Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 431
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте момичета имам голям проблем с качване на кг, които не мога да сваля каквото и да правя  плюс постоянна и много силна умора и безсилие. Посетих еднокринолог и се отнесе ужасно с мен направи ме на две стотинки и с две думи ми каза че ще ми помогнат само мунджаро и саксенда плюс метфогама и Еутирокс. Но най- важни са първите две. Може ли да коментирате изследванията, ако някой ми помогне с нещо допълнително, което може да ми е полезно ще съм благодарна. Дали еутирокса ще ми помогне ако овладея хипото и ТСХ да сваля кг. Все още не съм го започнала. А другите два медикамента въобще не искам да ги почвам след някои неща, които прочетох въпреки силното желание на лекарката.

# 241
Какво хипо?! Щитовидните хормони са страхотни.

# 242
ТСХ е високо. Какво му е страхотното?
Кортизола е висок.
Д е ниско.

fiby06, а какво точно правиш за да ги свалиш тия килограми? И колко са ти излишните?

Значи еутирокс, мунджаро /не го знам, но сигурно е боклук/  и саксенда и  на цялата тая красота и метфогама Joy
Напиши и името на тази да я сложим в черния списък.
Чак толкова гадни лекари ли има!!!

# 243
На тези стойност на ФТ4 и ФТ3 с еутирокс най-много зорлем да се изпрати в хиперфункция жената. Нямам претенции да разбирам защо е висок ТСХ, но никаква хипофункция не виждам.

# 244
Докторката каза че ТСХ е високо от многото килограми и ако ги сваля ще се нормализира. Но как да ги сваля като не става и не става? Пия по 3 литра вода на ден, движа се доста , спазвам режим с главно протеини и полезни мазнини и много малко въглехидрати с нисък гликемичен индекс. Калориите ми са до 1500.
Имам да свалям 40 кг, което значи че трябва поне в началото да става по бързо а то въобще не става. Нямам проблем с контролирането на глада и не ми трябва нещо, което да го потиска.
Почнах метформина за инсулиновата резистентност . Но сега се чудя за еутирокса дали да го започвам?

# 245
Мунджаро и Саксенда са подобни на Оземпик и не е редно да се отхвърлят само защото се изпозват не по предназначение от много хора. Но пък и не може да се изписват така лесно. Аз говорих с моят ендокринолог какво мисли за Оземпик и дали ще ми помогне за наднормените килограми и големият глад за сладко и тя ме изпрати да си направя ОГТТ. Така че ако резултатите покажат необходимост от такова лечение, без да се замислям минавам на Оземпик или Мунджаро.

# 246
Аз нямам глад ...не ми трябва за потискане на глада но тя каза че имат ефект и за раздвижване на метаболизма.

# 247
fiby06 не си за хормон според мен, ще се предозираш ако го почнеш Т3 и Т4 които са щитовидните са на горна граница и ще излязат извън граници. И ще започнеш със симптомите на хипер сърцебиене, потене и всякакви други. ТСХ ти е висок от друго - стрес, настинка или нещо друго, но не и защото имаш хипофункция! Аз съм убедена, че ако го изследваш след седмица дето се вика и може да не е толкова, толкова е чувствителен като показател.
Относно килограмите според мен са основно от инсулина, умората ти е хем от него, хем от ниския Д. Когато има дефицит на Д, не може и да се отслабне! На щитовидната й трябват поне 150гр въглехидрати за да работи добре.

# 248
Кортизола и също е висок.
И той прави драми.
Иначе интересни стойности на кз и инсулин при положение, че има толкова кила.
Но саксенда и метформин заедно е безумно, просто ми е безумно.

Магнезиевия глицинат сме коментирали, че смъква кортизола.

Колко протени консумираш, какви протеини, колко мазнини и какви мазнини.

# 249
По принцип за кортизола не знам дали е вярно показаното защото нали трябва да си в покой преди това известно време а аз може би малко се притесних тогава . Но мога да взема този магнезиев глицинат да пробвам.
Саксенда нещо имам лошо предчувствие за тези препарати и четох че може да има опасни странични ефекти, а и самата докторка нещо се изпусна не знам..

Иначе протеини си набавям от месо, риба яйца, мазнини от маслини, авокадо, някои сирена. Смисъл знам как да се храня, когато съм на режим. Докарах си това положение от серия от ужасни събития последните две години , просто искам да си върна истинското аз , защото така не ми се живее и се чувствам затворник, който е безсилен да се освободи .

# 250
  • На брега на реката
Изследвай  правилно кортизола, след като си отпочинала 20-30 мин., повтори и ТСХ.
Той е хормон на хипофизата, ако пак излезе висок, не е лошо да се изследват и другите ѝ хормони /AKTX, FSH, LH, пролактин/, за да се изключи проблем.

И според мен ЩХ са ти чудесни и нямаш нужда от Еутирокс.

За понижаване на кортизола, може вечер да пиеш магнезиев глицинат /бисглицинат/ или само глицин.

# 251
Добре, ще изследвам другите хормони само чакам да дойде деня.
Засега ще започна Метфогамата и магнезиевият глицинат. ТСХ може и да е вярно изследването, защото преди няколко години го изследвах и пак беше високо към 4. Иначе нямам настинка, не е от настинка.

# 252
Здравейте момичета, пиша хем да се похваля, хем да се оплача. Ходих на лекар при нова лекарка (която май май най ми допада дотук) и съответно си направих кръвни изследвания, за да имам пресни. Последните бяха преди точно 3 месеца, когато малко си вдигнах дозата на Акутирокса от, 3,2 на 3,7мл, защото малко се бяха влошили стойностите.
Последния месец се чувствах супер и за пръв път от 2 години, като предишното си аз. Изглеждах и се усещах, както преди тъпото Хашимото и бях сигурна, че няма да са ми зле стойностите. Обаче, Т4 даже е малко над нормата, а Т3 само малко е мръднало нагоре. Както и да е, отидох на прегледа, скара ми се, каза да намаля веднага малко хормона и сега взимам по 3,5мл. Много ми е мъчно сутрин, като си отброявам по-малко количество и се притеснявам, че добрата форма ще се отиде... Ще следвам лекарската препоръка, разбира се, защото едва ли е ок да е над нормата хормона, ама исках да се оплача.
И още нещо странно се случи - възлите, които другите доктори виждаха и следяха (два много мънички), тя каза, че изобщо не са възли,а нещо си, което се виждало, като възел, но било особеност на тъканта при Хашимото.
Слагам изследването да кажете и вие какво мислите. Момичетата с повече опит винаги ми помагат да се ориентирам в тази мъгла, която съпътства глупавия Хашимот, както го наричаме у дома Simple Smile

Моите изследвания изглеждаха така почти 10г на хормон, докато накрая не ми спряха хормона. Имате ли спомен преди да почнете хормона как ви бяга стойностите?

# 253
  • София

Не е безумие. Аз в момента съм на Манджаро и Глюкофаж. Минах през Саксенда, Оземпик и все с Глюкофаж. Трима лекари са ми ги предписвали.

Не знам защо с лека ръка обявяваш някое лекарство за боклук без да го познаваш.

# 254

Не е безумие. Аз в момента съм на Манджаро и Глюкофаж. Минах през Саксенда, Оземпик и все с Глюкофаж. Трима лекари са ми ги предписвали.

Не знам защо с лека ръка обявяваш някое лекарство за боклук без да го познаваш.

Имам право да изказвам мнение. Проучила съм ги достатъчно, не съм длъжна да съм го пила, че да коментирам.
  Grinning
И с този оземпик, мунджаро и глюкофаж какво направихте?
Излекувахте ли се, отслабнахте ли?

Общи условия

Активация на акаунт