Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 96 172
  • 2 031
  •   6
Отговори
# 135
Аз писах, че Дубайзацията ми изглежда вероятното политическо бъдеще за света. Някакви демократично “наподобяващи” закони и половинчати регулации, но без съответстващи отговорности за  екстерналности като климат, инфраструктура, околна среда, развиващи се страни и пр. Тези като нас, от източна Европа, считат че данъците са мръсни дума, а на западняците им е писнало да плащат данъци, особено напоследък с усилената имиграция и нежеланието на местните да вършат черната работа, ведно с немърливостта на правителствата да образоват и планират за местното население. Разбира се, че е най-изгодно да слагаш в джоба си всичко, което “изработваш” вместо да плащаш данъци, с които да се изгражда инфраструктура и митигираш срещу последствия от изчерпване на ресурси, които не си създал, а по случайно стечение на обстоятелствата можеш да ползваш неограничено и без отчетно към бъдещи покорения.

Дори дискусията тук е технократно бюрократична - обсъждат се някакви дребни ирелевантности - закони на Ом и есенцията на въглерода. Добре, че все пак по света съществуват юрисдикции, където се планира, има полит приемственост, събират се средства за подобряване на енергийната консервация и ефективност, r&d се прави и се развиват възобновяеми енергийни технологии, тестват се различни енергийни портфолиа…Мисля че всичко, което е възможно се прави в определени горещи точки към този момент. Оттук насетне зависи каква ще е посоката с последните политически избори. Един от най-дълго останалите в съзнанието ми филми е Idiocracy. Дано не стигнем дотам.

# 136
  • Paris, France
Абе, и Бразилия има трески за дялане. Все още бременни бразилки прецапват по джапанки река за да родят във фрвнска държавна болница. Може да не са крема на бразилското общество, но ги има. Любопитен факт - Френска Гвияна, която е част от Франция, с френско развитие, образование, здравеопазване, заплати и социални придобивки има най-високата фертилност в цяла Америка, по-висока от тази в Гватемала, Боливия и даже Хаити. По 2.5 деца в Хаити, под 1.5 в Куба, Бразилия, Аржентина, Чили и по 3 във френска Гвияна. Не, че местните жени все още наистина раждат по 3.5 или 3 деца, ами от съседните държави идват жени и раждат там, а броят новородени се дели на жените, живеещи законно във Френска Гвияна. Преди 10-15г и глутница близкоизточни примати бяха нахлули от съседна Бразилия или Гвияна, не помня точно.

В Бразилия също все още има престъпност и корупция в полицията. Не мисля, че е много по-добре, отколкото във Франция. Вървят нагоре, разбира се. Има и доста бедност сред имигрантите от Боливия и Парагвай, макар и в Бразилия да получават някакви помощи. Парагвайка беше доста недоволна от френските помощи и каза, че в Аржентина били по-добре обслужени. Не зная вярно ли е и не съм проверявала.

Средна ръка европеец може да има същият стандарт на живот в Аржентина, Уругвай и Чили. В Бразилия зависи от щата и други фактори.

Българите, които мислят  че в Бразилия е зле, може би са ходили отдавна и в момента нямат досег с Бразилия. По соца имаше сътрудничество с тези държави. Братът на баба ми беше работил в Чили.

Куба е зле и ставало все по-зле.

Дубаизацията и мене ме плаши. Затова не бих живяла в Хонг Конг, Сингапур, повечето китайски или индийски мегалополиси, САЩ или Канада. Изкуствено е всичко, макар и лъснато, подредено и удобно.

# 137
А мен ме плаши идеята за новите градове, не се сещам как ги наричаха.  Всички да бъдат ограничени само в квартала си и да могат да посетят съседен квартал с разрешение. Да не можеш да се движиш свободно в целия град. Това е нещо като визите между държавите сега.

# 138
Цитат
Как да не вярвам, че Путин много влияе в региона  чрез кибервойна?
Не знам дали Путин влияе на региона.Румънци масово се оплакват от политиката и не харесват живота в страната си. ЕС замисли ли се защо се случва така, или е по-лесно да се оправдае с Путин?Докато ЕС управници не се обърнат навътре и не се погрижат наистина за хората в този съюз, все някой друг ще им е виновен.Знаете преди войната, всеки изказал несъгласие с политиката на Брюксел, незабавно беше набеждаван за крайнодесен.
Цитат
Абе, и Бразилия има трески за дялане.
Има, но и ЕС накъде се е затъркалял , ''най-доброто място за живеене в света'' си е жалка пропаганда на минало величие.Жалко!

# 139
vl, все пак темата е за случващото се в света и промените в него. Не е тясно електричарска, за да си преподаваме и уроци по физика. Коментирахме електроенергията във връзка със спирането на тока в Испания и Португалия и това, че енегрията е от най-важните ресурси.

Цитат
Не знам дали Путин влияе на региона.Румънци масово се оплакват от политиката и не харесват живота в страната си. ЕС замисли ли се защо се случва така, или е по-лесно да се оправдае с Путин?Докато ЕС управници не се обърнат навътре и не се погрижат наистина за хората в този съюз, все някой друг ще им е виновен.Знаете преди войната, всеки изказал несъгласие с политиката на Брюксел, незабавно беше набеждаван за крайнодесен.

Достатъчно е да прочетеш книгата на Боб Удуърд "Страх. Доналд Тръмп в Белия дом" за първия му мандат, за да ти стане ясно колко голяма е била намесата в избирането му тогава, чрез руски хакерски атаки и влияние за подриване авторитета на Хилъри Клинтън. Книгата се основава  и съдържа изключително много факти и проверена информация.  Дори екипът му и самият Тръмп не са очаквали да бъде избран.
Щом там могат да се намесят толкова драстично, какво остава за страни като  Румъния и нас, със слаби защитини механизми и незрели демокрации.

Далеко съм от мисълта да оправдавам неолибералните политики на ЕС и многото допуснати грешки, поне в моите очи. Но това не означава, че няма хибридна война и намеса. Недоволството на румънците може да бъде подклаждано именно чрез такива въздействия. Разбрахме как беше издигнат никому неизвестният Джорджеску от нищото, нали?

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 02:17 от Diorela

# 140
Тука е малко див капитализъм, ако искаш добро образование - плащаш за частно, ако искаш сигурност - плащаш охрана, здравеопазване също. Ако имаш пари ще си супер, ако нямаш обаче ?
В ЕС като социална държава и безплатните образование, полиция и здравеопазване са достатъчно добри. Дори в България почти всички ползват безплатните училища и университети и много рядко се плаща за охрана и затворени комплекси.
Принципно в България май няма обособена средна класа. Тук кварталите на средната класа са много по-поддържани и приятни от масовите жк в София (изключвам новото строителство). Всичко това обаче се плаща, а в България хората са свикнали да не плащат. Но пък разликата между Бразилия (като средно ниво) и примерно Италия или Испания е голяма в полза на последните.

# 141
Не знам дали резултатите в Румъния са плод на руска пропаганда.
Според мен за днешния резултат най-голямо значение има отменянето на първия тур и преследването на Джордеску.
Постъпват като Путин, после обясняват как в Русия е диктатура. От друга страна източноевропейците са много чувствителни към налагана линия чрез пропаганда и лозунги, с които е пълна европейската политика.

Следващата драма ще е в Германия, където според проучвания АДФ минава пред ХДС.
Мерц някак спечели изборите, но веднага след това сервира на избирателите такива политики, че напомпва директно АДФ.
И започнаха да ги пресират, с първите заплахи, че ще ги забранят.
Австрия действат с по-меки ръкавици, но и там от избор на избор крайнодесните да със все по-високи резултати.

# 142
Дубаизацията и мене ме плаши. Затова не бих живяла в Хонг Конг, Сингапур, повечето китайски или индийски мегалополиси, САЩ или Канада. Изкуствено е всичко, макар и лъснато, подредено и удобно.

Това все лични впечатления ли са?   От 6 държави. 
Кое точно е изкуствено и къде същото нещо е естествено?
Благодаря.

# 143
Небостъргачите и модернизмът в САЩ и Канада са естествени,извън Запада са имитация...

# 144
Soney, не мисля че наличието на “изкуствено” срещу естествено е същественото тук.

Това все лични впечатления ли са?   От 6 държави.  
Кое точно е изкуствено и къде същото нещо е естествено?
Благодаря.
По-важното е, че съществува модел на натрупано благосъстояние на държавно ниво, което позволява, поради собственост над горива (в конкретния пример с Дубай), да се изгражда инфраструктура, без да облагаш с данъци. Това е привлекателно, защото всички предпочитаме да живеем за момента. Щатите спадат към този модел повече, отколкото към европейския.

Азиатските страни (източните такива), имат интересна форма на “колективизъм”, като противоположност на западния индивидуализъм. При тях идеята за принадлежност към обществото и незначителността на индивида е много по-силно изразена, затова по-успешно се предвижват идеи и решения. Там обаче наистина трябва да си овладеят проблема с пренаселването. Дубай, Либия (в Африка) са държави с малко население, много нефт, така че лесно си разпределят “богатствата”. В пренаселените райони трябва друга тактика. Фактът остава, че най-вкусният обяд е безплатният. Затова да мислят държавите, които нямат огромни залежи, не са дисциплинирани (с данъци или колективно мислене), защото някой трябва да плаща за екстерналностите на непрестанния растеж - като изчерпаеми природни ресурси, климат, инфраструктура…

# 145
  • Paris, France
Скрит текст:
А мен ме плаши идеята за новите градове, не се сещам как ги наричаха.  Всички да бъдат ограничени само в квартала си и да могат да посетят съседен квартал с разрешение. Да не можеш да се движиш свободно в целия град. Това е нещо като визите между държавите сега.

Къде това? Оградени, затворени и охранявани въоръжено квартали и курорти има и сега, в Южна Америка и Африка основно. Била съм в такива на почивка преди много десетилетия, но сигурно още ги има. Чак пък виза, ха ха.

Soney, лични впечатления, да, макар и да беше отдавна. Повече по тези места едва ли ще ида, освен в САЩ. Даже не придружавам мъже ми и децата когато майка ми ги води в Дубай. Те обожават да ходят там. Аз съм от друго поколение и не обичам огромни площи, застроени само и единствено с високи сгради. Има ги и другаде, даже на няма и 2 километра от жилището ни, но около нас има и едноетажни къщи (все още), паркчета, 4-5 етажни кокетни блокчета с прекрасни градини пред и зад тях. Минават котки, порове, плъхове. Повече ми харесват марокански градчета или френски селца и малки градове, но и центъра на Париж. ОК, може да се иде по работа или за седмица в Сингапур, но не бих живяла там. То и климатът не е по моя вкус, както и в Дубай. Бразилия е леко различна бира, защото дори и в Сан Пауло има някакъв музикален и тропически дух, но и там не бих живяла. Същото в Барселона, а и има нормални сгради. Натъртвам на живеене. За кратко е различно.

Естествени са Париж и Лондон от известните градове. Има всякаква архитектура, ниски жилищни гради и къщи, паркове. Има и небостъргачи, разбира се, но не е основно това. Има и боклук по тротоара, и храсти по оградите, които не са подстригани като за списание. Можеш да ходиш пеша, с колело, с тротинетка. София е нормален град, макар и доста грозен.

Ясно е, че и в Лондон не е като в боливийско село. Първото, което ме шокира там беше ябълките и камбите, опаковани в стиропор и найлон една по една. Вече е различно, но ми стана неприятно колко кашома боклук се хаби за една ябълка. Верно измита, лъскава и без проядено, ама не е като на пазара.

И в Емирствата, и в Сингапур се харчи много енергия за охлаждане, топла вода, обезсоляване на морска вода. Тези градове не могат да съществуват без огромното количество енергия, което употребяват. Водата от крана не става за пиене.

Това имам предвид под изкуствено.

# 146
Невена, засмя ме, както винаги 😀.

# 147
В САЩ не съм ходила. Интересно място според мнозина и си остава предпочитано дори за живеене. Има ли някой сред нас, който може да разкаже от първо лице как е там сега, след идването /за втори път/ на Тръмп? Как реагират обикновените хора на неговата политика?

# 148
А мен ме плаши идеята за новите градове, не се сещам как ги наричаха.  Всички да бъдат ограничени само в квартала си и да могат да посетят съседен квартал с разрешение. Да не можеш да се движиш свободно в целия град. Това е нещо като визите между държавите сега.
15-минутните градове ли имаш пред вид? Идеята е жителите му да имат всичко необходимо - работа, училище, здравеопазване, развлечение, магазини на 15 минути - било то пеша, с колело или обществен транспорт. Много от големите градове успешно се вписват в тази идея. Но чак да не може свободно да се напуска такъв град/квартал е по-скоро в конспиративните теории.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 12:55 от Блу

# 149
Да, това им е идеята. Но имаше и такива трактовки за ненапускане, затова го написах. А и в последно време конспиративните теории нещо много взеха да се реализират, та знам ли.

Не знам дали резултатите в Румъния са плод на руска пропаганда.
Според мен за днешния резултат най-голямо значение има отменянето на първия тур и преследването на Джордеску.
Постъпват като Путин, после обясняват как в Русия е диктатура.
Скрит текст:
От друга страна източноевропейците са много чувствителни към налагана линия чрез пропаганда и лозунги, с които е пълна европейската политика.

Следващата драма ще е в Германия, където според проучвания АДФ минава пред ХДС.
Мерц някак спечели изборите, но веднага след това сервира на избирателите такива политики, че напомпва директно АДФ.
И започнаха да ги пресират, с първите заплахи, че ще ги забранят.
Австрия действат с по-меки ръкавици, но и там от избор на избор крайнодесните да със все по-високи резултати.
Все пак Джорджеску се издигна благодарение на неправомерно влияние в тик ток. Според мен е правилна забраната. Това е наложено мнение чрез използване на технически средства за придобиване на популярност и  налагане. Той не стана популярен чрез действията си, чрез политиките си, възгледите си, а чрез непрестанно облъчване на хората.  Не ми звучи демократично, нито законно.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 13:49 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт