На море в Гърция 2025 - I

• 50 359
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
Последно бяхме в Крит преди няма и две години и неща като гореописаните не са ни са случвали. Кацахме в Ханя, бяхме в Малеме и Сфакия на юг от Лутро до Превели. Навсякъде радушно посрещане, гарафа ракия на масата, а хазяйката в Сфакия ни приготви един вагон палачинки с пълнеж за из път (нямахме включена закуска). По всички кръчми на 100% десерт комплимент и ракия! Grinning Мили и разбрани хора по всички места за настаняване.

# 271
  • Sofia
Ме знам дали е голяма разликата в обслужването между Хараклион и Ханя. Та ще ми е интересно да чуя други, които са били наскоро там.

За първи (и засега – последен) път бяхме в Кисамос (районът на Ханя) през септември, 2020 г., и не знам дали се дължеше на ужасното за гръцките хотелиери прясно изминало първо Ковидно лято, но по-троснати, недружелюбни и дори агресивно настроени гърци не бях виждала до момента. Всичко на Крит – от природата, през морето, до отношението на хората ми се стори много rough.
Почти навсякъде, където отидехме, независимо дали ставаше въпрос за пекарна, таверна или прахолясал междуселски път, ни правеше впечатление, че ни гледат леко накриво. За усмивки и дума не може да става. Единствено в едно заведение (това) ни посрещнаха много топло, а собственикът от раз позна, че сме българи, без дори да чуе как си говорим по между си. Simple Smile Храната също беше доста вкусна.
Но по принцип, аз такива неща не ги изживявам като нещо специално, тъй като поначало не съм почитателка на фамилиарното отношение и непоисканите подаръци. Не ми допада особено "южняшкият" манталитет на престорено гостоприемство. Grinning Доволна съм просто на един формален и любезен начин на комуникация, без излишни сервилности. Само дето и на това не попаднахме...

Колкото до сметката – на повечето места в Гърция май хлябът и водата си фигурират като отделен ред в крайната бележка, макар в началото на вечерята да ги носят, уж като комплимент. Поне при нас, като че ли, до момента масово е било така. Thinking

P.S.: Забравих да спомена, че управителката на хотелчето ни (не собственичката) също беше много ангажирана с нас – постоянно ни хващаше на раздумка и ни даваше какви ли не интересни съвети, ама май просто ѝ допаднахме като хора. Според мъжа ми, ме беше харесала по "по-особен" начин, ама аз не вярвам. Joy Да не кажа, че жената, сякаш, беше бременна по това време.
Та, освен тия двамцата, споменати по-горе в разказа ми, друг не се държа прилично с нас на Крит, ама каквото – такова. Sunglasses

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 14:18 от Blаck Cat

# 272
  • Luxemburg
Black cat, аз също не харесвам фамилиарниченето с клиентите, но на Крит преди 13г бяха не престорени хората, а истински се радваха, че си избрал техния ресторант/магазин и навсякъде поръчките се обработваха много бързо. А сега всичко ми се стори престорено и пресилено лицемерничене, чак понякога до крайност лигавене, което мен адски ме дразни.
Относно природата, не съм и очаквала нещо повече, тъй като бях запозната. Знаех, че всички плодове и зеленчуци са внос от Атина и гръцката салата е с оранжерийни домати. На мен ми се ходеше на ранно море през май, но да не е в Африка и в Европа само Крит и Анталия са подходящи.
Доста нови постройки има, тип семейни хотели, както и не малко изоставени или новостроящи се хотели, което не ми допадна, защото е по-пренаселено от Халкидики. Сигурно, където няма пясъчен плаж не е така, но за мен плаж е равно на ситен пясък като на нашето Черноморие, а не скали, камъни и бетон.

# 273
И ние от години не сме попадали на хляб и вода за сметка на заведението, винаги фигурират после в сметката. Дори последно време питат дали да носят, което е по-приемливо за мен, защото не ядем хляб на всяко ядене и с всичко, понякога е оставал съвсем недокоснат. В сладкарници и кафенета обаче редовно ни носят вода в стъклени шишета за многократна употреба, често и някакви сладки/бисквитки с кафето.

Отношението донякъде е и въпрос на късмет. На всякакъв манталитет сме попадали и даже на едни и същи места с други съфорумки сме оставали с различни впечатления (например Скирос, който разисквахме миналото лято и мненията ни бяха от едната крайност в другата).

# 274
Знаех, че всички плодове и зеленчуци са внос от Атина и гръцката салата е с оранжерийни домати.
Всъщност огромна част от пролетните зеленчуци и плодове в Европа, включително България, са от Крит. Ако бяхте слезли до южния бряг, на Либийско море, щяхте да ги видите. Иначе доматите не са им силната страна на гърците никъде в страната.

За критското гостоприемство аз няма да пиша отново, защото моите спомени са по Казандзакис, но пък не са съвсем актуални и със сигурност, с растежа на туризма, настъпват негативни промени от година на година. Вероятно зависи и къде. На най-туристическите места, каквито са Амудара и Кисамос (като цяло повечето курорти на север) очаквано всичко е бизнес и личното отношение е по-рядко срещано.

Хляба много отдавна си го плащаме навсякъде в Гърция, поне от 15 години, но пък забелязвам, че на все повече места (не само кафенета) вместо бутилирана се дава наливна вода - и за разлика от български ресторанти, където са ми я таксували по 6 лева литъра, в този случай пари за нея не искат. Последно бяхме преди две седмици в най-близка Северна Гърция, между Керкини и Дойран, имахме десерт комплимент навсякъде.

# 275
  • София
Подкрепям напълно написаното от Параход. Не само на юг, но и над Фаласарна е пълно с оранжерии за зеленчуци. Най-хубавите кампари домати идват от Крит. Но като цяло не очаквайте в Гърция да ядете домати като българския розов селски. За мен това е единственият продукт, който предпочитам да е български, а не гръцки.
По отношение на обслужването в заведенията не вярвам да намерите по-лошо от това в България. И за мое съжаление с времето не става по-добре. Даже бих се зарадвала на лицемерно любезно пред откритото враждебно или пълното неглижиране на клиента.
А природата на Крит за мен е уникална и много красива. Но съм била само на запад от Ретимно.

# 276
На Крит нямам почти никакви лоши преживявания до момента. С изключение на една вечеря в Тамам, след която управителят дойде да ни се мазни и да ни иска бакшиш. Това в Крит не го очаквахме. По принцип винаги оставяме бакшиш, но този път НЕ. И повече не ходим там.
Винаги ни черпят с ракия и десерт, а в барчетата ни дават ядки за питиетата, чипс към бирата, голяма бутилка студена филтрирана вода към кафето. При настаняване в хотел или апартамент ни посрещат с бутилка вино и/или дребни сладки.
От почистването съм много доволна навсякъде,  където сме отсядали, винаги е почистено с дезинфектант, стаята мирише на чисто, нови чаршафи и кърпи и т.н. На много места в Европа и САЩ вече почти няма почистване или е рядко, или се плаща допълнително и т.н.
Иначе възможно е в източната част на острова да е по-комерсиално всичко, защото там е много поангличанчено. Много от имотите и бизнесите не се ръководят от местни хора, а от чужденци дошли там да печелят.
С мъжО се шегуваме, че ако се наложи ще вземем пушки и като същи капитан Михалис ще отбраняваме Крит от англичаните Simple Smile.... че и ние сме с представата от Казандзакис.
След две седмици отиваме пак и ще пиша как е тази година.

# 277
Е, пак нямам снимка!

Отиваме преди години в къщата на един поп, около Кисамос се намираше. Пристигаме късно, с късен полет, който закъснява, докато вземем кола и се придвижим е вече след полунощ.
Заварваме в апартамента подредена трапеза, салати, колбаси, сирена, хляб, вино, сок, вода и на чиста кирилица написано: Добре дошли, скъпи гости!

Друг е въпросът, че на следващата сутрин минахме на "разпит" с транслейтъра, кои сме, какви сме, за какво се борим, около два часа продължи интервюто😄
В следващата седмица не му и видяхме очите на отчето.

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 20:04 от evhen

# 278
Да. Обобщено, това са и моите впечатления от (много места на) Крит, без кирилицата.

# 279
Е, пак нямам снимка!

Отиваме преди години в къщата на един поп, около Кисамос се намираше. Пристигаме късно, с късен полет, който закъснява, докато вземем кола и се придвижим е вече след полунощ.
Заварваме в апартамента подредена трапеза, салати, колбаси, сирена, хляб, вино, сок, вода и на чиста кирилица написано: Добре дошли, скъпи гости!

Друг е въпросът, че на следващата сутрин минахме на "разпит" с транслейтъра, кои сме, какви сме, за какво се борим, около два часа продължи интервюто😄
И ние сме отсядали при отчето. Поканиха ни на вечеря. Крит засега ми е най-на сърце. Две поредни години почивахме там, тази ще пропуснем. Броя вече дните - ще обиколим района около Парга и Лефкада.

# 280
  • София
Ние пък сме спали при попа в Платания, Пилио. Joy  Каза, че е учил в София. Беше с обикновени дрехи и първо си помислихме, че е учил за лекар като повечето гръцки студенти. А той бил в Семинарията. Simple Smile

# 281
Е, пак нямам снимка!

И ние сме отсядали при отчето. Поканиха ни на вечеря. Крит засега ми е най-на сърце. Две поредни години почивахме там, тази ще пропуснем. Броя вече дните - ще обиколим района около Парга и Лефкада.
И ние след няколко дни ще сме в района - Парга- Лефкада.  Може ли да споделите кои места сте набелязали ?

# 282
Е, пак нямам снимка!

И ние след няколко дни ще сме в района - Парга- Лефкада.  Може ли да споделите кои места сте набелязали ?
Набелязала съм плажове: Валтос, Лихнос,Саракинико,Бела Врака( не знам дали ги изписвам правилно,извинявам се,ако не са) и всичко,което ни привлече на място.
На Лефкада естествено Порто Кацики,Катизма…другите ги забравих
По път ще спрем и на препоръчаното от Параход заведение около Мецово, на което също не помня името, но го имам в записките

# 283
Дайте линк към къщата на тоя поп.   Като условия хареса ли ви настаняването?

Друго, за първата седмица на юли вероятно се очаква да е вече лудница навсякъде в GR.   За Самотраки феритата всеки ден ли са и трябва ли предварителна резервация.   Мислите ли, че там ще е по-спокойно началото на юли?  (поне който е за море едва ли ще ходи там, че сигурно и водата ще да е хладна за повечето по това време, та затова си мисля, че ще е по-спокойно, ама знам ли?)

Е, пак нямам снимка!

# 284
Здравейте, момичета ☺

Предложете интересни места за почивка с деца, на които сте били и са ви впечатлили.

Всяка година почиваме по ръкавите. Миналата бяхме в Посиди, уж спокойно (били сме и друг път, но през юни), обаче август беше доста пренаселено.

Ще бъдем с малко дете на 1г и 4м.

Гледахме Парга и Сивота, и двете са доста впечатляващи по снимките, но си е и доста път до там. А и със сигурност няма да бъде спокойно. 😄 Все пак ако някой е бил в района и има впечатления от плажовете (скъпи ли са?) и места за настаняване, моля да сподели, ще бъда много благодарна!

Отворени сме и за още дестинации!
Благодаря предварително и хубаво лято на всички!

Общи условия

Активация на акаунт