Студенти в Нидерландия - 25

• 40 625
  • 727
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Валка, обикновено такса смет и комбиниран данък е персонална, тя излиза като задължение в сайта на общината по bsn номер, щом има регистрация човекът на този адрес.
Разходи по апартамента е много общо казано. В договора трябва да се засяга какво точно включва цената на наема и какво не.
Също, има такса за пречистване на вода, тя е от друго дружество- Waternet и не е от общината, както за боклука. Пак е по bsn.
Може да има разлика, когото жилището е за самостоятелно обитаване или споделено, затова не твърдя, че във всички случаи данъците излизат персонално, но все пак в договора трябва да е описано как стои въпросът в конкретния случай.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 16:41 от Peruanka

# 331
  • La casa de Mickey Mouse
Здравейте ! Прочетох почти всичко от тази тема .Чудесна изчерпателна информация . Синът ми е приет да учи в университет ( без общежитие)  в Хага и със съученик ( и той в Хага приет, но в друг уни) имат огромното желание да наемат малък апартамент или две стаи .Положението засега изглежда безнадеждно , но все пак ако някой има информация за нещо ,което ще се освобождава или каквото и да е по въпроса , моля да ми пише. Пробваме и с агенции , по фейсбук групите ( пълно с измами ) ..... наистина ми се струва невъзможно
Възможността за наемане на самостоятелен апартамент е почти нулева, обсъждали сме го в предишни теми. Бих препоръчала да си търсят всеки отделно.

# 332
Здравейте, скъпи дами! Ние сме в голям филм с търсенето на квартира в Енсхеде. Дъщеря ми завършва първа година в Саксион, като бе приета на общежитие, което ни спаси донякъде от търсенето миналата година, макар да знаех, че няма да ни се размина тази. Всичко бе добре досега, но се повтаря ужаса от миналата година с търсенето на квартири. Регистрирала се е в разни платформи, следим групи, пише непрекъснато на разни обяви, но дотук има реален отговор само от няколко скама. Дали някоя от вас има дете в Енсхеде, което да завършва, за да се свържем евентуално за пренаемане на квартира. Видях, че имаше пост преди няколко дни, и отправих запитване към дамата, чакам отговор, но със сигурност не сме само ние. Почва да ми става доста притеснено. Дори и само на съвет към кои сайтове да се насочим, или как да процедираме ще съм благодарна. Дъщеря ми е доста свенлива и така и не се е запознала с хора 4-та година за да има контакти за  освобождаващи се места.Направи ми впечатление, че доста обяви излизат в Камернет, но досега няма отговор на нито едно запитване от там. Благодаря ви, за вниманието и помощта!

# 333
  • София
Valka, прочетете си хубаво договора за наем.
То май няма правило. Може в предварителните разходи наемодателят да е включил данъка за смет, за канал и за пречистване на водата  - тогава е логично да излизат на негово име. А ако не са в наема, тогава да излизат по BSN на наемателя. Виждала съм обаче и обяви за студия, при които наемът включва тези данъци.
То ако не излизат на BSN на студента, няма как да поиска опрощаване. Не пречи да се пита все пак - за съжаление за Амстердам не знам сайта (за Северен Брабант, където е Бреда, сайтът е bwbrabant.nl и имат контакти).
Междувременно споделям линк да прочетете повече за условията, при които може да се опрости данъка за 2025 г. - от сайта, за който споменах:
https://www.bwbrabant.nl/kwijtschelding.
Най-грубо казано: доход на месец под 1300 евро, салдо по сметка под 3600 евро и без автомобил на негово име.

# 334
Valka, прочетете си хубаво договора за наем.
То май няма правило. Може в предварителните разходи наемодателят да е включил данъка за смет, за канал и за пречистване на водата  - тогава е логично да излизат на негово име. А ако не са в наема, тогава да излизат по BSN на наемателя. Виждала съм обаче и обяви за студия, при които наемът включва тези данъци.
То ако не излизат на BSN на студента, няма как да поиска опрощаване. Не пречи да се пита все пак - за съжаление за Амстердам не знам сайта (за Северен Брабант, където е Бреда, сайтът е bwbrabant.nl и имат контакти).
Междувременно споделям линк да прочетете повече за условията, при които може да се опрости данъка за 2025 г. - от сайта, за който споменах:
https://www.bwbrabant.nl/kwijtschelding.
Най-грубо казано: доход на месец под 1300 евро, салдо по сметка под 3600 евро и без автомобил на негово име.
Моята дъщеря отговаря на тези изисквания и въпреки това не й опростиха заема. Платихме го.

# 335
  • София
Стела, съжалявам, че при вас не са опростили данъка. Миналата година при една майка със студент в Маастрихт също не се случи.
Не знам как вземат решение - дали пък не е допълнителна преценка на отделната община? От Юнифай ми бяха казали, че е трудно, почти невъзможно да опростят данъци. Но аз реших все пак да опитаме - и успяхме. После и други от темата успяха.
Т.е. е възможно.

# 336
  • София
При моята дъщеря все още стои висящ въпросът с опрощаването на данък смет за 2024г. Подаде молба. Два пъти я караха да предостави едно тесте документи на хартия! Вторият път почти се дублираха исканията им. Праща им по пощата. Сега още няма решение. И тя не им звъни, и те още не отразяват в системата опрощават ли или не.
Последно й бяха отговорили нещо от рода, че как можела да си позволи този наем с тези ниски доходи... общо взето "под вола теле".
За данъка за 2025-та си е подала молба за разсрочване и каза, че ще си го плаща на вноски и изобщо не иска да се занимава с глупости. Simple Smile

# 337
На синът ми в Хага му опростиха единия данък частично, за другия чака. В Амстердам ми беше включен в наема и не е плащал допълнително.

# 338
При дъщеря ми, опростиха данъка и миналата и  тази година. Платихме около 60 евро миналата година, които не подлежат на опрощаване , а за тази около 100 евро. Тя не работи и им предостави банкови извлечения, където е видно, че преводите й са само от родителите й .

# 339
Здравейте,
сърдечни благодарности за прекрасната и изключително полезна тема. Надявам се с времето и аз да мога да помагам със съвети, но към момента по-скоро имам нужда от вашите😉
Активно търся квартира за едно или две момчета в Енсхеде и ако някой има информация, ще съм много благодарна да я сподели

# 340
  • София
Здравейте, мили мами, благодаря на всички за усилията и старанието да сме по-информирани. Опитах се да се ориентирам, но съвсем се загубих в безкрайните изписани страници, а детето до момента си действа самосиндикално и не съм в течение на детайлите. Накратко: синът ми е приет в Айндховен, очакваме да платим и таксата. Въпросът ми е: ако не успеем да намерим квартира и остане да си учи в България, ще му възстановят ли платената такса?

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 01:12 от tonia

# 341
  • София/Велико Търново
Така като ви чета, май е най-добре да си платим и да не хабим време и нерви. Аз бях останала с впечатление от предишни дискусии, че опрощават на всички.
Иначе в договора пише че всички разходи по апартамента са за сметка на наемателите, независимо дали ще ги платят директно на общината или през собственика. Но ако те бяха получили писма имат право да поискат опрощаване, а в случая сега не могат. Предполагам някой не нещо е пропуснал да направи за да бъде собственика taxable person, а не наемателите, с което им отнемат възможноста да искат опрощаване.
Скрит текст:
Taxes and other charges
Unless this is in conflict with the relevant regulations, all taxes and levies relating to the rented accommodation are at the expense of the tenant, unless the landlord is charged for this and according to the relevant regulations must be regarded as the taxable person, such as:
Real estate tax;
Water purification charges;
Sewerage charges;
Rubbish collection;
Taxes and levies for the district water board;
And all possible other charges and taxes related to the rented accommodation.
            Explanation: It is possible that during your stay, you do not receive any letters at your address with regard to the aforementioned taxes and levies. Sometimes these letters are sent (and addressed) to the landlord even though the tenant must be regarded as the taxable person. If tenant related taxes are indeed sent (and charged) to the landlord, the landlord is permitted to charge these taxes to the tenant.
If the landlord has paid the relevant tax or levy, the tenant will pay the relevant amount to the landlord at the first request of the landlord. See Appendix 9 for more information about taxes.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 22:37 от Valka

# 342
Здравейте, мили мами, благодаря на всички за усилията и старанието да сме по-информирани. Опитах се да се ориентирам, но съвсем се загубих в безкрайните изписани страници, а детето до момента си действа самосиндикално и не съм в течение на детайлите. Накратко: синът ми е приет в Айндховен, очакваме да платим и таксата. Въпросът ми е: ако не успеем да намерим квартира и остане да си учи в България, ще му възстановят ли платената такса?
 За съжаление  няма да ви бъде върната  цялата таксата ако вече са я изтеглили,мисля септември беше!Ако е преди това и още не са го завели в университета с номер ,мисля имате шанс .Важно е и по какъв начин сте решили да плащате -с кредит на части или цялата сума от вас!!!!Забравила съм вече  подробностите, но синът ми повтори 1 семестър и се наложи да плати цялата 5- година  а учи само 1-семестър  от нея .Тъй като завърши  март- още края на февруари пусна до университета писмо , че завършва и останалата сума за другия семестър му беше възстановена.Ако обаче беше забравил    и на 1.03.2025г- го бяха завели  в студиа линк  нямаше как да ги възстановят.

# 343
Най добре напишете мейл до университета.Мисля, че бях чела някъде по станиците, какво се  прави ако не успее студентът да си намери квартира.

# 344
Привет на всички. Дъщеря ми дава стая за момиче в Ротердам-намира се в центъра и е на 5 минути от университета . Наема ще е около 1000 евро за самостоятелна стая. Стаята е налична от 1 юни.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 14:17 от Стан СВ

Общи условия

Активация на акаунт