Студенти в Нидерландия - 25

• 40 492
  • 727
  •   1
Отговори
# 495
БСН не се сменя, но се сменя адресната регистрация - онлайн се прави. Трябва да се смени за банка и др.

# 496
Аз малко ,ще сменя посоката на темата с това ,че ако децата ви нямат още личен лекар е добре да запишат такъв. Моят син за 4 години така и не ме послуша и сега вече 2 месеца се лута и търси без успех. Чак вчера успя да си подаде  искане към лекар които по-чудо обяви , че има свободни места и набира  пациенти., но въобще не е сигурно ,че ще го вземе ..Дай Боже да се класираме!!!!Неговият проблем с набрал нокът на големия пръст на крака продължава  и за съжаление не е никак лесно да се стигне до  лекар  и медицинска помощ там!!!!...Ходи 2-пъти в спешното и 2-та пъти беше отпратен с отговор , че това не е спешен случай- и може би са прави, но пръста вече е подут целия !При специалист дори и платено има часове след 3 месеца. В друга болница не пожелаха въобще да го приемат без  направление от личен лекар  въпреки, че има здравна застраховка и европейска карта!Ако за такова нещо не успява да стигне до мед. грижа , питам аз ако стане нещо  по страшно  какво правим????Накарах го да отиде на мед. педикюр - там категорично са му казали , че трябва да потърси лекарска помощ и не било за тях....И отново се завъртяхме в този порочен кръг!??Иначе здравната застраховка си върви  всеки месец от 2-ри семестър и сега вече като работещ също, но като не може да да се ползва-кел- файда !!!!!Вече започнах да обмислям вариант да пуска отпуска и да си идва тук...

# 497
  • София
В Бреда има практика, която приема всички студенти, стига да имат тамошна здравна застраховка.
Аз обаче не съм доволна. При оплаквания с очите, GP- то предписа капки за 3 седмици, после я прати в оптика за изследвания, накрая - нищо (защото вътрешноочното налягане е в норма). Не я прати на очен лекар. Защо? А очите продължават да не са добре, тук ще ходим по лекари...

# 498
  • София
В Амстердам също има лекарска практика за студенти.

# 499
  • София/Велико Търново
Често се чудя как оцеляват болните хора в тази държава ...

# 500
Те просто са свикнали така и не им прави впечатление. А ако погледнем от друг ъгъл - средната продължителност на живота там е по-голяма от България и то не с малко. Не че ги защитавам, просто друг начин.

# 501
Когато студент се мести от един град в друг трябва ли да се отрегистрира от едната община и да се регистрира в другата и сменя ли се БСН номерът?

БСН не се сменя но трябва да се отрегистрира от едната община и да се регистрира в другата

# 502
Големият на четвъртата година си намери там личен лекар и то заради акнето.
За малкия  намерих две практики в Маастрихт, които приемат и мисля да им пиша още сега.
Миналата седмица големия взе ключовете за общежитието на малкия, огледал е,  изпрати снимки, днес започвам да пълня кошницата в Икеа:)

# 503
Момичета, а аз имам друго питане.
В едно от общежитията, за което кандидатствахме пише, че на първия етаж има общопрактикуващ лекар и че ако някой студент живущ там не си е намерил може да се запише при този. Но никъде не е посочено адрес или телефон за записване. Това означава, че е за всички студенти ли там - те са около 200 на брой.
И друго аз наистина съм в чуденка какви пари за храна и ежедневни нужди са достатъчни на месец? Разбира се без глезотии.
500-1000 евро ли, да знаем да си направим сметката ще издържим ли финансово....

# 504
  • София
Писали сме много по темата с парите за издръжка. Моята кара с около 300 евро за храна, но е момиче и не яде много Blush.
Билетите за самолета, както и покупка на дрешки и козметика са отделно и са променлива величина.

# 505
И друго аз наистина съм в чуденка какви пари за храна и ежедневни нужди са достатъчни на месец? Разбира се без глезотии.
500-1000 евро ли, да знаем да си направим сметката ще издържим ли финансово....
Дъщеря вегетарианка за храна дава дори по-малко - около 20-25-30 евро на седмица. Но първо, там месото е скъпо, а веганските неща са евтини. Второ, тя е справочник на промоциите - ако имаше олимпиада по изгодно пазаруване, би се класирала минимум на финала.
В началото се притеснявах, че гладува и я препитвах "какво яде днес" (като в детската градина), а за плодове и зеленчуци имаше турски магазин с цени под нашенските, докато се успокоя, ми снимаше етикети.
При нея учебниците бяха скъпи, не може да използва от предните години. С 250-300 евро на месец се справяше, включително за по-евтини самолетни билети. Сега е последна година и не й следя разходите.
Без квартиратa, да харчат над 1000 евро за мен е абсурд.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 19:29 от biborana

# 506
Ние вдигнахме последната година и сега е с 500 на месец. В това включва и пътуванията из Амстердам и до приятели. Не съм чула оплаквания, следи си нещата.

# 507
  • La casa de Mickey Mouse
Тук няма как да се отиде на специалист без да си минал през личен лекар.
Казуса с очния лекар, да се върне детето при личния и да настоява за специалист. Зависи от състоянието и от застраховката може да има час веднага или ще чака.
Относно забралият пръст, обикновено това може да се разреши при личния лекар, но пак опираме до това, че без личен лекар не става.
Нямам оплаквания от здравната система, с три деца съм, раждала съм тук, двамата носят очила, големият има и други проблеми. Не мога да се оплача, за разлика от Бг. Но различни хора, различни разбирания

# 508
Моята дъщеря също кара с под 300 Евро на месец. Даже и с под 200 Евро, по-често. Билетите за самолети са отделно. Но тя е много спестовна, от притеснение, че ни натоварва с обучението си. И аз от притеснение, че гладува, често препитвах в началото какво яде? Но се оказа че си се храни, готви си. В общежитието и няма фурна, само котлони, и още в началото си купи еарфраер. С него се оказа супер креативна, за разлика от мен, понякога се чудя как успява да сготви от мусака до торта в него. Но ми прави впечатление, че в магазините в които пазари, цените на хранителните продукти сякаш са по-евтини  от тук. Но се оплаква, че цените в заведение са много високи, поради което ги избягва. Но в кампуса имат нещо, като кафетерия.  там може да се купи обяд, сандвич или нещо друго подобно на по-сносни цени.

# 509
Благодаря ви за отговорите на всички Simple Smile
Да, определено девойките са по-икономични, но и по-съвестни някак.

Моят син се храни доста стабилно пу пу и няма ли месо все едно не е хапвал.  Определено ще му трябват 500 евро и ще видим как ще е по нататък живот и здраве.
Може би ще накупя консерви с хубаво телешко месо (има във фермерските магазини) и домашни нещица и ще ги изпратя по някое от бусовете.
Това за плодовете и зеленчуци от турските магазини е много добра идея. В тези магазини също може да има хубаво качествено месо. Ще потърсим такива в Хага, предполагам, че ще има доста.

Идеята за еърфрайер също е страхотна. Масово имат по два котлона и хладилник. Фурна не. Мислих и микровълнова, но ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт