Любители на котки - Тема 206

• 32 792
  • 766
  •   1
Отговори
# 705
Мъка, мъка!

# 706
Стейси Грей, дано я стабилизират Hug

Аз днес минах през животинския магазин до нас, взех на Кая Хилс паучове и гранули.
Хилса ще ѝ харесат, но са доста овкусени. Аз спрях да ги давам на моите, защото стават като зомбирани и само това ядат.

Разгледай Зооплюс, доста по-изгодно излизат някой храни - Консервирана храна за котенца
Моите са яли Almo Nature, animonda Carny, Feinsten, Applaws, Concept for Life, Cosma Nature, Feringa, Grau, IAMS, MAC's, Miamor, Purizon, Rosie's Farm, Schesir, Smilla, Wild Freedom.

Някои ги има и в Нечовешки магазин, но трябва да видиш от къде ще ти е по-изгодно да пазаруваш.

# 707
  • Враца
Бетелгейз-An, благодаря ще проверя. Просто ми се иска да и купувам храна от физически магазин, а не да поръчвам, но явно в нашите магазини има малък избор и повече от некачествените храни.

# 708
Бетелгейз-An, благодаря ще проверя. Просто ми се иска да и купувам храна от физически магазин, а не да поръчвам, но явно в нашите магазини има малък избор и повече от некачествените храни.
Не, че не са качествени, а са по-нисък клас. Избягвай овкусени храни.
В един квартален зоо магазин (доста скъп по принцип) бях питала за определени марки храни... "ами те са висок клас. Не ги зареждаме, защото са по-скъпи и никой не ги купува".
В квартала откриха нов зоо магазин. Бях питала за Проплана... "видях състава, не ми хареса и няма да ги зареждам" Simple Smile Собствениците обаче продадоха магазина и заминаха за чужбина. Качеството разбира се падна.

Аз само онлайн поръчвам. От физически взимам само от Нечовешки, защото имаме наблизо.

Септември месец до блока се беше появило малко коте. Давах му от консервите на моите, но те са за адулт и му купувах бебешки паучове от квартален хранителен магазин. Попаднах на Фрискас май беше (друго нямаше). Отворих го, лъхна ме миризма на мърша и изхвърлих целият пакет.

Попитай за храна във ветеринарната ви клиника. Обикновено имат и паучове и суха храна.

# 709
  • Враца
Имат, предложиха ми РК като среден клас храна. Все още не бях чела за храните и не знаех за какво да гледам в състава. Сега вече горе долу знам какво търся и ще погледна и там. А смятам, че вече и доста хора предпочитат да хранят животните си с по-качествена храна и ще става все по достъпна за намиране. Намирам още няколко зоо магазини в Гугъл картата, които що проверя. И ако не намеря каквото търся, ще поръчвам.
Я да питам, тези които са със затворени котешки тоалетни, доволни ли сте. Приучват ли се лесно котките? Ние сме с обикновена отворена тоалетна. Първоначално я сложихме в хола,където и е и храната, за да и е всичко в една стая да свикне. Постелката ни е с аромат на ябълка, чистя я след всяко ходене почти. Не миришеше почти на пишо, но снощи се едно ми се наби тази миризма в носа. Чак изкарах тоалетната в коридора. На никой друг от семейството не му мирише, явно аз като се завра да я чистя се надъхвам. Та се чудя за тези затворените тоалетни, но не знам дали ще свикне. Мъжът ми каза, че като се прибере, ако му мирише, ще я изкара на терасата, а терасата ни е отворена, на 2 етаж сме и комшийката до нас храни улични котета под терасата и аз много се притеснявам да не падне. За това търся решение за тоалетната. И друго, чистя тоалетната с лопатката, на колко време трябва да изхвърля цялата постелка и да я сменя? Миете ли легенчето с препарат, да не и убия миризмата и да откаже да ходи в нея?

# 710
Аз почиствам с лопатка, но и пръскам дъното на тоалетната с препарат, неутрализиращ миризмата. Често мия с гъба цялата тоалетна.
Не мога да сложа снимка на спрея, пътувам за концерт в Бургас🙂

# 711
  • Варна
Глюкозата в норма ли е? (не виждам референтните стойности)
Предполагам референтните стойности ги няма, защото това е човешка лаборатория и те не са адекватни за котка. Сравних последните 4 показателя с тези на Кетя от времето, когато също заваляше задната част, при нея са много по-ниски... Но аз съм сигурна, че при нея беше реакция от хапчето против бълхи.

Стейси,
как е Мила днес?

# 712
Много , много се надявам да е алергия ! По-добре , отколкото да е свързано с панкреаса .

Месечинка виторога , Вашият пост ме подсети , че се е случвало и при нас . Даже го записахме на клипче ,защото беше откачена работа , но не със замятане на задната част и лапите , а на шията и главата . Особено беше , не знам как да го опиша, с блъскане в предмети наоколо . За щастие бързо го разконспирирахме - от лекарство , но не помня какво и за какво е било изписано . Трябва докторът да го е отбелязал в картона .

# 713
Скрит текст:
Имат, предложиха ми РК като среден клас храна. Все още не бях чела за храните и не знаех за какво да гледам в състава. Сега вече горе долу знам какво търся и ще погледна и там. А смятам, че вече и доста хора предпочитат да хранят животните си с по-качествена храна и ще става все по достъпна за намиране. Намирам още няколко зоо магазини в Гугъл картата, които що проверя. И ако не намеря каквото търся, ще поръчвам.
Я да питам, тези които са със затворени котешки тоалетни, доволни ли сте. Приучват ли се лесно котките? Ние сме с обикновена отворена тоалетна. Първоначално я сложихме в хола,където и е и храната, за да и е всичко в една стая да свикне. Постелката ни е с аромат на ябълка, чистя я след всяко ходене почти. Не миришеше почти на пишо, но снощи се едно ми се наби тази миризма в носа. Чак изкарах тоалетната в коридора. На никой друг от семейството не му мирише, явно аз като се завра да я чистя се надъхвам. Та се чудя за тези затворените тоалетни, но не знам дали ще свикне. Мъжът ми каза, че като се прибере, ако му мирише, ще я изкара на терасата, а терасата ни е отворена, на 2 етаж сме и комшийката до нас храни улични котета под терасата и аз много се притеснявам да не падне.
За това търся решение за тоалетната. И друго, чистя тоалетната с лопатката, на колко време трябва да изхвърля цялата постелка и да я сменя? Миете ли легенчето с препарат, да не и убия миризмата и да откаже да ходи в нея?

Няма да спра да ви препоръчвам силиконовите постелки.
Знаете, че взехме Лусито преди няколко месеца. ММ винаги е бил против котка вкъщи. Една от причините е миризмата от котешката тоалетна.
Аз съвсем случайно попаднах на тези силиконови камъчета и това, което ми допадна е именно отличното елиминиране на миризмите. Сменям цялата постелка на 5-6 дни. Слагам малко повече от половината на такъв пакет. А доста често купувам насипно - там мярката ми е три лопатки от тези на продавача.
Силиконовата постелка не става на бучки и не се налага да се отстранява пишканото с лопатка. Отстранявам само акото. По принцип камъчетата абсорбират добре. Към 5-6-ти ден се вижда, че на дъното остават вече леко влажни. Тогава сменям. Изхвърлям всичко и изплаквам тоалетната с вода. Не ползвам препарат.

Майка ми и сестра ми също имат котки и ползват друга постелка. Не са се наканили да купят от моите кристалчета. Е, у тях се усеща неприятната миризма на котешка тоалетна.
Сега след последното пътуване на майка ми и това, че аз се грижих за котката й, съответно аз й сменях тоалетната, вече съм твърдо решена, че ще започна да й купувам от силиконовите камъчета.

Обикновено ползвам тази постелка. Без аромат. Но предпочитам насипно.
https://ariakennel.com/silikonova-koteshka-toaletni/active-cat-3 … tna-zelena-yablka

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 15:19 от utro77

# 714
У дома също няма миризма. Тази, която ползваме, е турска Мио, но съм виждала и на друга марка, дори с по изгодна цена. От ситните е, с цветни сини парченца и с аромат на марсилски сапун. Има и други аромати, но аз харесвам тази, защото Чочката като излезе от тоалетната си, и дойде при мен, ми мирише на сапун.

# 715
  • Варна
Писах в клиниката да питам за Мила. Отговориха ми, че е една идея по-добре.

# 716
  • София
Писах в клиниката да питам за Мила. Отговориха ми, че е една идея по-добре.
Браво! Стискам палци скоро да е съвсем добре! Hug

Силиконовите тоалетни са токсични. Особено опасни са за малки котенца, които играят и си хапват от гранулите (и бентонит си похапват Simple Smile). Замърсяват много и околната страна. Има държави, в които са забранени. Отделно не всички котки са "съгласни" да си вършат работите в силикон. Бентонитът им е най-близък до природата.

nelegalnata2, затворената тоалетна разрешава доста проблема, но не напълно. По-малко мирише и по-малко се разнасят камъчета от отворена. Може би при една котка и често почистване, ще си доволна. Недостатък е, че ровейки в бентонита се вдига прах, от който вдишват. А и вратичката доста ги плаши. Трябва време докато свикнат да я отварят. Първо се слага само долната част като отворена тоалета, после се слага горната част и чак когато напълно свикнат с влизането вътре, може да се сложи вратичката и да се учат как се отваря. Ако пластмасата е твърде прозрачна, не я виждат и бутайки я се плашат. Затова е добре първоначално да се залепи нещо, за да виждат препятствието. После се появяват драскотини и замърсявания и не е проблем да я виждат.

Колкото до твоя нос и натрапчивата миризма, по-скоро вярвай на другите от семейството. Simple Smile  И аз имам такъв проблем. Усетя ли някаква неприятна миризма, после с часове ми е в носа. А няма как да е така, защото примерно вече съм на улицата и източникът отдавна е далече от мен. Simple Smile Нормално е докато се ровиш в съкровищата, да усетиш силна миризма, която да те отврати. Wink При мен се отразяваше и допълнителния аромат на тоалетната. Бях купила соева тоалетна с аромат на праскова. В началото ми харесваше как мирише. В един момент така се отвратих, че започнах да купувам само тоалетни без аромат.

Соевата тоалетна е добър вариант за една котка. Добре поема миризмите, слепва приемливо, не се праши, разнася се по-малко. Стига да е по джоба на стопанина. Wink

# 717
Я да питам, тези които са със затворени котешки тоалетни, доволни ли сте. Приучват ли се лесно котките? Ние сме с обикновена отворена тоалетна. Първоначално я сложихме в хола,където и е и храната, за да и е всичко в една стая да свикне. Постелката ни е с аромат на ябълка, чистя я след всяко ходене почти. Не миришеше почти на пишо, но снощи се едно ми се наби тази миризма в носа. Чак изкарах тоалетната в коридора. На никой друг от семейството не му мирише, явно аз като се завра да я чистя се надъхвам. Та се чудя за тези затворените тоалетни, но не знам дали ще свикне. Мъжът ми каза, че като се прибере, ако му мирише, ще я изкара на терасата, а терасата ни е отворена, на 2 етаж сме и комшийката до нас храни улични котета под терасата и аз много се притеснявам да не падне. За това търся решение за тоалетната. И друго, чистя тоалетната с лопатката, на колко време трябва да изхвърля цялата постелка и да я сменя? Миете ли легенчето с препарат, да не и убия миризмата и да откаже да ходи в нея?

Котките свикват със затворена тоалетна, но трябва време. Добре е в началото да се махне вратичката - често ги обърква. Ако са били с други котки, се учат една от друга чрез гледане, но ако е сама, ще ѝ трябва повече време.

По въпроса с постелката: дори да се чистят редовно топките, с времето се натрупва миризма, затова е добре цялата постелка да се сменя на около 1-2 седмици. При това - измийте легенчето, но без силно ароматизирани препарати, за да не се отблъсне котето от тоалетната.

Леките постелки (като пелети, соеви или царевични) са удобни и понякога могат да се изхвърлят в тоалетната, но поемат миризма по-бързо. Тежките като бентонитът задържа миризмата по-добре, но е по-прашен, труден за почистване и се генерира големи количества отпаден субстрат който не може да се изхвърли в канализацията.

Въпрос на приоритети, преценете си какво би работило най-добре във вашата ситуация. Само имайте едно наум, че е малко коте и не е добре да правите такива кардинални промени с местоположението на тоалетната.

# 718
  • Враца
А тя с местенето нямаше проблем. Снощи като я преместих и я показах и след малко се изпишка. Дори мисля, че и е по удобно там, защото почти винаги има някой в хола и я притеснява да си върши работата. С предната ни котка, която гледахме до преди 7г. ползвахме най-вече силиконова. Сега също мъжът ми иска да минем на такава, но взел бентонита с ябълка, от който междудругото съм доволна. Сега имам един пакет обикновен без мирис и не знам как ще го изтрая. До колкото си спомням от преди години, имаше един много гаден, който се слепваше ужасно и миришеше. Ставаше направо на кал. Дано не е от тези. Благодаря за мненията, ще пробвам и ще видя какво ще правя.
Мамо, не се сърди, че съм на етажерката зад снимката, харесва ми да я бутам.

# 719
  • Между гори и планини
Стискам палци Мила да се оправи!
Тази сутрин Лео влезе през прозореца с боен вик, в 5.30 сутринта! Събудих се шашната, защото познах вика. Така мяука Точка като носи улов. И гледам - нашият Лео с мишка в уста. И много гордо ми я оставя до леглото ( слава богу умряла, че по принцип си ги носи живи). Такъв крясък съм надала, че мъжът ми и той скочи 😂
Само му хвана мишката и я метна през прозореца. Каза му "браво" и Лео изхвърча да си я търси.
После отивам да пия кафе на двора - и нов улов, тоя път жив 🙄 И си я оставя да щъка около него. Дано не се преродя в мишка заради кармата, ама я пернах с лопатата 😔
Та ето го гордия ловец. На снимката мишлето е живо

Дойде и Чери да види какво става

И Лео започна да му се лигави

После двамата пазиха улова

Докато накрая Лео не си взе жертвата и не се скри в храстите да го изяде на спокойствие.
Такива селски истории са при нас...

Общи условия

Активация на акаунт