Студенти в Нидерландия - 25

• 40 510
  • 727
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Разрешава ли се да се внасят допълнителни ел. уреди в общежитията? Например, ако кухнята е споделена, да си сложи котлон, микровълнова и пр. в стаята?

# 511
Според мен е посочено в договора з наем и е индивидуално според самото общежитие, т.е. не важи за всички едно и също.
В договора най-добре трябва да се провери какво може или не.

# 512
  • София
Моят син изкарва с под 300 евро на месец. В самото начало си купи фурничка и се научи да си готви. В сряда обикновено имат пица вечер в Доминос, поръчва си суши от време на време. Но като цяла пазарува, следи промоциите, имат фермерски пазар и взима плодове и зеленчуци там. Рядко при липса на време си взема нещо замразено или полуготово. Като цяло си е свикнал да хапва доста, но се наложи да си промени навиците, защото зависи изцяло от себе си. Сигурно не е като у дома, но се справя доста добре за човек, който преди това не можеше (или не искаше) да си приготви нещо.

# 513
  • София
Аз не мога да кажа с колко се издържа на месец моята девойка, защото питам само  "имаш ли пари" и тя обикновено казва "имам". Дори да няма много-много. Пращаме по някой повод, например 50-100 евро за деня на детето, че ни е дете все пак 😄.  
Аз купувам самолетните билети за Коледа и лятото с БГ еър, а тя си купува нискотарифните, ако реши да се прибере за малко, когато са евтини билетите.
Цените в супермаркета не са много по-различни от тук. Предполагам, че за храна се справя с до 300 евро/месец.
Напоследък ползва еърфраер и е много доволна, започна и да готви супи.
По принцип е доста пестелива и не прахосва пари, но не се и лишава например от прибиране с Убър късно вечер след излизане, а има нощен автобус по принцип. Не ходят по ресторанти, а само на бира по пъбовете, например веднъж седмично.

Първоначално, първата година разходите са големи- първи наеми, депозити, обзавеждане и т.н. Пригответе си минимум 5000 евро в началото. После, моята например има едни до 2к евро в сметката като буфер, които влизат в употреба, когато се забави Дуо с решението за финансиране, харчи се от тях, главно за наема. После идват пари накуп от ДУО със задна дата и ги възстановява. Ползва и кредит за таксата за обучение.
Смея да кажа, че се издържа сама.
Да е жива и здрава, а и ДУО да са живи и здрави! Пу пу.

# 514
Потвърждавам, че общежитията си пишат всичко в договорите - какви лични уреди разрешават да се ползват, къде (в обща кухня или в стаята) и дали се дължат допълнително пари за ток (например разрешават малък хладилник в стаята, но искат 20-30 евро месечно доплащане за ток).
За частните квартири е добре да се говори със собственика. Там основен проблем може да бъде противопожарни изисквания.

Допълвам: за ниската издръжка е много важно да си приготвят сами храната, набляга се на бързи манджи. Съвет към мамите на първокурсници - тренирайте с децата няколко любими аламинути.
И още нещо - в тази част на света ядене и пиене по заведения е скъпо. Затова студентите (чужди  и местни), основно ходят на дискотеки да танцуват, като преди това обилно хапват и пийват в домашни условия.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 20:57 от biborana

# 515
  • София
На моята в студиото имаше само котлон. Купихме й там мини фурна (от bol.com) и микровълнова (от втора употреба, за 15 евро), а от тук пренесохме в багажа партигрил, за да си пече сандвичи.
Имахме премеждия с котлона Blush. При огледа беше обикновен и съответно помъкнахме обикновена тенджера и тиган. Отиваме да се нанася и изненада - сменили котлона с индукционен. Та отиде да купи нови посуда.
Нямаше забрана в договора да внася електроуреди.

# 516
Благодаря ви за отговорите на всички Simple Smile
Да, определено девойките са по-икономични, но и по-съвестни някак.

Моят син се храни доста стабилно пу пу и няма ли месо все едно не е хапвал.  Определено ще му трябват 500 евро и ще видим как ще е по нататък живот и здраве.
Може би ще накупя консерви с хубаво телешко месо (има във фермерските магазини) и домашни нещица и ще ги изпратя по някое от бусовете.
Това за плодовете и зеленчуци от турските магазини е много добра идея. В тези магазини също може да има хубаво качествено месо. Ще потърсим такива в Хага, предполагам, че ще има доста.

Идеята за еърфрайер също е страхотна. Масово имат по два котлона и хладилник. Фурна не. Мислих и микровълнова, но ще видим.
Моят син харчи около 500 евро с допълнителни разходи около 50 евро за пътуване.  Храни се добре и всеки път му остава по някое евро.

# 517
Моят син има месечен бюджет от 600 евро, като сам си го разпределя. За храна, за някоя дрешка или нещо друго. Сам си е решил и да заделя по някое евро за екскурзия. Билетите за пътуване са отделно. Готви си в общежитието и изобщо не се храни навън, защото казва, че там "нищо не става за ядене"😊. В началото готвехме заедно на видео, но после се научи и сега сам си прави менюто за седмицата и съответно си пазарува необходимите продукти.

# 518
  • София
Бюджетът им е 500 евро на месец  за храна, излизания и други техни нужди. Готвят си. Гледам, че спестяват за някое пътуване из Европа, за подаръчета за близки, гаджета, рождени дни на приятели и т.н. Самолетните билети, ако са евтини са за тяхна сметка, иначе - за наша (разбирай 80% са за наша).
Щерката в Делфт не си направи труда за 2 г. да си потърси л.л. Другата в Тилбург е е в някаква безкрайна листа на чакащите. Писала съм и преди - при спешен случай теле медицина през Healee - добре, че беше гърло, че ако беше ухо не зная как щяха да я диагностицират. Издават електронна рецепта, която би следвало да важи в Нл. За щастие в нашия случай тя имаше 2-3 АБ при нея и каза на лекарката какво има, а гаджето й като отиде да я види, й попълни запасите. Тя страдаше много от уши, та като тръгваше оттук изискахме рецепти и ги купихме. Спасиха положението на два пъти - и при нея, и при едно друго дете. Моят съвет към новобранците е да сложите към аптечката. Другият вариант е самолетчето и дОма за каквото е необходимо. Поне са в Европа.
Още една година ще ги дундуркаме да изкласят бакалавъра и се надявам, че по време на магистъра ще почнат да бачкат. Положителното е, че оцениха какво правим за тях и се научиха да ценят парите (даже циции станаха и сметкаджийки. Сигурно съм ви разправяла случката как едната събираше бутилки за да ги връща на автоматите. Simple Smile ) . Виждат как децата около тях се борят със зъби и нокти - къде успешно, къде не толкова, но и опитът е важен, както и крайният резултат.

# 519
Здравейте, ако някой освобождава стая/студио в Маастрихт, моля свържете се с мен! Направо си оставям тлф. 0888 210 990 - за по-бърза връзка, или ми пишете лично съобщение. От 12.06 до 17.06 дъщеря ми ще бъде в Маастрихт за търсене и огледи на място. Ще бъде първа година студентка, ако намери къде да живее....

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 12:02 от DanielaVI

# 520
  • София
В Маастрихт има в момента свободно студио в Xior и няколко в plaza.newnewnew.
Успех!

# 521
Здравейте, споделянето за месечните разходи ми беше супер полезно за ориентир. Благодаря.

Включвам се с въпрос по друга тема, за стачките.
В момента сме в Тилбург и обзавеждаме стая. Като приключим ще споделя опит. Имаме списък с набелязани магазини втора употреба. Следя и Marktplaats.

В абсолютна чуденка съм как ще се придвижим на връщане към летището, от Тилбург до Айндховен на 17/06.
Наем на кола от Тилбург с опция да я върнем на летището оскъпява услугата с 36,00 Евро и общо излиза 101,00 Евро този вариант.
Сигурно такситатта ще са по евтини. Но може да има задръствания. Кой да знае?
Давайте идеи/съвети, моля.

# 522
В Plaza, кандидатстваш и чакаш за да разбереш дали си първи сред подалите за да те одобрят, детето кандидатсва  поне за 10 стаи и получаваше едни и същи отговори - студиото е предложено на кандидат преди Вас.
Ние успяхме през https://maastrichthousing.com/ не е идеално, но става.

# 523
В момента не виждам обявена стачка за 17 юни. Даже има и намалени билети за влаковете. Съветът ми е да изчакате да не бързате с колата, докато не обявят нещо.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 12:55 от chervenokoska_2

# 524
В момента не виждам обявена стачка за 17 юни. Даже има и намалени билети за влаковете. Съветът ми е да изчате да не бързате с колата, докато не обявят нещо.

Ще следим, снощи късно след полунощ не продаваха билети за 16/06 и 17/06 и цялата мрежа на влаковете светеше в червено. Да, по-добре да не избързваме.Relieved

Общи условия

Активация на акаунт