СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 722
  • 733
  •   1
Отговори
# 255
# 256
  • София

И още едно питане към Санака да разбирам, че няма вариант за паралелка физика и химия?
По принцип има - това е един от вариантите на профил Природни науки /по-напред пуснах всички профили и комбинации от предмети в тях/. На практика не съм виждала, поне в София, някое училище да предлага тази комбинация. Всички предлагат другия вариант - химия и биология.

# 257
Секънд, таткото взе работата. Каза, че много хора са взимали на децата си.  Не знам дали това е била възможността да се попита за коментар и дали въпросните раздаващи са само администратори или проверяващи. Няма значение вече така или иначе. Решила съм да сменя.

Санака, Благодаря!

# 258
Хоуп, май единствената надежда за физика + химия като 1ви и 2ри профил е за 125то, ако са сбъркали втория профил и той да е химия, а не биология.
Не са. Това е защото имат трима добри учители по биология и един по физика, които могат да го поемат. По математика напускат, по химия са кът

# 259
Хоуп, май единствената надежда за физика + химия като 1ви и 2ри профил е за 125то, ако са сбъркали втория профил и той да е химия, а не биология.

Каква е разликата в изучаването на английски език при тези два варианта:

22 Средно езиково училище  "Георги Стойков Раковски", ГР.СОФИЯ   
Профил - Природни науки - Биол, Хим, АЕ интензивно, НЕ   
Чужд език - Английски език - интензивно

Втора английска езикова гимназия  "Томас Джеферсън", ГР.СОФИЯ   
Профил - Чужди езици - АЕ интензивно, НЕ   

Разликата е, че във 2 АЕГ АЕ е задължителен профил (както и втория чужд език), утвърден с ДПП, а в 22ро не е задължителен профил и може да не го учиш като профил в 11 и 12 клас. Пак ще го учиш като ООП, но с малко часове.
До какво ниво на усвояване на езика достигат завършвайки 10-ти клас?

# 260
  • София
Mur, аз си мисля, че нивото, до което се достига по езика, изучаван интензивно, зависи от това кой е езикът, от уменията на учителя и от уменията и желанието на детето. Иначе, май B1 е заложено за края на 10 клас.

# 261
Малко замря темата за прословутата учителка по бел, обаче З.Каменова има ново клипче за матурите, и много ми заприлича на таз история та реших да преразкажа с две думи..
Звъни по телефона по обява за уроци по рисуване. Казва “Аз за уроците по рисуване се обаждам.. ааа дали детето има талант?!? Ми че то ако имаше аз нямаше да го записвам на уроци” .. затвориха й 😅

Hope, нямате ли поправки по работата? Решенията включени на листове? Ако е БЕЛ - разпечатка с критериите за преразказа със съответните точки по всеки критерий? Ако нямате - може да отидете да обсъдите според мен.

# 262
Ако нещо не знаеш, търси при Дидева Wink

# 263
  • София
Философията се изучава в първи гимназиален етап и може да бъде профил във втори. За мен е много интересен предмет, особено ако учителят е добър, въпреки че моите деца никога не са му били особени фенове.
Именно. Философията е за хуманитарно насочени хора. В НГДЕК това е единият от профилите. Децата в гимназията могат да променят сегашните си нагласи. В класа на голямата ми дъщеря в НПМГ - профил физика имаше деца, които в 11 клас записаха трети профил история. За философия не съм сигурна дали имаше, но определено след това отидоха да учат хуманитарни неща.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 09:59 от Vache

# 264
Magenta2022, със сигурност зависи от това, което си изредила. Питането ми беше какво е заложено и има ли разлика в двата варианта.

# 265
  • София
Magenta2022, със сигурност зависи от това, което си изредила. Питането ми беше какво е заложено и има ли разлика в двата варианта.
Няма разлика при завършване на 10 клас, има разлика при завършване на 12ти, ако си учил езика като профил.
Hope for two e публикувала по-горе таблицата.

# 266
А откъде се разбира, че подчертаните, не са задължителен профил във втори гимназиален етап, при положение, че са упоменати наравно с другите две? Ако не са задължителни, защо не пише само Биология и Химия, както е при повечето училища т.е. има само 2 профила?
Профил - Природни науки - Биол, Хим, АЕ интензивно, НЕ   

# 267
Разбира се от това, че пише "профил - природни науки". В този профил Б+Х са двата задължителни профила по ДПП според наредбата. Останалите два са по избор и че АЕ се изучава интензивно, не значи, че е задължително да се избере като профил, може да се избере друг профил от тези, които училището предлага.

# 268
  • София
Това поне три пъти го обясних по-горе.

# 269
  • у дома
То и преди във 2АЕГ също бяха фиксирани 3 и 4 ПП,но в края на 10 клас децата правеха наново избор и доста променяха избора си спрямо след 7 клас.

Общи условия

Активация на акаунт