Мама и 40 годишно дете:))))

• 8 538
  • 125
  •   1
Отговори
# 105
  • Paris, France
Тя темата беше за обгрижването от, а не за живеенето с родител..

Така е, но ако детето не живее наблизо, околните няма как да видят как и доколко е обгрижвано. Един може да го перат и да му връчват по 4 кутии с храна седмично, но пък той да оправя колата на мама, сметките или да помага с нещо друго. Друг може да живее сам в мезонет, купен от баба, мама и тате да превеждат по 10 000 бона месечно докато живеят на друг континент и да се виждат веднъж на 5г в Шри Ланка. Вторият е видимо оправен и самостоятелен, но не точно.

О не не, това е абсурдно, да няма пералня и да мъкнел. Като няма пералня да си купи, или да иде на обществена...все едно да реши самостоятелно проблема.

За обществена пералня не ща и да чувам. Само който не се е прал в такава може да си помисли, че е ОК, дори временно. Има го и проблема със сушенето в малки, северни жилища без балкон или на влажен климат. Пералните се развалят. Аз бих отишла у майка, вместо на обществена пералня.

Вече за пране на ръка, миене на дограма щях да пиша друго. За слагане в пералня и вадене нямам против да пера децата ми и до 100 годишни. Даже ми е кеф да пера често и къщата да мирише на изпрано.

Наистина южните европейци са много обгрижвани от майката. На съквартирант от Италия майка му носеше куфари с храна, готвеше му и му пазаруваше с нейни пари.

# 106
  • Обран бостан ;)
Друг може да живее сам в мезонет, купен от баба, мама и тате да превеждат по 10 000 бона месечно докато живеят на друг континент и да се виждат веднъж на 5г в Шри Ланка. Вторият е видимо оправен и самостоятелен, но не точно.

Че, то колкото бюджета за отбрана на САЩ бре Wink

# 107
Нищо им няма на обществените перални в България. Услугата не е съвсем евтина, и затова не се ползва от маргинали, а предимно от млади хора (студенти, работещи на квартира и т.н.). Машините са сравнително нови, амортизацията им не е голяма, препарати всеки си носи сам.
Отделно към всяко химическо чистене има и опция само за пране. И гладене има. Има и услуга да дойдат да ти вземат прането и после да ти го докарат - всичко е въпрос на цена и желание.

# 108
Точно затова дадох този пример. За да докажа, че не всеки човек, който живее сам е самостоятелен. И не е задължително човек, който живее при родителите си, да е глезено, мамино детенце.

Аз те разбрах и съм съгласна, че самостоятелност е друго, не да живееш в апартамента на баба си или на издръжка на родители на квартира, пък било то и сам. Какво му е самостоятелното на човек, на когото друг му поема или е поел бита - дом, сметки, манджа или каквото там. Нищо. И не го казвам с лошо, просто нещата стоят така.

# 109
  • София /Абсурдистан
Моето дете живее през няколко блока в квартала в жилище, което сам си купи. Когато у нас готвя нещо по така, обаждам му се да дойде и да ядем заедно. Понякога му слагам и в кутия за в къщи. Пералня и сушилня си има свои.  Та да попитам дали влизаме във форумските стандарти?
/ за обществена пералня не искам и да чуя/.

# 110
Баща ми е прал и баба ми на ръце, предпочитам това, отколкото старата ти майка да ти носи куфара.
Но това ми напомни за един много забавен филм италиански quo vado.  😅

А жена, която живее в апартамента от мъжа си и не работи, самостоятелна ли е?

# 111
  • Обран бостан ;)
Моето дете живее през няколко блока в квартала в жилище, което сам си купи. Когато у нас готвя нещо по така, обаждам му се да дойде и да ядем заедно. Понякога му слагам и в кутия за в къщи. Пералня и сушилня си има свои.  Та да попитам дали влизаме във форумските стандарти?
/ за обществена пералня не искам и да чуя/.

Не. За да влезнеш ще трябва да му хвърляш храна от балкона. Trollface

Не мога да повярвам какво чета понякога тука.  Satisfied

# 112
Simple Smile Стигне ли се до дебат кой от съпрузите е самостоятелен и кой не е, проблемът вече е съвсем другаде.

# 113
  • София /Абсурдистан
Защо правите сметки на непознати хора кой какъв бил? Може пък за всички така да е удобно и нещо там да са се разбрали вътре в семейството. На кой какво му влиза в работата как живеят хората.
Забравих да добавя, че детето се грижи за компютрите у нас и персонално за моят, защото е ИТ и разбира повече от мен.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 14:04 от The Iron Lady

# 114
  • Paris, France
Нищо им няма на обществените перални в България. Услугата не е съвсем евтина, и затова не се ползва от маргинали, а предимно от млади хора (студенти, работещи на квартира и т.н.). Машините са сравнително нови, амортизацията им не е голяма, препарати всеки си носи сам.
Отделно към всяко химическо чистене има и опция само за пране. И гладене има. Има и услуга да дойдат да ти вземат прането и после да ти го докарат - всичко е въпрос на цена и желание.

Не съм съгласна. Сама пишеш, че е въпрос на цена. Не всеки може да киха по 2, 3 или 5 лева за риза непрекъснато. Другото е, че програмите на индустриалните перални са много кратки. От 20 до 45 мин макс са в пералните до нас. Не перат добре и го пиша като човек, който се е прал по обществени перални. Остава и от препарата, който е сложил предишния човек. Аз искам прането ми да мирише на моя течен Ариел и жълт Ленор, а не на портокалови цветчета или чужд препарат.

Около НДК даже не знам къде има обществена пералня. Рядкост са в София. В Студентски град имаше едно време.

Няма начин да мога да се изпера у майка или у приятелка и да занеса прането в обществена пералня.

# 115
Самостоятелност не се мери нито с битовизми, нито със самостоятелно или не самостоятелно живеене, а с умението да се вземат целенасочени, обмислено решения, ориентация в различни сфери на живот-трудова, административна, семейна и др.
Кой на кого прал гащите и слагал храна в кутиите, последен критерий.Може да е само щрих от битието, а човекът да е много отговорен и грижовен от своя страна към близките си в друг аспект.

# 116

Не знаех, че има такива в България, при които всеки си носи препарати, избира си сам програма, че и не били евтини. Аз съм ползвала в Студентски град, на Четворката, даваш торбата с мръсното пране на жената, която работи там, има няколко опции какъв препарат и омекотител да ти сложат, техни, служителката ти взима прането и го слага, ти нищо не правиш. Дават ти бележка в колко часа можеш да минеш и да си вземеш прането изсушено и сгънато. Не беше скъпо, ама все пак една евтина пералня за 100 такива пранета си избива цената. В България ние нямаме такъв проблем да не можем да си сложим пералня в жилището, защото не е разрешено. В чужбина май основно това им е проблемът, иначе всеки би предпочел в личната пералня

# 117
  • Пловдив
Да ви скандализирам......сам се пера , гледам и чистя. Ама повечето вечери минавам през на мама къщата да хапна или да си взема .....по път ми е.

Онзи ден. Жена, ми плати сметката в ресторант.

Ставам или не 🙄🤭🤭🤭

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 18:09 от Sun2000

# 118
  • София
Да ви скандализирам......сам се пера , гледам и чистя. Ама повечето вечери минавам през на мама къщата да хапна или да си взема .....по път ми е.

Онзи ден. Жена ми плати сметката в ресторант.

Ставам или не 🙄🤭🤭🤭

Ако те остави жена ти - взимам те. Ще идвам с теб при мама, да хапваме заедно Grinning

# 119
  • София
О, и аз, и аз! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт