Обезщетение при съкращение

• 445
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, отново дълго време спамих и се оплаквах, пусках жалби в инспекцията по труда против моята работа ииии  накрая успях. Ще бъда съкратена,  ще отида на борсата за 2 3 месеца докато намеря нова работа и ще си отварям очите на 6 този път.. Интересува ме има ли някакви удръжки върху парите, които ще получавам като данък на пари, пенсионно осигуряване?

# 1
Ако имаш желание, чети тук, най-малкото всичко написано отговаря точно на реалността, за разлика от някои статии:
https://www.nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/pri-bezrabotitsa/
А удръжки и данъци - не, не се дължат, това е обезщетение, не е заплата или друг доход.

# 2
  • София
Здравейте, отново дълго време спамих и се оплаквах, пусках жалби в инспекцията по труда против моята работа ииии  накрая успях. Ще бъда съкратена,  ще отида на борсата за 2 3 месеца докато намеря нова работа и ще си отварям очите на 6 този път.. Интересува ме има ли някакви удръжки върху парите, които ще получавам като данък на пари, пенсионно осигуряване?
Здравей, дано да си намериш това, което е твоето. От все сърце ти го пожелавам!

Когато те съкратят - трябва да отидеш в бюрото по труда и да им предоставиш трудова книжка, СВ е препоръчително, диплома за образование., също така самият документ за съкращение. Имай предвид, че те ти дължат и като 1 месец обезщетение за съкращението. Дано да имат читави счетоводители.

Относно бюрото по труда - продължителността е спрямо това колко стаж имаш зад гърба си и от кога не си ползвала.

Докато си съкратена и си записана, здравните вноски ти се покриват - нали затова когато работим има различни фондове, за които ни удържат пари.

# 3
Една лека корекция само на последното - здравните осигуровки са покрити за период в който се взема обезщетение, а тя може да си е записана и след това но вече няма да вървят стаж и здравни.

# 4
Благодаря Ви! ❤️ Никога не съм ползвала, но сега ще ползвам с цел да си взема невзетите изпити  и съответно да завърша. Казаха ми, че щяло да удържат само 10% удръжка данък върху парите.. Иначе мисля, че разбрах как се изчислява  самата борса... вземат  се осигуровките за последните 24 месеца делят се на работните дни за този период и после от получената сума само 60% е дневното ми възнаграждение.

# 5
Върху обезщетението за безработица от НОИ не се удържа нищо.
Обезщетението се изчислява върху среднодневно за работните дни, после пак за работен ден е тази сума а не за календарен, т.е. не е едно и също винаги а според колко работни са в месеца. За май има доста почивни и съответно сумата пада.

Общи условия

Активация на акаунт