СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 610
  • 733
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Моята девойка продължава да не знае какво иска да учи, но вчера с триста зора успях да я убедя да седнем и да поговорим. В крайна сметка изброи кои предмети не иска да учи (почти всички) и установихме, че ще се насочи към езици. Отдават й се много. Преди 3-4 години сама започна да учи руски, след това испански. Беше понаучила доста думи от някакво приложение на телефона. Сега се цупи на испанския (според мен от мързел), но каза, че би искала да учи руски. Като цяло, ако може да не учи нищо - най-добре.

Та бихте ли ме посъветвали къде има задълбочено изучаване на руски език като първи чужд език и до колко е търсен.
Видях, че само в 133 СУ го има, но може и да съм изпуснала нещо.

# 481
Моята девойка продължава да не знае какво иска да учи, но вчера с триста зора успях да я убедя да седнем и да поговорим. В крайна сметка изброи кои предмети не иска да учи (почти всички) и установихме, че ще се насочи към езици. Отдават й се много. Преди 3-4 години сама започна да учи руски, след това испански. Беше понаучила доста думи от някакво приложение на телефона. Сега се цупи на испанския (според мен от мързел), но каза, че би искала да учи руски. Като цяло, ако може да не учи нищо - най-добре.

Та бихте ли ме посъветвали къде има задълбочено изучаване на руски език като първи чужд език и до колко е търсен.
Видях, че само в 133 СУ го има, но може и да съм изпуснала нещо.

Привет,
в 18-то също има Руски език

# 482
Чудя се как въобще все още се предлага руски.
Колкото до приложението му, аз знам  перфектно руски и никога не ми се е налагало да го ползвам, освен да чета книги. Стинка не съм изкарал никога с него. Винаги се намира някой да ми възразява, но не съм срещал досега човек да му е трябвал руски и да е изкарал пари с него. Освен даскалите по руски, доколкото изобщо все още има такива.

# 483
  • София
Мъжът ми е завършил архитектура в гимназията:) Не ще и да чуе за чертане оттогава! Влязъл е с голямо желание, а на изхода е напуснал с двеста...

Скоро ще пиша за 133 то, от кухнята:)
Някак не си представям архитектура без чертане. Simple Smile
Ще чакам за 133-то информация, по-специално за паралелките с първи език руски.

Чудя се как въобще все още се предлага руски.
Аз държа и двете ми деца да знаят руски. Защо да не се предлага? Може ли само да не залитаме в посока политиканстване, което се очертава да се случи по тази тема.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 13:59 от Vache

# 484
  • София
Руски като първи език има само в 133-то, 119-то и 93-то. Има го и в още 3-4 професионални паралелки, но там не може да се учи като профил.

# 485
И аз знам перфектно руски, но без да говоря с падежи, хаха. Седи ми на хард диска в главата и заема място. Никога не съм го ползвала извън училище. С руснаци си говоря на български или на английски,  те не искат да говорят с мен на руски. Чела съм руска литература в оригинал, руска телевизия не гледам, сърчвам само на английски. Старо поколение съм, младите не знаят, моите деца изобщо не го разбират, не е хич близък до българския.
Помня мъчението с руските падежи, никога не ги разбрах и не ги научих, като говорих слагах окончания така, по усет, да има нещо, не ги уцелвах, тотал щета съм с падежите, имам блокаж. Разбирах им смисъла, но никога не ми застанаха на езика.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 13:46 от Априлски душ

# 486
  • София
Руски като първи език има само в 133-то, 119-то и 93-то. Има го и в още 3-4 професионални паралелки, но там не може да се учи като профил.
Благодаря!

# 487
Руските търсачки предлагат доста по-голяма информация от Гугъл.
Много хора, които знаят езици не вадят пари от тези знания. Трябва ли по подразбиране да приемем, че тези знания са ненужни или само защото са френски, немски, испански и пр. са полезни?

# 488
Човек гледа да учи това, от което има полза, нормално, животът е кратък. Понякога съдбата си прави и шеги де, при мен шегата беше, че руския не ми трябваше, а го учих най-интензивно, от първи до седми клас

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 14:02 от Априлски душ

# 489
  • София

Благодаря!
А какви са негативите от това, че не може да се учи като профил? Броят на часовете в 11 и 12 клас ли?

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 14:40 от ralralral

# 490
Е щом бъркаш падежите, това не е перфектно знаене де. Аз го говоря така, че руснаците не могат да познаят, че съм чужденец. И какво от това. Паралелите с немския винаги са ми били непонятни, какво като и в двата езика има падежи. Думите са съвсем различни, езиковите групи също, нищо общо няма и не виждам какво помага при ученето на немски - нищо. Само стуль и der Stuhl са близки🤣
И не е вярно, че не е близък до българския, много е близък даже. Само дето е падежен, а българският е предложен - дадох книгата на Иван, а на руски - я дал книгу Ивану. Много от думите са направо еднакви или почти еднакви.
🤣Да бе, и бухгальтер съвпада на руски и на немски, счетоводител значи🤣🤣🤣

# 491
Сега е моментът да се включи някой с "те езици няма да ни трябват след няколко години, че ще има електронен симултанен превод" и "за какво ни са тия косинуси и синуси - никога не сме ги ползвали в живота" и да затваряме сезона.

# 492
Всеки език си е носи своята добавена стойност, не е само финансовото измерение. Поне според мен...

Относно 133 то, паралеката с руски интензивно. Учат по стари учецници, ама много архаични. Имат проблем с кадрите. Не са учили предмети на руски език ( както е обещано), тъй като е нямало учители.

Профилите, от които е можело да избират: математика, история, химия и английски.

Като цяло спокойно и лежерно, НО не можеш да придобиеш солидни знания. Знаете...самата система позволява това...

Подготовката по математика - по школи и частни учители.

Руски може да се научи, ако детето е силно мотивирано - но не чакайте някой в училището, от учителите да го вдъхнови!

# 493
  • София
Сега е моментът да се включи някой с "те езици няма да ни трябват след няколко години, че ще има електронен симултанен превод" и "за какво ни са тия косинуси и синуси - никога не сме ги ползвали в живота" и да затваряме сезона.
И "мисленето не е моето" Wink

Compass, благодаря за информацията!

# 494
Да добавя - "За какво ни е да знаем еди-кое-си ....? То вече в гугъл всичко има."

Общи условия

Активация на акаунт