Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 465
  • 735
  •   1
Отговори
# 225
В12 трябва да е над средата на границата поне, най-добре към горната граница! За дефицити трябва да се следи редовно, тъй като влияят много на работата на жлезата.
Иначе и сама виждаш, конверсията е доста зле, при този наднормен Т4, Т3 ти е на дъното и е учудващо, че се чувстваш добре с такъв Т3. Как са ти холестерол, кр.захар, инсулин?

# 226
Здравейте, момичета
Нова съм в форума, но пък прехвърлих последните няколко теми и кашата в главата ми стана още по голяма.. 😵‍💫
И така, да разкажа на кратко как стигнах до тук и ви открих..
Преди няколко месеца започнах да усещам неща, които преди това не ги е имало: жестока умора, сърцебиене ( макар, че него си го имам още от ковида), високо кръвно, омазняване на косата ( но пък кожата на лицето значително стана по добре) качване на килограми, задух, ужасни проблеми със съня и тн. Тръгнах да търся причината първо при кардиолог, защото всичко отдавах на високото кръвно налягане ( цял живот съм била с ниско). След обстоен преглед доктора заключи, че или получавам паник атаки или имам проблем с ЩЖ. Пуснах изследвания, последва консултация с ендокринолог в Пловдив, пуснах нови изследвания и вчера бях на преглед при др Начев в Майчин дом, но думите му бяха: Имаш Хашимото, нищо страшно, след година пусни пак едни контролни, но без Тат и Мат, от тях вече нужда няма и ако нещо те притеснява, ще дойдеш пак, а до тогава ще пиеш вит. Д заради тежкия дефицит.
След доста от изчетеното тук виждам, че вие разбирате и обяснявате доста повече и по добре от мнозина лекари, адмирации за което, невероятни сте 🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
И сега имам една молба, бихте ли погледнали и моите изследвания и да изкажате мнение, за което ще ви бъда много благодарна ❤️

P.S. Заради високите левкоцити ме посъветва да пусна още една ПКК и ако са пак така, да направя консултация с хематолог
P.S.S. След ехо на ЩЖ в Пловдив, разчета е: Увеличени размери, променена форма, задебелен Исмус- 7мм. Неравен външен контур. Паренхим - дифузно хипоехогенен I-II ст, нехомогенен, двустранно усилена васкуларизация.

# 227
Здравейте момичета, пиша хем да се похваля, хем да се оплача. Ходих на лекар при нова лекарка (която май май най ми допада дотук) и съответно си направих кръвни изследвания, за да имам пресни. Последните бяха преди точно 3 месеца, когато малко си вдигнах дозата на Акутирокса от, 3,2 на 3,7мл, защото малко се бяха влошили стойностите.
Скрит текст:
Последния месец се чувствах супер и за пръв път от 2 години, като предишното си аз. Изглеждах и се усещах, както преди тъпото Хашимото и бях сигурна, че няма да са ми зле стойностите. Обаче, Т4 даже е малко над нормата, а Т3 само малко е мръднало нагоре. Както и да е, отидох на прегледа, скара ми се, каза да намаля веднага малко хормона и сега взимам по 3,5мл. Много ми е мъчно сутрин, като си отброявам по-малко количество и се притеснявам, че добрата форма ще се отиде... Ще следвам лекарската препоръка, разбира се, защото едва ли е ок да е над нормата хормона, ама исках да се оплача.
И още нещо странно се случи - възлите, които другите доктори виждаха и следяха (два много мънички), тя каза, че изобщо не са възли,а нещо си, което се виждало, като възел, но било особеност на тъканта при Хашимото.
Слагам изследването да кажете и вие какво мислите. Момичетата с повече опит винаги ми помагат да се ориентирам в тази мъгла, която съпътства глупавия Хашимот, както го наричаме у дома Simple Smile

При тези изследвания и аз бих си върнала малко дозата назад 3,2 е било малко, 3,7 е много, слагам по средата и не троша нерви...

Аз се бях притеснила, че ФТ3 ми е поднормено, а ФТ4 и ТСХ са си съвсем обичайните за мен, даже ФТ4 малко по-високо от обичайното и се чувствах ужасно зле. Това "ужасно зле" го отдадох на другото лекарство, което пиех и се бях засилила за ендокринолог заради ФТ3. ЛЛ каза, че конверсията не е само в щитовидната и при претоварен черен дроб и бъбреци го има този (д)ефект. И да изчакам поне месец като спра другото, да видим как се чувствам и тогава да изследваме и да се мисли за корекция на доза. За две седмици от спирането и "ми светна" пред очите. Ще изчакам поне още две седмици и да пусна пак ПКК, чернодробни и т.н. + хормоните на щитовидната, но поне симптоматиката значително се подобри.

# 228
peneva_a нали затова тук говорим при лоша конверсия да се работи в посока подобряване на черен дроб, стомашно-чревен тракт и да и бъбреците участват. Само една част от конверсията става в щитовидната, моята ендокриноложка затова като ми види конверсията и ми пуска чернодробни ензими, холестероли обикновено от там най-често идва проблема

# 229
Да, mibobo.
Точно затова се учудвам на все по-честото в темата предлагане да се включи FT3. Да си пооправим или най-малкото огледаме другите неща и тогава такива резки движения (за мен са такива при недрастични отклонения).Hands V

# 230
Ами обикновено това поправяне става трудно или даже не става. Аз а и други сме приемали препарати за пречистване на дроба и подобни без особен ефект върху конверсията, та не са толкова прости за оправяне нещата. А какво са за теб недрастични отклонения, не знам, но Т3 на долна граница и въобще под 4 си е сериозна хипофункция.
Всеки сам си преценява, аз съм чувала само позитиви от всички които са започнали Т3, така че...Аз също съм за Т3, просто не се наемам все още, чисто заради това, че трябва да се снабдявам от някъде и да треперя ще успея ли или не.

# 231
Точно затова се учудвам на все по-честото в темата предлагане да се включи FT3.

Като човек, ползващ T3 вече от немалко време, за себе си стигнах до извода, че въвеждането му не е нищо особено. Да кажем, че е поредното тривиално необходимо нещо в борбата с хипофункцията, но е съвсем възможно, дори след започване на приема му, ефектът да не е впечатляващ.
Та, от тази гледна точка, за мен церемоненето дали да се стартира, или - не, е малко излишно. Аз лично трябваше да го започна много по-отдавна.
И, да, тук май няма много хора, подобрили конверсията си, камо ли - оправили я напълно.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 14:00 от Гърне без похлупак

# 232
  • Sofia
Как са ти холестерол, кр.захар, инсулин?

Да, ще трябва да проверя В12 и вит Д и да се види там как са нещата.
Иначе, ето другата част от изследването.

Холестеролът наследствено ми е такъв. И двамата ми родители са така, брат ми също. Всички ендокринолози, като разберат това, видимо не се шашкат. 160см съм, 50 кг, не пуша, почти не пия и не ям много нездравословно Simple Smile))
Изписа ми сега докторката  BioStatin forte, каза че постига доста добри резултати с него и да пробваме. За класически статини каза “И дума да не става!” Simple Smile
Относно товаренето на бъбреците - сега пия по около 2,5-3 литра на ден, не знам това товари ли ги или не…🤷♀

Много благодаря на всички включили се и всички, които помагат със знания, насоки и опит! Не знам какво бих правила без вас, момичета! 🌺

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 14:59 от cutesmallcat

# 233
Силвър, аз съм писала преди защо мнението ми за Начев е много отрицателно. И на мен ми изрецитира как ТАТ и МАТ нямали значение, те отсега нататък само щели да растат. Ами, не е вярно, автоимунният процес може да се забави. На твое място бих се фокусирала точно върху това, за да се избегнат по-тежки щети върху жлезата. Хвърли око на Изабела Уенц и нейните протоколи за хранене, или, като за начало, може да опиташ няколко месеца без глутен, млечни, захар, алкохол, да включиш някой хубав пробиотик и да видиш как ще ти се отрази. Витамин Д ще помогне също. На мен лично адаптогените като ашваганда и родиола определено ми помогнаха с овладяването на автоимунния процес, но други момичета са се оплаквали от тях, така че... споделям, не препоръчвам. Проба-грешка ще са нещата оттук нататък.

# 234
Ако някой се интересува от книгата "Глюкозната революция" може да си я дръпне от тук https://disk.yandex.com/d/05sK2hl-C2EMfw

# 235
Момичета, Хашимото и хипофункция спогаждат ли се със златно мляко, в което има куркума, джинджифил, канела и пипер?

# 236
Здравейте! Включвам се аз отново с резултатите ми от днес - преди около месец си коригирах сама дозата на Еутирокс - преди бях на 25-50мкг редуване, а сега явно съм предобрила с 50-75мкг, та може би златната среда за мен биха били 50мкг? Също виждам, че витамин Д ми е гранично, намаляло е леко спрямо преди, но имам подобряване съвсем малко при желязото. За б12 се чудих дали щом е на горна граница на тези референтни е добре или да продължа да суплементирам и него?
Все още се боря за кърменето, затова съм тествала пролактина и е нормално да е толкова висок Simple Smile

От 03.05.2025:
TSH 1.74 mIU/L
Free T4 (fT4) 12.6 pmol/L
Free T3 (FT3) 3.52 pmol/L
Желязо 8.90 µmol/L
Феритин 105.3 pmol/L
Витамин Д 95.5 nmol/L
Б12 414.00 pmol/L

# 237
В12 е добре така.
Щитовидните не са високи, този ТСХ е нисък от друго, не отчита правилно. Хубаво е да си видиш кортизола да не е нисък. Симптоми някакви имаш ли?

# 238
Не съм изследвала досега кортизол. Мисля си, че някъде из темата бях чела, че коментирахте дали от слюнка или как би трябвало да се тества най-точно. Ще се върна и аз назад да прочета. Иначе със сигурност много тежко чувство на умора, омазнява ми се косата доста бързо и все така нямам достатъчно кърма.

# 239
Момичета, Хашимото и хипофункция спогаждат ли се със златно мляко, в което има куркума, джинджифил, канела и пипер?

Книгата все още я чета, но май куркума не е лошо за щж. Поне така разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт