За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 3 955
  • 97
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 37 368
Бананови палачинки Simple Smile
Бананов шейк - сладолед, прясно или кисело мляко... става дори и с извара Simple Smile
Банани по карибски

# 16
  • Варна
  • Мнения: 1 719
Намачкани с малко какао и замразени= сладолед.
 На сух тиган леко запечени овесени ядки+ банан, какао/ стопен шоколад и мъничко пр.мляко, ако е сухо , замразявам и режа.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 15:34 от Пеева

# 17
  • София
  • Мнения: 12 185
.благодаря!

# 18
  • Мнения: 10 007
смути банан с ягода ?

# 19
  • In transit
  • Мнения: 13 749
Как съхранявате парчета полента или гриз без да се размекнат отдолната страна ? Аз само си ги консумирам в къщи, заради някои проблеми и си ги прибирам в кутия. Но като постоят няколко дена и все по-малко ми харесват. А как да приготвя малко? Не си струва . Жалко че не става само със заливане с вряла вода и оставяне да поеме.
Имате ли идеи и как държите подобни неща, които само 1 човек консумира по-дълго свежи ?
Ако ползваш инстантна полента се приготвя точно за 2 минути. Най-лесно е, ако сипеш полентата, добавиш студена вода, малко сол и разбъркаш. Слагаш на котлона и бъркаш, докато заври. Толкова.
Иначе, ако искаш да я ядеш твърда нарязана, най-добре след като я сложиш във формата и стегне, да я разрежиш на 2-3 части, примерно някакви правоъгълници и да ги вакумираш. Така може да я съхраниш в хладилника, че и извън него доста време. В Италия продават такава готова и стои при брашната, на рафтовете, не в хладилник.

# 20
  • Мнения: 10 007
после запържваш парченцата ли ?

# 21
  • In transit
  • Мнения: 13 749
после запържваш парченцата ли ?
Може да ги ядеш директно, но по-вкусно става, ако ги запечеш на тиган, грил тиган с малко зехтин, примерно.

# 22
  • София
  • Мнения: 12 252
Имам два потъмнели банана и се чудя какво да ги направя. Миналата седмица беше бананов хляб, а сега?

Пухкав какаово-бананов кекс

# 23
  • Мнения: 503
Може да ми е малко тъп въпроса, но как правите бутер закуските, така че след това да не се ронаят, а да останат мекички?

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 09:54 от E. De Morgana

# 24
  • Sofia
  • Мнения: 22 410
Може да ми е малко тъп въпроса, но как правите бутер закуските, така че след това да не се ронаят, а да останат лекичко?
Ако не се ронят, не им е читава работата. Simple Smile

# 25
  • Бургас
  • Мнения: 1 677
Много моля за какаов/шоколадов крем, който да се сервира в чашки/купички и да има вкус на домашния шоколад от едно време! Да няма маскрапоне в рецептата, че не ми се шофира пак до магазина. Имам 800гр. крема сирене Олимпус, 100гр. сухо мляко с 25% масленост, пшенично натурално нишесте, желатин, яйца, прясно и кисело мляко, захар, ванилия, хубаво какао, 240гр. млечен шоколад, 160гр. черен шоколад, 400 гр. масло, банани. 🌞

# 26
  • In transit
  • Мнения: 13 749
Много моля за какаов/шоколадов крем, който да се сервира в чашки/купички и да има вкус на домашния шоколад от едно време! Да няма маскрапоне в рецептата, че не ми се шофира пак до магазина. Имам 800гр. крема сирене Олимпус, 100гр. сухо мляко с 25% масленост, пшенично натурално нишесте, желатин, яйца, прясно и кисело мляко, захар, ванилия, хубаво какао, 240гр. млечен шоколад, 160гр. черен шоколад, 400 гр. масло, банани. 🌞
Мога да ти предложа този: https://www.mycookingcreations.com/2023/07/pot-de-creme-al-cioccolato.html
Като гледам, имаш продукти за него и няма маскарпоне.

# 27
  • Мнения: 7 753
Ябълкова, два шоколадови крема от съфорумки, които навремето ги бяха дали в тортената тема. Пускам ги, както съм си ги запазила от тях.

La Mousse au Chocolat от Atalanta
Продукти:
2 ч ч студена течна сметана
4 големи жълтъка
3 с л захар
1 ч л ванилия
210 гр горчив шоколад - 50-60 процента какао
Приготвяне: Загрявате 3/4 ч ч сметана на котлона.Разбивате жълтъците, захарта и щипка сол и добавяте сметаната на тънка струйка. Прехвърляте сместа в подходящ съд, слагате на бавен огън и бъркате до сгъстяване. Като свалите от огъня, внимателно добавяте ванилията.Стопявате шоколада в МW на кратки интервали или на водна баня и смесвате с яйчената смес.Разбийте останалата сметана добре и добавете на малки порции в останалата смес.

Шоколадовия крем на Буболинката
4 пресни яйца
250 гр масло
300 гр шоколад (аз предпочитам натурален, но може и млечен)
30 мл ром или коняк
1 ч.ч. пудра захар
На водна баня разбиваме целите яйца (жълтъци и белтъци) заедно със захарта. Бием с миксера на най-висока степен до пълното побеляване и сгъстяване на крема, след което махаме от котлона и продължаваме да разбиваме докато изстине. Постепенно прибавяме разбитото масло. Ако при смесване ви се пресече, не се тревожете. Затоплете отново леко на водна баня и всичко ще се оправи. Към получената смес прибавяте разтопения шоколад и алкохола. Разбърквате до получаване на лъскав и гладък крем. Ако ви трябва за заливане или глазура - използвайте веднага, докато е още течен. Ако ви е нужен за измазване или за между блатовете - оставете в хладилника за около 1/2 час, за да стегне. Периодично разбърквайте, за да се втвърди равномерно. Ако отново искате да стане по-течен, просто го затоплете на водна баня.
Може да поднесете и като десертен крем, декориран и дообогатен подходящо.

# 28
  • При децата ми
  • Мнения: 6 963
Имам следния въпрос: Преди няколко дни правих картофени кюфтета, които станаха отвътре толкова меки, че отвътре наподобяваха пюре. Направих ги, както всеки път с тази разлика, че този път не ги настъргах, а ги намачках с вилица и в сместа сложих малко галета. Според вас каква може да е причината?

Така изглеждат отвън.

Скрит текст:

# 29
  • под тепетата
  • Мнения: 10 811
Картофите едни и същи ли бяха?

Общи условия

Активация на акаунт