🏠 Бригада ⚒ "Нов дом" 🛠 сезон 7, 🏠 тема 2

• 23 422
  • 395
  •   1
Отговори
# 225
Този 25-годишния младеж ми се стори, че малко вятър го вее. Дрънчи на китара, работи в радиото, с хипи визия /имаше някаква зелена шапка и размъкнати дрехи/. Млад е, но не е на 18 все пак. Няма да е лошо да поеме отговорност ако не към дома, то поне към собственото си бъдеще, а не да разчита на мама. Но не е виновен той, вероятно така е научен и е свикнал.

# 226
  • София
Да, сега отворих и аз фб. Много хейт, има валидни забележки, каквито и тук се написаха.

Едно нещо ми направи впечатление, което тя каза - плащаме такси за университет, после другия месец - друго и кофата латекс все се отлага. Факт е, че заплатата не е разтегателна.
Като човек, идващ от семейство, където се е залагало и инвестирало в образование, не ми се стори фрапантна репликата ѝ. Чуруликащото девойче от предния епизод беше предпочело да ги даде за Дубай. Въпрос на ценностна система.

# 227
  • София
Към тези обръщения мога да добавя още и:
Павел - Павка
Росен - Роска
Не са необичайни, наистина..

# 228
Аз също не видях властна майка, а по-скоро такава, която е на принципа, че децата си остават такива цял живот. И "децата" се държат като такива. 25 годишния беше абсолютен лигльо. Не може на тези години да чакаш майка ти да ти оправя леглото. Мария с половин уста се опита да ги оправдае, че не са си оправили леглата, защото не са знаели, че ще дойдат 🤦🏼 Значи нямаме ли гости няма нужда да ги оправяме. Добре, че му направиха самостоятелна стая на "детето", че да може да си кани момиченца.
Майката сама се е определя и се поставя в ролята на някакъв вид жертва. Връщала се от работа и започвала да се грижи за децата. Памперси ли сменя на тримата, дупетата ли им мие?! Връща се от работа и приготвя вечеря! Това, което правят 90 процента от майките!
При трима работещи в семейството и здрави деца, категорично не смятам, че са добър избор, но така са преценили от предаването.
Имам чувството, че не са имали достатъчно кандидати и за това са се спрели на това семейство.

# 229
Така е, но специално това име има женски вариант Илияна/ Илианка - познавам жени на 60-70 годишна възраст точно Илиянка, Румянка, докато не съм срещала Павка, Ванка, Борка ...  жени. Както и да е, това да им е проблемът.
Защо да не работи в радио момчето, особено, ако това е учил? Нормална професия, не често срещана все пак, но и в радиото, и в телевизията, и в театъра работят хора. Възможно е в местното радио да не е високоплатена, но те много професии не са особено платени извън София.

# 230
  • София
Памперси ли сменя на тримата, дупетата ли им мие?! Връща се от работа и приготвя вечеря! Това, което правят 90 процента от майките!

Грижили са се години за лежащо болен. А майката Е била жертва- доколкото разбрах на многократни побои от бившия си съпруг.

Скрит текст:
Не знам от фейсбук и инста коуч манталитета ли идват едни и същи клишета, които чета всеки ден по форуми и социални мрежи, но е много вредно от психологическа гледна точка тази токсична позитивност- ние не сме жертви, ние можем всичко - докато не те пребият като куче или не те накълцат на парчета в бидон.
Хубаво е човек да приема какво му се е случило и да го валидира. И така да продължи напред. И преди да ме нападнете дали искам да гледам смачкани хора. Не, желая им да не са смачкани, но другото е просто фалшиво. Психиката, без да отработи травмата, избива нанякъде в един момент.

Момчетата ми се видяха някак смачкани и притеснителни.

# 231
Аз също не видях властна майка, а по-скоро такава, която е на принципа, че децата си остават такива цял живот. И "децата" се държат като такива. 25 годишния беше абсолютен лигльо. Не може на тези години да чакаш майка ти да ти оправя леглото. Мария с половин уста се опита да ги оправдае, че не са си оправили леглата, защото не са знаели, че ще дойдат 🤦🏼 Значи нямаме ли гости няма нужда да ги оправяме. Добре, че му направиха самостоятелна стая на "детето", че да може да си кани момиченца.
Майката сама се е определя и се поставя в ролята на някакъв вид жертва. Връщала се от работа и започвала да се грижи за децата. Памперси ли сменя на тримата, дупетата ли им мие?! Връща се от работа и приготвя вечеря! Това, което правят 90 процента от майките!
При трима работещи в семейството и здрави деца, категорично не смятам, че са добър избор, но така са преценили от предаването.
Имам чувството, че не са имали достатъчно кандидати и за това са се спрели на това семейство.
И аз съм с това усещане! Като че ли от малко кандидати са избрали най ,, подходящите"

# 232
Памперси ли сменя на тримата, дупетата ли им мие?! Връща се от работа и приготвя вечеря! Това, което правят 90 процента от майките!

Грижили са се години за лежащо болен. А майката Е била жертва- доколкото разбрах на многократни побои от бившия си съпруг.

Съжалявам за което и разбирам, че травмата от това остава за цял живот, но това се е случило преди повече от 15 години.
От тогава си има нов мъж, с когото няма такива проблеми.
Може би вината тук е на майката, че се опитва всичко да прави сама. Грижила се е за лежащо болен и за три търтейчета, които изглежда пръста си не мърдат за нищо, дори чинията си след хранене едва ли измиват.
И все пак тя не е самотна майка. Не знам защо това се пропуска. Това, че мъжът и работи в друг град не я прави такава. Най-малкото това е още един доход.
А учителите да ме извиняват, обаче вземат повече от две хиляди лева. Долу-горе толкова може да им е основната заплата. На три месеца си разпределят някакви пари, за дрехи също им дават, тринайста заплата...бих казала, че в последните години имат никак не лош приход.

# 233
Учителската заплата зависи от норматива. Когато нормативът е непълен договорът се преподписва на 4-6-7 часа и съответно се преизчислява заплатата. Ако е с недостиг не ги взема тези 2000 лева. Зависи и от училището - малките училища (като брой класове) и общинските са с по-ниски заплати. Големите училища и държавните могат при добро управление да си позволят и над минимално допустимите прагове да дадат заплата. Като цяло е възможно една година да си над норматив, друга - под. Отпуската също не е на куп, взема се по време на ваканциите, но пак има условности - през пролетната дванайсти клас учат, така че не можеш да ползваш, ако преподаваш, презряното има дежурства, 7-11 клас учат до 30 юни, в гимназиите тебе прием и поправителни изпити през юли, поправителна сесия за 12 клас има и през август, защото тогава пак има ДЗИ. Ако се разчита само на нейната заплата, от която половината (по думите й) отива за заема, то какво остава за издръжката на нея и момчетата - дрехи, обувки, храна, режийни... Не разбрах мъжът и синът да внасят в бюджета. Дано аз не съм разбрала правилно и да го правят, защото иначе излиза, че като си плати вноската карат четирима души на една минимална заплата месеца.

# 234
  • София
Тя си каза заплата общо взето.

# 235
Жената от вчерашния епизод ми беше учителка, преди доста вече години. Все още е в същото училище - средно, със засилено изучаване на чужди езици, едно от хубавите е в града. Ако не ме лъже паметта, обаче, по едно време започна да работи нещо съвсем различно.

Майка ми я познава бегло и още отдавна ми беше казвала, че е виждала снимки на въпросния апартамент, който са ѝ дали от общината и е бил пълен коптор. Ама много, много по-зле отколкото се видя снощи, пълна дупка. Аз, включително и майка сме учудени, че има мъж, винаги сме мислили, че е самотна майка.

Не знам какви са им отношенията с мъжа ѝ, но не бих се учудила ако тотално е абдикирал от всякакви задължения - това е нещо съвсем нормално за този край на страната. Правиш деца, пък майката да се оправя. За жалост имам доста такива примери пред очите си. В такъв случай жената бъхти сама, мъжа просто не можеш да го накараш да направи нещо по вкъщи, нито пък да прояви инициатива за каквото и да е било. Ако е такъв случая, бих я разбрала. Никога не е демонстрирала охолен живот, точно обратното, в спомените ми винаги е била кахърна и изтормозена.

# 236
Тя си каза, че първият й брак е бил грешка и е била жертва на насилие. Детето й също, най-малкото е било свидетел и е живяло в отровна атмосфера първите 6-7 години от живота си. Явно животът й не е бил лек, но е грехота при всичко преживяно големите момчета и мъжът й да не помагат у дома и да поемат мъжката работа - грижата за жилището и устройването му.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 20:54 от Mama Ru

# 237
Е тъй наречения партньор ако е абдикирал от задълженията, за чий се вясва изобщо в епизода? Ако той и големия син не помагат е срамота...

# 238
  • София
Ами, жена, излизаща от връзка с много насилие, какви деца да възпита според вас.
Много ясно, че ще си влиза в 'ролята'.

# 239
  • Пловдив
Ами, жена, излизаща от връзка с много насилие, какви деца да възпита според вас.
Много ясно, че ще си влиза в 'ролята'.
И това по правило е така?!

Общи условия

Активация на акаунт