Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 698
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
но според трима различни архитекти, никак не свързани със сделката, всъщност е напълно ок да се вземе панел, особено ако е на не повече от 30-40 години).

Питай ги тия архитекти, в панелки ли живеят? Живяли ли са въобще в панелка? Аз познавам 25-30 архитекта, не живеят в подобни катакомби. Само един стр. инженер, понеже е по възрастен е живял, още преди години така ми се смя като си купих панелката, с която си съкратих живота - 10 години се мъчих да я създавам и я продадох на 1/2 от цената, на която я купих. Та той ми казваше - ти луд ли си, аз с 4 очи гледах да се отърва от това, ти тепърва се набута ... та те така.

# 526
Българина си мисли че да се плаща наем е голяма минавка, обаче да плаща лихви на банката за ипотека няма никакъв проблем. Дано на такива хора не им се налага сценарий при който лихвите по ипотеката са доста повече от един наем.
Тези апартаменти по 400 хил евро като добавиш 2 паркоместа и 50ина хил евро за довършване, доста бързо може да станат 500 хил евро. Ако ти се наложи да продаваш такова нещо не знам кой ще е твоя купувач, особено в град като Варна. А наема на такъв апартамент сигурно ще е 1000 евро и ще стои доста време празен докато се намери наемател.

# 527
До момента в БГ е било изгодно да живееш в собствено жилище с ипотека, защото данъците са ниски и лихвите последните 15г бяха в нискодящ тренд. В бъдеще и на тези цени, не се знае. Ако лихвите и данъците започнат да се вдигат, ако държавата натиска за енергийна ефективност, ако трябват ремонти, то може да излезе икономически неизгодно да плащаш ипотека. На запад затова много хора живеят под наем. Но там има данъци, такси поддръжка, по-високи лихви, скъпи ремонти и тн. И най-вече ниско его, а не като нас Ганя да гони Лукс.

# 528
Ти обаче изхождаш от точката ипотека.
50 ÷ са кеш.
Останалите са с ипотека като тя може да е за част от сумата или за да не си пипа целият кеш човек.
Т.е. 100-ва драма няма. Защото нямаш голям ипотечен обем спрямо общите продажби.
Масово се говори за затваряне на свободните пари в тухла вместо в банка.

Също така не осмисляш фактора следващи заплати.
Когато купувахме жилище с ипотека вноската беше по-голяма от наем. И обемна част от доходите ни към момента.
След 2 години, заплатите скочиха, вноската намаля спрямо тях. Успяхме да спестим и изплатим ипотеката за 4-ри години със спестените пари.
Stuck Out Tongue Winking Eye

# 529
Успяхме да спестим и изплатим ипотеката за 4-ри години със спестените пари.
Stuck Out Tongue Winking Eye

На 3500 евро за м2 или на 1200 евро за м2 купихте... Защото едни сметки при лихва + главници от 150 хиляди евра не са валидни при лихва + главници от 600 хиляди евра.

# 530
Знам, че ще влезем в ненужна дискусия, но докато човек може да си го позволи - винаги е по-добре ипотека, няма какво да си говорим. Да, плащаш лихви на банката, но после е твой, можеш и да продадеш, срещу наем какво получаваш? Наемът е ок само за хора, които са мобилни, които не желаят да се задържат на едно място (вярвам голям процент от младите), които не желаят да се "заробват" и чисто психологически да им влияе зле идеята за дългосрочна обвързаност с банка и въобще много други причини по тази линия. Не е минавка, за всеки влак си има пътници, но е по-неизгодно. И сега ще кажете - да, но ремонти, но такова, но онакова. Преди 10 години купихме първото жилище, две деца отгледах в него, ремонт не сме правили и в никоя част не е амортизирано.
Гого е прав обаче, не се знае докога ще е така, но на този етап това е мнението ми.

# 531
На Запад (зависи кой Запад, че и Косово е на Запад) им трябват 35 % от стойността на жилището спестени пари и банките не отпускат потребителски, нито оценяват на по-висока цена, трябва да ги имаш. 35 процента на 200 000 евро, това са 70 000, които е трудно да спестиш, плащайки наем.

# 532

Питай ги тия архитекти, в панелки ли живеят? Живяли ли са въобще в панелка?

Питала съм ги, 2ма живеят в панел. Много зависи от състоянието на имота, от състоянието на сградата, от етажната собственост. Чувала съм и съм виждала абсурди и в ново строителство, така че и то не е гаранция за нищо. Например от 2 години седи обява за апартамент в сграда с АКТ 14, която явно никога няма да бъде завършена, но освен това от самото пускане на обявата на снимките ясно се вижда падналия таван и течовете по стените. Такова ново строителство - не мерси.
Сграда в експлоатация можеш да видиш ако има сериозно проблеми, иначе купуваш на сляпо и се надяваш всичко да е наред. А и панела винаги ще има предимство като площ и разположение на стаите. Ако искам да си купя нова тухла с близка квадратура трябва да дам минимум 100к отгоре, без да броя довършителните дейности. Да не говорим за това, че ако е на зелено или груб строеж трябва да плащам няколко години наем и ипотека паралелно.

Относно наемите - напълно подкрепям казаното от ambrosia. Aко човек се е установил някъде и няма намерение да се мести, няма нищо лошо в покупката. А по повод наеми/покупка в чужбина: колегите ми са в Германия, Берлин. 2ма са родени там, 1 е от Америка, 1 от Мароко, 2 от Русия. Отделно имам и една колежка в Белгия. Всички до един са в собствено жилище, като се има предвид, че чужденците са емигрирали в Германия преди не повече от 5 години. Та и тях не ги виждам да се избиват да живеят под наем. И защо купуват - защото им се раждат деца и искат уседналост, искат дом подходящ за тяхното семейство. Също като мен. Под наем винаги ще си ограничен. Дори не мога да си хвана големите библиотеки с дюбели към стената, което е абсолютно задължително с малко дете, а хазяите ми са от разбраните. За всеки проблем или ремонт се почва звъннене на телефони кой кога може. Като си собственик и има проблем, поне не се съобразяваш с никой друг.

# 533
На запад са си взели поука от 2008 и затова е така. Ние не сме.
Фрау, аз говоря по принцип, не в твоя случай. Не можем да сравняваме твоя случай преди време със сега.
И още нещо се сетих, масово в БГ са с анюитети вноски т.е в първите години се плаща повече лихва малко главница. Та първите години работите за банката.
Пак казвам, че в клуба на богатите сме само по цени на имотите, но по качество, заплати и данъци сме бананова република. Да видим какво ще стане.

# 534
Никаква поука не са си взели. В момента наемите са по-високи от ипотека, ама като нямат началния капитал и не става.

# 535
В момента наемите са по-високи от ипотека, ама като нямат началния капитал и не става.

Къде точно това? Защото аз масово виждам друго, апартаменти, които биха били с 2500-3000 вноска се дават под наем за 1200-1500лв... И това без да броим обзавеждането и ремонтите.

# 536
В момента наемите са по-високи от ипотека, ама като нямат началния капитал и не става.

Къде точно това? Защото аз масово виждам друго, апартаменти, които биха били с 2500-3000 вноска се дават под наем за 1200-1500лв... И това без да броим обзавеждането и ремонтите.

Даде се сравнение с това, че хората на запад живеят повече под наем, и дадох една от причините да е така там. Двустайните панелни вече мисля отдавна се дават за по 900 лв., те надали имат вноска 2000 лв., ако са с ипотека.

# 537
Чери пиквате ( https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0 … D0%B8%D0%BD%D0%B3 )

Дайте ми пример за апартамент с наемна вноска 1000лв и ипотека дори близка до 1000лв. В който и да е български град.

# 538
На Запад (зависи кой Запад, че и Косово е на Запад) им трябват 35 % от стойността на жилището спестени пари и банките не отпускат потребителски, нито оценяват на по-висока цена, трябва да ги имаш. 35 процента на 200 000 евро, това са 70 000, които е трудно да спестиш, плащайки наем.

35% е твърде много. Не казвам, че някъде не е така, но съвсем не навсякъде. В Англия искат 10%.

# 539

35% е твърде много. Не казвам, че някъде не е така, но съвсем не навсякъде. В Англия искат 10%.

Със сигурност е различно навсякъде, просто го дадох като пример ( 20 процента самоучастие, 10 процента данък и 5 процента брокер + нотариус, за Испания става въпрос), че е доста по-трудно спрямо БГ. Ако решат родители да помогнат, 8 процента се плаща за дарение...

Общи условия

Активация на акаунт