Студенти в Нидерландия - 25

• 40 690
  • 727
  •   1
Отговори
# 60
За мърлявото мога бая да напиша, моята 5 години се бори с това, още не може да го приеме. Това като миене на ръце след влизане и тоалетна, сваляне на обувки и какво ли не... А и им идваме малко темпераментни - не са свикнали те така Rolling Eyes

# 61
  • София/Велико Търново
Прекрасен разказ Додо, но ми се струва твърде романтизиран.  На моменти си мисля за едно и същото място ли става дума. Simple Smile Има си положителните страни Нидерландия, както и отрицателните, като всяко място разбира се. А и в крайна сметка е въпрос на лично възприятие. И ние тръгнахме с подобни очаквания, но се оказа много различно и трудно. Нека тези, на които им предстои това приключение го имат предвид. Животът в чужбина на 18-19 не е само цветя и рози, изпълнен е и с много трудности и разочарования както и с притеснение на родителите.

Stella на твоето момиче евала ще кажа, доста предизвикателно начало!

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 16:10 от Valka

# 62
И моята не харесва особено холандците - студени, странни и ужасно лицемерни били. За негативното мнение много спомогна и хазайката, която жестоко я измами с депозита от 860 евро за квартирата. Иначе аз мнение лично нямам, за три години така и не можах да я посетя.

# 63
  • София
Как я измами с депозита? Обърнахте ли се за помощ към общината?

# 64
  • България, Велико Търново
Здравейте момичета. Моля, ориентирайте ме в какъв диапазон вървят квартирите? Какво според вас е евтин наем? Търсенето ми е за Утрехт и бюджета ми е до 500 евро, но към момента не мога да преценя дали е реалистично тъй като няма много много обяви.

# 65
Здравейте момичета. Моля, ориентирайте ме в какъв диапазон вървят квартирите? Какво според вас е евтин наем? Търсенето ми е за Утрехт и бюджета ми е до 500 евро, но към момента не мога да преценя дали е реалистично тъй като няма много много обяви.

Не мисля, че е реалистичен бюджетът Ви. Преди четири години наехме в Утрехт първата стая на сина ми, която беше под 10 кв.м и цената беше над този бюджет. Сега, сега е много по- скъпо и едновременно с това трудно да се намери. През сайтовете ние не успяхме. Синът ми дълго си търсеше и на място самостоятелно студио. Не би.
Разбира се, желая Ви да имате късмет и да намерите каквото искате. Преди повече от месец предлагах контакти за стаята на сина ми, но предполагам вече е заета.

# 66
Как я измами с депозита? Обърнахте ли се за помощ към общината?
Измами я жестоко. Последния месец ги накара да подпишат поне 5 различни договора, сменяше по нещо през няколко дни и им го пращаше за подпис. После реши да продава къщата и им даде предизвестие. Дъщеря ми си намери друга квартира, преведе стаята във вида, в който я получи, тоест без нищо вътре, обаче хазайката отказа да й върне депозита. Искаше да изчисти и стаята на другите наематели, които вече се бяха изнесли. Тя изчисти и нея. После искаше да изчисти и кухнята и да махне уреди, които стоят там от незнайно колко наематели и изобщо не са нейни. Както и да е, изчисти и кухнята. Разиграваше я няколко месеца, въпреки че детето ми отдавна не живееше там. Връщаше я и я караше да чисти още и още. Накрая след като изчисти всичко й се изсмя и й каза, че пари няма да види. Естествено потърсихме институциите. Казаха, че не могат да помогнат. Последния договор го е направила общ на двете останали в къщата момичета и въпреки, че моето дете се е изнесло отдавна, другото момиче /също българка/ не се е изнесло навреме. Така се оказа, че няма да ни върне нищо. Да не говорим, че според договора трябваше всяка година да им прави изравняване на битовите сметки и да им връща разликата. И това не стана нито веднъж. Изобщо с много лоши чуства останахме от холандците общо взето. Детето ми беше буквално травмирано от тормоза, който тази жена й налагаше непрекъснато. Трябваше по трудния начин да разбере, че това, че тя е изключително изпълнителна и със силно развито чуство за справедливост изобщо не значи, ще хората отсреща ще се държат по същия начин.

# 67
В подобна ситуация изпада и моят син. Той свърза българче с хазяйна си,( много коректен, човек) което нае една от стайте, но дойде ковид, младежа се прибра без да освободи стаята, без да си плаща и без да се обади на никого. Просто си беше събрал вещите, заключил и заминал. Хазяйна в това време продаде къщата, като беше записал синът ми като гарант на другото българче и познайте, кой плати два наема на новия собственик. От тогава бяга като дявол от тамян от българи. Не знам за добро или за лошо е...
Когато замина не мисля, че бяхме с розови очила. Имал е много трудности по пътя, но не се е отказвал. Трябваше му двойно време да завърши, но се е издържал напълно сам с изключение на първата година, хвана ковид времето, трагедия в семейството и накрая изгря слънце и на неговата улица, благодарение на млада нидерландка.
Току що ги изпратих на летището....

# 68
Говорих си тази вечер с една приятелка и стана въпрос за нещо като пътепис за Нидерландия, който писах малко, след като синът ми замина. Търсейки го в архивите си, попаднах на нещо друго. То е много лично, но четейки го сега, се замислих, че всяка една от вас го е преживяла, преживява или ще преживее. Така че едва ли е толкова лично от майчина гледна точка всъщност и ето защо много ми се прииска да го споделя с вас. Това е посланието, което написах на сина ми, когато го изпратих преди почти две години. Когато намеря пътеписа, ще споделя и него ако искате.
И така:
…,
Прочети тази книга. Всичко, което не успяхме, пропуснахме или не ни стигна времето да ти кажем с баща ти, ще откриеш тук. А отговорите, които ги няма, вярвам, убедена съм, сам ще намериш.
Това, което искам все пак да ти кажа, е следното:
- Не забравяй, че животът е твоята тетрадка, в която ти единствен пишеш. Само от теб зависи дали тази тетрадка ще остане просто такава или би била ръкопис на вълнуващ житейски роман. Така че живей - ярко и вълнуващо. Но го прави с чест, отговорност и моля те - без субстанции.
- Бъди смел, но не безразсъден. Не се страхувай. Или поне не си въобразявай, че страхът е всичко. Не, не е. Той е само в твоето съзнание. Дадеш ли му поле за изява, ще те погълне. Игнорираш ли го, ще стане дребен като гнида. Но никога не го унищожавай. В малки дози, той е здравословен. Също като отровата, която в малки дози прави лекарството. Защото активира инстинкта за самосъхранение.
- Бъди любопитен, светът е необятен. Граби с шепи от него и го използвай по най-добрия възможен начин. Да те обогатява, да те учи, да ти носи радост и наслада. Не мързелувай, не лентяйствай, работи върху себе си и стани най-добрата своя  версия. Това ще ти се отплати - вярвай ми.
- В началото ще си неуверен. Самотен. Не се подтискай. Това е нормално. И временно. Част от израстването е. Опознавайки света около себе си и усвоявайки нови умения ще ставаш все по-силен и спокоен. Общувай, с питане и до Цариград се стига. Но бъди разумен и внимателен и не се доверявай лесно, оглеждай се, защото е пълно с опасности, измама, притворност и изкушения, които не си заслужават цената, която рано или късно трябва да заплатиш.
- Учи. От това зависи как ще живееш в следващите поне 60 години. Ти и децата ти. Вероятно и внуците.
- Не винаги откриваме себе си на първото място, на което попадаме. И причината за това не е в нас. Просто на света има милион различни места, подходящи за милион различни хора. Ако това не е твоето място, в никакъв случай не го приемай за провал. Просто продължи напред в търсене на твоето място, на твоите хора, на твоето щастие. Каквото и да направиш и където и да си - не забравяй, аз съм винаги до теб, на един дъх разстояние. Ще пресека светове, за да те спася. Това само в случай, че се озовеш в крайна нужда. Инак пак ще бъде същото, само дето няма да ги громя по пътя.
- Пази себе си, пази морала си, никога не забравяй от къде си тръгнал. Празнувай живота!
- Прости ми за всички грешки, които допуснах през годините. Много от тях са резултат на фанатичното ми желание да бъда най-добрата майка за теб. Прости ми за направеното и за не направеното, за спомените, които времето или обстоятелствата не позволиха да сътворим.
- И никога, никога, никога не забравяй, макар да зная, колко много се дразниш, и все пак, не забравяй, обичам те милион пъти повече от живота си и очите ми ще изтекат гледайки в посоката, където си ти в момента и във всеки един момент.
- Моля те, все пак, прочети тази книга.
- П.П. Тук съм. Винаги. Дори, когато ме няма физически. Обичам те.
- П.П.П. Успех и попътен вятър, моето момче!
     dodo_dodo седя си на една пейка на ъгала на Леге и Съборна, чета и тихо си плача.Как може всичко дето съм си мислила да е написано от теб?Свири един саксофон малко по нагоре...С твое разрешение ще го покажа и на двете си хлапета..На момичето в Нидерландия, което иска всичко и на момчето си Тук което нищо не желае...Благодаря ти ,че сподели...

# 69
Ох, аз да продължа за хигиенните навици на холандците. Никаква хигиена нямат. Дъщеря ми работи в голям хранителен магазин. На тях не им изискват здравни книжки и изследвания всяка година както е при нас за хората, които работят в хранително вкусовата промишленост, магазини и заведения за хранене.  Наистина не си мият ръцете преди хранене, преди и след тоалетна. В заведенията им, в тоалетните нямат диспенсъри,  сапун никакъв. Преди време беше почерпила със сладолед неин колега, паднала му едната топка на земята, той я е взел с пръсти, сложил си я пак във фунийката и я изял. Беше потресена от видяното и продължава да се възмущава всеки ден.  Тук при нас доста често може да видиш по улиците, парковете, около моловете цял или половин паднал и разтопен сладолед на земята. Но нашите деца се гнусят даже да си изцапат ръцете със собствения си сладолед  и да го хвърлят в някой кош.
Вече почти година е с холандско гадже, първата й любов, чиста и невинна. Добре, че момчето бързо се учи и лесно възприема  нашите хигиенни навици. В началото на връзката им, вечеряли един път и пържен картоф паднал на мокета, той го взел и го хапнал. Моята госпожица му направила забележка, а той отвърнал, че това било добре за имунитета му Joy Докато се научи,  постоянно го следеше и му напомняше да си мие ръцете. Тя е много емоционална, случва се да поплаче или да й се насълзят очите. Нормално е, справя се сама с всички трудности, но и холандското гадже се научи да плаче с нея, даже прекалено емоционално е станало, повече от самата нея. Скоро го е видяла да плаче от щастие, за това, че я е срещнал в живота си.
Сестра ми живее в Амстердам и племеницата  2-3 пъти им донесе въшки от детската градина, за която плащаха над 3500 Е на месец.
Дъщеря ми е в общежитие на Xior до стадиона в Бреда. След футболен мач е ужасно, а и не само около спортни събития. Постоянно опикават улиците тези холандци, по центъра също. Пият до безпаметност, сякаш е дошъл краят на света и няма да има утре, повръщат и хвърлят бутилки и боклуци по улиците.
За хигиената още много мога да напиша, за здравната им система също. Скоро й се наложи да си вземе лекарство за мазане с рецепта. В цяла Бреда, която е сравнително голяма не го намериха и от една аптека ги пратиха в друг град да го купят. После разбраха, че и без рецепта можело да се купи това мазило.

# 70
  • София
Аз нямам преки впечатления от хигиената на холандците, но били ли сте на масово събитие на националния стадион? Същата свинщина е. Дни след това се почиства. Синът ми е в Айндховен. Миналата година след някакъв голям мач на PSV ми изпращаше снимки от центъра, в 6,30 сутринта беше страшна мизерия и пълно с почистващи коли. И снимка 3 часа след това. Не може да се познае, че е същото място.

# 71
  • Пловдив
О,да и аз потвърждавам - не си мият ръцете след тоалетна, вдигат храна от пода...преки  наблюдения от магазин.

# 72
  • София
А по време на празници и съответно безпаметното пиене по този повод, слагат писоари по улиците Joy.  Дъщеря ми внимава от коя страна да мине...

# 73
  • София
Аз първият път, когато видях писоар на улицата там (беше троен), го помислих за чешмичка. 🙈
Докато го заглеждах какъв е интересен, синът ми ме сръчка, да спра да зяпам, докато човека пикае... кой човек, какво прави? 😂😬😵‍💫

# 74
  • София
Като говорим за масови събития и празници, беше ми много интересно да науча за току що отминалия Kings day. Ами наистина тоалетната си била най-големия проблем😆. 5-7 евро за WC на посещетие! Иначе веселба голяма!
А за хигиената.., аз имам и български приятели, които си вдигат храна от земята. И е факт, че "цигамицинът" помага за имунитета. И не са само холандците, цяла западна Европа са си така. То като им е чист тротоарът, а не е кал до дупка....И обувките затова не си свалят, просто е чисто навън.
От гледна точка на лична хигиена като чистота на дрехи и баня, не съм чула оплаквания, напротив, даже много в положителен аспект, но опитът ни не е много богат все още 😄

Додо, много ми е мило да чета подобни текстове, много съвпада с моя поглед на нещата. Аз я романтизирам тази държава, това отделно. Живяла съм там за година на младини и ми е много на сърце. Чак започвам да се замислям да уча езика. Малко поне само, ей така- за превенция на старческата деменция хахахаха.

Общи условия

Активация на акаунт