Августовски бебета 2024г - Тема 5

• 21 444
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Аз взимам за дъщеря ми боси обувки.
За първи стъпки в сухо време препоръчвам ето тези на декатлон: https://www.decathlon.bg/p/304189-133716-detski-obuvki-babylight-sini.html

Zeazoo и botess са много леки и меки. В началото не е добре да е с голям аванс обувката, защото може да се спъват. После като се стабилизира походката вече може.

Иначе не бързам да купувам обувки, да видим кога ще проходи пък чак тогава.

# 121
Вчера ходихме да го теглят Адеан,9,500кг 70см. Хапва абсолютно всичко,постоянно може да яде,ако види някои от нас да седне да яде той е първи.Не застава и за секунда,постоянно е в движение дори и като спи. Сутрин става към 8:00,8:15,не закусва веднага,яде към 9 9 и нещо,изяжда един банан,на обяд хапва супа или нещо друго. Колкото и смешно да звучи обожава да яде лютеница със сирене ,следобяд яде каша или банан за вечеря зависи ние какво ядем преди да легне задължително пие мляко 120мл,150мл. На обяд спи от 12:30 до към 16 16:30 това е за целия ден. Пътуването е ад постоянно иска да е изправен в столчето не седи изобщо,както и къпането е ад миналата вечер з малко да го изтърва,както седи и се изправя. Притесняваме че все още не казва някакви срички,като ма-ма,та-та..
Преди около две седмици за първи път го закарах да го подстрижат,че косата му беше доста голяма. Ние взехме обувки на Колев,но са ужасни,разджавриха се,а не ги е носил кои знае колко.

# 122
Така сгрешила съм вчера за обувките коя марка са..като си ходих на Бг помня ,че търсих Колев, но не намерих и съм купила БЕКО-сандали с цип...странно но нямам оплакване, широки са отпред, обуваме ги като е прав или в проходилка, иначе ми ходи на пръсти.

# 123
  • София
И аз давам големи парчета, които да гризе. Кус-кус не иска, но си яде успешно голяма паста (пене, фузили), банан, картоф си гризе, палачинки, пърленки, телешки език Joy
Нямаме особен успех със самостоятелното хранене, трябва някой да ѝ поднася. Тя като хване и само мачка и хвърля, а поднесе ли към устата, си извива ръката и гризе нея, а храната остава стисната в юмручето.

Обувки  не бързам да купувам, първо да проходи боса вкъщи и после ще мисля обувки за навън.

Стили,  на мен много ми помагаха студени компреси за гърдите.

# 124
За обувки препоръчвам да отидете на място. Споделяла съм, че крачето на Момчил е специфично, дебеличко отгоре и почти никакви обувки не му стават. Посетихме този магазин за боси обувки и там пробвахме и харесахме. Нашите са Magical shoes baloo, според мен стават само за прохождане, защото наистина са им много тънки подметките. Знам, че е хубаво да има около 1 пръст разстояние. Ние взехме 21 номер.
За КК съм чувала само лоши отзиви.

https://barefootyshoes.com/

Относно парчетата храна, при нас отне дооооста време докато започне да си хапва сам. Първият месец беше само мазане и игра, всеки ден. Трябва да сте упорити и редовни, също така слагайте бебето на масата с вас да гледа как се храните. Ние вкъщи сме чистофайници, но се примирихме с кочината по време на хранене. И не само тогава, защото редовно даваме хлебче и извън столчето и после целият хол е в трохи.

Милива, Момчил днес обядва това.
Скрит текст:

# 125
Аз поръчах обувки от answear на биомеханикс, от приложението дават отстъпка за първа поръчка,та от 89лв ги взех за 65лв, което си е уау.Само се надявам да съм оцелила и номера, тя доста ходи с паяка и на уокъра вече, но аз съм от юлската група де.

# 126
Някой беше споменал оградка за спалня. Може ли линк или нещо подобно? Ние лягаме успоредно, събуждаме се перпендикулярно, веднъж се беше завъртял на 180 градуса даже. Купихме обиколници да не си промушва краката, но за главата да не се удря нищо не мога да направя и затова е на спалнята. През повечето време спи на една страна, което за мен лично е интересна подробност. Признак за очовечаване. Шегувам се Simple Smile

И аз искам да му направим парти за р.д. и то даже две  - едно в Червен бряг с моята рода от София и Чб, и едно в Русе, но и аз, като някои момичета тук, не обичам да го пипа никой, нито да му се надвесва над количката дори. И ще бъде парти, в което аз леко ще полудея (което ще се насложи върху нивото, до което вече съм стигнала). Много искам да си събера братовчедите и близките, но се опасявам, че са много любвеобилни те и децата им... Simple Smile Просто си разсъждавам по темата Simple Smile

Благодаря за окуражителните думи за храненето с парченца.

Не знам вие как сте, но на мен един ден не ми стига за всичко - качествена храна, качествено движение, качествено общуване, разходка... отделно да поразчистим и да си сготвим нещо... а хралупката ни е пълна с вещи. Днес един средно голям кашон изпратих към нашите, двойно по-голям получих от братовчед ми. Уж едно столче пратил, ма отгоре и едно гърне подарък, играчки от каките, и коридорът е задръстен.

П.П. за бенката - да, ще я махна, само да се освободи мм да го носи той, че имаше един период, като го нося, все я нацелваше.

# 127
https://www.baby.bg/product/kikkaboo-predpazna-pregrada-za-leglo … am-safe-150-grey/

Има и по-малки размери, но ми се струва, че няма да вършат работа. Доволна съм, само я сглобих и поставих, не съм я захващала с колани даже, защото нашият матрак е висок и тежък.
Маги, няма нищо по-хубаво от това, семейството ти да се радва на детето ти. За съжаление аз го оцених чак след като мина 2+ синът ми, надявам се ти да се пречупиш по-рано, за да можеш да се порадваш.

Време ми стига да сготвя, пране(вечно има за сгъване), прахосмукачка и излизаме с баткото всеки ден. Баня, гардероби, кухня, всичко е за основна чистка, но не виждам кога ще стане. Поне прозорците успях да изчистя миналата седмица, но и мъжът ми последно време е много зает, надявам се от другия месец да сме по-добре вече.

# 128
Милива, баткото ходи ли на градина?
Предвид факта, че готвиш по 2 различни манджи на ден, с бебе-велкро, направо си машина!

Вкъщи основно почистване правихме преди да се роди бебето 🤣 Добре, че мм пуска прахосмукачка вкъщи, че много се насъбира по пода.

Днес от детската кухня са ми донесли мусака. Мирише много вкусно, направо бих си хапнала. 😆

Маги, на Гергьовден се бяхме събрали с родата. За 2 часа забравихме, че имаме бебе! Беше много освежаващо! И бебето доволно, че само го разнасят и забавляват, и ние, че си почиваме. Накрая направо заспа (по нетипично за него време) както го разнасяше братовчедка ми, толкова беше изморен. Не разбирам от какво се притесняваш, особено пък навън, едва ли роднините ти са толкова несъобразителни, че да дойдат болни.

# 129
За мен роботът внесе светлина в тунела. Просто няма как да стигна до нормалната прахосмукачка. Не е за приказване какво е по откритите плоскости у дома.

# 130
Аз ѝ давам храна на парченца, харесва ги. Например късчета хляб ѝ оставям на таблата и сама си ги яде, но трябва да са 1 по 1, защото ги мушка всичките в устата и се дави после. Хапва ги и пляска с ръчички и се радва, че сама прави нещо.

Аз също търся обувки, на 7.06 сме при Фурлакис и ще го питам пак какви да взема, защото тези, с които сме сега на КК ми ги предложи и показа той. Имаше ги като мостра за показване. Аз не си представям да е без обувки, защото в парка няма шанс да стои в количката или да ми стои в ръцете (тя самата не иска), пробвах с килимче за пикник, одеала и т.н., е не се получава, защото лази много бързо и отива в тревата и накрая при някое дърво и се изправя сама. Затова и предпочитам да я хвана за ръчичка/и и да си ходи и обикаля спокойно, пък и да се измори и да спи на спокойствие. Трябват ни обувки, просто, а иначе вкъщи си е боса  постоянно или по тънко чорапче с гумички, против хлъзгане. Между другото моето обкръжение всички много ни хвалят КК и Biomehanics, а една приятелка ми каза, че и двете и деца са проходили с Adidas и Nike, така че не знам. Следя темата с обувките.

Днес пюрето ѝ е каквото има в хладилника 😀 - картоф, моркови, спанак, праз, лук, чесън, копър, червен пипер + телешко. Станаха 2 бурканчета, ще има и за утре.

Основно чистене правехме тази неделя, като я бях оставила цял ден у мама. Друго си е, направо с кеф седя вкъщи и е много по-лесно като всичко е подредено на ново и изчистено, килимите са по пухкави, изпрани, завесите и пердетата ухаят на омекотител, прозорците светят (не знам до кога, защото все са в пръстчета), откривам всичко с лекота в гардероба като е така подреден 😃. Последно бяхме чистели така преди да се роди, надявам се и есента да го направим пак преди зимата. Всяка вечер пускам прахосмукачка, парцал, ама не е същото.

Напразарувах от H&M вече по тънки дрешки и жилетки, шапки, къси чорапки, роклички, тениски, клинчета и нямам търпение да изсъхнат, да се изгладят и да ги носи. При нас прогнозата показва, че ни чака 10 дни дъжд, но пък е много топло до 14:00.

Как сте със зъбките? При нас положението е много зле… Още сме само с 2 зъбчета, чакаме ги тези горни зъбки вече 3 месеца, венеца е супер подут и чисто бял, а педиатърката ни каза, че сме с много по-дебел венец от нормалното и ще е трудничко с всички зъбки. Вчера имаше даже разстройство, което обясни, че пак е заради зъбките. Всичко което види мушка в устата и се пълни със ситни пъпчици покрай устничките. Плаче докато си пипа горе венеца.
Мажете ли гелчета, и ако да, какви?

# 131
Отскоро и аз започнах да давам парченца, също едно по едно защото лапа ги наведнъж и се дави. Изчаквах за парченцата, защото сме и ние с 2 долни зъба и половина, един резец изби наскоро отгоре, но не е от предните резци, а втори резец, малко ще сме като акула. Като изби зъбчето се научи да  скърца зъби. Все още сме на 5 хранения, сутрин и вечер мляко, в 10 попара или каша, в 14ч пюре с месо или жълтък, давам купешките на гербер 190 гр, моите не ги харесва. В 18ч сме семейна вечеря, давам супа, която правя за нея само и каквото от нас става за нея също давам по мъничко. И вечер 21 ч преди лягане пак давам мляко 180 мл АМ. Всичко и харесва да яде, опитва абсолютно всичко. Почти всички алергени вкарах. Нощно хранене нямаме, не давам и вода, веднъж в просъницата я бях заляла с вода, не затворих капака на шишето добре и повече не искам, като порасне още малко ще и оставям шишенце с вода в кошарата, ако и се допие, да пие сама. Сега и оставям така биберон в кошарата, дръжката му свети в тъмнината и тя сама си го намира в кошарата, когато се събуди през ноща. Като цяло спи цяла нощ, оставям я и сама да се приспива също. Обикаля кошарата, ляга, става, изправя се и заспива накрая. Голяма е вече девойката и на ръце не мога да я приспивам, тя и сама се дърпа дори. Има също така бурен сън, в най различни пози и места в кошарата съм я намирала, щ удря главичка в кошарата, обиколниците не спасяват особенно, но се надявам това да е само период. Нещо ме притеснява, че навън не и особенно интересно да лази, на люлка я люлея и на пързалките я спускам, но така да лази пейките, площадките не иска. Дава "боц" и пет с двете ръце, дава чао, пляска много с ръце. Осъзнато може би казва само "ам" и му знае значението. Иначе чуват се някой срички от време на време аааа, ъъъ, ммм, мам, кака, тата, гага, па, да, не, но според мен са неосъзнати, чувала съм я и на сън да ги казва. Има и такива, които са съвсем неразбираеми, като пиу, гиш, тити, кидак, някакви странни. Интересното когато я питам къде е тати, го търси, но като я питат къде е мама, не търси. Помага ми и със сгъването на прането, хваща някой дреха и я хвърля на пода, сега съвсем скоро се научи и да ми я подава. Забелязах, че до сега всичко хвърляше, сега има и обратен процес, започна да го вдига. Прави и "наздраве" с едни гумени чашки се чукаме, аз се правя, че пия от нея, и тя ме имитира, ама повече я гризе чашката, важното, че иска пак след това да правим чук за наздраве. Обича да и строя кулички и тя да ги разбива. Крия пред нея един кестен в ръката си или някакъв друг дребен предмет и я карам да познае в коя ръка е, в повечето случаи познава. Наскоро се научи да връща предмети от където ги извади, до сега само вадеше или ги пръскаше само, но буквално вчера забелязах, че ги слага обратно, или прехвърля предмети от един съд в друг. Когато я помоля, намира някой играчки сред други, и ги улучва наистина. Това всичко обаче е целенасочено учене от мен. Но като цяло играта и нещо да звъни, дрънчи, удря, малко е като Бам Бам от семейство Флинтстоун. Има и неща, които ме притесняват, не се интересува още много много от други хора и деца, не разбира от думата "не" или не иска незнам, изключително спокойно дете, не реве почти за нищо, някък си себедостатъчна си, самостоятелна, и това ме плаши. Не плачи, ако я оставя. Ако отида в друга стая или тоалетна, просто идва, да ме търси къде съм, дърпа вратите да ги отваря сама. Аз искам детето ми да е социално, не се дразня въобще, ако някой иска да я закача, бабите от блока много и се радват особенно. Ще се включа по другите теми, че стана дълго. Днес за вечеря и направих кюфтенца на фурна от амарант, тиквичка, морков, картоф, сирене, брашно, яйце, подправки - магданоз, лук, чесън, олио. Амарантът, морковите и картофите предварително ги сварих. Кюфтенцата ще сервирам с компот от ягоди.

# 132
Ленка, наистина на много умения си я научила, впечатлена съм! Скърцането със зъби и на мен ми е драма, успешно го възприпятствам само с даването на залъгалка. Страх ме е какви може да са последиците, ако го оставя да скърца, да трака горни в долни зъби...

Обиколниците също не вършат никаква работа. Имам чувството понякога, че детето целенасочено търси в какво да си изхлопа главата. Явно му харесва стреснатата ми реакция.

# 133
Ленка, малката сладурка се справя супер, пу пу, мисля, че няма какво да те притеснява, нормално е навън да е по-предпазлива, все пак е ново за нея.

Момичета, днес за първи път от мнооого години, сигурно откакто аз съм завършила първи клас, ми е празнично. И причината е, че разбрах наскоро, че истинско дете, дъщеричката на NI_CI, харесва стихчетата ми за гората. За това специален поздрав към нея с едно празнично. https://docs.google.com/document/d/1aytDBPWRsh8moVOqrReNa6u17Fla … edit?usp=drivesdk.

Да имате и вие хубав празник и приятна заслужена почивка с помагащи ръце наоколо Simple Smile

# 134
Ленка, браво, страхотно се развива малката госпожица. Момчил е много напред с грубата моторика, ама с такива неща тип боц, дай пет сме много зле, а го уча 😀 Друго си е с момиченце.

Какво правите в това отвратително време? Аз ще откача вкъщи, а детето вече обръща къщата надолу с главата, а дори не може да се измори качествено. Наблизо има детски кът за по-големи деца, мечтая си след 3г там да го водя да се забавлява в такива дни. Аз много обичах да играя в такива кътове, по мое време например имаше Патиланци - ходили ли сте?

Общи условия

Активация на акаунт