Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 16 135
  • 234
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, д-р Хафъзов!
Много моля за вашето мнение, защото съм много притеснена. След трансфер съм на петдневен бластоцит. На 11 ден пуснах чхг излезе 103, на 14 ден -69. Звънях на доктора и той каза продължаваш всички лекарства и след два дни пак тест. Бихте ли споделили вашата гледна точка какво би могло да се случи, защото много се притеснявам да не се е усложнило нещо и дали в такъв случай би имало нормална бременност? Благодаря!

# 166
Здравейте, д-р Хафузов! Бих искала да попитам ниво на кръвна захар от 3.68 mmol/L проблемна ли е за 8ми месец от бременността? (Нямам диагностициран гестационен или друг диабет или други съпътстващи заболявания).

Здравейте!

Нивото на кръвна захар от 3.68 mmol/L при бременност не се счита за опасно. При бременни жени, особено в третия триместър, очакваме кръвната захар да бъде малко по-висока от обичайното, но не е притеснителна сама по себе си. Ако измерването е направено на гладно, стойността е допустима. Ако обаче често имате подобни ниски стойности или усещате симптоми като замайване, слабост, треперене, изпотяване или глад, е добре да се консултирате с акушер-гинеколог или ендокринолог. Важно е да се храните редовно и да не оставате дълго време без храна, тъй като понижената кръвна захар може да доведе до дискомфорт и стрес за организма. Ако това е еднократна стойност и нямате други оплаквания, няма място за притеснение.

Желая Ви спокойна и здрава бременност!

# 167
Здравейте д-р Хафузов,
Моля за мнението ви, имам изписан антибиотик Д@ксицикли# 100 мг/по 1 капсула на ден, за 3 месеца поради кожен проблем. В момента не съм бременна, но имаме такива планове и ако се установи бременност по време на лечението, до колко би било опасно. Възможно ли е да се продължи лечението или трябва веднага да се спре. Вероятно зависи и по кое време (все пак е за 3 месеца) от периода на лечението настъпи бременността.

Здравейте!

Доксициклин е антибиотик от групата на тетрациклините и не се препоръчва по време на бременност, особено след 5–6 гестационна седмица. Причината е, че може да повлияе неблагоприятно върху развитието на плода - нарушено развитие на костите и зъбите. Ако се установи бременност по време на лечението, препоръката е доксициклинът да се спре веднага. Рисковете зависят и от това в кой момент от лечението е настъпила бременността – колкото по-рано, толкова по-нисък е рискът, но все пак е необходима индивидуална оценка.
Ако планирате бременност, разумно е да обсъдите с лекуващия дерматолог възможността за отлагане на терапията или избор на алтернативен медикамент, който е безопасен при бременност.

# 168
Здравейте, д-р Хафузов! Правим опити за бебе, на 26.07 до 29.07 имах “цикъл”. 2 дни след него усетих доста специфични спазми и на 3тия ден направих дигитален тест за бременност, който изписа “ДА”. Направих и обикновен, който беше по-късно през деня и има много бледа втора черта. Можете ли да ми дадете мнение какво се случва?

Здравейте!

Възможно е кървенето от 26.07 до 29.07 да не е било истинска менструация, а така нареченото имплантационно кървене, което понякога се появява около времето на очаквания цикъл. То е по-кратко, по-слабо и с различна консистенция от обичайната менструация. Спазмите, които сте усетили 2 дни след това, може да са били свързани с процеса на имплантация или с ранни хормонални промени при бременност. Може да си пуснете кръвен тест за β-hCG, който е най-точен и показва конкретно ниво на хормона.

# 169
Здравейте, д-р Хафъзов!
Много моля за вашето мнение, защото съм много притеснена. След трансфер съм на петдневен бластоцит. На 11 ден пуснах чхг излезе 103, на 14 ден -69. Звънях на доктора и той каза продължаваш всички лекарства и след два дни пак тест. Бихте ли споделили вашата гледна точка какво би могло да се случи, защото много се притеснявам да не се е усложнило нещо и дали в такъв случай би имало нормална бременност? Благодаря!

Здравейте!

На 11 ден след трансфер: β-hCG = 103 — добра начална стойност, която отговаря на възможна ранна бременност.
На 14 ден: β-hCG = 69 — това представлява спад, което не е типично за нормално развиваща се бременност. При една нормална бременност очакваме стойностите на β-hCG да се удвояват приблизително на всеки 48–72 часа, особено в ранните седмици. Спад на хормона в този етап най-често говори за - неразвиваща се (биохимична) бременност или започващ спонтанен аборт, преди да се е оформил плоден сак.

Вашият лекар постъпва правилно като иска повторен тест – понякога има временни колебания или лабораторни разлики, но при ясен и траен спад обикновено става дума за неуспешна имплантация или прекъсване на бременността в много ранен етап.

# 170
Здравейте, д-р Хафузов. Малко по-назад в темата бях писала с казус, че 20 дни след вакумно абразио поради кухо яйце, лекар откри киста в десен яйчник, която е нова и я нямаше преди това. Считаше, че е киста на жълтото тяло, но след настъпила менструация на трети ден поради предстоящо пътуване отидох за контролен преглед и кистата все още беше там. Счита този път, че е фоликулярна и ми изписа противозачатъчни  за срок от 2м. Каквото е Вашето мнения и препоръка в сходни случаи? Искаме скоро да възобновим опити, но нещата не изглеждат обнадеждаващи. Прилагам и снимка от ехограф

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 09:39 от Krist.21

# 171
Здравейте, д-р Хафузов! Жена на 48 години съм, с церебрална парализа още от раждането си. Придвижвам се с инвалидна количка.  Наскоро за лечение на камъни в бъбрека от уролог ми беше предписан медикаментът Тамидра. На листовката виждам, че това лекарство не е предназначено за жени. Мога ли да го пия, след като имам немалки миоми в матката, както и кисти в гърдите - многобройни - 4 до 6 мм, едната от които със съмнения, че е фиброаденом, заради които ми препоръчаха да си направя и мамография? През септември ще отида. Все още имам редовен месечен цикъл, не съм в менопауза. Благодаря Ви предварително.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 10:40 от Radilena

# 172
Здравейте, искам да попитам дъщеря ми е на 19г, вече е полово активна, има ли смисъл да си сложи сега ваксина против чпв?

# 173
Здравейте д-р Хафузов.Кърмя от 9 месеца,миналия месец ми се възстанови цикъла.Беше обилен и около 7 дни.15 дена след първия ден,започна да ми тече кафяво течение което продължи 2 дена. Сега ми закъснява от една седмица.Още не съм пускала цитонамазка.Мислите ли,че се се касае за здравословен проблем?

# 174
Здравейте д-р Хафузов.
Бременна съм в 13 г. с. Преди няколко дни бях на преглед. Докторът ми каза, че плацентата е ниска. Опасно ли е?

# 175
Скрит текст:
Здравейте, д-р Хафузов. Малко по-назад в темата бях писала с казус, че 20 дни след вакумно абразио поради кухо яйце, лекар откри киста в десен яйчник, която е нова и я нямаше преди това. Считаше, че е киста на жълтото тяло, но след настъпила менструация на трети ден поради предстоящо пътуване отидох за контролен преглед и кистата все още беше там. Счита този път, че е фоликулярна и ми изписа противозачатъчни  за срок от 2м. Каквото е Вашето мнения и препоръка в сходни случаи? Искаме скоро да възобновим опити, но нещата не изглеждат обнадеждаващи. Прилагам и снимка от ехограф

Здравейте!

Напълно разбираемо е, че ситуацията предизвиква притеснение, особено когато има желание за нови опити за бременност. Фоликуларните кисти са обичайно и често срещано явление. Те са сред най-честите функционални кисти на яйчниците. Обикновено се образуват, когато фоликулът не се спука и не освободи яйцеклетка, а продължи да нараства. В повечето случаи са безобидни и изчезват спонтанно в рамките на 1–3 менструални цикъла.
Относно изписаните противозачатъчни - изписването на комбинирани орални контрацептиви за срок от 2–3 месеца е рутинен подход, когато се иска да се „спре“ овулацията временно, за да не се образуват нови кисти. Това не означава, че има сериозен проблем с фертилността. По-скоро целта е да се стабилизира състоянието преди подновяване на опитите.
Разумно е да се изчака с опитите след абразио и установена киста, макар и функционална, е разумно да се изчака 2–3 месеца с цел възстановяване напълно лигавицата на матката и за да може да се проследи кистата.
Вашата ситуация не е необичайна и в повечето случаи е напълно обратима.

Бих препоръчал - контролен преглед след завършване на терапията, евентуално проследяване на овулацията и консултация с репродуктивен специалист.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 09:59 от Рaдост

# 176
Здравейте, д-р Хафузов! Жена на 48 години съм, с церебрална парализа още от раждането си. Придвижвам се с инвалидна количка.  Наскоро за лечение на камъни в бъбрека от уролог ми беше предписан медикаментът Тамидра. На листовката виждам, че това лекарство не е предназначено за жени. Мога ли да го пия, след като имам немалки миоми в матката, както и кисти в гърдите - многобройни - 4 до 6 мм, едната от които със съмнения, че е фиброаденом, заради които ми препоръчаха да си направя и мамография? През септември ще отида. Все още имам редовен месечен цикъл, не съм в менопауза. Благодаря Ви предварително.

Здравейте!

Редно е да изкоментирате условията за ползването на този препарат с уролог, понеже в нашата практика същият не се изписва рутинно.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 10:00 от Рaдост

# 177
Здравейте, искам да попитам дъщеря ми е на 19г, вече е полово активна, има ли смисъл да си сложи сега ваксина против чпв?

Здравейте!

Да, има смисъл дъщеря Ви да си постави ваксина против HPV, дори и вече да е полово активна.

В идеалния случай ваксината се поставя преди началото на сексуалния живот, но това не означава, че след това тя е безполезна.
Ваксината предпазва от няколко типа HPV (включително 16 и 18 – най-свързани с рак на шийката на матката), така че дори човек вече да е бил в контакт с един тип, може да бъде защитен от останалите.
При младите хора имунният отговор е по-силен, дори след началото на сексуалния живот – затова се препоръчва ваксиниране до 26 г., а в някои случаи дори до 45 г. Няма нужда от изследване за HPV преди ваксината, освен ако не е препоръчано от лекаря по друга причина.

Важно е да се отбележи, че ваксината не лекува вече съществуваща инфекция – тя е превантивна, не терапевтична. За най-добра защита се поставят 3 дози (ако е след 15-годишна възраст), които са по определена схема. Дори след ваксинация е важно да се правят редовни гинекологични прегледи и цитонамазки, когато започне да е уместно за възрастта.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 10:01 от Рaдост

# 178
Здравейте д-р Хафузов.
Бременна съм в 13 г. с. Преди няколко дни бях на преглед. Докторът ми каза, че плацентата е ниска. Опасно ли е?

Здравейте!

До към 20 г.с. плацентата "мигрира", затова на този етап е достатъчно да се проследявате.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 10:02 от Рaдост

# 179
Извинете,на мен няма ли да отговорите?

Общи условия

Активация на акаунт