Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 24 921
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • софия
Много благодаря!
А дали ще е необходимо да пия нещо?
Като Ви чета май като са в норма хормоните - не изписват.

Инсулина от 15,8 за 3 месеца го докарах до тук, но продължавам / то до живот де/.

# 601
Моля!
Ами, по принцип, FT4 и FT3 трябва да са в горната третина на референтните стойности, най-общо казано.
При теб FT4 е под средата даже, а FT3 си е направо нисък. При това положение, да, струва си да почнеш да пиеш хормон. Друг е въпросът дали някой ендо ще ти го изпише. Макар че, на практика, това не е необходимо - по аптеките масово не изискват рецепта, а много от нас дори не си купуваме хормоните от традиционна българска аптека.
Така че варианти има.

Изследвала ли си скоро Витамини D и B12, също - Желязо / Феритин и т.н.?

На колко години си? По какъв повод пусна изследванията?

# 602
  • софия
Благодаря!

Ще трябва да почета повече по темата.

Изследвах ги и тях - да
Вит. Д - 84,8
Вит Б12 - 160
Тези са на долна граница

Желязо - 20,5 / Феритин - 288

Правиха ни профилактични прегледи и при ехо на ЩЗ докторката каза, че е с нехомогенна структура, да си пусна изследвания с антитела и да отида на преглед.

А преди това си правих обременяване с глюкоза и се оказа, че съм и ИР, но с режим и свалени кг нещата влизат в релси.

За съжаление Холестерола ми също е повишен.

# 603
  • София
Да, и АГ каза, че няма смисъл от изследване, но реших да питам.
При мен още от започването на Еут. на ниска доза (12,5 мкг - ноември) така ми прескочи цикъл. После уж се нормализира с пиене на Миоинозитол. Затова правя връзка с хормона - преди това никога не беше се случвало

А с прогестерон/утрогестан някой опит има ли - могат да ми донесат от Турция
АГ каза, че е безвреден и така може да се поддържа функцията и да се компенсира естрогеновата доминантност, но макс до 50 г.

Отивам да търся дали има начини за понижаване на естроген по естествен начин

Писала съм и преди - ползвам прогестерон от 2 години след като направих полип, има и болки в едната гърда, много тежък МЦ, който водеще и до анемия. Започнах с прогестогел по 25 мг., постепенно увеличих, вече от доста време съм на Утрогестан от 200 мг. вагинално (понякога ползвам и 400 мг.). МЦ ми се нормализира, спадът на желязо е много бавен вече, нямам ПМС (почти). Ето, сега установих, че съм закъсняла с приема на Утрогестана и вече имам изнервеност, т.е. ПМС (това ми е един от най-силните симптоми). Виждам само ползи за мен, вкл. ми изчезнаха едни образувания, които се водят естрогенови. Честно казано не смея да кажа на моето АГ, че го позлвам, той всеки път ми казва, че съм супер, скоро няма да вляза в мено Simple Smile

А иначе, много важен фактор за мен е стабилизиране на вит. Д, желязото и феритина, вит. Б12. За сега се пддържам в добри нива, позлвам Тирозинт 150 мг. и Т3 по 1/4 до 1.2 на ден, като съм стигала и до 25 мг., т.е. цяло хапче, но бях смъкнала много ТСХ, та го намалих. Контрола ще правя пак след месец.

# 604
catty m, полипи ли имаш предвид под "едни образувания, които се водят естрогенови" или нещо друго?

# 605
  • София
catty m, полипи ли имаш предвид под "едни образувания, които се водят естрогенови" или нещо друго?

Не. Имах едно удебеляване на врата. Аз съм си леко изкривена там, гръбнака, но имаше едно уплатняване. Това изчезна. Имах и по очите едни като бели топченца, от години, изчезнаха.

Полипът си беше едно на ръка. Когато ме заболя много и едната гъра, мамологът ми каза, че това и полопът са от висок естроген.

# 606
  • Пловдив
Писала съм и преди - ползвам прогестерон от 2 години след като направих полип, има и болки в едната гърда, много тежък МЦ, който водеще и до анемия. Започнах с прогестогел по 25 мг., постепенно увеличих, вече от доста време съм на Утрогестан от 200 мг. вагинално (понякога ползвам и 400 мг.). МЦ ми се нормализира, спадът на желязо е много бавен вече, нямам ПМС (почти). Ето, сега установих, че съм закъсняла с приема на Утрогестана и вече имам изнервеност, т.е. ПМС (това ми е един от най-силните симптоми). Виждам само ползи за мен, вкл. ми изчезнаха едни образувания, които се водят естрогенови. Честно казано не смея да кажа на моето АГ, че го позлвам, той всеки път ми казва, че съм супер, скоро няма да вляза в мено Simple Smile

А иначе, много важен фактор за мен е стабилизиране на вит. Д, желязото и феритина, вит. Б12. За сега се пддържам в добри нива, позлвам Тирозинт 150 мг. и Т3 по 1/4 до 1.2 на ден, като съм стигала и до 25 мг., т.е. цяло хапче, но бях смъкнала много ТСХ, та го намалих. Контрола ще правя пак след месец.

Много благодаря за включването!
На мен както в момента ми е предписан прогестерон за предизвикване на цикъла и после и всеки месец от 16 ден на цикъла - мога ли да взема Утрог. вместо Примолут - вчера на прегледа хем я помолих това да ми предпише, но...

# 607
catty m, пропуснала съм за прогестерона. Чудя се дали аз да не започна да приемам, че съм с миомни възли и май и ендометриоза. Отделно главоболието по време на цикъл и лошото настроение. Ти как го започна? Какво чете? Как решаваш на каква доза да си?

# 608
  • София
Утрогестан от 200 мг вземам от Гърция. Той е биоидентичен прогестерон. Както и Прогестогела, между другото.

Acid_Burn, и аз съм с миомен възел, който последните 2 години не е нараснал. А как почнах, след случките, за които писах, започнах да чета, една приятелка се беше запалила и тя ми каза - есте, Рей Пийт-ската група Simple Smile Четох доста, може би към 2 месеца, търсих инфо. Почнах с Прогестогела, защото ми беше предписван от доктори и имах опит. Първо с 25 мг. и после 50 мг. Първата седмица имах страшно главоболие, по цял ден, едно такова тъпо и постоянно. После се консултирах и с д-р Неделякова и така постепенно станах по-смела да видя как ми се отразява. Така стигнах до 200 мг. Аз не съм от крайните рей-пийтки, чета критично и се опитвам да отсявам за себе си. Аз се бях отчаяла с ендокринолозите, казвала съм ви, чувствах се постоянно гадно, уморена, без енергия, нервна, зла преди МЦ. Експериментирам си със себе си. С децата не съм толкова смела.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 14:41 от catty m

# 609
Здравейте момичета, от години съм с Хашимото, дълго време посещавах д-р Катя Тодорова и бях доволна, но в последните години ми беше много трудно с часовете и чакането за такъв та реших да сменя лекаря. При първата лекарка, която отидох понеже ТСХ се беше вдигнал на 6 ми увеличи дозата на хормона, но не коментира нищо за това, че и ФТ3 ми е ниско дори спрямо референтните граници (спрямо отпималните съвсем), но реших да пробвам и не се чувствах добре с новата доза от 100мг, преди това бях на 75мг. Последния лекар при който отидох наблегна на това, че конверсията ми ФТ3/ФТ4 не е добра и че в момента дозата на Л-тироксин, която приемам ми е висока (както и го усещах) и ми изписа Т3, който каза че трябва да си поръчам от Турция. Някой поръчва ли Т3 от там и може ли да даде препоръки. Прикачам и изследванията на 75мг и месец след преминаването на 100мг.

# 610
Утрогестан от 200 мг вземам от Гърция. Той е биоидентичен прогестерон. Както и Прогестогела, между другото.

Acid_Burn, и аз съм с миомен възел, който последните 2 години не е нараснал. А как почнах, след случките, за които писах, започнах да чета, една приятелка се беше запалила и тя ми каза - есте, Рей Пийт-ската група Simple Smile Четох доста, може би към 2 месеца, търсих инфо. Почнах с Прогестогела, защото ми беше предписвам от доктори и имах опит. Първо с 25 мг. и после 50 мг. Първата седмица имах страшно главоболие, по цял ден, едно такова тъпо и постоянно. После се консултирах и с д-р Неделякова и така постепенно станах по-смела да видя как ми се отразява. Така стигнах до 200 мг. Аз не съм от крайните рей-пийтки, чета критично и се опитвам да отсявам за себе си. Аз се бях отчаяла с ендокринолозите, казвала съм ви, чувствах се постоянно гадно, уморена, без енергия, нервна, зла преди МЦ. Експериментирам си със себе си. С децата не съм толкова смела.
Благодаря! Сега се сещам, че след хистероскопията, на която бяха открили миомния възел и полипите в матката, ми бяха изписали Три Регол, който е уж прогестеронов и се чувствах ужасно - главоболие, безсъние, горещи вълни, все едно съм в менопауза. На всичко отгоре получих и сериозно зацапване/кървене между циклите и ходех все с ниско желязо. Ще се консултирам с гинеколога ми и ще видя какво мога аз да науча.

# 611
Ехаааа, кой е този лекар, който говори за конверсия и изписва т3?

# 612
  • София
Ехаааа, кой е този лекар, който говори за конверсия и изписва т3?

И аз това искам да знам!

MaRin4et0, каква доза Т3 ти изписа докторът? Иначе ползвам и аз Т3 от турския, че по-лесно го режа на четвъртинки. Иначе има и гръцки, но май турският е и по-изгоден, че е 100 таблетки в опаковка, но не помня цената.

Acid_Burn, зацапването между МЦ май е от естрогена. Иначе има един адаптивен период с прогестерона, но след това всичко е точно. Помага и за съня, междудругото. Интересно, при мен след махането на полипа, тогава и на мен ми откриха миомата, не ми изписаха нищо!  То аз и не стигнах да си взема епикризата, че всичко беше в пика на Ковида. След това ме боля гърдата много и докторът каза, че е от много естроген и ми изписа Прогестогела. Майнашите доктори не са фенове на прогестерона. Не ъсм си правила и никога изследване на полови хормони и се чудя дали да не пусна едни преди следващият ми профилактичен преглед при АГ-то. Да го видя как ще ги изкоментира. Ама той все ми казва, че съм супер Simple Smile А аз си мисля, че това се дължи много и на прогестерона, който ползвам.

# 613
Д-р Ангел Маринчев ми го изписа, половин таблетка ми каза. А от къде поръчвате турския? Иначе ми каза и за германски, който е комбиниран все едно 75мг Л-тироксин и Т3 25мг и ще помоля моя позната да ми го вземе и да пробвам, но искам турския да поръчам докато това стане.

# 614
Здравейте момичета, от години съм с Хашимото, дълго време посещавах д-р Катя Тодорова и бях доволна, но в последните години ми беше много трудно с часовете и чакането за такъв та реших да сменя лекаря. При първата лекарка, която отидох понеже ТСХ се беше вдигнал на 6 ми увеличи дозата на хормона, но не коментира нищо за това, че и ФТ3 ми е ниско дори спрямо референтните граници (спрямо отпималните съвсем), но реших да пробвам и не се чувствах добре с новата доза от 100мг, преди това бях на 75мг. Последния лекар при който отидох наблегна на това, че конверсията ми ФТ3/ФТ4 не е добра и че в момента дозата на Л-тироксин, която приемам ми е висока (както и го усещах) и ми изписа Т3, който каза че трябва да си поръчам от Турция. Някой поръчва ли Т3 от там и може ли да даде препоръки. Прикачам и изследванията на 75мг и месец след преминаването на 100мг.

Скрит текст:

Реално, според резултатите от изследванията в скрития текст, си много по-добре на по-високата доза. Както сама виждаш, FT4 и TSH са станали оптимални, а FT3 се е покачил, спрямо предишното тестване, макар и не с много. Антителата пък са влезли в норма (което може да няма общо с хормона, де). Със сигурност това е "твоята" доза, в никакъв случай не ти е висока. Не знам защо лекарят е решил така.
По принцип, винаги преди да тръгне да се въвежда T3, FT4 трябва достатъчно дълго време да е бил близо до горната референтна граница - което, на практика, се води оптималната му стойност. Ако през цялото това време FT3 е останал нисък, т.е. близо до долната референтна, чак тогава може да се помисли за синтетичен прием.
Повечето, които сме започнали да приемаме T3, сме минали именно през тази "схема".

Както са споменали преди мен, с T3 може да се снабдиш или от Гърция, или от Турция.
Гръцкият се купува или от физическа аптека в Южната ни съседка, или - като по-лесен вариант - се поръчва от сайта на аптека "Промахон". Проблемът е, че нерядко няма наличности от медикамента. Освен това, цената му наистина е по-висока от на турския. Контактът с "Промахон" се осъществява, посредством чат във 'Viber'.
Турският аналог по същия начин може да се вземе или директно от там (ако имаш познати, които пътуват, също биха могли да ти свършат услуга), или се поръчва от някой български сайт, например - 1, 2. При втория вариант (поръчка от сайт) цената е по-скъпа - малко над 20 лв. на опаковка.

Коментирали сме, че медикаментите, съдържащи двата хормона заедно, не са особено подходящи, тъй като е невъзможно дозите да се регулират, при нужда.

Общи условия

Активация на акаунт