Студенти в Нидерландия - 25

• 40 499
  • 727
  •   2
Отговори
# 375
Много е трудно с квартирите, затова колкото по-рано намерите, толкова по-добре. Трудно е и за холанците. Дъщеря ми познава няколко, които не са успели да си намерят квартира в града, в който учат и всеки ден пътуват с влак, някои и по 1 час, а след това и с колело до университета и после пак наобратно. Поне 3 часа в пътуване губят дневно. Ние започнахме да търсим още към края на януари някъде. Беше ни доста полезно. Ориентирахме се с цените, стаите, които може да се наемат, огледите, дали трябва да се ходи на място и трябва ли да доказваме доходи. Още през февруари знаехме, че най-добрият вариант за нас е да наемем студио в студентско общежитие. Плюсовете са много. Живее сама и не се съобразява с никого. Каквото ползва като отопление и вода си е само неин разход и никой друг не го е навъртял. Най-важното е, че е от началото на обучението си до края, даже и след като завърши може да остане за определен период - поне 6 месеца. С частните квартири доста често на децата им се налага да ги напуснат по  време на учебната година - с предтекст от наемодателите, че ще правят ремонт, ще продават или че се отказват уж да дават под наем. В повечето случаи се цели увеличаването на наема и се намират нови наематели. За децата в такова положение е голям стрес, защото едновременно учат, работят и трябва отново с търсене на квартири да се занимават.
Към края на март успяхме да намерим студио и плащахме наем с начална дата 1-ви май, но изобщо не съжаляваме за трите месеца плащане на наем без тя да е там. Замина на 11-ти август, доста по-рано, но имаше достатъчно време да опознае града, да си подреди стаята, да си купи съдове за готвене и  разни други неща за домакинството, изпратихме й 2 кашона с по 40 кг. багаж няколко дни след пристигането също.
В началото като търсих студио, буквално за минути свършваха свободните, но не се отказвах. Стоях на компютъра и обновявах търсенето на всеки половин-един час и успях. Тя имаше един съученик, който беше приет в Айндховен, но не успя да си намери квартира до началото на учебната година и се отказа, остави  за следващата година да кандидатства пак, но нямаме информация дали е успял, дали се е отказал да учи там, след вече негативният опит в търсенето от предната година.

# 376
  • София
Както писа Geiza, то се мисли отдалеч и се прави проучване. На моята направо й казах в кои градове да НЕ гледа университети. Какъв е смисълът да си щастлив, че си приет, а да не започнеш обучението си поради липса на квартира?

# 377
  • Пловдив
Като прегледах  темата и се обезкуражих.
Дъщеря ми е все още 10 клас, но твърдо е решила да учи в чужбина.Тъй като  Англия ще е непосилна  с високи  такси,се ориентира към Еразъм в Ротердам.Решила си е там ,но с тези квартири и трудно намиране  не ми се мисли ако я приемат и не намерим ...
Ще следя информативно темата, успех на всички търсещи и много сте полезни,благодаря!
Както писа Geiza, то се мисли отдалеч и се прави проучване. На моята направо й казах в кои градове да НЕ гледа университети. Какъв е смисълът да си щастлив, че си приет, а да не започнеш обучението си поради липса на квартира?
Ротердам предполагам е в списъка?

# 378
В Нидерландия е по-лесно да те приемат в университет, отколкото да се намери квартира, особено на добра цена.

# 379
  • София
Princess Leia, съвсем навреме питаш Grinning. Регистрирай я още сега в room.nl, ако е навършила 16 г.( там е платена регистрацията, но е за 8 години) - ще имате голямо предимство, когато му дойде времето.
Аз лично знам за там още: roomplaza; Xior; Housing anywhere.
Няма да се отказвате!

# 380
Тъй като  Англия ще е непосилна  с високи  такси,се ориентира към Еразъм в Ротердам.Решила си е там ,но с тези квартири и трудно намиране  не ми се мисли ако я приемат и не намерим ...
Ще следя информативно темата, успех на всички търсещи и много сте полезни,благодаря!
Чудесно питане в правилния момент. За по-старото поколение, в Холандия наемането на много общежития е като закупуване на ладите през соца - внасяш "бордеро" /такса и чакаш да ти дойде редът.
Ако сте 9-10 клас, има много решения - плащате сега малка такса от 20-40 евро на сайт и след 2 години ви идва реда, един вид щракате с пръсти!
Вижте и този сайт на SSL: https://www.sshxl.nl/en/cities/rotterdam - за стая се чака около 2 години, а за студио 4 г. Както пише в сайта "Yep, that's a lot. Good housing is popular!" (да, това е много време, но хубавите квартири са поулярни).
Тази компания има общежития  в Utrecht, Rotterdam, Zwolle, Tilburg and Amersfoort.

Аз съм на принципа, децата да учат, за да ги приемат, а битовизмите остават за нас, особено намирането на първата квартира. Проучете всички възможности, особено тези, които срещу малка такса, ранното регистриране дава предимство.

# 381
  • Пловдив
Благодаря, момичета за информацията,изключително полезна!10 клас е в момента.Аз си мислех ,че е рано,но девойката ми каза,че няма  изобщо време .
Получих и на лични съвети.
Форума е голяма сила, благодаря!

# 382
  • София
Синът ми завършва 4ти клас и понеже много му харесва къде живее и учи сестра му, дори и той знае вече за  сайтовете с чакащи за настаняване и ме пита от кога може да се регистрира, да не изпуснем момента. 😂
А дори се шегувахме, че ще го запиша да учи Dutch в гимназиален етап, че току виж съкратили програмите с английски хаха. Е това е мотивация от рано 😅.
Живи и здрави само, кой знае какво ще се случи и ще измисли след 6-7 години...Но времето си лети.

# 383
  • София
Ох, за квартирите роман мога да напиша, но да не ви отчайвам - две години, две щерки и два коренно различни сценария, тъй че дерзайте.
Моята май се разбраха с бабата за още 1 г., но ще си плащат нета и водата (досега беше само парно и канал). Мисля, че е отлично решение.
И пак да кажа на родителите на бъдещите първокурсници: когато правите сметката, сложете едни 30% отгоре на разходите, защото всичко се случва. Казвам го от опит - инвестиция в мебели, които може и да не могат да се препродадат после, разходи за непредвидено местене, такси за канал, пречистване и т.н., това, че няма да могат да работят първата година (повечето инженерни специалности са тежки, а вече искат поне А2 на нидерлански за работа), по-скъпи самолетни билети, непредвидени връщания до БГ, когато имат ваканции и т.н. Годишната такса е най-малкото перо. При нас за 2 студентки разходите са 2 К евро на месец и това е само наеми и издръжки, като наемите са ниски на фона на сегашните. Отделно са самолетни билети, мебели, ако трябва, ремонти по квартирите - запушен канал, ремонт на пералня, ремонт на колело, откраднато колело и т.н. В момента едната няма бойлер трета седмица (добре, че си е тук).

# 384
Момичета имам въпрос, къде се сключва тази застраховка Liability insurance и какъв е нейния размер? Става въпрос за студент първи курс.

# 385
На дъщеря ми е към ING, под около 4 евро. Тя я сключи като си откри сметката. Вижте онлайн в сайта на банката.

# 386
  • София/Велико Търново
Благодаря, момичета за информацията,изключително полезна!10 клас е в момента.Аз си мислех ,че е рано,но девойката ми каза,че няма  изобщо време .
Получих и на лични съвети.
Форума е голяма сила, благодаря!

Ако знаех за тази регистрация 3 години по-рано нещата щяха да са съвсем различни. Това с настаняването е наистина много драма и голям лукс в Амстердам. Вече приех, че всяка пролет ще се занимаваме с това. Все пак изкючително съм благодарна на форума и най-вече на Пепи (Peruanka), без вас това приключение с което се захванахме от сегашната позиция ми се струва  немислимо. 🙏

# 387
Ние направихме регистрация в room nl, преди 2 години, но се оказа, че бъдещия студент,  ще учи в Маастрихт а те не оперират там:) Брат му и двата пъти наема студио в  тяхно общежитие, втория път тъй като регистрацията му беше на 3-4 години, много бързо се случиха нещата.

# 388
На дъщеря ми е към ING, под около 4 евро. Тя я сключи като си откри сметката. Вижте онлайн в сайта на банката.
Извинявам се като е открила сметка си в Нидерландия ли?

# 389

Общи условия

Активация на акаунт