на училищата на Педагог.

# 201
А в ЕГ кои предмети се учат на чуждия език?

# 202
  • София
Във всяка ЕГ е различно, според наличните преподаватели. И като нищо може да се променя година за година.

Изучаването на разказвателен предмет на чужд език изисква да се знае и езика и предмета, а такива преподаватели вече се намират трудно.

# 203
  • София
Да ви кажа аз днес леко се изумих от избора на втори език на 51-о за паралелката по компютърна графика. Направо ахнах. Доста нестандартно ми се стори.
Joy
Що, бе, кво? Защо да не научиш един японски като втори език? Satisfied
Даже си е много резонно предвид модерните анимета Wink

Ти за толкова години в Мамата , не разбра ли че Данибон не е източник.
Или четеш официалният документ или Дидева.
Най-после някой да каже истината!

# 204
Във всяка ЕГ е различно, според наличните преподаватели. И като нищо може да се променя година за година.

Изучаването на разказвателен предмет на чужд език изисква да се знае и езика и предмета, а такива преподаватели вече се намират трудно.

Мерси:)

Всъщност моят извод е, че отсега няма какво да му мислим..

Непрецизен ДПП.
Неясни профили.

Това означава изнесено обучение по школи и частни учители:) и в гимназиален етап, или съм в грешка🤑

Допълвам се ядно:(
И за тези училища ние се борим със зъби и нокти, пари и нерви...

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 14:44 от Compass

# 205
Изобщо не си в грешка. Това беше и целта на намаляването на езиковите профили, изнасяне по частни школи. Половин век съм вече в тази държава, знаем си номерцата

# 206
  • София
Едва изчетох новата тема, имах да наваксвам и от старата, та се озорих. И след като ви прочетох, още повече се депресирах.

Благодаря на sanaka за подробните насоки, отчасти ми се изясниха някои неща (само отчасти Simple Smile ), но се питам къде официално пише и как се предполага, че родителите на седмокласници ще са наясно, че при избора на училище/профил, от избрания профил ще зависи матурата в 12 клас?

Към Априлски душ - имам спомен, че в някоя от предишните теми беше споменала за Строителния, че приетите там деца след това нямат право да кандидатстват във всяко висше училище - по спомен пиша, но беше нещо в този дух. Може и аз да не съм разбрала.

# 207
  • София
За да не повтаряме тук цялата дискусия за професионалните гимназии и ограниченията за чуждите университети - ето оттук нататък в следващите няколко страници https://bg-mam.ma/p/1678109/49626156

# 208
....как се предполага, че родителите на седмокласници ще са наясно, че при избора на училище/профил, от избрания профил ще зависи матурата в 12 клас?....
E, как откъде?! Седмокланиците се готвят за космонавти, съответно родителите им са поне извънземни Laughing
Сори, ама не можах да се въздържа, защото и аз си задавам същите въпроси. Явно се очаква освен с нашата си работа, да сме много на "ти" с всички приумици на образователната система. Ако не сме, си е за наша сметка, естествено.
Да блогадаря и на Jiema, личи си, че се пише от опит, съответно на разбираем за новобранците език.

# 209
Аз съм лично спокойна за кандидатстване в университет след СГСАГ.  Не бих посъветвала детето си да избере хуманитарен профил в някое квартално, пред СГСАГ, само заради хипотезата по-лесно кандидатстване в Холандия.
ПГ по дизайн е същата работа, училището е добро и си заслужава, за после варианти ще се намерят.
То на нас техникумите са ни резервни, но знае ли се, изпит е това, всичко се случва, може да допрем и до цветарския техникум в Овча Купел.

Общи условия

Активация на акаунт