Обсъждане на имотни обяви - 38

• 41 984
  • 663
  •   1
Отговори
# 495
Как точно става подлъгването?

В един предварителен договор всичко е описано - на какъв етап каква цена се плаща, включително и това дали съдържа или не ДДС.

# 496
  • Вече на светло в София
Но кой дължи ДДС-то? Не е ли строителя / възложителя/ ? Нали е приходи - разходи и ако приходите са повече - внасяш ДДС. Купувача плаща на строителя /възложителя. Нали той отчита печалба/ загуба и от там идва ДДС-то. Бъркам ли?

ДДС винаги се плаща от крайния потребител. Строителят го начислява и го превежда на държавата, ама купувачът го плаща.
Е да, ама ако прочетеш по- горния ми пост, може ли да ми обясниш каква роля играе даначната оценка в картинката?
Exter и НаБабаДетето мисля, че вие сте прави.
Но въпроса си остав защо Цената която плащам - данъчната оценка = Сума върху която АЗ дължа ДДС?
и под въпрос колко може да е данъчната оценка? примерно 1/2 или 1/3 приблизително от пазарната цена / от опит ви питам/?

# 497
  • София
Това е т.нар. цена с ДДС до цената на данъчната оценка. Всичко над нея се заплаща допълнително. Внимавайте и четете какво подписвате Blush

# 498
Обясни се 5 пъти.
Плащаш каквото подписваш. Ние откъде да знаем какво сте подписвали.
Ако пише "без ДДС" плащаш и ДДСто.
Това всеки (мисля) знае.
То и в други държави по магазините цените са без ДДС, ама всеки знае, че ще плати на касата и ДДС то

# 499
По нашите закони ако има обявена цена без нищо друго тя е с включен ДДС. Ако ДДС не е включено трябва задължително да е написано.  А какво точно е оферирал строителят, какво си подписала, какво е излъгал нямам идея.
Предполагам, че строителят е искал да изповядате на данъчна оценка (на по-ниска цена не може по закон) и ДДС да е върху нея, а останалото да му се плати на черно кеш.

# 500
Банките за което дават кредит го искат после в нот акт и да е платено по банка. (за ипотечен кредит става въпрос)
Ако примерно 20% е кеш, кредитът може да се отпусне с база 80% от сумата, отделно те си слагат % обезпечение, който може да е 70% и тогава се умножават 80 х 70 и стават 56% (отпуснат кредит спрямо стойността на имота)

Това е много сериозен въпрос и се чудя кой би питал в някакъв си форум, когато става въпрос за стотици хиляди от неговите пари. Един адвокат е 50-100лв.

# 501
По нашите закони ако има обявена цена без нищо друго тя е с включен ДДС. Ако ДДС не е включено трябва задължително да е написано.  А какво точно е оферирал строителят, какво си подписала, какво е излъгал нямам идея.
Предполагам, че строителят е искал да изповядате на данъчна оценка (на по-ниска цена не може по закон) и ДДС да е върху нея, а останалото да му се плати на черно кеш.

Аз разбрах, че строителя(юридическо лице) иска ДДС върху разликата между продажната цена и данъчната оценка. Което ми е странно.

Цената ви в предварителния договор е крайна с включено ДДС. Освен, ако не е записано, че е без ДДС. Сумите на плащанията (и ваши средства, и тези от кредита) трябва да са равни на крайната цена.

Задължително искайте в нотариалния акт за покупката да е вписана реалната цена, а не данъчната оценка. Освен това разбийте цената, като посочите сумата без ДДС. Така местния данък ще се начисли само на данъчната основа, защото данък върху данък не се дължи.

# 502
  • There I was on a July morning
ДДС се дължи върху цялата сума на която се изповядва сделката.
Вие на каква цена ще изповядвате? Ако е на пазарната стойност, плащате ДДС в/у нея. Щом иска да му доплащате ДДС върху разлика Х-У, предполагам, че разликата идва от там - дали ще се вписва като цена данъчната оценка или пазарната стойност?

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 08:00 от Скубиду

# 503
  • София
Точно така, обявяват цена Х с ДДС до цената на данъчната оценка У. Изповядвате на данъчна оценка У и цената Х се запазва, като разликата Х-У се плаща кеш. ДДС е платено от строителя само на цената У. Обаче като има кредит, цената се повишава с 20% върху разликата Х-У, защото няма как банката да плати под масата и трябва да внесе ДДС и над У и неговата печалба спада. Тогава цялата цена Z=Х+(Х-У).20%. Егати математика съм Grinning
Имам подозрения, че сделката върви през определена агенция, играл съм го това преди години, има си и своите предимства, но купувачът ако реши може да сподели Blush

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 23:53 от Exter

# 504
  • Вече на светло в София
Благодаря ви много на всички.
Първоначално в договора имаше плащания, които бяха кешови. Това по мое настояване се промени и всички плащания са по банка.
Договора все още не е подписан. Щях да го подпиша днес /вторник/и да преведа първата вноска, която е 30% от цената. dany1 , направих консултация с нотариус а не с адвокат. Нотариуса не забеляза нищо нередно.
В началото когато попитах инвеститора  за цената ми беше казано че това е цената на имота с ДДС. Устройваше ме и започнахме да уреждаме бъдещия кредит, който ще се вземе след първата вноска.
Скубиду, не знам на каква цена ще се изповядва сделката. Това в предварителния договор не го пише. Трябва ли да бъде написано?
И отново мнението на  Exter ми беше много полезно. Оказа се, че в договора е записано цената е с включен ДДС до размера на даначната оценка. Да така излиза цялата цена Z=Х+(Х-У).20% Само дето У е неизвестно към настоящия момент и не мога да сметна колко ще се оскъпи имота.
Exter, сделката не е през агенция. Директно е през инвеститор.
Хубавото е че все още нищо не съм подписала и превела. За малко да го направя. Ще се опитам да променя това условие в предварителния договор. Пък, ако не стане – явно не е моето.

# 505
Звучи, като след промяната, че всички плащания ще бъдат по банков път, да не са променили следващте текстове, които засягат точни суми. За ваша сигурност, платете на юрист да ви прегледа договора.

# 506
Аз имам молба към алчните наемодател(к)и - ако някой е вадил удостоверение по електронен път от Имотния регистър за друг човек (справка за партида на лице и след това незаверени копия на н.а.), моля да ми пише на лично. Опитах се, но нещо не ми се получава.
Предполагам, че сте чули, че ще ограничат достъпа до Имотния регистър за вадене на незаверени копия (които принципно ни трябват за проверка назад във времето на сделките с даден имот), само адвокат или нотариус ще могат да ги вадят. Т.е. ще даваме хонорари и на тези междинни звена, само за ваденето.

# 507
Благодаря ви много на всички.
Първоначално в договора имаше плащания, които бяха кешови. Това по мое настояване се промени и всички плащания са по банка.
Договора все още не е подписан. Щях да го подпиша днес /вторник/и да преведа първата вноска, която е 30% от цената. dany1 , направих консултация с нотариус а не с адвокат. Нотариуса не забеляза нищо нередно.
В началото когато попитах инвеститора  за цената ми беше казано че това е цената на имота с ДДС. Устройваше ме и започнахме да уреждаме бъдещия кредит, който ще се вземе след първата вноска.
Скубиду, не знам на каква цена ще се изповядва сделката. Това в предварителния договор не го пише. Трябва ли да бъде написано?
И отново мнението на  Exter ми беше много полезно. Оказа се, че в договора е записано цената е с включен ДДС до размера на даначната оценка. Да така излиза цялата цена Z=Х+(Х-У).20% Само дето У е неизвестно към настоящия момент и не мога да сметна колко ще се оскъпи имота.
Exter, сделката не е през агенция. Директно е през инвеститор.
Хубавото е че все още нищо не съм подписала и превела. За малко да го направя. Ще се опитам да променя това условие в предварителния договор. Пък, ако не стане – явно не е моето.
Стори ми се, че казате, че вече сте превели някакви вноски. Ако това не е така, и още не сте подписали, трябва всичко много точно да уточните и с банката и с инвеститора. На каква цена ще се изповядва трябва да бъде уточнено (като бъде поставено условие за кредит и банкови плащания)
Работата на адвокат от една страна е да провери валидността на документите и собствеността на инвеститора, дали всичко е свободно от задължения и тежести, но от друга е да прочете и променя предварителния договор и условията за покупка и да защити интересите ви и там. За това ви трябва адвокат. Нотариус би го свършил също, но ако имате такава уговорка, а явно такава липсва.

# 508
Точно така, обявяват цена Х с ДДС до цената на данъчната оценка У. Изповядвате на данъчна оценка У и цената Х се запазва, като разликата Х-У се плаща кеш. ДДС е платено от строителя само на цената У. Обаче като има кредит, цената се повишава с 20% върху разликата Х-У, защото няма как банката да плати под масата и трябва да внесе ДДС и над У и неговата печалба спада. Тогава цялата цена Z=Х+(Х-У).20%. Егати математика съм Grinning
Имам подозрения, че сделката върви през определена агенция, играл съм го това преди години, има си и своите предимства, но купувачът ако реши може да сподели Blush

Е нали X е със ДДС? Ако в нея има ДДС, защо на разликата X-Y отново начисляват ДДС? Мошеници.

Това освен данъчна измама, си е и мошеничество спрямо купувача, защото му се вдига първоначално договорената цена.

Бих ви посъветвала, освен всичко, да не подписвате предварителен договор преди банката също да е прегледала документацията и да е казала, че нещата са ок. Предварителния договор задължително съгласуван с ваш адвокат.
И личното ми мнение е да изповядате на покупна цена. Това ще ви вдигне разходите по прехвърляне, но ви пази интереса.

# 509
  • София
...Е нали X е със ДДС? Ако в нея има ДДС, защо на разликата X-Y отново начисляват ДДС?
Защото ДДС е до цената на данъчната оценка. Подчертавам го, защото е ключово в сделки като тази. Над тази цена, ако се плати по банка, се дължи ДДС и на нея, а тя се плаща от продавача и му се намалява печалбата. Затова си я калкулира и нея.
Винаги съм казвал, че адвокат е полезен, както имотен детектив, екзорсист, духовно лице според религията... не знам защо се пренебрегват тези услуги Blush

Общи условия

Активация на акаунт