Кога има имен ден Глория?

• 1 430
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
И в предишната тема споделих, че аз съм Глория, кръстена на дядо си Георги и празнувам на Гергьовден. Не знам какво им пречи на хората дали Глория празнува на Гергьовден. Чак нелепо и измислено не е. Както и да е.
То вие може да си празнувате и днес св. Парастас ако искате. Ама в църквата има канони, има имена, които празнуват на Гергьовден и такива, които не. По тая логика и Грозданка защо не празнува на св. Георги?!

Вие Грозданка ли сте, че толкова се засягате? Въпроса не е дали в църквата празнуват само Георги и Гергана, а какво Ви бърка дали някой е решил да празнува на определен ден, ако няма официален имен ден. Хайде да не се правим на толкова религиозни. Ако утре някоя Есмералда, която е кръстена на баба си Елена ми каже, че празнува на Св. Константин и Елена, ще го приема и ще й честитя.

# 16
То не е това предмета на темата, но има имена като Георги, Иван, Димитър, Петър, Васил, Тодор, които си имат имен ден и всякакви опити някой да има имен ден само защото първата му буква е такава са някак … изкуствено създадени. Може да се приеме например ВасилЕНА, ДимитрИНА или ТеОДОРа да празнуват на съответния ден, но Велизара, Даниела и Изидора например нямат имен ден на съответните дни само заради едната буква. Това се опитваме да кажем.
Иначе да, ако семейството иска никой не може да ги спре да си празнуват тогава. Това обаче не означава, че тогава има имен ден.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 22:27 от Di Soleil

# 17
  • Най-красивата страна
Глория няма имен ден.
Гергьовден е църковен празник.На този ден Българската православна църква почита Свети Георги Победоносец .
На този ден празнуват Георги,Гергана,Георгина,Георгия....
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D1%8C%D0% … D0%B4%D0%B5%D0%BD

Католическите светци имат празници на други дати.
Обаче светица с името Глория май няма.

Естествено всеки може да празнува каквото си иска,но това не значи ,че има ден.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 22:09 от Veronikaaa

# 18
Някои  празнуват, за да не се развенчае мита, че внучката или внука са кръстени на дядото или бабата. Глория няма общо с Георги. Славянският еквивалент на Глория е Слава.
Най-лесно може да се провери в църковния календар.

# 19
  • Melmak
И в предишната тема споделих, че аз съм Глория, кръстена на дядо си Георги и празнувам на Гергьовден. Не знам какво им пречи на хората дали Глория празнува на Гергьовден. Чак нелепо и измислено не е. Както и да е.
То вие може да си празнувате и днес св. Парастас ако искате. Ама в църквата има канони, има имена, които празнуват на Гергьовден и такива, които не. По тая логика и Грозданка защо не празнува на св. Георги?!

Вие Грозданка ли сте, че толкова се засягате? Въпроса не е дали в църквата празнуват само Георги и Гергана, а какво Ви бърка дали някой е решил да празнува на определен ден, ако няма официален имен ден. Хайде да не се правим на толкова религиозни. Ако утре някоя Есмералда, която е кръстена на баба си Елена ми каже, че празнува на Св. Константин и Елена, ще го приема и ще й честитя.

Съжалявам, аз не се правя на религиозна, а явно вие се правите. Вероятно за да е доволен дядо ви са ви писали Глория, че модерно име и буквата на дядото. Минало покрай свети Георги. Със същия успех Герда, Грозданка и Галатея могат да искат да празнуват на Гергьовден, но определено не е техен празник. Глория ако ще и на Великден да празнува може още 20 празника да си измисли, но това си е нейна работа. Всеки празнува както и ако иска, но да имаш имен ден е друго.

# 20
След като няма такъв ден в православния календар, можете сами да си изберете.
Освен св. Георги, може да е например:
на 13. май - св. Гликерия - за разлика от Георги, започва с Гл.
на 24. юли - св. мъченици Борис и Глеб - ето пак с Гл.
на 27. юли - св. Седмочисленици - както знаем, един от тях е Горазд.

На ваше място бих изчела историите на тези светии и бих си избрала някой от дните, който най-много ми харесва смислово, заради смисъла на въпросния ден.

# 21
Подобен случай имаме в семейството- Радосвета, на която се обаждат по няколко пъти в годината да й честитят. Тя обаче държи да празнува на Коледа.

# 22
  • Варна
Всички с корен рад празнуват имен ден на Коледа. От радост, заради раждането на Христос. Както Радослав, Радостин, Радмил, Радина и т.н. Интересно ми стана на кои други дати й се обаждат, че и по няколко пъти в годината.

# 23
На Трифонов ден и на Архангел Михаил й се обаждат.

# 24
  • SF
Също и на 25 март - Благовещение. Даже по телевизията изброяват кои празнуват - Гаврил, Благовеста, Благой, Блага, Радост, Радослав. Но когато им честитиш, част от тях обясняват, че имат Имен ден, но друг път. Други не знаят, че имат Имен ден, трети твърдят, че нямат.
Борислав и Борислава са на 2 май (мисля???), когато честитят и на Борил и Боряна, Белослава, Мирослава и други Слави. Ами... не всички имена имат популярен имен ден по името на някой известен светец. Хубавото е, че те могат да си избират. Дали Станислав да празнува на Стефановден или да си слави името заедно със Славчовците, които не са кръстени и не почитат дядо Стефан или баба Стефка.

# 25
  • София
Аз познавам Станислав, кой празнува на моя имен ден- 05.12 - Св. Сава.

# 26
  • Варна
Е, 2 май е точно смъртта на цар Борис, кога да празнува Борислав? Не е удачен пример, на този ден са само производните на Борис.
Мирослав е на 5 май, св. Ирина. Белослава не зная кога празнува, но няма логика да е на 2.05 заедно с други "слави".

# 27
  • Телиш/Плевен
В последните години "причисляват" всички имена, завършващи на -слав/а, към деня на Св. Сава...

# 28
Глория би могла да празнува на 05.12 - Свети Сава. Тогава са Слав, Славчо, Слава…

Емил и Емилия си имат света Емилия, 30.05
Не знам защо някои честитят на Архангел Михаил.

# 29
Баш измислено е, защото не е истинско.

Общи условия

Активация на акаунт