Студенти в Нидерландия - 25

• 40 518
  • 727
  •   1
Отговори
# 525
  • София
От Тилбург до летището в Айндховен може с uber да се придвижите - дава ми цена от 68 евро за днес, в момента.

# 526
  • София
Вижте колко ще ви струва Uber или Bolt, километрите не са много. Може предварителна поръчка за определен час.
А, Съни е писала преди мен Simple Smile

# 527
  • София/Велико Търново
От Амстердам до Айндховен моят син пътува с някакви бусчета, дето даже излизали много по-изгодно от валка. Дали няма такива и от другите градове?

Иначе той лети днес до Айндховен, а от там до Амстердам ще се прибира с приятелче с кола, щели да ходят на някакъв концерт довечера. Насам пък пътуваше на 5 юни, точно ден преди стачките. Така добре му се подредиха звездите, че да не вярва човек на късмета му пупу.

Bibi моят син също връща бутилките в супермаркета, но там им ги осребряват доста сериозно, от две торби взима ваучер за 20 евро, нищо общо с жълтите стотинки от автомата в лидъл тук Simple Smile

# 528
Те преди това им ги начисляват в сметките тези бутилки, затова системата се казва депозитна, взимаш, плащаш, връщаш, връщат ти платеното /депозита/. Тук не се начислява стойността на бутилката, ако започнат да я начисляват, ще видите, че сумите за бутилките не са малки. От друга страна стимулираните да връщат и да си вземат обратно парите, ще са в пъти повече. За събираемоста,  депозитната система е много по-добър вариант, качеството на събрания материал също е много добро, защото не минава през контейнерите. Извинявам се за отклонението🙂

# 529
  • София
Bibi моят син също връща бутилките в супермаркета, но там им ги осребряват доста сериозно, от две торби взима ваучер за 20 евро, нищо общо с жълтите стотинки от автомата в лидъл тук Simple Smile
Aма моята връщаше не само нейните, ами обикаляше и по кофите. Поне събираше само такива, сложени в торби ДО кофите с все торбата. Simple Smile

# 530
  • София/Велико Търново
Aма моята връщаше не само нейните, ами обикаляше и по кофите. Поне събираше само такива, сложени в торби ДО кофите с все торбата. Simple Smile

Яко 😂

# 531
Чудесно - това е екологично предприемачество! Спасява планетата.

# 532
  • София
Чудесно - това е екологично предприемачество! Спасява планетата.
Да, това беше вторият мотив!

# 533
Още едно питане, проблем ли е за регистрация, ако си студент в Маастрихт, а квартирата да е в Белгия? Изобщо какви са минусите? С белгийските закони ли се съобразяваш?

# 534
Много ви благодаря за предишните отговори . Отново имам питане относно на Duo (supplementary grant и травъл продукта) . Дъщеря ми ще живее при роднини , ще се регистрира в общината , но дали има право на тези два продукта , след като започне работа , разбира се. Благодаря за оттоворите предварително .

# 535
Още едно питане, проблем ли е за регистрация, ако си студент в Маастрихт, а квартирата да е в Белгия? Изобщо какви са минусите? С белгийските закони ли се съобразяваш?
Реално белгийските раойни са западни покрайнини на Маастрихт. Понякога разстоянието 3-4 км и е по-добро от нидерладнски къщи. Квартирите са малко по-евтини.
Засега в Бг-мамма нямаме валидиран отговор дали с нон-резидент БСН могат да получат заем за таксата за обучение. На теория става, но никой не е написал "успях и го направих"

# 536
DanielaVI, според мен е добре да питате  университета, защото сайта, който те препоръчват  за настаняване предлага много стаи в Белгия.
Sunny bunny, Ви беше писала за свободни стаи в Xior, това е добър вариант, ние три пъти успявахме да запазим там и да откажем в последствие, първия път си мислехме че кандидатстваме и ще чакаме потвърждение а те изпратиха веднага договор, втория и третия път не ни хареса крайната сума за настаняване, спрямо това което влиза в нея, а и вече имахме вариант със стаята от maastrichthosting. Аз определено предпочитам стая в Xior, но детето си избра другата.
Има още едно общежитие, там също успяхме да стигнем до договор, но младежа не искаше да е извън Маастрихт.
Погледнете   https://liveandbe.nl/ следете ги, излизат стаи, цената е добра, защото може да се ползва и добавка за наем.Към разходите обаче трябва да добавите и пътните до университета.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 08:33 от охлювчетоо

# 537
  • София
Много ви благодаря за предишните отговори . Отново имам питане относно на Duo (supplementary grant и травъл продукта) . Дъщеря ми ще живее при роднини , ще се регистрира в общината , но дали има право на тези два продукта , след като започне работа , разбира се. Благодаря за оттоворите предварително .
Защо се съмнявате дали ще има право? Заради роднините ли или? Това, че живее при роднини няма никакво значение, важното е да има регистрация и bsn съответно.
Ще има право на всички грантове, ако изпълнява условията на DUO за работа и доходите на родителите не са прекалено високи.

# 538
Благодаря за отговоря , да , заради това , че ще е при роднини , не бях сигурна , дали може.

# 539
  • София
Няма значение, ако са роднини. Има значение само ако са родителите на този адрес и то не за допълнителния грант, а за размера на основния грант, той зависи от това дали студентът живее при/близо до родителите си.

Общи условия

Активация на акаунт