Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 99 878
  • 2 093
  •   3
Отговори
# 195
Новият папа Лъв XIV даде заявка за мир и диалог в обръщението си, че злото не може да победи. Напълно обяснимо в днешните времена.
Роден е в Чикаго, но е работил на други места и от много години е във Ватикана, доверен човек на папа Франциск.
Казаха, че американските кардинали  не са тръмписти.
Ватикана има тиха дипломатическа роля в съвременната политика, макар и не толкова голяма, както в миналото. Дано новият папа да успее поне донякъде да вразуми световните лидери.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 23:05 от Diorela

# 196
И Пакистан е отговорил с ограничени удари.
Сега остава да видим дали ще има деескалация.
Според мен да, особено след свалените индийски самолети при тяхната атака.

Diorela, аз Англия не я следя, когато излезнаха резултатите бях повече от учудена. Явно се дължи на техни вътрешни проблеми.

Но понеже все пиша за източна Европа, че има вълна, която не одобрява европейската политика вчера рових за Чехия. Там бившите управляващи начело с Бабиш са спечелили европейските избори и сега водят в проучванията за изборите есента.
И пак същата сценка - те твърдят, че искат мир в Украйна и трябва да се преосмисли доставката на оръжие за Украйна и войнствената политика на Европа, управляващите ги обвиняват, че са проруски.
И да не започнем пак да пишем за руска дезинформация - чехите в проучванията смятат Путин за заплаха.
първо, няма войнствена политика на Европа. Руски наратив е. И второ, тия искащите мир, да си ги чула как си го представят и какво са свършили по въпроса. Справка Румен Радев. Мир иска. Добре. И какво направи. Нищо. Та така. А не е само той, много са тук у нас. Един не е дал отговор, как да се стигне до тоя мир, хеле да е вдигнал телефона ня Путин. Само с недомлъвки, сравми, Украйна да развее бялото знаме, но и това не им стиска са кажат. Голи охлюви. Това е прост популизмъм,  който никога няма да свърши нещо.

# 197
Аз се чудя, как толкова хора се връзват на този популизъм. Ами всички искаме мир, няма човк, който да не иска мир. Но въпроса е как може да бъде постигнат този мир. Това им убягва и само пищят, че останалите не искали мир, били войнолюбци.
Искали чехите да се прекрати доставката на оръжие за Украйна. А дават ли си сметка какво ще се случи, ако се прекрати? Точно такава позиция издава войнолюбеца, а не човек, искащ мир. Щом е съгласен маса хора да бъдат прегазени, една държава да бъде заличена от картата и такива действия да започнат и в други страни. Това не е желание за мир.

# 198
Това инфо, което пускам показва, че най-малкото в Източна Европа населението не го възприема като руски наратив. Нека социолозите да направят проучване защо е така и защо болшинството не иска да го разбере.
Нали темата е за света, ако пак зациклим на руската пропаганда и тая тема ще отече.

Нещо важно - Си заедно с голяма делегация е в Москва за цели три дни, той първо, че изключително рядко лети на посещения, второ е за достатъчно дълго време.
Имаме среща с Путин, която продължи рекордните 7 часа. Не съм чела подробно какво е излязло, но се заговори за размразяването на Силата на Сибир2, който китайците достатъчно дълго време стопираха.

Всичко това може би показва, че САЩ не успяха да си осигурят поне неутралитета на Русия в противопоставянето с Китай.
Въобще Тръмп направи една първоначална и непреодолима грешка - започна атаката срещу Китай без да е решил проблема в Близкия Изток и войната в Украйна.
Така, че дори сега да се измъква като прехвърля украинския проблем на други /говорил е с Ердоган да поеме ролята на посредник/ може би виждаме окончателно линията на противопоставяне - глобалния Юг срещу доминиращия до сега Запад.
Тук слагам и Европа, много пъти съм го писала - Европа не може да не вземе стана между САЩ, Китай и Русия.

# 199
Тръмп казал на Путин, че ако не се съгласи за примирие за 30 дни, САЩ ще наложат , заедно със съюзниците си, нови, тежки санкции към Москва.

С кои съюзници? Останаха ли им съюзници?

# 200
Излиза, че канадците са най-интелигентната нация, бързо се ориентираха и направиха правилен избор.

Канадец се става по точкова система с изисквания за образователен ценз и т.н.
Всяка държава би следвало да прилага подобни критерии за имиграция.
Тези, които са от няколко поколения мигранти родени там и без точкова система какви са?Индианците как са?Цял живот на държавна издръжка.Последните години заради нефелната политика на Трюдо страната прие куцо, кьораво и сакато уж със студентски визи, но студентите се изгубваха.Настъпи нечувана жилищна криза.Колко пък да са ''най-интелигентни'' канадците?
Новият папа щял да продължава политиките на предишният.Няколко пъти споменаха мигрантите.Не печели симпатиите ми, дано само не надмине предишният.Също какво са заповтаряли, че бил за мир?Някой очаква ли да каже обратното, или: ще довърша Европа както е започнало.Всъщност на мен така ми звучат неговите заявки за мир и мигранти. Imp

# 201
Индия с нови удари по пакистанско летище.
Няма да се размине май само с демонстрационни удари, много задълбаха.
САЩ са казали, че няма да взимат отношение към конфликта.
Всъщност САЩ има интерес от такъв конфликт. Китай ще седи твърдо зад Пакистан от много години, вече коментирахме защо.
Сериозен конфликт между двете страни може да даде неочаквани последици в отношенията Китай-Индия, Брикс и т.н.
Освен чисто очевидното -още един важен съсед на Китай ще е въвлечен в мащабен военен конфликт.

Но на САЩ все още му виси задачата с трите тела, която няма решение, за да заиграе по-мащабна игра с Китай .
Нещо трябва да отстрани -войната в Украйна и Близкия изток, като първата е с приоритет.
В БИ му предстои посещение в Саудитска Арабия/ключов съюзник на Китай/, на която се говори, че ще им предложи зелена светлина за мирната им атомна програма без условия за подобряване на отношенията с Израел, което е било до сега поставяли американците.

За Китай, сериозен конфликт Пакистан-Индия хич не е желан защото има потенциал да засегне съюзи и логистични пътища, които са строили десетилетия и да влоши отношенията им с Индия.
В тази логика войната в Украйна им е изгодна защото ангажира САЩ и му пречи да се съсредоточи на Китай. Това може и да е обяснението за демонстративното посещение на Си в Русия, дългите разговори с Путин и сведенията, че ще размразят проекти за руския газ, за които само се говореше последните години.

# 202
Излиза, че канадците са най-интелигентната нация, бързо се ориентираха и направиха правилен избор.

Канадец се става по точкова система с изисквания за образователен ценз и т.н.
Всяка държава би следвало да прилага подобни критерии за имиграция.
Тези, които са от няколко поколения мигранти родени там и без точкова система какви са?Индианците как са?Цял живот на държавна издръжка.Последните години заради нефелната политика на Трюдо страната прие куцо, кьораво и сакато уж със студентски визи, но студентите се изгубваха.Настъпи нечувана жилищна криза.Колко пък да са ''най-интелигентни'' канадците?
Отговарям по ред - Тези родени там не са минали по точкова система, следователно някои от тях не биха покрили критериите, следователно средното им образователно ниво е по-ниско.   Индианците също.

Надали е "куцо кьораво и сакато". В точковата система има и задължителни медицински прегледи. Идеята е да се приемат млади, здрави и образовани хора. Ако са с малки деца - още по-добре.
 Грешките на Трюдо са едно на ръка.
Пак казвам - всяка държава има полза да приема млади, здрави и образовани хора.

# 203
Тръмп казал на Путин, че ако не се съгласи за примирие за 30 дни, САЩ ще наложат , заедно със съюзниците си, нови, тежки санкции към Москва.

С кои съюзници? Останаха ли им съюзници?
Съюзници? Кога са се стремяли към равнопоставени ? Има подчинени и съактьори в сценките. Например на доброто ченге-лошото ченге. Ама опонентите май не се връзват особено .
Останалите ти полемики са просто страшни. Значи в 21 век стигнахме отново до налагане с оръжие? Дипломацията за нищо я нямаме? Умишлено или?
По повод че Тръмп не поздравил немския канцлер - може да има общо с това, че отказал индивидуални преговори и пр. с отделни държави, Щял да комуникира централно с ЕС.  Да не би канцлера да стана нещо локално ?

# 204
Китай са започнали активна политика да се превърнат в основен играч на пазара на горива -  купувач и съответно продавач на газ. Наскоро подписаха и дългосрочен договор за големи количества с Австралия, имат и с Катар. Сега, ако раздвижат Силата на Сибир2 и подпишат договор с Русия, ще си осигурят още огромни количества.
Във времената на бързо развитие на изкуствения интелект, нуждата от енергия и вода става много определяща за развитието във всички области. Китай се засили както в тази сфера, така и в много производствени сфери. А до скоро нямаха никакъв опит. Но те планират дългосрочно, за разлика от Европа, която все повече започна да изостава.
Много трудни времена очакват Европа - войната в Украйна и нуждата от подпомагането й, нуждата от бързо развитие на военно производство, нуждата от купуване на газ, петрол, нуждата от развитие на науката, поради изоставане в тази сфера, нуждата от конкурентно производство, застаряващи нации.  Още много може да се изреди.

# 205
  • София
Не знам накъде върви светът, но не ми е розово. На всичкото отгоре четох и проучване, че 14 вида рак агресират и се увеличават при младите 20-30 годишни.Disappointed Relieved

# 206
И на този фон големи призиви за повече производство и ползване на оръжие . Това никоави щети на организмите не дава.

# 207
Soney благодаря за отговорите, но съм наясно с точковите системи и за Канада, и Австралия.Отделно мм е живял там.Куцо, кьораво и сакато са новодошлите без точкова програма, конкретно на Трюдо политиката.Мисля, че разбираемо коментирах, не са толкова китка и канадците щом се подадоха на либералните извращения и сега си плащат цената.Изобщо Канада, щатите, и Европа успешно и скорострелно се самозатриват.Защо го правят не ми е ясно.

# 208
Казах ,че канадците се оказаха интелигентни, защото много бързо се ориентираха в ерата Тръмп и направиха правилния избор - Марк Карни. Либералите също се ориентираха бързо и намериха много подходящ човек  в негово лице.

И един разговор, който предполагам, ще е интересен, съдейки по събеседника и водещия.

Някъде отива светът? Константин Вълков | Геополитиката | Епизод 46

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 02:28 от Diorela

# 209
В Швейцария са приключили първите разговори между САЩ и Китай.
Китайците мълчат, Тръмп е въодушевен.
Индия и Пакистан приключиха, Индия даже отвори един от затворените шлюзове и пусна вода към Пакистан.

Общи условия

Активация на акаунт