Студенти в Нидерландия - 25

• 40 472
  • 727
  •   1
Отговори
# 405
Ето ТУК може да прочетете повече.

# 406
  • София
Аз за печата да кажа - не съм ходила на място в НАП, изпратиха ми сканиран документа по имейл, подпечатан. Подадох искането с ПИК.

# 407
Това е полезно и ще си го отбележа и ще актуализирам за следващата тема в поста на първа страница.

# 408
Момичета, търсим вече почти месец квартира в Амстедам. Щерката е на стаж там в един новооткрит хотел от септември. По този повод не може да пътува от друг град, трябва да е в Амстердам .... Търсим по всякакви възможни начини, и тя и аз и още не сме намерили, почвам да се отчайвам

# 409
Аз за печата да кажа - не съм ходила на място в НАП, изпратиха ми сканиран документа по имейл, подпечатан. Подадох искането с ПИК.
Това кога е станало? Ние подавахме такива искания декември 2024г. с ПИК и бяхме посочили, че искаме получаване по имейл. Но след 4-5 дни ни се обадиха от НАП (и на мен и на  съпруга ми), че документите са готови, но заради правоъгълния печат трябва да отидем на място да си ги получим лично.  А преди 2 г. подавахме на място в НАП и веднага ни издадоха удостоверенията. Обезсмисли ми се малко това подаване с ПИК, като после пак трябва да отидеш да си вземеш документа.
Да разбирам, че се е променило от Януари 2025г. или и това зависи на кой ще попаднеш?

# 410
  • София
Ноември 2024г. беше. Не знам дали зависи от офиса и/или от служителите, но е факт.
Имаме по 2 печата даже.
Тук съм го превела на нидерландски Blush

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 15:11 от Sunny bunny

# 411
Ние сме в район Младост и ползваме офиса на 4 км. И ние имаме по 2 печата, правоъгълен и елипсовиден. Разбирам го, че няма правило, а всичко е до късмет. Скоро пак ще трябва да подаваме за доходите за 2024г., та ще си пробваме отново късмета с ПИК (уж за по-лесно и по-бързо, а точно обратното става, но ще видим).

# 412
  • София
Те в НАП понякога не са много компетентни. В съседна тема - за студенти в Испания - една майка я бяха заблудили, че когато студентът учи в частен университет, държавата не му покрива здравните осигуровки (в България). Та тя плащала. Ние й казахме, че не е така - че важи за всички студенти, щом предоставят удостоверение за записване за съответната година. И познайте - върнаха й парите, които беше внесла.
Пробвайте с ПИК пак! И ние ще пробваме за 2024г.

# 413
Хора, аз съм писала преди за помощта за доход на родителите. Не съм ходила никъде - просто ѝ дадохме достъп до  профилите ни в НАП с потребителско име и ПИК и детето си изтегли декларациите, преведе ги с компютърен преводач и ги качи. Получава си помощта от есента. Аз дори не мога да опиша процедурата като хората, защото не съм участвала по никакъв начин нито с посещаване на офиси на НАП, нито с документи, печати  и т.н.

# 414
Здравейте,можете ли да ми препоръчате евтини нощувки в Бреда(може и околко),където да отседнем докато обзаведем квартирата на студента,че едни цени ми излизат........
За обзавеждане сме се насочили към ИКЕА,но как стой въпроса с доставката там.Искани се да отидем и за два дни да оправим всичко .Разбирам,че ще е трудно и се настройваме за повече дни ,затова и търся нощувки на ниски цени.Мисля си (първо и стаята да измерим,че незнаем реалните квадрати),като поръчаме мебели с доставка от там дали не отнема няколко дни доставката.....и незнам ,как да организирам нещата.
А вариант да се купят мебели от нашата ИКЕА(уж тук по-ниски цените) и да си ги изпратим с транспорт от тук да там,дали е по - добре финансово?
Предварително благодаря!

# 415
Доставката от ИКЕА отнема няколко дни. Но идете вижте стаята,там най-добре ще прецените какво ви трябва. Може да поръчате онлайн и за 2-3 дни ще осъществят доставката.

# 416
Не ви препоръчвам да ги купите от България, особено икейските. Сравнявах цените, не са в полза на левовете, някои неща са откровено по-евтини в Нидерландия - логично, доста по-голям пазар са.
Доставката не е веднага определено, особено ако на място я поръчате.
Холандските Икеи имат много големи раздели с разпродажби - взимала съм неща на изключително занижени цени. Препоръчвам или да поръчате нещата по-рано и да очаквате доставка или за цената на доставката да си наемете баничарка или бус и да си ги превозите сами. В този случай винаги проверявайте за опцията да вземете и товарна количка - направо ни беше незаменима при последния ремонт.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 17:39 от chervenokoska_2

# 417
  • София
Pipilota94, може да купите надуваеми матраци или сгъваеми матраци и да се настаните в стаята на младежа. Ще изтърпите няколко дни. А после остават за гости Blush
Иначе най-евтиният хотел е  
Premiere Classe Hotel Breda, но имало много роми в него. Друг, малко по-скъп, но пак на добра цена е Campanile Hotel & Restaurant Breda. Ние не сме отсядали в тях, защото са доста встрани. Отсядали сме в Sutor и в Stadshotel de Klok - доволни сме, във втория има асансьор като екстра, иначе стълбите са убийствени Blush.
Мебели поръчахме от Икеа Бреда - от тук направих поръчката, като избрах ден и час на доставка да сме на място. Доставката струваше около 70 евро. Доставиха ги навреме. За 4 дни сглобихме всичко с баща й, но с доста зор. В това време студентката ходеше по мероприятия Grinning - беше в опознавателната седмица.
Препоръчвам ви да вземете основните неща от Икеа, а другите - допълнително, на място ще се дообзаведе. Имат страхотни неща в Markplaats, а и в магазините втора употреба. Домакински неща вземете от Action, техника - от Mediamarkt или от Bol.com.
За повече съвети- на лично Hug.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 09:56 от Sunny bunny

# 418
  • Пловдив
Здравейте,можете ли да ми препоръчате евтини нощувки в Бреда(може и околко),
Ние сме отсядали в Campanile той е по-добре от Premiere. Двата хотела са един до друг под ъгъл и са с обща регистратура. Но Премиере не го препоръчвам пълно е с всякакви субекти. Кампаниле също е компромисен вариант.
Ние предпочитаме да отсядаме в Fletcher Trivium hotel ,но е в съседно населено место на 14 км. в ЕтенЛюр, трябва си автомобил. Ако наемете от летището  кола е най-бюджетно решение. А е и чист и хубав СПА хотел. Също има тройни стаи, което за нас беше предимство.
Ако наемете кола и покупките от ИКЕА ще си превозите сами.

# 419
  • София
Аз потвърждавам, че като удостоверения за доходите е достатъчно само по електронен път, с електронен подпис на служителя от НАП и БЕЗ зелен печат на място. Всичко е без печат на хартия. Също така, превод с google преводач на документа е достатъчен, като се оставя автоматичния watermark, който излиза, че преводът е с google.
Два пъти вече така подавам справките. Оригинал + превод. Приемат се.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 07:59 от Peruanka

Общи условия

Активация на акаунт