Хитринки за всякакъв случай - 41

• 47 262
  • 693
  •   3
Отговори
# 135
От моят опит казвам, че пускащи боя дрехи не се оправят, за съжаление...

# 136
  • Sofia
Пробвайте да ги изгладите на висока температура.Цветът се фиксира така.

# 137
Аз друго се зачудих. Тези дънки не цапат ли и другите дрехи в пералнята?

# 138
Поне аз дънки пера само заедно с други такива тъмни цветове. И задължително обърнати наопаки, а те цапат при триене от външната страна. Ако не ги обръщам при пране, избеляват по-бързо - и от триенето в пералнята, и после като ги простра и ги грее слънце.

# 139
  • Mediterraneo
Аз пък не успявам да открия логика в прането на обратно, ама никаква.
Виж, за простирането съм съгласна, винаги простирам тъмните и цветни дрехи обърнати наобратно.

# 140
Специално дънките си се изтъркват доста лесно, те и затова цапат чанти, маратонки и т.н. при триене от външната по-тъмна страна. Говоря за сините дънки със сравнително много цвят. По ръбовете лесно се изтъркват също. Светлите е все тая, но не те цапат и избеляват.
А и ми е по-лесно да ги обърна докато са още сухи, отколкото вече изпрани и мокри.

# 141
Обръщам всички дрехи преди пране, механичното триене уврежда плата. Прави повърхността мъхеста, "рошава" или на топчета в зависимост от текстила. При прането някои пак си се обръщат, например тениски.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 22:50 от Phloxx

# 142
Аз освен дънки и тениски с разни щампи пера на обратно, даже по навик почти всички дрехи…Особено ако ги пускам в сушилня после, там много бързо се изтъркват дрехите.

# 143
Да добавя и черни дрехи. Не знам защо много такива (тениски, панталони и други) събират мъхчета от другите дрехи и ги задържат по себе си. И после се чистят трудно. Но ако са наопаки мъхчетата полепват по вътрешната страна.

# 144
Има ли някаква хитрина с тези ненормални, цапащи дънки? Обикновено си купувам от магазин и търкам с кърпичка да видя дали пускат? Но последните ги поръчах от сайт, заедно с елече. Те пък ми заспаха. Обух ги веднъж и стана белята и върху маратонките, и върху хубавата ми чанта. Сега така стоят и съм бясна. Мога ли някак да ги оправя да не пускат?

Извари ги с вода и повечко оцет един-два пъти. Изваряваш, переш, сушиш, и после пак отначало.

# 145
Извари ги с вода и повечко оцет един-два пъти. Изваряваш, переш, сушиш, и после пак отначало.
Няма ли да се свият по този начин?

# 146
Те ще се отпуснат после като ги обуе или просто ги разглади ако трябва. Но на мен опасението ми би било ако са с ликра че това изваряване вероятно ще ѝ разкаже играта на нея.

# 147
Не съм сигурна дали ще се отпуснат.
Като дете боледувах от краста след един летен лагер. Едно от нещата, които трябваше да се направят е изваряване на всички дрехи, за да се изтрепят акарите. Ами... всичко стана с размер като за кукли и директно отидоха в коша.
Затова сега мисля, че и с дънките ще стане така.

# 148
Чак варене не съм пробвала, но дънките поначало си се свиват при пране и се отпускат отново малко след като ги обуеш.
Най-редовно си правя един и същ номер... Повечето дънки нося с колан, но не всичките, някои са си достатъчно вталени. Редовен номер ми е да обуя дънки и да реша че не ми трябва с тях, да изляза и после цял ден да ги подръпвам защото като се отпуснат отново и вече не е така Grinning Толкова пъти ми се е случвало че по едно време си мислех да държа един колан на работа за такива случаи.

# 149
Как ще ги изварява? Изваряване ще рече поне на 90 градуса да ги пусне. Те на нищо няма да станат после.
Смисълът на прането обърнати е да не се износват като се трият в барабана.

Общи условия

Активация на акаунт