Хитринки за всякакъв случай - 41

• 45 301
  • 674
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте! Чекмедженцето на пералнята, в което се сипва омекотител, е хванало страшен мухъл. Как да го изчистя?

# 61
Накисни го в белина или доместос и вода, после с четка жулиш и накрая с четка за зъби. Много е досадно.

# 62
На дълга програма с висока температура в съдомиялна няма ли да се изчисти?

# 63
Нямам съдомиялна Sad

# 64
Като го изчистиш, е хубаво да го махаш след всяко последно пране. Аз така си поддържам пералнята чиста и никога съм нямала мухъл.

# 65
Здравейте! Чекмедженцето на пералнята, в което се сипва омекотител, е хванало страшен мухъл. Как да го изчистя?
Извади го най-напред, ако не си. Гореща вода, четка, отначало може белина но после поне аз бих минала или с препарат за баня, или със специален за пералня - там не е само мухъл а има и налеп който е и от котлен камък, и от омекотителя, и каквото още се е завъждало докато е стояло мокро - това всичкото втвърдено заедно. Ако е много наслоено, може и повече от веднъж да трябва да минеш с препарат и пак четка.
И после вече не допускаш да стане чак така а чистиш често - колкото повече лигав налеп има, толкова по-дълго остава мокро, съответно и растат всякакви работи по-лесно.

# 66
Чекмеджетаса се вадят, при различните модели е по различен начин. Използвам препарат за почистване на перални, според указанията на опаковката му. Обикновено е 1/4 от препарата за накисване в леген или друг дълбок съд, с добавяне на вода. След това с четка пада много лесно. Основното е варовик при мен. С останалия препарат почиствам цялата пералня, пак според указанията. Не забравяй гумираните части на пералнята, так също може да се образува мухъл.
От както минах на капсули, нямам грижи с чекмеджето.

# 67
Аз почиствам вътре пералнята ,не с препарат за перални , защото веднъж чистих и ми миришеше после лошо, а с две таблетки за съдомиялна на най- високи градуси .

# 68
Как най-лесно да почистя сребърни прибори за хранене (лъжици и вилици)? С времето потъмняват.
С този препарат почиствам бижутата си /сребро и злато/, както и приборите.
Имам го от поне 2 години и още не съм изразходвала половината тубичка. Много е икономичен и почиства перфектно за секунди.
https://mr-bricolage.bg/polir-preparat-metal/p/939511

# 69
  • Sofia
И аз го сложих в миялна,изчисти се,но се промени цвета,стана тъмно сиво…пералнята ми е черна.

# 70
Всяка агресивна обработка по външната част на чекмеджето (белина, съдомиялна) ще промени цвета.
Като начало вътре го почисти с препарат против котлен камък и хубаво го изтъркай. Някои твърди наслоявания може и да не се махнат.
За превенция: винаги изплаквам чекмеджето след всяко пране (особено като ползвах омекотител), оставям го извадено да изсъхне, през това време съхне и пералнята там, после го поставям леко отворено. Като чисто ново е.

# 71
Как най-лесно да почистя сребърни прибори за хранене (лъжици и вилици)? С времето потъмняват.
С този препарат почиствам бижутата си /сребро и злато/, както и приборите.
Имам го от поне 2 години и още не съм изразходвала половината тубичка. Много е икономичен и почиства перфектно за секунди.
https://mr-bricolage.bg/polir-preparat-metal/p/939511
Благодаря за препоръчания продукт. При първа възможност ще го купя.
За чистене на чекмеджето. През последния месец след всяко пране го вадя,.попивам го с попивателна гъба и кухненска хартия с 1 късче. Също гнездото, което седи правя по същия начин. Оставям да изсъхнят чукмеджето навън и гнездото поне 1-2 часа. А за гумените уплътнения винаги са били чистени с попивателна гъба. Там се събира вода между уплътненията долу. Не знам дали само при.мен е така със събирането на вода между уплътвенията. Винаги са полуотворени чекмеджето и вратата. През деня отварям широко вратата на пералнята широко за 1-2 часа, докато го няма брат ми,.за да не я отнесе. Мислила.съм, като съм попивала чекмеджето и доколкото мога да стигна долу в гнездото, че бях попила.водата. Абсурд. Голяма илюзия беше. С години така е било чистено. Голяма мизерия беше станало. Някои мои близки хора са ми споделяли,.че.нищо не чистят-чекмедже и уплътнения. Мислят си, че като оставят отворени чекмедже и врата, всичко изсъхва.
Относно омекотител. Замислям си вече дали да го ползвам. Много лигаво става вътре в.чекмеджето. Отврат. Трябва да измия добре чекмеджето с топла вода. Не използвам омекотител от 1 седмица и чекмеджето сего е чисто.

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 17:11 от Анонимен_7

# 72
Освен когато се ползва, никога не затварям плътно чекмеджето, както и вратата на пералнята.
Омекотител слагам само на някои дрехи - вълнени и фини. Не повече от 1/3 от пранетата ми са с омекотител. Препаратът за пране почти винаги го слагам директно в барабана.
Може би затова нищо не се натрупва и отлага в чекмеджето.

# 73
Освен когато се ползва, никога не затварям плътно чекмеджето, както и вратата на пералнята.
Омекотител слагам само на някои дрехи - вълнени и фини. Не повече от 1/3 от пранетата ми са с омекотител. Препаратът за пране почти винаги го слагам директно в барабана.
Може би затова нищо не се натрупва и отлага в чекмеджето.
Дори прах за пране ли.го слагате директно в барабана?

# 74
Да. Леко го завивам в някоя дреха, за да не се разлети в началото.

Общи условия

Активация на акаунт