Закупуване на външно паркомясто

• 1 215
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте! Дано някой е полезен.
Искам да закупя външно паркомясто в нов комплекс. Да внимавам ли за нещо?
Какво трябва да пише в нот.акт,което чоже да се дакупи след акт 16?
Ще имам ли проблем за продажба,ако реша един ден?
Мястото виждам,че е без никакви общи части. Може би е самостоятелен обект.
Колкото квадрата си закупил чисто,толкова плащаш.
Има ли някакви тънкости ,които да не изпусна? Благодаря!

# 1
  • Бургас
Външните паркоместа са част от терена, не от сграда, те не са самостоятелни обекти, купува се идеална част от земята,  това е масова практика у нас и няма проблеми, отивате с документите при нотариус и той преценя всичко ОК ли е

# 2
Някога не можеше да се купуват, ако нямаш и апартамент там. После чух, че заради търсенето се е измислила някаква вратичка, но не знам колко е законна и каква е точно, защото не ме е интересувало. Ако има някой с по-нова информация да каже как го е направил.

# 3
  • Бургас
Принципно всички паркоместа са “незаконни”, защото такъв самостоятелен обект юридически няма, затова се наложи практиката да се продават идеални части от земята, с право на реално ползване на паркомясто, чисто юридически купуваш част от терена, а не паркомясто… обикновено паркомясто се купува от собственик на обект в сградата, но няма проблем и да не е, собственикът на земята решава какъв е статута на земята- обща част на сградата ли ще е или не, ще може ли да се продават части отделно и тн, обикновено още при строителството терена се разпределя на паркоместа и инвеститорът ги продава отделно, никой не те задължава да купиш към апартамента и паркомясто, ако беше обща част, щяха да се продават само заедно, а това не е така

# 4
Благодаря! Дано нямам законови проблеми.Купувам го за себе си,но след време,ако не ми трябва дано нямам проблеми с продажбата.
Доколкото ми стана ясно купувам част от земята.Това е чиста площ.Няма общо със сградите в този комплекс.
Въпросът е нотариуса ,който е близък на фирмата да си свърши добре работата.Ще чета всичко предварително и ако се налажи ще направя консултация с адвокат.

# 5
При мен външното паркомясто е с отделен Нотариален акт. Особено е обаче, тъй като при нас имаше случай с място, закупено не от собственик на апартамент в сградата, след което живущи сложиха бариера, а той нямаше временно достъп.

# 6
  • Бургас
Edelvais, не го мисли, щом нотариусът прецени, че е ОК да извърши твоята сделка, значи ще е ОК и за следваща такава, продава се едно и също нещо
Аз също съм купила паркомясто в двора, нотариалният ми акт е само за идеални части за земята, даже не се споменава паркомясто, в отделен договор имаме съседите разпределение кой кое място ще ползва и вече повече от двадесет години всичко е точно

# 7
Пак искат документ за собственост на имот в сградата, за да продадат паркомястото, в случая подземно. Без жилище, казаха, че не може да се закупи. И аз бях чула, че има вратички, обаче се оказа, че не може. Инфото ми е от миналото лято.

# 8
Пак искат документ за собственост на имот в сградата, за да продадат паркомястото, в случая подземно. Без жилище, казаха, че не може да се закупи. И аз бях чула, че има вратички, обаче се оказа, че не може. Инфото ми е от миналото лято.

Подзменото е по-различно. Имаме такова,но е с апартамент.В един нотариален акт го сложиха.Кадафае лесно се разделя,но не пожелахме,защото искаха още около 1000лв.
Значи за външното просто купуваме място от земята,която няма общо с блоковете.Въпросът е ще има ли на кадастъра схема с тези места...?Нотариусът както споменах работи с този инвеститор и аз не съм на 100% сигурна,че после при друг няма да има проблеми.
Собственик ще съм само на ПМ. Апартаментът и гаражът не са на мое име . Ако не става така да съм собственик без да имам имот  в сградата ще откажа.

# 9
Ами където сме ние има външни ПМ, и един съсед си беше купил и чух, че не било легално, защото това били идеалните части на всички, когато са прехвърляли земята, не съм запозната в детайли, но сякаш не беше много наред всичко. Един вид той си го е купил и го ползва, но ако съседите имат претенции имат право да оспорват, нещо подобно ми се върти като спомен.

# 10
Външните ПМ не са ли отделно от другата земя,градинки,алеи?

# 11
В нашия случай не беше така и точно затова беше повдигнат казуса. Предполагам има значение кое как е описано.

# 12
  • Бургас
Разбира се че няма да фигурира паркомястото в кадастъра, както вече бе обяснено никое паркомясто не е отделен обект, купува се част от земята в идеални части, то не е отделно от целия парцел, а част от него
Дали трябва да имаш апартамент в сградата ще прецени нотариусът, но определено има такива сделки
Както вече казах нещата с паркоместата не са идеални юридически, но практиката е такава, правят се сделки, просто няма друг начин законово

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 14:21 от bur02

# 13

Това ,което разбирам е,че тук ще става въпрос като точка 3 😔🙄🙄 Но какво значи правни разпореждания?Не може да се продава ли?

# 14
  • Пловдив
Подземното, ако не е самостоятелен гараж, е обща част на сградата и няма как да се купи, дори и като идеална част, както правят с надземното.
По "самостоятелен" имам предвид формално, юридически самостоятелен ("самостоятелен обект в сграда"), а не просто физически заграден.

Общи условия

Активация на акаунт