Обсъждане на имотни обяви - 38

• 41 004
  • 657
  •   1
Отговори
# 15
Това е от страницата на инвеститора. Явно вторичния пазар с тристранен договор не спи.

Но ако си говорим сериозно, аз този ап не бих го купила. Твърде много площ заема асансьорната шахта, вдадена в апартамента, въпреки нишата за склад. Иначе банята ми харесва
Местоположението също не ме грабва.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 16:23 от second

# 16
Имат нужди хората, купуват. Нямат нужди продават Simple Smile

# 17
Плащаш 76 кв м, получаваш спалничка килерче 11 кв м. За хора без акъл е това...

# 18
Ако сметнем въпросното жилище по германския стандарт, чистата му площ е 56.1 м2.

Което прави 4100 евро на /м2 за състояние БДС. Понеже завършеността няма еквивалент в Германия (а и другаде в Европа) бих добавил 250 евро на чист м2 за довършителни дейности или получаваме цена от 4350 евро на м2.

Най ме радва, как брокера е написал около 12м2... Все едно площта е нещо маловажно, при цена от половин милион лева за маломерен двустаен.

# 19
Ако сметнем въпросното жилище по германския стандарт, чистата му площ е 56.1 м2.

Което прави 4100 евро на /м2 за състояние БДС. Понеже завършеността няма еквивалент в Германия (а и другаде в Европа) бих добавил 250 евро на чист м2 за довършителни дейности или получаваме цена от 4350 евро на м2.

Най ме радва, как брокера е написал около 12м2... Все едно площта е нещо маловажно, при цена от половин милион лева за маломерен двустаен.

Сега остава и да сметнеш ако го отдаваш под наем и какви са наемите в Варна ( всеки може да влезе в групите на facebook и да види ) много хора ще останат изненадани колко много години трябват ако не си го взел с кредит и ако е с кредит става още по весело Grinning

# 20

Сега остава и да сметнеш ако го отдаваш под наем и какви са наемите в Варна ( всеки може да влезе в групите на facebook и да види ) много хора ще останат изненадани колко много години трябват ако не си го взел с кредит и ако е с кредит става още по весело Grinning

Доскоро давах 2 от апартаментите си (двустайни централни, но малки) под наем. И понеже наистина не ми излизаше сметката, а живея в по-голям и евентуално търся още по-голям ги продадох.

Да кажем, че при доста луксозно обзавеждане, тавана на наема на това жилище е 1200 (малко, без гараж, хубава локация). Което да сметнем прави повече 35 годишни наема, без да смятаме амортизация, данъци и дупки. Общо-взето финансистите това го класифицират като много лоша - към ужасна инвестиция. За добра се брои когато имота се изплаща за под 15 годишни наема.

# 21
Разсъжденията ви полазват защо в Германия масово живеят под наем. Като сложим и факта, че не плащат поддръжка, не плащат лихви, има държавно контролирани наеми и увеличенията не могат да са повече от инфлацията, чиято статистика е сложно изчислена и манипулирана, може да си отговорите защо там живеят масово под наем. Явно у нас манталитета и афинитета към имоти излиза скъпо. В Германия нямат мечтата да се издържат от наеми при пенсионираме, защото там икономиката работи и получават достойни пенсии. У нас манталитета е че наема ще ти осигури пенсията, защото икономиката не работи и защото има сив сектор.  Това работеше дълги години и десетилетия, но дали ще работи за моето пенсиониране?. Скептичен съм.

# 22
Няма, Гого, няма. Изведнъж, като почнем да даваме евра в магазина вместо левове, светът ни ще се преобърне с главата надолу, манталитетът ни ще се промени коренно и ще станем такива, стриктни и дисциплинирани както германците. И изведнъж нашата икономика ще стане както германската. И изведнъж нуждата от даване под наем ще отпадне.

# 23
Това,че някои германци живеят под наем,но означава че не притежават жилище,някъде на село или в провинциално градче...

# 24
Именно, живеенето под наем не означава безимотност. Ако сега реша да се преместя другаде, по-скоро бих дала настоящото жилище под наем и с тези тези пари бих плащала на новото място.

# 25
Ние сме така. Даваме под наем едно, а живеем в друго - което ни е по-близо до училището на момчетата. Отделно, че е с една стая в повече. Аз нямам някакви стресове, че ще остана под моста. Ако ни изпъдят от тук, ще отидем другаде. В крайна сметка ще си идем в нашия ап., ако всичко друго пропадне като възможност. Дава ти сигурност и спокойствие. И доход.

# 26
Когато 47% от немците имат имоти, а другите нямат, то това означава, че както и да го гледаме повечето са безимотни.
Румка, ако стигнем до немската икономика, то следва да има повече нужда от наемодатели и квартири, нали? То това щеше да е хубаво а наемодателите и за икономиката, но явно не вървим по този път. Следва човек да се запита, защо? Може би държавата ни не е толкова привлекателна, колкото някои се опитват да я изкарат. Може би умират повече от колкото се раждат, въпреки че някои виждали "много деца" по площадките. Ама не виждат гробовете по гробищата. Бла бла

# 27
Правите ли разлика между германци притежават имоти и германски семейства/рода? В едно семейство може мъжът примерно да е собственик на имота,но това не означава че жена му е безимотна. Ако се направи статистика колко българи лично притежават жилище,може да се окаже че са по-малко от немците...

Да попитам нещо. Може ли с капаро за имот да ви измамят,така че да не може да си върнете парите?

# 28

Да попитам нещо. Може ли с капаро за имот да ви измамят,така че да не може да си върнете парите?

Може. И още как...

Срещу какво оставяте капарото?

# 29
  • София
Не е проблем доказването на платеното капаро, а възможен проблем с връщането му, което е различно Blush

Общи условия

Активация на акаунт