Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 28

• 29 460
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
Е, то се свиват дрехите от естествени материи. Тези от изкуствени не се свиват, така че и сушилните, каквато и марка да са, няма ги повредят.

# 691
Много хора, като се сдобият с първата си сушилня, правят грубата грешка да настроят сушенето на най-високата степен на сухота.
Не се прави така. Избира се програма според преобладаващите материи и се настройва на най-ниската степен с настройка за щадене на дрехите (ако има такава). По-добре дрехите да излязат леко влажни, а вие да усетите как работи машината, а пък винаги могат да бъдат досушени, ако се налага.
И най-важното: преди да започнете да сушите, отделете малко време и вземете упътването в ръка, застанете срещу машина и се запознайте с нея. Направете ѝ предварителните настройки, ако производителят е задал, че има такива. "Разцъкайте" програми, бутони, прочетете коя програма за колко килограма е и с кои допълнителни настройки е съвместима.
Не бързайте! Машината вече е у вас и няма къде да ходи.

# 692
Някой с АЕГ би ли споделил дали барабана има реверсивно въртене.

# 693
  • Велики Преслав
Няма АЕГ с еднопосочно въртене. Всички обръщат. Даже Бошовете обръщат вече.

# 694
  • В небето
Имате странно изискване. Свиване си зависи от материите и няма общо с това скъпи ли са или евтини. Ако на етикета на дрешките пише да не суши в сушилня, кой ще  е виновен ако се свият в сушилнята?
Изберете Миле. Изобщо няма база за сравнение с Бош.
"  ...всички неща, които е нужно да се почистват трябва да са отпред" - отпред са Simple Smile

Какво означава "изобщо няма база за сравнение с Бош"? Нека сравним сухата статистика на данните, декларирани от производителите:
1. Инверторен мотор - и двете са с такъв
2. Мощност на мотора: Миле - 1,1Kw, Бош - 800W - 1:0
3. Термопомпа - и двете са с такава технология
4. Хладилен агент - и при двете сушилни е R280
5. Кондензационна ефективност - Миле - 95%, Бош - 91% - печели Миле - 2:0
6. Ниво на шум - Миле 64db, Бош - 62db - печели Бош - 2:1
7. Максимален капацитет на натоварване - Миле - 8 кг., Бош - 9 кг. - печели Бош - 2:2
8. Среднопретеглена консумация на енергия за 100 цикъла на сушене в kWh с програмата Eco - Миле - 95kW, Бош - 125kW - печели Миле - 3:2
9. Топлообменник без нужда от поддръжка - и двете имат тази функция
10. Време на работа на програмата “ECO Нормална” - Миле - 2,83 ч. (170 мин.), Бош - 2,54 ч. - печели Бош - 3:3

11. Програми:
Миле:
1. Памучни тъкани (цветни) - максимално натоварване - 8 кг.
2. Програма ECO - максимално натоварване - 8 кг.
3. Минимално гладене с ютия - 4 кг.
4. Деликатни материи - 2,5 кг.
5. Ризи (Предпазва от намачкване: намалява намачкването и значително улеснява гладенето на ризи и блузи) - 2 кг.
6. Ръчно за вълнени материи (деликатните вълнени материи се третират особено нежно, като се запазва тяхното качество) - 2 кг.
7. Експресна програма (малко количество пране се суши бързо и може да се използва отново) - 4 кг.
8. Импрегниране (осигурява оптимални водоотблъскващи свойства) - 2,5 кг.
9. Спално бельо - 4 кг.
10. Топъл въздух/DryFresh - 8 кг.
Допълнителни функции: Против намачкване. Деликатно въртене. Ароматизиране на прането. Приложение: https://media.miele.com/downloads/1f/67/02_C7F128287AFD1FE098C840D5C4241F67.pdf

Бош:
1. Памук - максимално натоварване - 9 кг.
2. Еко - максимално натоварване - 9 кг.
3. Easy-Care (сушене на тъкани от синтетика и смесени тъкани) - 3,5 кг.
4. Mix (смесено сушене на тъкани от памук и синтетика) - 3 кг.
5. Duvet (сушене на напълнени със синтетични влакна материи, възглавници, юргани или одеяла) - 2,5 кг.
6. Delicates (сушене на чувствителни тъкани от сатен, синтетика и смесени тъкани) - 2 кг.
7. Down (напълнени с пух материи, възглавници, покривала за легла или пухени покривала) - 1,5 кг.
8. Sportswear (Сушене на бързосъхнещо спортно облекло от функционални влакна, микровлакна
и синтетика) - 1,5 кг.
9. Shirts/Blouses (сушене на ризи и блузи от памък, лен, синтетика или смесена тъкан) - 1,5 кг.
Допълнителни функции: Против намачкване. Деликатно сушене (въртене). Половин зареждане: https://media3.bsh-group.com/Documents/9001994467_B.pdf
10. Super Quick 40' (Експресна програма) - 2 кг.
11. Towels (сушене на  кърпи за ръце и хавлии за баня от памук и лен) - 6 кг.
12. Hygiene Plus - 4 кг.
13. Wool Finish - 0,5 кг.
В този раздел, да приемем, че Миле има предимство поради допустимото по-голямо натоварване и приложението - 4:3

12. Прозводство - И двете не са произведени в Германия - Миле в Чехия, Бош, предполагам в Полша.
13. Гаранция - Миле предоставят стандартна гаранция от 2 г. + 1 м.; Бош предоставят стандартна гаранция 2 г. + 3 г. допълнителна гаранция (при закупуване до 31.12.2025 г.) - 4:4
14. Цена - и двете са с намалена цена в посочения магазин. Миле е на цена 1849 лв., Бош струва 1399 лв. Разлика - 450 лв. Предимството при цената е за Бош - 4:5.
Ето, че може да се направи сравнение, макар и на сухи данни. Зависи кой какво търси и колко пари е склонен да плати. Имайте предвид, че Миле не са това, което бяха - специално за пералните (макар да не е тук мястото), избягвайте полското им производство, защото за много пари ще получите Miele Lite. В случая със сравнението бих избрал по-дългата гаранция и по-ниската цена.

# 695
Сз съм сигурна, че такова сравнение, по сухи данни на хартия, може да се направи и с други марки и резултатът ще е същият. Важното е какво показва практиката.
Сравнението ти за кондензаторите е неуместно заради принципа на почистване 😊

# 696
Добре е да се обърне внимание на интегрираните програми за почистване и на средството за тази цел ,цена.

# 697
Като ще си пишем по точки...😄 и да, няма база за сравнение, защото става въпрос за различен клас и различна философия.

1. Управление на процеса, не просто програми.
При Miele сензорите не гонят крайна сухота, а реално състояние на тъканта. Машината адаптира температура, въздушен поток и реверс по време на цикъла, не по предварителен шаблон. Реверсивното въртене при Miele е предварително дефинирано по програми и фази. Отделните фази са видими в приложението и показах една от тях. При достигане на определена остатъчна влажност, отчетена от PerfectDry сензора, машината преминава към следваща фаза, в която е заложен различен реверсивен режим.
При Bosch алгоритмите са добри
но са по-шаблонни - по-често се разчита на степен на сухота, не на реалното поведение на прането, а реверса е по- статичен.
С Miele по-трудно можеш да съсипеш дрехи, дори като начинаещ.

2. По-ниска пикова температура - това не го пише в таблиците.
Miele работи с по-ниски пикови температури, особено в края на цикъла, докато Bosch постига по-кратко време с по-висок топлинен пик.
Свиването и износването на влакната не става от марката, а от топлинните пикове.

3. Барабанът на Miele не е просто “реверсивен”
Да, всички вече въртят в двете посоки.
Honeycomb барабанът на Miele създава въздушен слой между дрехата и метала
това намалява триенето и „изпичането“ на тъканите. Затова при Miele дрехите излизат по-меки, по-малко намачкани и с по-малко микроповреди.

4. Философията на поддръжката
При Miele - всичко, което се чисти редовно е леснодостъпно направено с цел и замислено за 20 години употреба, не за гаранционен период.
При Bosch - самопочистването е затворена система, а когато спре няма какво да направиш сам.Това не се вижда първата година. Вижда се след 5–7.

5. Натоварване и  реален капацитет '- 9 кг срещу 8 кг на хартия звучи убедително, а в реалност Miele допуска по-висок реален обем на деликатни програми, докато Bosch ограничава много програми до 1,5–3,5 кг
Капацитетът не е колко влиза, а колко можеш да сушиш качествено.

Miele не се конкурира с Bosch по параметри, а по философия.
Bosch оптимизира цена/функции.
Miele оптимизира дългосрочно щадене на прането и механиката.

Само се чудя дали наистина проблема е в бюджета или в заблудата, че са съпоставими.

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 09:33 от •mimoza•

# 698
  • Благоевград
Здравейте, от два месеца имам сушилня Шарп и като за първа такава съм доста доволна. Интересуваме дали сушите маратонки или не е препоръчително, предвид високата температура?

# 699
Не бих поставила маратонки в сушилня, не заради евентуални поражения, а от хигиенна гледна точка.

# 700
Има кошници за целта.

# 701
  • В небето
Като ще си пишем по точки...😄 и да, няма база за сравнение, защото става въпрос за различен клас и различна философия.

1. Управление на процеса, не просто програми.
При Miele сензорите не гонят крайна сухота, а реално състояние на тъканта. Машината адаптира температура, въздушен поток и реверс по време на цикъла, не по предварителен шаблон. Реверсивното въртене при Miele е предварително дефинирано по програми и фази. Отделните фази са видими в приложението и показах една от тях. При достигане на определена остатъчна влажност, отчетена от PerfectDry сензора, машината преминава към следваща фаза, в която е заложен различен реверсивен режим.
При Bosch алгоритмите са добри
но са по-шаблонни - по-често се разчита на степен на сухота, не на реалното поведение на прането, а реверса е по- статичен.
С Miele по-трудно можеш да съсипеш дрехи, дори като начинаещ. Твърдите, че сушилнята на Бош съсипва дрехите? И при Bosch има сензор AutoDry, който напасва интензитета на сушене съобразно влажността на прането. Много умна ще излезе сушилнята Miele, сравнено с "простосмъртните".

2. По-ниска пикова температура - това не го пише в таблиците.
Miele работи с по-ниски пикови температури, особено в края на цикъла, докато Bosch постига по-кратко време с по-висок топлинен пик.
Свиването и износването на влакната не става от марката, а от топлинните пикове.

3. Барабанът на Miele не е просто “реверсивен”
Да, всички вече въртят в двете посоки.
Honeycomb барабанът на Miele създава въздушен слой между дрехата и метала
това намалява триенето и „изпичането“ на тъканите. Затова при Miele дрехите излизат по-меки, по-малко намачкани и с по-малко микроповреди. Ми при въртене на барабана винаги се получава въздушен поток, независимо от марката сушилня. Това е принципът на работа на всяка сушилня.

4. Философията на поддръжката
При Miele - всичко, което се чисти редовно е леснодостъпно направено с цел и замислено за 20 години употреба, не за гаранционен период - тук сте се объркАла. Т.нар. "употреба за 20 години" не означава нищо друго, освен осигуряване с резервни части. Всичко, което редовно трябва да се почисти, е лесно достъпно при всички - Bosch, AEG, Miele. Няма нужда да заблуждавате потребителите.
При Bosch - самопочистването е затворена система, а когато спре няма какво да направиш сам.Това не се вижда първата година. Вижда се след 5–7. Каква е системата за самопочистване при MIele? Влакната се събират от филтър, който периодично трябва да се почиства под течаща вода. В тази връзка твърдението на производителя "Топлообменник без нужда от поддръжка" представлява заблуда за клиентите. При Bosch влакната се събират в нарочен контейнер, който също периодично трябва да се почиства (на 20 пускания). При AEG (поне при моята) няма никаква "система за самопочистване", а е необходимо топлообменника да се почиства с прахосмукачка на всеки 3-6 месеца. Всяка сушилня след няколко години има нужда от пълна профилактика - отваря се задния капак и се почистват наслояванията, образувани от остатъчни перилни препарати. Щом Ви харесва мислите, че система за самопочистване означава никакво почистване, аз не мога да Ви попреча да живеете в подобна заблуда.

5. Натоварване и  реален капацитет '- 9 кг срещу 8 кг на хартия звучи убедително, а в реалност Miele допуска по-висок реален обем на деликатни програми, докато Bosch ограничава много програми до 1,5–3,5 кг
Капацитетът не е колко влиза, а колко можеш да сушиш качествено. Тук ще се съглася, че при Miele капацитетът е по-голям при специалните програми. Но колко пъти се използват те? Аз лично ризите си пускам на програма "памук".

Miele не се конкурира с Bosch по параметри, а по философия.
Bosch оптимизира цена/функции.
Miele оптимизира дългосрочно щадене на прането и механиката.
Тук искрено ме разсмяхте. Каква точно механика има в една сушилня? Това не е пералня, та да има n-на брой механични части, които се износват. Ясно е, че или сте пълна с предразсъдъци (робуване на марки), или работите за Miele.

Само се чудя дали наистина проблема е в бюджета или в заблудата, че са съпоставими. Сериозно погледнахте потребителите в темата от високо и с презрение. Дали някой ще си закупи сушилня от 1000 лв. или от 5000 лв. съвсем не признак за наличието или липса на финансова възможност. Има хора, за които цената не е определящ критерий при закупуване на домакински електроуреди. Точно, сравними са двата продукта, защото са от един вид - имат общи и специфични характеристики.

# 702
Миле има много хубави филтри и на практика топлообменникът не се цапа. Това означава  “ без нужда от поддръжка” и не лъжат за това. Съвсем сериозно.
За протокола: работата ми няма нищо общо с домакинска техника или разни марки 😊

# 703
Така,моите пет стотинки по въпроса.
mimoza,за философията и позиционирането на дадена марка съм съгласен ,но екстраполация  на извадени  от контекста и не дотам проверени неща не съм съгласен.
Сравнителният анализ на mordohai е за 2 конкретни модела на марки .Вашият върви обобщаващ и силно разводнен.Като се има предвид ,че потребителите ползват и газови и соларни сушилни,някак си вашето усредняване е не дотам коректно.Още повече ,ако се вземе предлагането и гарантираното сервизно обслужване.Като сте се "наели" да сравнявате премиум марки,то нека да не поставяте детерминанта до 2 избрани от вас.Няма да включвам допълненията като сушилен шкаф,тъй често застъпени в домакинството на скандинавските страни и не само.Като пример RefreshButler V6000на V-zug.Подобни имат представени и други марки ,вкл.и на бълг.пазар.Пък и няма да се спирам на AEG и EL.
Когато търсим най-доброто ,то то е винаги детерминирано като цена+/-,която можеш и искаш да платиш.
Освен това има и други константи и променливи,които играят роля при краткосрочен и дългосрочен избор.
Добрата кондензация при miele се дължи и на системата за уплътняване , ключов критерий за качество и предпоставка за тяхната постоянно висока ефективност. Специално уплътнение на вратата на барабана с влакна Kevlar® постига оптимална уплътнителна ефективност./писал съм го и преди/
Та накрая,много сте писал😀 .Хубаво е ,че е от вашата "камбанария",но не е меродавно.Има и други неща ,които са извадени целенасочено от контекста,но няма да се спирам.

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 08:55 от niljaniljo

# 704
Не съм казвала, че Bosch съсипва дрехи, нито че е лоша марка.
Казвам, че подходът на Miele е различен – и това не се вижда в таблици.
Кой какво ще избере е личен въпрос и зависи от приоритети, не от правилно/грешно.
Аз описах какво търся аз и защо за мен Miele работи по-добре.
Пазара на техника е залят от стока и покрива най- различни критерии за избор дори и на тези, които нямат такива 😄
Реално не ме интересува кой какво ще си купи - търси се мнение - давам моето в обществен форум. Важно ми е единствено аз за какво си харча парите.
Професията ми няма нищо общо с двата бранда или веригите в които се предлагат, но и Бош и Миле имат място в моя дом и съм ги наместила съответно на точните места в които смятам, че са най - силни.

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 22:43 от •mimoza•

Общи условия

Активация на акаунт