Хитринки за всякакъв случай - 41

• 42 913
  • 634
  •   1
Отговори
# 465
Никога не съм имала проблем с мъхчета от хавлиите, но е препоръчително да се перат на 60 градуса, минимум 40 за цветните.
Добре е да се съобразява прането по цветове, много хора пускат бяло и тъмно с цветоулавящи кърпички. Те може и да спират преноса на боя, но няма как да възпрепятстват по бели дрехи да се полепят черни мъхчета или обратното.

# 466
  • София
Аз по едно време живях в квартира с мокет и понякога минавах с влажен моп мокета. Много косми изкарваше.

# 467
  • Бургас
От многото обороти не се ли намачка много прането? Аз пускам 1000 оборота. Тея папулки ми звучат като да са заваляни панталоните. Както казаха по-горе, епилатор за дрехи ще ги оправи. Но защо се е получило така - аз мисля, че е от пак гореспоменатата причина - малко вода, много триене + високи обороти. Да не си препълнила пералнята? Трябва да има 15см. от горната част на прането до барабана (тавана все едно) - така пише в книжката на моята пералня.

# 468
Мачкането  е въпрос на материя най-вече. Аз пера всичко на 1600 и нямам проблеми. Ако са ризи, след изпиране ги изпъвам и изтръсквам както са мокри и после простирам (няма смисъл от сушилня, защото съхнат бързо). После биха могли и без гладене, ако човек не придиря много, но самото гладене не е проблем.

# 469
По мои наблюдения дрехите се мачкат не от високи обороти, а от високи градуси. Ако се сложат сгънати в пералнята и се сгънат непосредствено след изваждане, мачкането е по-малко.

# 470
Под папулки имах предвид, че са станали на топченца, като износени. АЕГ е пералнята и да, наистина беше малко по-пълна. Повече няма да го правя и дано да е било от това, че не ми се пере под стрес всеки път😂

# 471
  • Mediterraneo
Как пък няма да сгъвам прането, за да го сложа в пералнята Simple Smile Мачкането зависи от материята на дрехите.

# 472
Аз не разбирам и целта на сгъването преди пералня... При всичкото подмятане из нея, понякога неща които съм сложила наопаки излизат налице, представям си сгънатото пране колко време ще остане сгънато вътре Grinning

# 473
Пробвайте Simple Smile Аз лично сгъвам спалното бельо и съм се убедила в резултата. Сгъвам и когато ги извадя и така ги слагам в сушилнята. Никога не ми се налага да гладя ( не че бих гладила чаршафи 🥺).
Колкото до това, че зависи от материята - дори няма защо да се коментира, но е факт, че една и съща дреха ни могла да излезе на хармоника, би могла да бъде и прилично изглеждаща след пералня.

# 474
Пробвах веднъж да сгъна дрехите в пералнята и после като ги сложих в сушилнята. Бях чела из форума, че така не се мачкали. И от двете машини излязоха и несгънати и също толкова намачкани, колкото и без да са сгънати.
За мен съм си установила, че ако ги изкарам от сушилнята, докато са топлички, са значително по-малко намачкани. За мен намачкването зависи от материята на дрехата.

# 475
  • софия
Не мога да си представя да слагам сгънати дрехи за пране. Имам чувство, че не се изпират хубаво. Предпочитам да са добре изпрани, измачканото се глади.

# 476
Във всяка книжка - упътване към пералня пише дрехите да се слагат намачкани, а не сгънати, защото това гарантира по- добро изпиране. Препоръчва се и обръщане наопаки на дрехите или пране в мрежичка.
За да са останали сгънати и след пране явно пералната е била “натъпкана” докрай, така че да няма свободно пространство или се ползва някоя програма , дето само ги клати/ вълна, ръчно/.
Аз ги пускам наобратно и пак някои от дрехите излизат обърнати, не мога да си представя да излизат сгънати.
Мачкането зависи от много неща- материя, модел пералня, програма, обороти центрофуга, гел или прах, количество пране, престой вътре след приключване на цикъла.
Има ютии все пак.

# 477
  • Майничка
Памучни и ленени ризи и ленени панталони винаги слагам закопчани и сгънати надълго в пералнята, иначе ми се оплитат ръкави и крачоли. Покривките за маса също ги сгъвам преди пране.
Нищо не остава сгънато, естествено, но не се и оплита.
С изключение на една жилетка без закопчаване и на две-три размъкнати домашни тениски, друго май не съм изваждала обърнато.
В сушилнята вече сгъвам всичко и разпределям, за да стане равномерно дебел пластът дрехи.

# 478
Дрехите се мачкат много, ако е пълна до горе пералнята с дрехи. Моята е за 11 кг сухо пране, обикновено пускам максимум 7 кг. 1600 оборота са ми идеални на центрофугата. От години не слагам хавлии и дрехи да се перат заедно. Точно заради мъхчетата от хавлиите.

# 479
  • Бургас
Влизам да благодаря за идеите за миризливия канал. Вчера изсипах 2 литра доместос и го оставих да постои 3 часа, след което изплакнах с топла вода. Снощи хем бая вятър духаше (обикновено тогава мирише много повече), изобщо не се усети никаква миризма. Благодаря! 😊

Общи условия

Активация на акаунт