СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 781
  • 733
  •   1
Отговори
# 165
  • София
И на мен не ми хареса този план прием, по принцип иска езиков профил, явно ще действаме по метода на изключването. Другият проблем е, че не мисля, че успя да се ориентира в разказните предмети за тези три години в училище, да разбере кое я влече, често имаше отсъстващи учители, сменяха се заместници, беше час на телефони, ето и тази седмица отсъстват учители по химия, физика, история.

# 166
Санака, аз всичко разбрах, но имам един въпрос, понеже сега за пръв път в живота си отворих ДПП. Там пише, ако е профилирана паралелка, името на профила от тези, които си изброила по наредбата, но не пише конкретно предметите, както и трети и четвърти профил.
Примерно пише - профил математически. Как се разбира дали е математика+физика или е мат+информатика, и как се разбира кои са трети и четвърти профил?
Или трябва за всяка паралелка да се гледа сайтът и на конкретното училище? Че ако е така, това е огромна по обем работа. Или има нещо, което пропускам да видя в ДПП?
Също пише примерно профил чужди езици, тогава кой е вторият език, също не виждам. А в такъв и само в такъв случай първият език, който е интензивно, отива и като профил, нали? - да, интензивното няма нищо общо с профила, но ако профилът е чужди езици, тогава и само тогава езикът, изучаван интензивно, отива и за профил, нали? Но пак не пише в ДПП кой е вторият език.

# 167
Санака, аз всичко разбрах, но
Почти нищо не си разбрал Simple Smile

# 168
С този ДПП се чувствам като седмокласник на НВО😂

Смятам да отделя няколко паралелки и да чета от сайта на конкретното училище.

# 169
Ако и Санака каже така, ок, но с теб не съм съгласен.

# 170
Моята нито разказвателните харесва, нито химия и биология. Мъка ще е ако се забие в т.нар обществени, хуманитарни, предприемачески или природни науки. Остават ни малкия избор езикови, aко не стане там заминава в професионална гимназия, за там има и добри оценки от дипломата по рисуване, физика и КМИТ. Докато географията и историята са ни погром. По-смислено ще е да учи геодезия или анимация, отколкото история, от която успяха да я отвратят максимално в училище.

# 171
Ако и Санака каже така, ок, но с теб не съм съгласен.
Да пробваме?
Примерно пише - профил математически. Как се разбира дали е математика+физика или е мат+информатика, и как се разбира кои са трети и четвърти профил?
В профила, който е математически са описани какви са и с какво изучавне на език са.
Трети и четвърти профил се избират във втори гимназиален етап. Сега няма как да ги видиш.

Или има нещо, което пропускам да видя в ДПП? - пропуснал си.
Ако искаш да видиш какви профили има за втори гимназиален етап, отваряш сайта на училиещето. Не е гарантирано, че след година, две, три ще са същите.

Профил чужд език.
Съкращенията са съответните езици - ред 1 - първи език френски, втори испански

В профил чужд език, отиват и двата езика в профила.

Разбрал ли си?

# 172
  • София
Санака, аз всичко разбрах, но имам един въпрос, понеже сега за пръв път в живота си отворих ДПП. Там пише, ако е профилирана паралелка, името на профила от тези, които си изброила по наредбата, но не пише конкретно предметите, както и трети и четвърти профил.
Или трябва за всяка паралелка да се гледа сайтът и на конкретното училище? Че ако е така, това е огромна по обем работа. Или има нещо, което пропускам да видя в ДПП?
Също пише примерно профил чужди езици, тогава кой е вторият език, също не виждам. А в такъв и само в такъв случай първият език, който е интензивно, отива и като профил, нали? - да, интензивното няма нищо общо с профила, но ако профилът е чужди езици, тогава и само тогава езикът, изучаван интензивно, отива и за профил, нали? Но пак не пише в ДПП кой е вторият език.
В паралелките Чужди езици винаги пише втория език /поне аз не съм забелязала някъде да липсва/. И двата езика са задължителен профил.
За останалите профили си прав, че не за всяко училище са посочени конкретните предмети, които го образуват /а за повечето има варианти/. За някои е посочено, прим. СМГ, други не. Непрецизно съставяне на план-приема е това. В тези случаи, ако училището те интересува - или гледаш на сайта, или, ако и там няма информация, звъниш в училището.
За трети и четвърти профил вече няколко пъти обясних, че не се определят с план-приема, а се избират в 10-ти клас. Така че няма как да ги пише в ДПП.
Интензивно се изучава езикът и в много паралелки с друг профил, не само тези с Чужди езици. Например:
ОБОРИЩЕ   2216306   Софийска математическа гимназия  "Паисий Хилендарски", ГР.СОФИЯ   3909   Математически (математика и информатика) - НЕ (ИИЧЕ)

Езикът може да е профил и ако не е изучаван интензивно, а примерно разширено.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 10:44 от sanaka

# 173
  • София
Не навсякъде в ДПП намирам втория профилиращ предмет, ето напр. 31-во училище:
 - Профил Математически - АЕ интензивно, НЕ.
Но дали профилът е математически с физика или с информатика не пише.

За профил Чужди езици почти навсякъде пише и двата езика.

За профил Природни науки на повечето места не пише кои са двата предмета. В повечето случаи предполагам са химия и биология, но нали има възможност за физика също.

# 174
За трети и четвърти профил вече няколко пъти обясних, че не се определят с план-приема, а се избират в 10-ти клас. Така че няма как да ги пише в ДПП.
A в този случай например: Профил: Хуманитарни науки - АЕ интензивно,  ИЕ, БЕЛ и ИЦ (според ДПП), това не означава ли че и 4-те профила са фиксирани отсега?

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 11:17 от Mur

# 175
Абе таблицата, която аз гледам, не е като на Хоуп. Гледах от сайта на РУО и от Данибон. В таблицата на Хоуп пише, да.
3 и 4 профил ясно, че не се определят с ДПП, но къде има инфо за тях - само на сайта на училището ли.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 11:00 от Татко Мецан

# 176
Да, ходиш по сайтовете и гледаш учебния план какво учи този профил в 11-12 клас.

Едва ли физика за природни, много е кът.

И- дали навсякъде е испански или може да се окаже италиански?

# 177
  • София
Mur, щом профилът е Хуманитарни науки, гледаш само двата посочени хуманитарни предмета (те ще са двата задължителни първи и втори профил в 11ти и 12ти клас), без езиците.

Абе таблицата, която аз гледам, не е като на Хоуп. Гледах от сайта на РУП и от Данибон. В таблицата на Хоуп пише, да.
3 и 4 профил ясно, че не се определят с ДПП, но къде има инфо за тях - само на сайта на училището ли.

Таблицата е една и съща. Просто за някои училища пише, а за други не.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 11:02 от Magenta2022

# 178
  • София
Значи, ако профилът не е чужди езици, за трети и четвърти профил трябва да се изберат още два предмета. Може пък да се предложат точно чуждите езици. Е, може и разказвателни да са. Що трябва да е в полза на децата.

# 179
A този случай например: Профил: Хуманитарни науки - АЕ интензивно,  ИЕ, БЕЛ и ИЦ (според ДПП), това не означава ли че и 4-те профила са фиксирани отсега?
В този профил БЕЛ и ИЦ са профилите. Езиците не са, но могат да се изберат като 3 и 4 евентуално. Тук само са посочени кои езици се учат и как.

Общи условия

Активация на акаунт