Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 311
  • 733
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Кеч, те тези някои хора всички си ги знаят кои са и всичко се случва с благословията на мениджърите.
Да.

# 451
  • Melmak
Благодаря ви. Като цяло не е въпроса дали съм се обидила, а колко е невъзпитано да се коментира/да се шегува. Съжалявам, но не е до корпорация и некорпорация, не е възпитано да кажеш на някого, че е дебел. Без значение дали си на работното място.

Съжалявам, че това явно не е единствения такъв случай. А при кечъра явно са по-скрити нещата, иди доказвай. Като тази, която ме блъсна нарочно ама се направи на луда.

Този е по-елементарничък, решил е явно, че такива “шеги” са нормални.
Цялостното му поведение, на което станах свидетел, говори за липса на усет и възпитание. С него работим от 4 години, от почти 1 година е обявен като тим лидер. Никога не се бяхме виждали на живо, защото не е в България.

# 452
Между другото точно такива случаи показват, че работата в офис не сплотява екипа както се прокламира.

Може би зависи от човека и колектива. Или от времето. По мое време всичко беше много по-пиперливо, поне минимум за уволнение по днешните стандарти, но нямаше дълбоко обидени, напуснали, а и повечето се смееха и забавляваха. Много се е променил Светът явно. То и термин "сексуален тормоз" нямаше тогава, мръсни вицове се разказваха ей така, все едно прогнозата за времето. Имаше го и това, че още от деца знаехме, че да си порта е нещо лошо и само слабаците ходят да се оплакват на "моля другарката". Та ако някой ме обиди щях да му го върна, не да пускам тикети или да плача на шефа. то па и шефовете по мое време си бяха пак за уволнение по днешните стандарти Simple Smile

Съжалявам, но не е до корпорация и некорпорация, не е възпитано да кажеш на някого, че е дебел. Без значение дали си на работното място.

Този е по-елементарничък, решил е явно, че такива “шеги” са нормални.
Цялостното му поведение, на което станах свидетел, говори за липса на усет и възпитание.

Така е, някой по префинен би казал, че въпросната дама е с най-голяма тежест в техния колектив. Ха върви доказвай какво е искал да каже Wink

# 453
Хечи, в някои отношения си е наистина да това къде си, на много работни места нито има на кого да се оплачеш от подобно поведение, нито някой би го взел насериозно. За съжаление това също си е реалност, така че определено има значение дали си в корпорация с ясни правила и норми.
И на мен ми се е случвало да ми изкоментира колега нещо които според него трябвало да променя във външния си вид. Отвърнах че според мен пък той трябва да прочете някоя и друга книга, пък дано се окултури малко, макар че не ми се вярва. Не се и опита да спори, на всички присъстващи на случката ни беше ясно че си е така, дори на него.
Нямаше кой над нас да се занимава с неговата простотия, така че изборът беше между това да си замълча и той да си смята че може да продължава така или пък да му сляза на нивото и да го захапя и аз. Не говоря за шеги а за откровено заяждане, така че ви е ясно че няма как да го приема с чувство за хумор.
На много други места също това са опциите, такова нещо като ескалиране или тикети просто не съществуват.

# 454
  • Melmak
Знам, така е, натка. Не навсякъде има как да се оплачеш и кой да ти обърне внимание.

# 455
Както и не навсякъде се толерира ти да му скочиш на веждите на такъв, затова и първото което написах беше да действаш както е прието където си ти. Не пречи да си му кажеш че това не е приемливо, разбира се, ако смяташ че не му е било ясно от преди това.

# 456
ЧС, тази джунгла не е нормална и очевидно не се саморегулира, особено в днешно време. Вече няма кой, вместо да си мерите кой е по-остроумен, направо да ти отвърти два шамара и бързо да израстеш поведението на лайн*.
Един познат, доста кръгъл, има лаф - аз ще отслабна, ама ти няма да поумнееш.
Не знам дали бих докладвала такава случка на работа, или ще  замълча, или ще измисля такъв отговор, че да си отваря  устата да ме коментира само зад гърба ми (това по повод, че такива никога не спират, само сменят аудиторията). Зависи от контекста, от намеренията на човека (винаги личат) и най-вече от настроението ми.

# 457
Един познат, доста кръгъл, има лаф - аз ще отслабна, ама ти няма да поумнееш.

Не искам да почвам спор, само ми светна нещо от това в цитата. Работила съм с доста ограничени хора и след десет и повече години те някак поумняха, или поне схванаха нещата в професията си и станаха добри специалисти. От друга страна нямам опит с дебели колеги, които да са отслабнали трайно. Или поне са много по-малко Simple Smile

Ама не ми обръщайте внимание, аз хем съм друго поколение, хем съм била в енергийния бизнес и тежката промишленост. Там приказките и похватите бяха различни и някоя срамежлива госпожица нямаше шанс.

# 458
  • София
От друга страна нямам опит с дебели колеги, които да са отслабнали трайно. Или поне са много по-малко Simple Smile
Е недей буквално де. Simple Smile
Ясно е посланието.

И аз съм отвръщала с това за друг тип коментар, защото беше индиректен, но аз знам намерението на човека. "Е, на мене ще ми мине..." Тя сама се сети за втората част. В корпорациите си е изкуство по принцип да кажеш на някого да го д*ха и е много натоварващо.

Бях тръгнала да пиша нещо, ама съм забляла и май не съм. Сори, ако се повтарям. Напълно съгласна съм с Хечи, че въпросът не е дали си се обидил или не, а че някой глупак си позволява своеволия.
Аз обикновено повдигам темата на 4 очи и ако отсреща срещна "не се връзвай, бъди по- дебелокожа", "не помня такова нещо", ми става ясно, че това е доброволно толерирано поведение, както Melusine е написала, и спирам. То няма смисъл. Алтернативата да обясня, че хич не съм обидена, а искам да му/ѝ шибна 2 шамара да се освести е доста по- лоша.

Мен ме дразни как винаги такива простотии идват от посредствени външно или поведенчески хора. Не че ако си много красив и умен, е допустимо, но когато едвам наподобяваш хомо сапиенс, е силно смешно.

# 459
Да правиш коментари за килограми след началното училище (отпускам малко аванс) - не си поумнял. А на 30 вече няма и закъде.
Аз съм работила с шофьори. Гадно мръсно племе, което си мисли, че като ти говори вулгаризми, е истински човек. Знаят си нивото и докато се червиш, всичко е точно. Проблемът става, когато ти, културтрегерчето с диплома, вземеш да им влезеш в тона.

# 460
Да правиш коментари за килограми след началното училище (отпускам малко аванс) - не си поумнял. А на 30 вече няма и закъде.
Аз съм работила с шофьори. Гадно мръсно племе, което си мисли, че като ти говори вулгаризми, е истински човек. Знаят си нивото и докато се червиш, всичко е точно. Проблемът става, когато ти, културтрегерчето с диплома, вземеш да им влезеш в тона.

Ако искаш да правиш бизнес с тях, влизаш им в тона. Ако не можеш, друг заема твоето място. Такъв е животът.
Номерът е да можеш да говориш с едните по един начин, с другите по друг, според нивото, средата и прочее.

# 461
Аз нямам затруднения и съвсем каруцарската да отвърна, ако наистина се налага, но не смятам че на това мястото му е на работа и между колеги.
Под достойнството ми е и за мен е израз на безсилие да се справя по нормален начин, а не че има значение кой кого е накарал пръв да се изчерви. Независимо дали става дума за повишен тон или груб език или и двете.

Била съм и в колектив където шегите бяха няколко левъла над просто груби и пиперливи. Такова им беше чувството за хумор на колегите, наред с шефа. Но всички знаеха че са шеги, както и че ако някой прекрачи границата и те засегне, в момента в който си кажеш това спира и следва и извинение. Колегите които се изчервяват по-лесно си ги щадяхме и по принцип, де. Няма нищо общо с умишлени обиди и грубост към някого. А пък случките които се разказват тук са си конфликти а не просто не съвсем изтънчени шеги... В същия колектив точно единият с претенции кой как говори най-често е обиждал колеги, та не е от това.

# 462
  • Somewhere far away
Грубост и просташки шеги са си класика в нашата мила родна страна, особено в по-малките фирми. Аз пък съм потресена от инсинуациите и сексуалните шегички и намеци /? не са намеци, но така ще го кажа/  между колеги, но като никой не им прави забележка коя съм аз, че да въвеждам на ново нов ред и правила. И друг път съм работила в предимно мъжка среда и такова нещо не е имало - явно си зависи от средата и от фирмата и от хората най-вече.  Аз поставям граници и сериозно съм показала че такова поведение не търпя, но като гледам другите - ми те никви граници нямат. Едно е невинни шеги ,друго е да се държим все едно сме на бардака.
 Културата в свят на простотия е като мираж в пустиня.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 20:35 от Deathcrush

# 463
Там е разковничето, зависи къде работиш. Ако работиш със 100 мъже в производството и ти си на втория етаж при шефа( при шефа змиите бяхме около 8 на брой), то както си постелиш в комуникацията с тях - това е, ако им позволиш, но го играеш на тяхното ниво, не че ако не се оплачеш нямаше да изгърмят. Но ако работиш в компания, в която нямаш"производствен цвят" както се казва, и има високи стандарти, това не бива да се случва. Все пак не работиш с такова ниво по етажите на асансьора.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 20:43 от a.vasileva

# 464
....
Ако искаш да правиш бизнес с тях, влизаш им в тона. Ако не можеш, друг заема твоето място. Такъв е животът.
Номерът е да можеш да говориш с едните по един начин, с другите по друг, според нивото, средата и прочее.
Зависи от каква позиция гледаш нещата.
Ако се държиш така както те предизвикват, това означава че си слаб и/или зависим от тях и ще правиш това, което те налагат.
Ако съм силна и искам да стане така, както е изгодно за мен ще трябва другите да се приспособят към мен или ги сменявам.
За забележка относно външен вид и нещо подобно, задължително бих отговорила на обиждащия подобаващо. Все има някой дефект, те обикновено комплексираните си вдигат самочувствието чрез унижение на другите ... Няма да ми мигне окото.

Общи условия

Активация на акаунт