Августовски бебета 2024г - Тема 5

• 21 443
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
Симбо, ако имаш възможност помоли роднини и приятели да тестваш с детето техните столчета - възможно е да му е неудобен стола и този проблем няма да се реши с възрастта, а с купуване на друг артикул. Иначе аз съм споменавала, че съм давала ягоди, но не пресен плод, а като част от пюре, купено от ДМ. Не знам дали за евентуалните алергични реакции има значение дали плодът е пресен или е преминал термична обработка.

Pilala, аз се водя изцяло по детето и не чета никаква литература по въпроса. Резултатът е, че вече прави разлика между гладен и жаден и реве по различен начин за двата повода. Сутрин като се събуди винаги е жаден и давам по 150-180 мл мляко. След 10:00 вземам храна от една частна кухня - супа, основно и десерт. Всичко е по 200 гр. и се изяжда изцяло (общо 600 гр. за деня, нямам идея къде я събира всичката. Имам де, ама не е за казване пред хора). Обикновено започваме с десерта, понеже почти винаги е на млечна основа и това го прави нетраен. После яде по половин супа и половин основно. Пие мляко по някое време. За вечеря си доизяжда супата и основното. Ако иска - пак давам мляко по някое време вечер. Велико ядене е и в интерес на истината храната наистина е вкусна и разнообразна. Та мисълта ми е, че ако на детето му се яде, давай му докато има желание.

# 106
Вятър, от коя кухня поръчваш? Пасирана ли е храната?

Моето бебе абсурд да изяде такива количества, наддава повече от добре, а пък се движи наистина много (както споменах той вече ходи). На него храната от кухнята (Фуристо Зелено 200) му стига за 2 дни, че и повече. Давам му и от нашата храна по малко, особено ако някой хапва той идва да си проси. Така че едва ли честото сучене се дължи на малко калории.

Например какво яде/ще яде днес:

0.   Нощно кърмене към 4 сутринта
1.   Няколко къшея домашен хляб от лимец, малко кашкавал – защото аз закусвах
2.   Кърмене
3.   На обяд картофено пюре със сьомга, може би е изял около 100гр, за десерт 1/3 банан
4.   В 16ч кърмене
5.   Втора следобедна закуска: 1/3 аспержи в масло (защото аз това хапвах), попара (2 сухара), сирене, гхи, авокадо
6.   Преди лягане кърмене + 120 гр АМ (от които може и да не изяде всичко)

Аз давам редовно пресни ягоди, направо си ги гризе цели.

Още не слагам летни дрехи, освен боди с къс ръкав при предишното затопляне. Но в София имаше пак захлаждане и особено миналият уикенд си беше направо зимно.

# 107
Кухнята е "Вкусен свят" - Велико Търново, ако още някой е в региона и на доставка.

Редактирам, понеже съм много заспала и не съм допрочела въпроса: храната е пасирана с малки парченца. Вкъщи като се случи да дам на детето месо от някоя пържола, обикновено му давам по-големи парчета от тези, които са в храната от кухнята. И последно: яденето пред детето много помага за приучването как се дъвче храната. У дома вече практикуваме и тандемно миене на зъби сутрин Joy

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 18:57 от Вятър и мъгла

# 108
Искрено се радвам, че темата се събуди.

По актуалните теми. Аз съм заместила всичко без вечеря. Има две млечни хранения с АМ. Сутрин на почит е единствено попара, при това не всеки ден. Всичките ми опити за кус кус и други подобни се бойкотират.

Заради ниското желязо и нашият човек е основно на месни пюрета. Следобед се яде каша. Има страшен проблем с пюрета с парчета и това е. Почват едно давене и връщане и рев. Правя опити за даване на парчета, но явно трябва да съм по-настоятелна.

Ягоди съм давала в пюре. Днес дадох малко и прясна, но нещо не се хареса, за разлика от боровинката.

Относно развитието, Лъчезар също пълзи някак настрани, но приятелско дете го правеше до втората си година. Върви си и говори вече.

Относно кърменето. Окончателно приключих аз около 10-ти. Нямаше голяма драма, но аз отбивах близо месец, много плавно. За сметка на това, днес лявата гърда ме боли ужасно, запушен канал. Опитвах се да цедя, има известно облекчение, но цялостно не ги усещам добре гърдите. Надявам се да мине и този период без много драма. В този ред на мисли, има ли някакъв период, за който трябва да се върне цикълът, защото още го няма?

За нощното кърмене, съвет не мога да дам. От началото той не е ял повече от 3 пъти и не ме ползвал като залъгалка. Откакто е с АМ издържа значително по-дълго време да не яде, само това съм отчела.

В началото на месеца бяхме с къс ръкав, сега не ми е много лятно в София.

# 109
  • Пловдив
Ивайло яде всичко, включително и ягоди. И пюрета и от нашата храна яде, търси си мляко и не гледам колко друго изяжда.
Обича мръвки - баща му като му дава парчета, чак ушите му плющят и очите му изскачат 🤣 ако го храни някой различен от мен яде повече.

Видях, че вече има nike sunray 4, не е гума като предходния модел и ще му взимам. Кракът му е 10,5см., та ще видя кой номер ще му поръчам.

# 110
Стили, то и да сме настоятелни и да не сме настоятелни с тия парченца в храната, те като ги усетят, почват да стискат устата и не искат повече да ядат, или както се описали, им се гади, може и да повърнат. Аз по-лесно го научих да яде пюрета изобщо, отколкото да яде пюрета, в които има миниатюрни бучици. Може би не съм достатъчно търпелива и подавам.лъжицата, преди да е готов... много време отива в ядене или опити за такова...

Всяка сутрин приготвям вкусна каша с бучка сирене и много масло, от която си изяждам 2/3, че.и повече. Той става в 9, като не се буди в 5 или 6, както преди за мляко. И почва едно чудене с каша ли да почна, с мляко ли, и с каквото и да почна, все не се изяжда кашата.

На обяд, което в нашия случай е 16 ч., яде бебешки пюрета, тоест пасирани, понякога в прилични количества.

Какви бисквити им давате? И други хрупанки?

Как им миете зъбите? Доскоро беше абсурд да му бръкна в устата, сега е по-толерантен, но само със силиконова четка. Паста не си представям.

# 111
С парчетата и ние имахме голяма драма и буквално съм ревала с него, че не изяжда повече от лъжичка… Започна да ги яде, след като се научи да отхапва от ръката ми нещо- например авокадо. Все още предпочита да гризе печен картоф, пред това в пюрето да има парчета, но вече ги толерира. Като спрях да го натискам всеки ден, да яде пюре с парчета и започнах да предлагам цели парчета храна ( до скоро не поднасяше към устата си сам нищо и ядеше от мота ръка), тогава се получиха нещата.

Бисквитки купувам на biskids от ДМ, синята и жълтата опаковка, в червената видях че има тръстикова захар.
Също давам и един царевичен снакс пак от ДМ, водят го за над 1 година, но той се справя и му е по-удобно да ги държи.( не се е давил)

# 112
  • София
Момичета, какви обувки за прохождане сте взели/ще вземете?

# 113
С парчетата нещата се получават по-лесно, ако се предлагат отначало "на сухо": коричка хляб, царевичен снакс, тънко милиметри, но дълго към 3-4 см парченце месо - за себе си установих, че за детето е удобно, а за мен спокойно, ако месото съм го нарязала по дължината на влакното. Така го принуждавам да гризка, но и ако все пак откъсне по-дълго парченце месото да се разслои и да няма опасност от задушаване. Веднъж вече като свикне с идеята за парчета, ще започне да ги яде, а даже и да ги търси в пюрето. За мен проблемът ви с парчетата произтича от това, че децата като са свикнали с пюрирана храна се изненадват и плашат да намерят и други неща в нея. Мисля, че ще имате успех, ако подходите като при захранването - по 1 ново нещо и второ се предлага, след като първото вече е прието и усвоено. Моето дете вече не харесва хрупанки и снаксове, като че ли ги надрасна и засега се очертава да има по-добри хранителни навици от мен. Продължава да не пие вода от друго освен от лъжичка. Дразнещо е, но се преживява.

За миене на зъби използвам паста на Бочко, маркирана като 0+ (понеже имат и пасти за деца над 2 години). На опаковката пише, че е безвредна при поглъщане. Не ми се смейте много, но първо я тествах на себе си, за да добия представа дали мие нещо. Мие чудесно. От едно известно време детето е залепено за мен, та сме заедно дори като си мия зъбите. Слава богу, ползвам електрическа четка, иначе упражнението щеше да е доста по-трудно. И като е свикнал с идеята, че сутрин четката задължително трябва да обиколи устата, а пастата се оказа вкусна, вече е любим ритуал миенето на зъби. Първо аз му ги отърквам, а после го оставям "да си ги мие" сам. Много е смешен, но честно, добре му се получава. Четката е силиконова, с ограничител (голяма работа е!) и "сменяема глава" - има си е накрайника, за да мога да ги мия, ако бъде захвърлена преди да са измити зъбите. Струваше под 5 лв. - на Canpol.

# 114
За съжаление това е третия стол, който пробваме …
При нас няма проблем с парченцата, аз започнах да давам елда, киноа и ориз не пасирани и смятам ,че така се научи да дъвче.
Гери, при нас 240 се изяжда без проблем , дори се чудя кога ще спре да яде ако аз не му слагам граница Joy
Аз май се насочих към Биомеханикс, доста лоши отзиви чета за КК.

# 115
Някои модели биомеханикс са много тежки, имайте го предвид. Ние сме далеч от ходенето, не знам дали ще е лято или есен, та се въздържам. Надявам се да е топло, за да щрапка боса, чак на стабилно проходила ще взема нещо, аз и баткото не съм водила за ръчички, сега също няма и не ми трябват по-рано обувки.
Препоръчвам все пак да погледнете zeazoo и botess. На колев, особено най-масовите с ципа, са ужасни, дори и да не се насочите към боси, търсете нещо гъвкаво, тънка подметка и с широка предна част. Найк сънрей и аз ги харесвам, те са bff, взимала съм на сина ми, но много кофти миришат, единствените обувки, които са му вмирисвали краката. Деси, новите от какво са направени? Аз едни неопренови съм взимала, най-стария модел.

Кажете какво сте им правили/давали за хапване последно време, да си открадна идея Simple Smile
Аз вчера студена салата с паста и пиле, следобед йогурт с овесени ядки,банан и чия. Вечерта дърпано свинско малко хапна, като цяло за деня и се е събрало една шепа твърда храна, ама толкоз.
За затрудняването с парчетата - дайте им да гризат нещо от голямо парче, за да схванат, че трябва да се отхапе, сдъвка, гагването е нормално, повръщат защото не са свикнали да избутват големите парчета. Трябват им тренировки, не отлагайте за по-натам, няма изведнъж да свикнат, ако не им давате възможност да опитват и да се учат. Палачинки, кайсии вече има-цяла кайсия е супер за тази цел, аспержи, печен картоф.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 11:37 от Miliva

# 116
  • Пловдив
Пак са неопренови, малко по-прибран е модела при пръстите от 2-ката. Чисто визуално повече ми харесват. Баткото само едната година не ми беше с найк лятото, защото бяха пуснали 3-ката, която хич не ми допада, ако ще купувам гума, ще е крокс.
Не са му се вмирисвали краката, но аз почти след всяко носене съм ги минавала под чешмата с четка и течен сапун. Дразнех се, че като се изпоти крака и се събере мръсно отвън, се набиваше в ходилото на обувката, и ако трябва да се събуе някъде все едно е някакъв мърльо 🤭

# 117
Забравих да вметна, че съм давала парчета, но ги яде само от ръката ми. Няма интерес сам да посегне към храната и да я поднесе към устата си. Считам го за моя грешка, тъй като не съм редовна, неописуем страх изпитвам от задавяне и така. Давала съм морков (сварен), омлет на части, кокосови палачинки с банан, краставица. Но през страшно голям интервал и детето забравя.

Наумила съм си да направя булгур/ориз с тиквички, морков и магданоз, без да го пасирам. Ще видя как ще се приеме.

Милива, благодаря за предложението за обувки. В този ред на мисли и аз за КК не съм чувала добри неща. А обувките ги мерите на детето или поръчвате според ходилото? Спряла съм се на 1001 пантофки. Видях, че имат доста избор.

# 118
Ориз ще им е по-трудно, защото е лепкав, трябва да е с много сос, например от зеленчуците пасиран. Аз лично още не съм давала ориз манджа, но поради други съображения Birthday
Меря ходилото и търся 1см аванс за обувката, баткото и с 1.5см ходи добре, но това по-нататък ще го видите.

# 119
  • Пловдив
Аз гледам да няма голямо разстояние аванс, защото тогава има опасност от пришки, но това са неща, които проба-грешка във времето се натамъняват.
Ориз с гъби наситно съм предлагала и сутляш, и каквото е в пюретата /там е по-течна работата и няма драми/.

Общи условия

Активация на акаунт