Студенти в Нидерландия - 25

• 40 468
  • 727
  •   1
Отговори
# 480
Пие се чешмяната вода.

# 481
  • София
За водата - ние и дома, и момичетата там, предпочитаме да ползваме кани с филтри. Бебешки са ни стомахчетата и особено в чужбина сме имали инциденти аз и мъжа ми, та в първоначалния катун бяхме турили 2 кани и 10 филтъра. Момичетата ползват и бутилки с филтри - удобни са и за колелото, и за пътуване.
За колелетата - втора ръка и за двете. Вече не помня кои подред - едно откраднаха, вързано пред супера (по нейни думи вътре е била за 5-7 мин и то в час пик). На другата са се опитвали да крадат, засега неуспешно, но пък успешно бяха наразяли гумите. Едната имаше и сгъваемо, че да го качва във влака, когато ходи при сестра си, другата пък има резервно при сестра си ( т. нар. Балканче, защото са му малки гумите, но май не го ползва много, защото не е удобно. Абе, за 2 г.се извъртяха няколко колелета на ст-ст от 30/40 до 100 и кусур евро, ама ги приемаме за консуматив. Сега, като започне стажа, ще й се налага всеки ден да го ползва тази в Тилбург, та очаквам да ни изсуровака за поддръжка тия дни. При тях скоро са крали - едно откраднато и второ неуспешно, та каза, че ще си го държи на терасата. (дано го е изговорила с другите съквартиранти).
Уреди си стаж от 01.08 за 6 м. вместо 2 квартила в уни и е много щастлива, че се е преборила, въпреки мизерното заплащане и късата ваканция. Четох и аз в 1 пост, както и тя в ДУО, но искам да преговоря с клуба на знаещите какво й се полага, като работещ студент(40 ч. на седмица), че поне от тия добавки да докара някакъв по-приличен доход.
- основна субсидия
- продукт за пътуване
- друго ?
(квартирата й не отговаря на изискванията за намаляване на наема).

Извадихме справки от НАП за 2023 и 2024, които ще се пробва да преведе с нещо онлайн на нидерландски, има подписан трудовия договор нещо друго трябва ли й ? Във връзка с доходите и членовете на семейството може ли да отбележи някъде и къде, че има още една сестра студентка в Нидерландия, както и по-малка сестра под 18 г., която потребява от доходите на същите тия родители. Yum
За здравните застраховки за работещи - къде препоръчвате да се сключи ? Как се иска после опрощаване на сумата, поради ниски доходи - предполагам пак през ДУО. Разбирам, че същото трябва да се случи и с опрощаване на ДОД, защото в договора е на брутна заплата то 300 Е, но всъщност ще й плащат нетно 300, защото някъде трябвало да се отбележи с чавка, че е с нисък доход (това е по думи на сегашната стажантка, чието място ще заеме и ще я обучава 1 м.)
Предварително благодаря ня включилите се - ще почерпя! Bowtie

Другата щерка май решиха квартирния въпрос с хазаяйката да не продава апартамента до 30.06.2026. Надявам се, дотогава да е ясно къде ще учи магистратура. Хем й се иска да остане в Делфт заради унито и компанията, хем не й се живее повече в "тая умрЕла ф@к@на държава." Аз се опитвам да не се меся.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 14:17 от bibi

# 482
Извадихме справки от НАП за 2023 и 2024, които ще се пробва да преведе с нещо онлайн на нидерландски, има подписан трудовия договор нещо друго трябва ли й ? Във връзка с доходите и членовете на семейството може ли да отбележи някъде и къде, че има още една сестра студентка в Нидерландия, както и по-малка сестра под 18 г., която потребява от доходите на същите тия родители. Yum
Честито за стажа!
ДУО признават документи на английски, френски и немски без превод. Може да превежда на английски.
За сестрите - може да напишете декларация на английски език, че и тях издържате. И евентуално техни многоезични актове за раждане.

# 483
  • София
От DUO може да вземе двата гранта и травъл продукт. Да пусне апликация, като приложи договора, подписан от фирмата, университета и нея. Предполагам в договора е упоменато, че стажът е платен,  включен в програмата на университета и носи кредити? Прилага и вашите доходи. За брат и сестра не знам какво искат, но biborana е предложила вариант.
В документите за подписване на договор трябва да отметне, че ще ползва данъчен кредит - така не й удържат данък, взима чистата сума. А напролет подава декларация, след което ще получи отговор, че нищо не дължи.
Здравна застраховка се сключва до 3 месеца от началото на работата. Помощта за нея не е от DUO. Напишете toeslagen и ще ви излезе сайта, където се подава апликация за всички помощи, в т.ч. въпросната здравна помощ.
Това е. Ако още нещо се интересуваш, питай.

# 484
  • София
Благодаря ви! Мисля, че ако го видя нагледно в ДУО, ще ми се изясни още повече.
Да, има договор между фирмата, уни и нея, в което са упоменати работните часове и заплащането.
Идеята за декларация е много добра. Имаме мултиезични актове за раждане.

# 485
  • Габрово
Превод за доходите на родителите синът ми направи сам, на английски... Основния грант и трвъл продукта ги подаде първи (за тях не се изискват родителските доходи) и съответно тях му ги отпуснаха веднага. За допълния грант подаде месец по-късно (щото преводът го прави сам... и не си даваше зор). Подаде за него Октомври 2024... от ДУО никаква реакция, но и той никаква заинтересованост. Реши, че не отговаря на критериите. И така до Май 2025, когато получи съобщение, че е одобрен и ще му преведат цялата сума от Октомври до Май на куп... Голямо щастие беше да получи нещо, което не беше очаквал. Мисля, че само за допълния грант трябва да се отбележи, ако има братя/сестри... Актове за раждане не ми е искал, значи не са му трябвали...

# 486
  • София
Няколко пъти писахме вече - преводът на документите за доходите може да е с google преводач, приемат го от DUO без проблем. Демек да не се "мъчат" студентите сами да превеждат Blush

# 487
Извинете ме,но толкова ми е неясно всичко,а иначе чета преди да пиша.....
Другата седмица щи ходим да обзавеждаме квартирата със студента в Бреда и ми се иска в тези дни да направим регистрацията в общината,въпреки,че студента ще остане в Бреда от 20.08.
Въпроса ми е-От тук трябва да извадим многоезичен акт за раждане(незнам дали ще издадът за няколко дни утре ще пуснем),а превод на акта за раждане да правим ли или само на многоезичния да направим превод?
След това запазваме час в общината в Бреда и само многоезичния ли подаваме там за този BSN или и друго трябва?Друго нужно ли е предварително да приготвим?

# 488
  • София
Многоезичен акт може с експресна поръчка да се извади, веднага. Не се прави превод.
В общината в Бреда се отива с него и с договора за наем. Предполагам знаете, че час се запазва онлайн?

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 18:52 от Sunny bunny

# 489
Многоезичен акт може с експресна поръчка да се извади, веднага.
В общината в Бреда се отива с него и с договора за наем. Предполагам знаете, че час се запазва онлайн?
Да, изчаквах утре да видя за колко време ще стане тук акта и още утре ще запазя,надявам се да дадът час за нашите дати. Нали от тук се запазва

# 490
Въпроса ми е-От тук трябва да извадим многоезичен акт за раждане(незнам дали ще издадът за няколко дни утре ще пуснем),а превод на акта за раждане да правим ли или само на многоезичния да направим превод?
Многоезичният акт за раждане е на 6 езика и не му се прави превод.
Ако го вадите за 1-ви път, отивате в общината или района, където е бил адреса на майката при раждането на детето. Носите листче как се изписват НА ЛАТИНИЦА имена на родители по лична карта (ЕСГРАОН-ът не е свързан с базата данни на МВР). Експресната поръчка става веднага.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 20:08 от biborana

# 491
  • София
Многоезичен акт може с експресна поръчка да се извади, веднага.
Да, изчаквах утре да видя за колко време ще стане тук акта и още утре ще запазя,надявам се да дадът час за нашите дати. Нали от тук се запазва
Грешно гледате. Ето правилният линк: https://www.breda.nl/verhuizen-vanuit-het-buitenland-naar-breda-1e-vestiging

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 18:59 от Sunny bunny

# 492
Благодаря ви ,страхотни сте!

# 493
  • София
Преди 2 години, когато съпровождах студентката да се регистрира в общината в Амстердам по адресна регистрация, че там са няколко общини по райони, след като бяхме запазили и час предварително, отидохме в Nord и се оказа, че не трябвало там. Амстердам били организирали масово регистриране на студенти от края на Август до някоя си дата на септември, което се правило само в община West, без значение къде ти е адреса и без запазване на час.
И въпреки че имахме час и по адрес бяхме в правилната община, не можело да я регистрират те, щом е студентка.
Хайде върнахме се обратно- метро, автобус....На West имаше 100м опашка от чакащи студенти. Около 1 час и нещо чакахме, сравнително бързо вървеше.
Но да го имате предвид, че и тази година може да е така в Амстердам. Не знам как е било миналата.
Извън тези дати, студентите си се регистрираха по адреси, както е обичайно за целокупното население- по адрес и със запазване на час предварително в съответната община.

# 494
Когато студент се мести от един град в друг трябва ли да се отрегистрира от едната община и да се регистрира в другата и сменя ли се БСН номерът?

Общи условия

Активация на акаунт