Студенти в Нидерландия - 25

• 40 479
  • 727
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Докато дъщеря ми не работеше, сключвах от тук медицинска застраховка в SDI, към която има подарък застраховка на багажа, гражданска отговорност и правна помощ. Сключвах я на 2 пъти - от м.09. до Коледа и после от момента на отпътуване към Нидерландия до завръщането в България. Студентът трябва да е в България в момента на сключване на застраховката.
С карта на SDI излиза около 200 лв. общо за целия период.

# 391
Момичета имам въпрос, къде се сключва тази застраховка Liability insurance и какъв е нейния размер? Става въпрос за студент първи курс.
А тази застраховка за какво е?

# 392
Това е застраховка "гражданска отговорност", която за разлика от тази в България, е лична. Ако се случи инцидент независимо по чия вина (доста често първата година студентите поради незнание или невнимание са причина за инциденти с колела и автомобили) и има щети и/или наранявания, при кражба в дома на имущество, при форсмажорни обстоятелства като бури, наводнения, пожари и доста други събития, то тогава може да се предяви иск.
Ето ТУК може да се прочете от сайта на ING повече.

# 393
Четейки ви имам въпрос - някъде бях чела, че студентите, които ще са за първа година в Холандия имат предимство при наемане на квартира/общежитие. Пак ли е хубаво да се регистрираме в room.nl предварително? Синът ми ще кандидатства догодина, здраве да е?

# 394
  • София
Четейки ви имам въпрос - някъде бях чела, че студентите, които ще са за първа година в Холандия имат предимство при наемане на квартира/общежитие. Пак ли е хубаво да се регистрираме в room.nl предварително? Синът ми ще кандидатства догодина, здраве да е?
При всички случаи е добре да направите регистрация сега. Дори и да му дадат с предимство за първата година, за втората година ще търсите на общо основание - и тогава ще влезе в употреба регистрацията.
На въпроса за застраховката гражданска отговорност - и тази на SDI е ок, затова писах, че аз такава съм правила. Само покритието е по-малко от тези, сключени в Нидерландия - до 1000 валутни единици.

# 395
Уж казват, че имат предимство, но не е съвсем така.
Аз регистрирах сина ми началото на октомври миналата година 2024, когато получи условен прием в room.nl.
В момента при кандидатстване за стая от 258 души той е на 175 място. Така че явно доста сме закъснели с регистрацията и дори да е с предимство по някакъв начин като първи курс чуждестранен ученик, пак е безкрайно далеч от първо или второ място. Обикновено стаите се дават на кандидат 1 или кандидат 2.

Правете регистрацията възможно най-скоро. Simple Smile

# 396
  • София
Пускат стаи, за които изрично е написано, че са с предимство за студенти първа година.

# 397
Като сме на тема застраховки искам да попитам родителите на работещите студенти (почесово 32часа или повече които ползват
субсидия от DUO )при заминаване на обмен (еразъм)в друга  държава за няколко месеца спират ли да плащат здравните.

# 398
  • София
За TU/e  ми бяха споменали,че от 2 курс има шанс да се започне работа в университета.  Някой знае ли как се кандидатства и какви са възможностите?

# 399
  • София
Може да бъде "асистент" по предмети, по които има над 8.00 на изпита. Да попита студентските съветници.

# 400
  • София
Ако някой се интересува за работа в Амстердам, в музея с восъчните фигури на пл. Дам имат свободни позиции за хост. Има обява и в indeed. За когото е опция да започне сега от лятото, препоръчвам ги като много гъвкав и интересен начин за почасова работа.
Повече инфо- на лични Simple Smile

# 401
Като прегледах  темата и се обезкуражих.
Дъщеря ми е все още 10 клас, но твърдо е решила да учи в чужбина.Тъй като  Англия ще е непосилна  с високи  такси,се ориентира към Еразъм в Ротердам.Решила си е там ,но с тези квартири и трудно намиране  не ми се мисли ако я приемат и не намерим ...
Ще следя информативно темата, успех на всички търсещи и много сте полезни,благодаря!
Както писа Geiza, то се мисли отдалеч и се прави проучване. На моята направо й казах в кои градове да НЕ гледа университети. Какъв е смисълът да си щастлив, че си приет, а да не започнеш обучението си поради липса на квартира?
Ротердам предполагам е в списъка?

Здравейте,
 за първата година може да се класира за общежитие-е вярно напрежение си е, защото е кой пръв ще успее да резервира,нооо  ние успяхме, защо не и  вие.... Не се обезкуражавайте, след това между състуденти е по лесно намирането на квартира

# 402
Здравейте, моля за помощ.
Дъщеря ми ще кандидатства за финансиране на база доходи на родители. Не ми стана ясно с какъв документ се удостоверява дохода - със служебна бележка от работодател или удостоверение от НАП. Питах в НАП за издаване на справка за изплатени доходи на физически лица и отговора, който получих от там, е че има холандски формулар, който трябва да си попълна и да им го подам. Направо се втрещих. При развод с бащата, неговия доход необходим ли е? Трябва ли легализиран превод?
Четох и предните теми, но не си изясних нещата, а информацията ми трябва бързо.

Предварително благодаря на отзовалите се.
Хубав ден!

# 403
Отговорът на въпросите ви се съдържа в първият пост на темата подробно, но все пак:
- има линк към заявление в поста, може да го изтеглите и попълните или на място в НАП да вземете формуляр. Необходимо е да попълните, че искате "Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ - за 2 календарни години  назад. Пишете - необходимо за Нидерландия. Ако служителките не са натоварени и шефовете са си на работните места - става веднага. Същата процедура може да направите и по електронен път, ако имате ПИК на НАП. След това трябва да се завери със зелен печат (важи и за ходенето на място) от НАП.
- Превежда се от легализизиран преводач и се изпраща цялото нещо сканирано на детето, за да го прикачи.
- Има холандски формуляр, който може да попълните, но ако се подаде само той, на последващ етап ще ви поискат отново доходите - писмото идва по пощата.
- При разведени родители отново трябва дохода и на двамата родители. Ако бащата отказва да даде такъв документ, има процедура, че единият родител не съдейства.

Ако има деца под 18г в семейството (може да са от страна на майката и/или бащата) е хубаво да се декларират, защото това сваля общия доход на глава. За тях се вади уверение от училище, че са били ученици засъответните учебни години и се превежда също. Разглеждането на документите може да отнеме до 12 седмици, отпускането на субсидията става със задна дата.

# 404
Отговорът на въпросите ви се съдържа в първият пост на темата подробно, но все пак:
- има линк към заявление в поста, може да го изтеглите и попълните или на място в НАП да вземете формуляр. Необходимо е да попълните, че искате "Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ - за 2 календарни години  назад. Пишете - необходимо за Нидерландия. Ако служителките не са натоварени и шефовете са си на работните места - става веднага. Същата процедура може да направите и по електронен път, ако имате ПИК на НАП. След това трябва да се завери със зелен печат (важи и за ходенето на място) от НАП.
- Превежда се от легализизиран преводач и се изпраща цялото нещо сканирано на детето, за да го прикачи.
- Има холандски формуляр, който може да попълните, но ако се подаде само той, на последващ етап ще ви поискат отново доходите - писмото идва по пощата.
- При разведени родители отново трябва дохода и на двамата родители. Ако бащата отказва да даде такъв документ, има процедура, че единият родител не съдейства.

Ако има деца под 18г в семейството (може да са от страна на майката и/или бащата) е хубаво да се декларират, защото това сваля общия доход на глава. За тях се вади уверение от училище, че са били ученици засъответните учебни години и се превежда също. Разглеждането на документите може да отнеме до 12 седмици, отпускането на субсидията става със задна дата.

Много благодаря за бързия отговор. А може ли информация за процедурата, при която другия родител не съдейства?

Общи условия

Активация на акаунт