Студенти в Нидерландия - 25

• 40 407
  • 727
  •   1
Отговори
# 660
Peruanka, благодаря.
За брат му не сме ходили до нотариус, но сега явно няма да си спестим размотаването.

# 661
  • София/Велико Търново
Здравейте! Синът ми е на квартира в Леуварден с още две българчета. Едното обаче ще се мести и прехвърля договора на синът ми на името, но днес като го е получил имало точка , че могат да живеят само двама. Агенцията казва, че и преди уж имало такава точка, но не било така. Сега е в ужас, че ако наистина живеят само двама наема доста ще се качи. Той си е намерил холандче за трети съквартирант, на който не му е нужна регистрация, но го е страх , да не го глобят. Някой сблъсквал ли се е с такъв казус?И  ако някой трети се нанесе всъщност как могат да го хванат?
Не могат да ги хванат според мен, ограниченията са за регистрацията. Ако има три спални в къщата/апартамента какъв е проблема?

Между другото около сагата с таксите за вода и канал моят син звъня до общината и се оказа, че на техния адрес има регистрирани общо 7 човека, а те са 4 човека. Та явно не са чак толкова стриктни колкото ние си мислим.

И да допълня за търсещите в Амстердам, пуснали са апартаменти за групово настаняване в www.roomplaza.com.
Тези жилища в Амстердам май са за наемане от няколко човека? Как става да се групиат няколко човека и да наемат едно жилище?

Прави си студента профил в платформата и плаща такса (нещо като 25-35 евро, не помня точно). Там има филтър на профилите на всички регистрирани по градове, възраст, университет, коя година е от каква националност са. Избира си студента хората с които иска да живее и ги кани да направят група от 3-4-5 човека според това за колко човека е апартамента. Така кандидастват и системата им казва кои подред са на опашката за съответното жилище. Ако се откаже една група предлагат на следващата и това отнема малко време. Ако групата е от деца които се познават е идеално, но рядко се случва. Миналата година най-разтропания съквартирант на сина ми ги покани бързо и успяха да вземат апартамент. Но тогава се знаеше кога излизат офертите. Сега пак някакво момче го покани и така разбрах, че са излезли още оферти. Специално за Амстердам не са много, десетина може би и не излизат през цялата година а само сега, май-юни. Договора е за една година от началото на август и е групов, не е индивидуален, ако един се откаже ще прецаква останалите. Плаща се  success fee на платформата и после ги прехвърлят на собственика или по-скоро на property manager с които си върве комуникацията през цялия период.

@Stella, имаме резервация в студентски хотел от август до юни, която се каня да освободя всеки момент, защото синът взе студио от лотарията на SE още през май. С възможност за регистрация е. Ако се интересувате пишете ми на лични.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 16:50 от Valka

# 662
Здравейте, дъщеря ми е първокурсничка в Грьонинген и миналата година минахме през всички трудности с намиране на квартири и т.н., но българското общество в Грьонинген - Bulgarian Society Groningen супер много помогнаха с всичко и ако имате каквито и да е въпроси или молби за помощ, можете да се обърнете към тях- добри и много услужливи деца са. Simple Smile. Пускам линк към акаунта им, пишете им, ще ви съдействат, ако имате нужда за там.
https://www.instagram.com/bulgariansociety.gro?igsh=aWxjNXZ2M3MycjFv

# 663
Те четат и пишат тук, ще включа информация за тях на първа страница в следващата тема.

# 664
  • София
Да се включа и аз със въпрос, каква дипломаизпратихте на университета в Маастрихт, че нещо се омотах.
Днес от училището са отказали да дадат копие "вярно с оригинала" а унито го искат, другата възможност е нотариус или общината, става сложно, но ако нямам вариант, ще се организираме.
Директорката му е казала да им изпрати копието от сайта на МОН, но според мен то там само е сканирано и няма да свърши работа.
Отивате при нотариус с дипломата, там правят те ксерокопие и го заверяват с печата си, така гарантират истинността на копието. После правите превод (на копието) в агенция, от заклет преводач и пращате на унито нотариално завареното копие с превода.
Оригиналът на дипломата си остава във вас. Никога не се изпраща оригинал на дипломата към университетите.

Здравейте, синът ми ще е студент в ТУ/е. Дадохме дипломата за превод и легализация, не може ли да изпратим това легализирано копие? Или трябва да е нотариално завереното, както сте описали?

# 665
  • София
В ЕС не ви трябва легализация с апостил. А отделно агенциите за превод сами се бъркат в терминологията и наричат оторизирания превод легализация. Ама не е.
Може и да има унита, които биха приели оторизиран превод на обикновено копие, не знам. Но начинът е по принцип с нотариус и после превод на нотариално завереното копие.
С апостил е по-дълго и по-скъпо.

# 666
Скрит текст:
Да се включа и аз със въпрос, каква дипломаизпратихте на университета в Маастрихт, че нещо се омотах.
Днес от училището са отказали да дадат копие "вярно с оригинала" а унито го искат, другата възможност е нотариус или общината, става сложно, но ако нямам вариант, ще се организираме.
Директорката му е казала да им изпрати копието от сайта на МОН, но според мен то там само е сканирано и няма да свърши работа.
Отивате при нотариус с дипломата, там правят те ксерокопие и го заверяват с печата си, така гарантират истинността на копието. После правите превод (на копието) в агенция, от заклет преводач и пращате на унито нотариално завареното копие с превода.
Оригиналът на дипломата си остава във вас. Никога не се изпраща оригинал на дипломата към университетите.
Здравейте, синът ми ще е студент в ТУ/е. Дадохме дипломата за превод и легализация, не може ли да изпратим това легализирано копие? Или трябва да е нотариално завереното, както сте описали?
Разбира се, че може да пратите оригиналната диплома + превод. Но рискувате:
1. Да се загуби - по пътя, в уни-то. Хората са отговорни. но все пак всичко се случва.
2. Оставате без диплома (макар и временно), ако си пращате оригинала.
3. За някои е маловажно, но за мен не е - преводът се прикрепва за оригинала (с телбод) и се подгъва ъгъл + печат. Не искам да ми мърлят оригинал!
4. Ако след години, трябва да се превежда на друг език - к'во пр'им? Накичваме преводите като гирлянди???

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 00:40 от biborana

# 667
Ние също заверихме нотариално копието на дипломата и го дадохме във фирмата, чрез която се кандидатства да го даде за превод на фирмата, с която работят. Платихме те да изпратят нотариално завереното копие с превода на университета.
Заверките на диплома и удостоверението от 10 клас струваха общо 18 лв. Преводът на двата документа + куриер беше 190.

# 668
  • София
Да, да, нямам предвид да изпращаме оригинала по пощата. Имах предвид дали вместо нотариално заверено копие не може да е легализирания превод, но явно не може. Вече платих 170 лв. и е даден преводът за апостил, така че явно отново ще се прави заверката... Така е, като не питам предварително.
Иначе актът за раждане е необходим чак при регистрацията ли? Може ли да е превод от оторизиран преводач само, или пак трябва да е нотариално заверено копие? (Извън варианта за многоезичен акт за раждане).

# 669
  • Deutschland/HE
Акт за раждане не превеждайте, извадете срещу 10лв от Общината Многоезичен акт за раждане.

# 670
Да, да, нямам предвид да изпращаме оригинала по пощата. Имах предвид дали вместо нотариално заверено копие не може да е легализирания превод, но явно не може. Вече платих 170 лв. и е даден преводът за апостил, така че явно отново ще се прави заверката... Така е, като не питам предварително.
Иначе актът за раждане е необходим чак при регистрацията ли? Може ли да е превод от оторизиран преводач само, или пак трябва да е нотариално заверено копие? (Извън варианта за многоезичен акт за раждане).
Не превеждайте акта за раждане, а си извадете от ЕСГРАОН на общината издател "Многоезичен акт за раждане". Става веднага, оригинален документ е, може да го изиска всяка от заинтересованите страни, вписани в акта (родения, майка му, баща му).

# 671
  • София
Многоезичен акт за раждане може да се заяви и получи освен на място, също и дистанционно:
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/obshtinsk … irani+uslugi/2000
Цената в нашия район е 10 лв. за експресна услуга, 7,50 лв. - за бърза, 5 лв. - за обикновена.

# 672
От Лайден искат или заверено и изпратено от училището или с апостил.
Многоезичния акт и на мен ми струва 5 лв, стана за няколко дни.

# 673
Ние вчера пробвахме изпращане по мейл, като дадохме пътя за достъп до качените от МОН дипломи.
Изпратихме и превода.
За всеки случай днес направихме вярно с оригинала при нотариус и утре, ще го изпратим по куриер.
Ще видим какво, ще стане.

# 674
Виждам, че всички са на етап изпращане на дипломите. Да ви информирам, че DHL има отстъпка за изпращане на документи до университет. Отстъпката ми я направиха в офис на DHL, а не в офис на партньор!

Общи условия

Активация на акаунт