Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 16 088
  • 234
  •   1
Отговори
# 180
Благодаря, д-р Хафузов! Медикаментът ми беше предписан точно от уролог, при когото ме изпратиха от Спешно отделение заради болки в бъбреците и повръщане. Той ми направи ехография. Видя обструкция на бъбрека от камъни. Казах на уролога и за миомите, но той не каза какво ми предписва, за да го изкоментираме.

Миналата седмица се консултирах и с нефролог с над 30 години стаж и втора специалност „Въгрешни болести". Той също ми направи ехография. Видя същия проблем, каза, че имам и хидронефроза първа степен. Попитах го за това лекарство, казах му за миомите и кистите, отговори, че мога да го пия. Лекарството не било хормонално, а алфа блокер, предписвали го и на жени. Предписа ми и други медикаменти, които вече приемам.

Като гинеколог имате ли съмнения, че това лекарство може да усложни гинекологичните ми проблеми? Ако е така, ще се въздържа да го приемам.

# 181

Здравейте бихте ли ми отговорили дали теста е положителен,днес бях на доктор казаха ми че неможе да видят дали има плод все още, но ми закъснява със 7 дни и имам 2 положителни теста за бременност.

# 182
  • Пловдив
Здравейте! На 46г съм.
След пропуск 1 мес. МЦ ми дойде и след като не спря в нормални граници на 10-я ден отидох на АГ. Предписа Дуфстон по схема. Каза, че има много лигавица... След като го спрях ми дойде. Днес втори ден, обилен е и имам съсиреци. Док каза, ако пак не спре в нормални граници - 5, 6 ден да отивам за абразио.
Мога ли да избегна последното?

# 183
Здравейте д-р Хафузов.Кърмя от 9 месеца,миналия месец ми се възстанови цикъла.Беше обилен и около 7 дни.15 дена след първия ден,започна да ми тече кафяво течение което продължи 2 дена. Сега ми закъснява от една седмица.Още не съм пускала цитонамазка.Мислите ли,че се се касае за здравословен проблем?

Здравейте!

След раждане и по време на кърмене е нормално менструалният цикъл да се възстановява с колебания – понякога по-обилен, с по-дълги или по-кратки интервали между циклите. Кафявото зацапване около средата на цикъла може да е свързано с овулация или с хормонални колебания, които са чести при кърмещите жени.
Забавянето на следващия цикъл също може да е от хормонален характер, но не бива да се изключва хормонален дисбаланс или цервикални или маточни промени, които изискват наблюдение (особено при липса на скорошна цитонамазка). Може да си запазите час при специалист, за да може да се вземат нужните изследвания и да се снеме по-подробна анамнеза. Не звучи задължително като сериозен здравословен проблем, но е добре да се проследи, за да бъдете спокойна.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 09:40 от Рaдост

# 184
Скрит текст:

Здравейте бихте ли ми отговорили дали теста е положителен,днес бях на доктор казаха ми че неможе да видят дали има плод все още, но ми закъснява със 7 дни и имам 2 положителни теста за бременност.

Здравейте!

Да, стойност от 229 mIU/ml на ЧХГ (бета-hCG) се счита за положителен резултат за бременност, особено в съчетание с два положителни теста и закъснение на цикъла. Фактът, че не се вижда плод още на ехографа, е напълно нормален при толкова ранен етап. Обикновено плодното сакче започва да се вижда при стойности над 1500–2000 mIU/ml, а ембрион с пулс – след 5–6 седмица от последната менструация. Лекарят вероятно ще Ви помоли да повторите ЧХГ след 48 часа – важно е стойността да се удвоява приблизително на всеки два дни в ранна бременност.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 09:41 от Рaдост

# 185
Здравейте! На 46г съм.
След пропуск 1 мес. МЦ ми дойде и след като не спря в нормални граници на 10-я ден отидох на АГ. Предписа Дуфстон по схема. Каза, че има много лигавица... След като го спрях ми дойде. Днес втори ден, обилен е и имам съсиреци. Док каза, ако пак не спре в нормални граници - 5, 6 ден да отивам за абразио.
Мога ли да избегна последното?

Здравейте!

На 46 години вече е възможно да се навлиза в перименопауза, когато хормоналният баланс се променя и често води до нередовен цикъл, задебелена ендометриална лигавица (ендометриална хиперплазия), обилно и продължително кървене. Дуфастонът обикновено се изписва именно за регулиране на лигавицата и предизвикване на нормално отхвърляне на ендометриума. Това, че след спирането му сте получила отново кървене, е очаквано – организмът реагира на спада в прогестерона. Обилен цикъл с големи съсиреци, който не отслабва до 5–6 ден, е повод за по-сериозно отношение. Абразиото (кюретаж) невинаги е неизбежно, но може да бъде необходимо, ако има риск от анемия или загуба на твърде много кръв, ако се подозира ендометриална хиперплазия (със или без атипия) или не се постига контрол с медикаменти.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 09:43 от Рaдост

# 186
  • София
Здравейте, д-р Хафузов! Може ли мнение за резултатите от цитонамазка и микробиология, лекарят ми е в отпуск и не отговаря. При колпоскопско изследване- "атрофичен епител без колпоскопски атипизъм".
П.П. На 48 г. с нередовен  цикъл. Преди няколко месеца се наложи прием на два антибиотика един след друг, вероятно това да е допринесло за влошена микробиология. Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 22:53 от stelaartois

# 187
Здравейте, д-р Хафузов! Жена на 33 години, с лаб. изследвания - антимюлеров хормон със стойност 0,58 /реф. ст-сти на лаб е 0.70 - 7.50/  в съчетание с 1 година опити за забременяване. Правена е спермограма и урологична консултация на мъжа, като резултата е 95% патологични, 5% с нормална морфология, 525 млн. сперматозоида в еякулата, също така понижени стойности на свободен тестостерон и SHBG, изписани са хр. добавки и диетичен режим.
Овулация при жената вероятно има (+симптоми) и с помощта на лентички също позитивира. Въпреки това е предписан летрозол за стимулиране на овулация, по схема, но без някакво проследяване от страна на гинеколога.
 Нужна ли е вече консултация за евентуална инсеминация или инвитро?

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 16:00 от n.97

# 188
Здравейте, д-р Хафузов!

На 55 години съм, преди 7 години ми е премахната матката с шийката заради миоми. От 3-4 години през няколко месеца получавам тъпа болка ниско в десния яйчник, която се разпострира до горната част на костта на таза и се увеличава/съсредеточена е в мястото на апендикса/. Продължава около 5-6 часа и после отминава. При тази криза ме боли  най-вече когато съм в изправено положение и вървя и когато ходя по малка нужда. Нямам никакво течение. Когато легна на дясната страна не усещам болката. Не бях получавала тази криза повече от година, но преди две вечери пак се случи, но не беше чак толкова болезнено. Не съм посещавала лекар по време на такава криза, просто чакам да отмине. При гинекологичния преглед през Юли 2024 - само с ехограф , доктора ми каза, че няма данни за кистозни процеси или течност и яйчниците са свити. Не ми обясни на какво може да се дължи тази болка. На прегледа ми преди няколко дни с траснвагиален ултразвук, докторката каза, че даже не вижда яйчниците, но ме убеди, че няма туморни процеси в малкия таз. Предположи, че тези кризи са вследствие на сраствания. Възможно ли е и нормално ли е да не се видят яйчниците при жена на моята възраст при такъв преглед? Вие какво мислите за тези симптоми? Трябва ли да посетя друг гинеколог за по-обстоен преглед или може би уролог?

Благодаря предварително!

# 189
Здравейте, д-р Хафузов!
От два месеца цикъла ми е много кратък
Миналия месец беше 2 дни и половина, а този месец точно 3 и спря
Като на четвъртия ден леко ми прецапва кафеникаво. Цикълът попринцип ми е 6 дневен като си върви обилно.
Не знам влияе ли нещо това,че сме от бебеправещите.

# 190
Преди време писах ,че ми е изписан Примолут Нор за 3 месеца ,понеже съм податлива към образуване на киста на единия яйчник. Първия месец -ОК ,цикъла дойде ,мина . Втори месец - дойде цикъла ,но само леко кафяво течение . На 39 г съм ,възможно ли е да съм в менопауза ? Изобщо има ли смисъл да пия хормони за предизвикване на цикъл ? Какво да изследвам ?

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 12:06 от Dobriana32

# 191
Здравейте, д-р Хафузов.
Имам ТСХ със стойност 5.59 при Горна граница 4.94. Според Вас строга причина ли е, за да спрем опити за зачеване? Приемам L-Thyroxin от 2 седмици преизписан от ендокринолог- като ще се проследява.
Притеснявам се, защото скоро започнахме опити и ако това е пречка и е застрашаващо искаме да бъдем информирани. Благодаря Ви!

# 192
Здравейте. Преди години се борех с хиперфункция, но влязох в ремисия преди 4г. След изследване и установяване на леко занижено ниво на FT4 приемах 2м Еутирокс. Вследствие FT4 се повиши, но TSH падна до 0.01. Спрях приема на Еутирокс, но TSH все още е 0.01. За пръв месец правим опити за зачеване. При МЦ 28 дни обичайно, установих, че този месец овулацията ми е на 21-вия ден благодарение на лентички. Притесних се, понеже ако менструацията ми отново дойде на 28-мия ден, явно ще се окаже, че имам къса Лф. Днес (на 4ти ден след доказана овулация с лентички) изследвах прогестерона. За пръв път следя овулацията си и не знам дали просто мц ще се удължи или ще се окаже къса ЛФ. Все пак теших да отида на изследване. Ще повторя на седмия ден.
Какво смятате за този резултат обаче? Бих била благодарна на мнение.
Също така има ли някаква закономерност между ниското TSH и прогестеронът евентуално? Добра идея ли е да правим опити?

# 193
Здравейте, от вътрешната страна на срамните устни имам кондоломи (брадавици), вчера сутринта сложих за 10 минути тампон за уши с ябълков оцет , имаше само леко парене. Но вечерта, като тръгнах пак да слагам тампоните, брадавици те бяха много разранени, червени, сърби и боли, успях да ги издържа тези тампон 10 секунди. Като пикам пари и боли. Има доста време до часа ми при Гинеколог, ако може някакъв съвет

# 194
Здравейте. Последен цикъл 20.07. Положителен тест за овулация 03.08. След положителен тест за бременност и в последните два дни кафяво до светло розово зацапване днес посетих гинеколок, който не можа да потвърди с точност бременност. Назначи кръвни изследвания и изпися но шпа и утрогестан. Споделям снимка от ехографа. Моля за мнение. Страхувам се да не се е случило нещо лошо.

Общи условия

Активация на акаунт