Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 316
  • 733
  •   1
Отговори
# 435
Да, имаме право на почивки, но не през час за по 15-20 мин. Вече не съм пушач, но в която и фирма да съм била, пушачите винаги ползвахме повече пуш-паузи от непушачите. На тях никой не им е забранил да излизат, но знаете… студ, пек, излизаш само, ако си страстен пушач. Непушача си стои на топло/хладно.

# 436
  • Сф
За ситуацията с ТМ, аз не бих логвала тикет, но бих инициирала тет-а-тет разговор с него и сдържано и твърдо бих казала, че такъв коментар не му отива нито на позицията, нито на годините и факта, че е мъж. Че този път ще подмина елементарния опит за шега, но при повторна случка ще предприема действия.

Ще се чувства предупреден, но ще знае къде са му границите.

# 437
Бихте ли отворили ЧР тикет на човек, който направи коментар/шега с външния ви вид?

Заслужава си тикета, но се чудя дали ми се занимава с бюрокрация.

Много зависи от шегата и доколко е било публично. Ако е за кг, къса пола или някаква такава сексистка простотия, бих го репортнала. Но във всички случаи първо разговор с него на четири очи.

# 438
  • София
Написа се, че за кг е ставало въпрос.

# 439
  • София
Не съм прочела.
Значи да. Достатъчно еднозначно е.

# 440
Щом е за кг, значи да - 100% тикет, това е harrassment като по учебник. Не вярвам да има каквито и да било лоши последствия за теб, особено ако освен тикета го привикаш на 1в1 разговор и го попиташ каква е причината да следи така задълбочено килограмите ти и каква е тяхната роля в работния процес.

# 441
Два пъти съм репортвала колеги за такива коментари, те пък и двата пъти ги изсипваха преди приличен брой свидетели, в единия случай директно пред шефа на отдела (към когото репортвах, тъй като нямахме тикет система за това). Изобщо не им цепя басма. Да се научат как да се държат на работа, големи хора са, особено пък ако са старши, ТЛ и подобни. Аз съм там да върша определена работа, към нея забележки няма, към поведението ми спрямо колегите няма, точка. Кой бил загрижен, кой искал да помогне (без аз да търся помощ), кой си бил такъв - като си го търсят, ще си го намерят. На мен обаче не ми пука, дори да ме уволнят, и не си мълча. И двамата ходиха дълго и напоително да се обясняват, идваха да ми се извинят, и бяха пратени на курсове за меки умения. И повече не ми настъпваха границите за нищо, докато работех там.

# 442
  • Melmak
Благодаря ви. Нарочно изтрих какво написах, за да не бъда разпозната.

Не знам дали ще стигна до тикет, но вече запазих среща с мениджъра. Ние нямаме баш мениджър в момента и са ни сложили под по-високото ниво мениджър, докато се приключи подбора.

# 443
Килограми, произход, религия, цвят на кожата, сексуална ориентация - шега на която и да е от тези теми се води неприемлива и може да доведе до уволнение. Повечето големи фирми много внимават да не бъдат обвинени в дискриминация и вземат мерки на секундата.

# 444
Благодаря ви. Нарочно изтрих какво написах, за да не бъда разпозната.

Не знам дали ще стигна до тикет, но вече запазих среща с мениджъра. Ние нямаме баш мениджър в момента и са ни сложили под по-високото ниво мениджър, докато се приключи подбора.
Това, което описахте не е за подминаване(тъпо и неуместно в работна среда). Успех в разрешаване на ситуацията.🍀

# 445
  • Сф
Един и същ колега на 2 пъти ме е разревавал в офиса с изключително грубите си шеги. Постоянно се шегуваше, но на моменти прекаляваше. Вторият път беше, нещо по повод развода ми, усети се и се извини. Не съм логвала тикети, въпреки че беше изключително обидно, но това щеше да срине духа на целия екип и щеше да ме изолира. Основно екипът ме държеше тогава във фирмата. След ковида вече толкова се бяхме отчуждили, че хич не ми пукаше и директно му говорих на въпреки. С кеф смених екипа, а след година и компанията.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 18:05 от Miraj*

# 446
  • София
Ваш'те много "прости" явно. Директни обиди и пред свидетели.
При нас в лице винаги е с "някои хора" и думам ти моме, сещай се снахо. Иди докажи.

# 447
Кеч, те тези някои хора всички си ги знаят кои са и всичко се случва с благословията на мениджърите. Имах един парашутист, голямо леке, изключително дебелашки коментари пускаше за какво ли не. Седи ми в топ 3 на грубо и неприемливо отношение в работна среда. И той така беше пуснал един "майтап" в стаята, докато бяхме всички, аз пък вече обмислях напускане и това ми беше последната капка. Като отидох след 2 седмици да говоря с прекия ми ръководител, че искам да си пусна предизвестието, директно ме пита "ама да не е заради Х, той малко не знае как да се държи." Изобщо никого не жаля, като не знае как да се държи, според в какво настроение съм или го слагам на място, или го ескалирам. Не съм те чела, преди да изтриеш, Хеч, но на мен и двата пъти направо в лицето ми казаха, че съм дебела и трябва да почна да спортувам. С тези думи. Работя в IT сферата, не съм манекенка, не се занимавам с продажби, не общувам с клиенти, така че е абсолютно неуместно да ми се говорят такива неща и който не се усеща сам, се грижа да му бъде обяснено, от когото трябва.

# 448
Много го мразя това "той малко не знае как да се държи" - отговора ми е "в такъв случай изберете кой ще го възпита - вие или аз".

# 449
Между другото точно такива случаи показват, че работата в офис не сплотява екипа както се прокламира.

Общи условия

Активация на акаунт