Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №33

• 44 738
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
  • Бургас
Днес, за първи път това лято имам изриване в слабините и сега се ужасявам, че може да стане като миналата година. Нямам представа откъде дойде, освен да е нещо от морската вода, защото  четири дена подред се къпя в морето, досега не бях толкова дни последователно. Ц трябва да идва към края на месеца, но перманентно съм като плондир въпреки вървенето с кучето.

# 571
Тази публикация за естрогеновата доминантност ми привлече вниманието. На пръв прочит ми изглежда читава.
За съня мента, глог, валериан през деня и Магнезиев бисглицинат преди лягане. Simple Smile

С подуването и аз съм така. Чета, че киселинността на стомаха спада с възрастта. Хубаво е ябълков оцет да се приема - супена лъжица в чаша вода преди хранене. Особено сутрин и в салатките през деня. Не знам доколко е ефикасно. Единственото, което помага е да хапвам малки порции по-често. Истинска полза съм видяла от джинджифил след хранене, ускорява храносмилането, но при мен стимулира цикъла, пък аз не бих желала.

# 572
  • София
И при мен се отразява възрастта на килограмите и главно на корема. За последните 3г съм качила към 6-7кг. От няколко дни спрях да пия всяка сутрин фрапе, газираните напитки, сладкото...и веднага коремът ми поспадна и свалих 1кг. Дано удържа по-дълго,че да сваля кг.

# 573
Влязох да си допълня писанието си по-горе, но iana28 вече е направила уточнението вместо мен. Въглехидратите са виновни за задържането на вода, да. Simple Smile

# 574
привет, не знам дали все още мога да се причисля към тази група, или вече към следващата, последен цикъл ноември 2024, в предходните 2-3 години преди това съм имала периоди с липса от по месец-максимум 2, след което отново идваше през 21-26 дни, но ето вече 8-9 месеца - суша и не мисля, че ще се появи отново, възрастта ми е 52 навършени Simple Smile

днес си пуснах обичайните годишни пълни изследвания, като за втора поредна година пускам и маркера β-CTx - Beta-CrossLaps  за костна резорбция
тази година ми е 0.723   ng/ml   Преди менопауза < 0.573; Менопауза < 1.008
миналата година при наличен цикъл - 0.279 ng/ml

та, тъй като май още не се броя за менопауза при неминали 12 месеца, се чудя дали не е много драматично това покачване, в случай че някой си е изследвал този показател, би ли споделил? гинекологът ми препоръча след изтекла година без цикъл да си направя DEXA изследване за костна плътност, което задължително ще изпълня, само не знам дали да не го направя и по-рано, майка ми имаше много силна остеопороза и се тревожа за фамилната обременност в тази посока

# 575
Дайте съвет как да се справя с безсънието? Спя по 5 часа в денонощие и едвам изкарвам деня. Пробвах с МГВ или Алора преди сън, но никакъв ефект. Тревожност също имам, но сякаш не я отразявам особено.

# 576
  • В полите на Пирин планина
А пробвала ли си да пиеш магнезий? Глицинат, цитрат и орорат са за по-добър сън.

# 577
  • Бургас
antea, аз миналата година ноември правих такова изследване след отсъствие на цикъл почти 4 месеца. Показателя е бил 0.44 ng/mL с реф.с-ст до 0.57
Тази година не съм правила ново, предстои. МЦ още го няма...

# 578
А пробвала ли си да пиеш магнезий? Глицинат, цитрат и орорат са за по-добър сън.
Бях го забравила магнезия. Ще го включа и него.

# 579
Вита, на мен това ми помогна при тревожност и безсъние

# 580
antea, аз миналата година ноември правих такова изследване след отсъствие на цикъл почти 4 месеца. Показателя е бил 0.44 ng/mL с реф.с-ст до 0.57
Тази година не съм правила ново, предстои. МЦ още го няма...

благодаря ти, сподели после като го направиш Simple Smile горе-долу с теб сме с 4 месеца разлика от момента на спиране на цикъла и можем да се съпоставяме донякъде, макар че всичко е толкова индивидуално и относително

# 581
Аз си направих миналия месец такова изследване, при наличие на редовен цикъл. В медицинския център ми казаха, че е добре да се прави през година, за да се сравняват резултатите и да се вземе решение кога е необходима терапия. Натъртиха, че заболяването е обратимо, ако се действа на време.

# 582
  • София
Момичета, има ли някоя от вас зацапвания между циклите и на какво се дължи това?
Ето сега -дойде нормално на 26-ти ден, продължи 4-5 дни и и от 11-ти ден ежедневно има кафеникаво зацапване. Не е много -с ежедневна превръзка цял ден изкарвам, но ме побърква. Пих 20-ти на дни сайкъл баланс преди това. Дали пък не е от него вече се чудя…Или от полип на шийката, който предстои да махам през септември.
По-миналия месец започнаха червеникави зацапвания от 19-ти ден, а дойде както си трябва на 25-ти.

# 583
Като имах такива зацапвания се съмняваха за полип, да.Оказа се хормонално.Случвало се е 2-3 пъти за 2-3г.

# 584
Аз нямам точно между циклите, но в някои месеци имам чувството, че продължава 14 от 28 дни. Не е всеки път, а през няколко месеца или година, но например този беше така - вероятно и с помощта на жегите и дълго пътуване.
Започва със зацапвания, винаги във вечерните часове (останалите 22-23 часа е чисто), така няколко дни, после 3-4 дни "нормален" цикъл (реално хич не е нормален, защото заради миомите е обилен, със съсиреци, а този месец и болки), и накрая пак "опашка" от моментни зацапвания и леки протичания, която може да се проточи и седмица. Изключително изнервящо е, защото никога не знаеш в кой ден и час какви превързочни материали ще ти трябват и ще трябват ли въобще, а абсурд да ходя 14 дни нонстоп с превръзка, било то и ежедневна през повечето време. Особено неприятно, ако спиш на хотел/пътуваш с обществен транспорт и е важно да не омажеш.

При предишни такива сцени съм ходила в скъсен порядък на гинеколог и нищо смущаващо не е откривано - освен миомите, разбира се, но те са известни от години.
На 49.5 съм и искам вече да ми остават едноцифрено число менструации. Но като си знам късмета...

Общи условия

Активация на акаунт