Августовски бебета 2024г - Тема 5

• 21 434
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
Деси, въпросът е, че не копира налето поведение. Баткото, гледам клипчета, че на тази възраст маха за чао и на “хей ръчички” си “мие” ръцете. Пусто няма как да не сравня, особено след като ми натъртва педиатърката, че се бавела.
Аз уча звуците на животните, целенасочено, не защото е номер, а защото се учат да имитират звуци, след това думи и тн. Баткото се разви бързо ментално, проговори сравнително рано и сега май ще обрека дъщеря ми на едно гонене на неговите постижения..

# 91
При нас е половинчато положението. Изправя се, иска да прави крачки и седи стабилно, но не пълзи, не може от легнало положение да седне. Наистина гледам да не се вкарвам. Милива, нашата педиатърка е обратно на вашата, може би и аз за това съм спокойна.

Относно речта, болна тема ми е, защото аз съм проговорила много късно, към четвъртата година, била съм доста болнава след годинката, а сега не ми спира устата, дори с речта си изкарвам хляба. 😁

Лъчезар копира звуци, но казва съзнателно само мама. Споделям мнението на Деси относно някои жестове с ръце и аз не смятам детето си за циркова маймуна да развеселява родата. Не маха за чао и не си “мие ръцете”. Единственото, което му показвам е пляскането, когато има причина.

Лъчезар много смешно “танцува” като чуе музика или някаква мелодия, поклащайки се наляво надясно. Нямам идея от къде го е видял.

Страшно бързо минава това време, ей сега ще станат на годинка. Вятър, аз също се улавям, че мисля за второ. Колкото и парадоксално да звучи се чувствам някак “ограбена” от към времето с него заради тази ясла и знам, че няма да ми стигне. Ще съм  принудена да почна работа, което хем е добре, хем не. Не знам като се върна в рутинаха как ще искам пак да изляза извън строя.

Ние ще се местим в по-голямо жилище и психически се готвя за изнасянето на багажа и нареждането му с бебе. Стискайте палци за менталното ми състояние.

Майките в София, ще се радвам да обменим мнения за заведения в София за рождените дни. Ще ми се да има детски кът. Но аз съм далеч от приготовления и приветствам всякакви идеи и предложения в тази насока.

# 92
И аз страдам от сравняване с баткото, но при мен повече със спомените за това колко добре е спял, което не е и съвсем честно. Иначе двигателно май не са ми много различни двамата, сравнително еднакво време им трябва за нещата.

И аз се дразнех с баткото на цялото дава ли боц, ами пет, ами за чао маха ли, а колко е голям и не знам си какво. На мен изобщо не ми беше минавало през ума да го уча на такива неща и изведнъж се почнаха въпросите. Ми от къде да ги може, като никой не му е показвал такова нещо. Сега с Лео се закачам да маха за чао, защото по-често имаме на кого да казваме чао и той някак си много търси контакт с хора, докато Макси почти нямаше срещи с хора и изобщо не е имал интерес. Ама нито боц нито пет го уча да дава или колко голям ще стане. Около годинката учих Макси да показва, че ще стане на 1г с пръстче, успя да се научи, ама аз после се чувствах тъпо, че си губя времето с детето в нещо, което реално не е мое или негово желание, ами на някой си хрумка и забавление за родата. И без това всички са далече, да се радват на каквото съм решила да го науча.

Аз съм с две деца и обмислям по-нататък да ги събера да спят в една стая, а другата да им оставя за игра и да си изместя бюрото в моята спалня. Като пораснат повече, ако сме още в тази квартира може да си им ги направя на отделни стаи, но още от преди да се роди Лео Макси си мечтае как ще си спят заедно в неговата стая и на мен ми се струва много сладка идеята. А и стаите са с доста различни размери, по-удачно ми се струва така за момента.

Маги, на Лео например му е все тая каква консистенция пюре ще му дам, дали домашно или купешко, дали на тази или онази марка, дали гладко бебешко, с парченца или с по-големи парченца, дали еднокомпонентно, с няколко неща или цяла манджа на пюре, дали манджа или плод, в 90% от случаите е все тая. От време на време планетите се подреждат правилно (като днес) и си изяжда яденето както преди. Но и така пак имам драма, следобедната закуска ми е невъзможно хранене. Като се опитам да я вкарам когато ще му идва в яслата по-нататък, той не е достатъчно гладен още след обяда, а и му наближава време за сън и не иска, ако изчакам след дрямката да дам СЗ ми се събират куп хранения през много кратко време с вечерята и кърменето преди лягане, а и той грам не дава зор. Та май ще даря кутиите с каши и ще давам по нещо дребно след дрямката, и без това идва лято.

# 93
Miliva, една физиотерапевтка (това е лекар, който преглежда и праща на кинезитерапия. Когато има направление за рехабилитация, първо се минава през физиотерапевт) ме наплаши, че мускулният му тонус е несиметричен. Това, когато е вярно, е проблем. Кинезитерапевтът казва, че такова нещо не забелязва. Той е работил с него много по-дълго. Водихме го и на невролог, макар и недетски, тя каза, че всичко е наред, но не го стимулираме адекватно, което донякъде е така, но и той самият не проявява желание да се изправя, катери... Само като е ядосан, му идва музата да натисне с крачета надолу.

Това, че Бояна пълзи назад, е супер, така се почва.

Гледам да го оставям бос и без панталонки на килима, да не се пързаля, като успее да се поизправи на 4 опори. Сега се набира с една ръка и се избутва с един крак и се стрелка, където иска, но аз пак се притеснявам, защото не е симетрично...

В количката и столчето за хранене все се свлича, не се навежда напред като другите деца, да си гледка.

КТ каза, че според него проблемът идва от това, че просто не се усеща, че крачетата могат да правят и това. Нарича се проприоцепция, когато имаш усещане за движението и позицията на частите на тялото една спрямо друга. Все едно, ако учите йога поза, ви трябва време да я натамъните в пространството и да активирате правилните мускули и да нагодите вестибуларния апарат. При него е нещо такова, липсва опитност... А и още няма мускулна сила според мен точно от това, че не е практикувал. Аз никога например не съм го държала прав в мен да се изправя и подскача, защото имам голяма и болезнена бенка на деколтето и той би я закачал. Надявам се, че го обяснявам правилно и достъпно.

Една мама от тук ми препоръча бебешко спа и нямам търпение да отидем. Това е супер идея.

# 94
Маги, преди няколко години и аз имах голямо образование под врата, моето беше папилом. Непрекъснато ме беше страх да не го закача с дреха или с коса, особено пък увъртян косъм. Мисълта, че един ден бебе ще го дърпа, ме мотивира да посетя дерматолог, където го премахнаха. Ходих поне 6 пъти да го горят с азот, не болеше, само беше неприятно и то постепенно падна. Не ми липсва. Съветвам те да я махаш, ако е възможно, много по-добре ще се чувстваш и няма да имаш такива притеснения.

Иначе за двигателното развитие - всяко бебе е индивидуално, това, че някои са извън стандарта, не означава, че имат проблем. Приятел на мъжа ми е проходил чак около 3г възраст, вече са се чудили къде да го водят и са се притеснили дори за едно време (80те години). Нищо му няма на човека, здрав и интелигентен мъж си е. ММ пък е проговорил чак на 4г, за него също вече са се били притеснили сериозно и са го водели на логопед.  Иначе е проходил още на 9м.

Момчил нито дава боц, нито маха за чао, нито дава пет, а съм му показвала 😁 Не би ме дразнило да го прави и с непознати или роднини, приятно ми е да зарадваме някого, изобщо не го приемам като “циркова мечка”. Пляска с ръце от много време, бута кукичка с кубчета, а от съвсем скоро прави опити и да слага едно кубче върху друго (все още рядко му се получава). Продължава да вика и да казва само “та-та”, “ка-ка”, “дя-да” и тн.

# 95
Само чета как повечето дечица са спрели да ядат нощем и сте с по едно хранене...КАК го постигнахте?....тези версии с даване на вода и да го оставям да плаче хич не ми се нравят...още ядем по сто пъти нощем с тази разлика ,че всяка нощ изяжда и по едно шише АМ, тъй като като в един момент повча да реве гладен ,защото от сто кърмения в един момент е малко и не му стига.
 За пълзенето първо го правеше като войник сега си пълзи класическата ,но толкова бързо ,че току премята ръка и целуне пода ..после рев, та затова си стои прав по цял ден, буквално където свари.Всички шкафове са негови и крещи нон- стоп като си измисля някакви срички , но няма баба, тата и т.н, за разлика от това децибелите са като на оперен певец. Пуска се постоянно както е прав и тръгва някъде, сякаш ще ходи , но всичко завършва с падане, а иначе успах да го науча катое прав да сгъне колянце и да се върне на пода.
Още спим по три пъти  като последната дрямка е 18-18,30 или 19,00,което май му пречи и аз не знам объркана съм ....просто се изморява и не може без тая дрямка..опитах да  я махна Sad
 Постоянно му пея песнички ,но човека обича само две три и си иска тях, нито пляска ,нито маха  ,защото не му е показвано....от сега започвам.  Характер си има уникален , не стане ли понеговата или да му повиша тон, почва да плаче ,много е чувствителен...срявнявам го с дъщеря ми също и потвърждавам МОМИЧЕ се гледа по -лесно Simple Smile
През деня заспива или в шезлонг или в хамак( в които вече едвам се събира) ,а вечер след млякото заспива като го масажирам по гърбенцето и краката. Ние сме 9,5 кг , Милива мисля ,че децата са ни заедно , но смея да твърдя ,че няма нищо притеснително, аз лично съм съм имала зъби чак в края 2 години и тогава съм и проговорила Simple SmileТа всеки се развива индивидуално.

# 96
Pilala, а през деня как се храни? Да не би да наваксва? И ние сме на това дередже нощем, а пък ако не лежа до нея се буди постоянно и вече спи официално само на спалнята. Купих една преграда, за да не я мисля ще изпадне ли нощем и вече не се и опитвам да я местя. Некст ту ми-то го подарих, а кошарата и е в стаята на брат и,  мечтая да спи при него скоро, той също само ме пита кога ще дойде при него, но..
Иначе от няколко дни и стачкува малко, не иска да суче навън или докато брат и е в стаята, защото иска да разглежда. Заради зъбите и твърда храна яде много малко, та нито мляко, нито манджа и вечер си наваксва. 

Не знам дали да ви казвам, но понеже споделяте за пускането и бързото пълзене.. синът ми си счупи двата предни зъба ден преди първия си рожден ден. Бързаше да запълзи на някъде и се пльосна по лице на плочките, чак вечерта видях, че има отчупени парченца от зъбчетата. Лошото е, че не знам как може подобно нещо да се предотврати, аз много се обвинявах тогава, но не можем да ги вържем.

# 97
  • София
Pilala, при нас положението беше сучене по сто пъти на вечер, в един момент бях залъгалка. Само лапваше и заспиваше, местя я в кошарата, спи 30-40мин и същото. АМ отказваше категорично, въпреки че съм предлагала сума ти време и през деня и вечер. Една вечер просто ми дойде до гуша, бях на предела и седях при нея до кошарата, давах биби, тя реве, реве.. 15 мин рев и заспа. След няколко часа пак така (без кърмене) и на следващата вечер прие АМ. Ужасно беше за слушане, но не издържах повече. Откакто си мина на АМ спи много по-спокойно и дръпна леко с килограмите, защото и тя беше назад.
Давам АМ преди дремките (2 пъти), преди заспиването за вечерен сън и веднъж през нощта.

Мама я научи да дава боц, а аз от радост, като си изяде храната аз ѝ виках дай пет, пет, пет, ама аз изпадах в екстаз и тя се кефи и пляска по моята ръка (хоризонтално, не с изправена ръчичка). Та, без да искам я научих на “пет”, просто се радвах. Grinning

Иначе откакто прави опити за лазене на 4 крака и изправяне постоянно пада. Снимахме я за паспорт с две големи подути синки на челото. Веднъж си обърна една играчка и си направи като трамплин, на който се покатери и заби главата напред в паркета, точно извън килимчето. Unamused

Идва лято и давам препоръка за плаж в Гърция с плитка вода, където става мноооооого бавно дълбоко и е хубаво за по-големи деца - Керамоти.
Ако някой иска мога да препоръчам настаняване и заведения. Blush

# 98
Miliva  сутрин го кърмя  стваме към 8,00 после яде каша(120-150мл) в 9,30 в 12,30 пюре 100-120 +пауч или плодово пюре 80-100 следобед след сън до  15,30-16,00 го  кърмя  малко и после йогурт с бисквити, вечер 19,30 каша и даваме от нашата храна или зеленчуци (краставици ,домати смуче) и после в 21ч 180мл Ам изпива .
Всякакви парчета в пюрето намери почва да повръща или да се опитамда му дам попара или кюфтеца или палачинки  зеленчукови ....завършват с даване иповръщане Sad
Смята че добре си хапва  едвам го нося ,както писах 9,5кг ....
А за падането мен ме страх адски много , но ММ е мн смел и все го оставя да пада ,което просто ме влудява,защото знам ,че може да стане голяма беля.Дъщеря ми проходи на 8м и си беше супер стабилна, но няма място за сравнение.

# 99
Здравейте, обличате ли  вече бебоците с къси гащи и тениски или роклички?
И тези обувки за прохождане за които говорите за лятно време пак ли трябва да са затворени тип маратонка? Някакви отворени сандалки за лятото има ли  ?

# 100
  • Пловдив
От началото на месеца слагам летни дрехи.

# 101
През ум не ми е минавало да уча детето на номера за радост на околните. Даването на "боц" обаче го приемам по малко по-различен начин: вярвате или не, много е трудно за научаване от такова малко човече. Смисълът зад упражнението е многопластов: 1) да се научи да контролира пръстите 1 по 1 като изолира показалеца. 2) фина моторика - да уцели да пипне друг сравнително тънък обект и то не как да е, ами именно с върха на пръста и 3) за мен тази игра поставя началото на ученето на изпълняване на кратки инструкции. Когато бебето се научи при казването на кратка фраза именно от типа на "дай боц" човек вече може да е сигурен в разбирането му на речта. Та както казах, трудно е много за бебетата, но аз не се отказвам Simple Smile Горе-долу така разглеждам и махането за чао, но в него има и елемент на социализация. Аз ще се успокоя за себе си, когато усвои което и да е от класическите бебешки умения, изпълнявани по команда. Но понеже съм бурсук, не давам на познати и непознати да ми пипат и заговарят детето, та нямат и възможност да го карат да прави разни неща. И за моя огромна радост не взема нищо, особено храна, ако не му е дадено от мен или баща му. И реве на непознати Simple Smile

Pilala, с уговорката, че всички членове на семейството ми сме почитатели на храната (и за съжаление на възрастните ни личи), струва ми се, че причината за продължаващото нощно хранене при твоето дете е в нискокалоричната диета. Доколкото виждам, изключвайки едното зеленчуково/месно пюре за обяд, останалата храна е или плод или нещо с мляко, макар и кисело. Тези храни се преработват бързо и в резултат на това бързо се изгладнява отново. Ти си познаваш детенцето, но според мен трябва малко да увеличиш твърдите компоненти в храната, независимо че се налага да ги даваш пюрирани на този етап. Увеличи количеството бисквитки в йогурта и слагай повечко месо или зеленчуци за обяд - бонусът е, че с по-гъстото пюре и храненето е по-лесно и чисто.

Маги, преди години и аз си премахвах голяма и неприятна папилома, само че не с азот, а с класическа хирургия. Упойката е месна. Всичко продължи 15 минути от поставянето на анестезията до приключването на шиенето. През цялото време си говорих някакви закачки с доктора. Като неприятни усещания: ваденето на трънче от пръста е доста по-неприятно. 3-4 дни не се мокри с вода мястото и си продължаваш живота. Цената беше около 150 лв (преди 4-5 години).

Извинете за дългото излияние. Просто харесвам компанията ви и искам да се включа в разговора на всички нива Simple Smile

# 102
  • София
Моят Виктор от месец цока вечер, независимо колко е ял през деня. Мисля, че на зъбите се дължи.

Снощи пак беше леко критично, оказа се, че отгоре избива зъб както си и мислех, съответно е леко кисел.

От работата ми организират събиране за деца по повод 1 юни, вероятно с мъжа ми ще го водим.

А за почивки - изобщо не искаме да пътуваме докато не стане на 2. Нито искам на него да му е дискомфортно, нито на нас. Едвам издържа в столчето, какво остава да пътуваме няколко часа. Не искам да си измъчвам детето.
Ще дойде време за всичко и изобщо не съжалявам за решението ми.

Извеждам го с къс ръкав, ако смятам, че е подходящо, а вкъщи с боди и пелена понякога.

# 103
Споделете какво хапват вашите деца и кога Simple Smile Забравих да кажа ,че Филипче яде всеки ден месно пюре.   Вятър и мъгла колко хранения трябва да има земенени..обърках се:)
 Ние имаме сандали за лятото на Колев и Колев отделно постоянно е бос моят човек.

# 104
Наде, при нас също е ад със стола.. дори пробвахме да го обърнем по посока на движението (въпреки,че съм против) и пак не и не… Не знам как ще е с пътуванията, но не смятам да се лишаваме от море.
При нас изправянията също са на дневен ред, но има само един (половин) зъб.
Нощното хранене също го има, не мога да го махна на този етап. При нас също не става с вода и тн..
Пилала, аз захранвам по-бавно заради доста капризен корем. На този етап съм заменила обяд и следобедна, скоро време и закуската ще заменя. Иначе вече всичко е ял.
Момичета, дадохте ли ягоди? Ще давате ли? Мисля ,че някой беше писал в предната тема, но и аз нямам много време да чета всеки ден Confused

Общи условия

Активация на акаунт